Slovenija

Učitelji po pravico na sodišče

Ljubljana, 09. 12. 2010 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sindikatu vzgoje in izobraževanja bodo glede pritožb za izplačilo premalo izplačanih plač vložili pritožbo na Evropsko sodišče. Po njihovem mnenju učitelji niso bili deležni poštenega sojenja.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je predstavil razloge za vložitev pritožbe glede plačila razlike zaradi premalo izplačanih plač na Evropsko sodišče za varstvo človekovih pravic. V SVIZ so se odločili – skupaj z eno izmed učiteljic, katere zahtevek za plačilo razlike v plači je bil s strani Vrhovnega sodišča RS zavrnjen (kljub temu da je isto sodišče v istem senatu enakemu zahtevku njenega kolega dve leti poprej v celoti ugodilo) – vložiti pritožbo na Evropsko sodišče.

Menijo, da učitelji pri uveljavljanju tožbenega zahtevka iz naslova nezakonito izplačanih plač niso bili deležni obravnave s strani neodvisnega in nepristranskega sodišča, kot je to zagotovljeno s 6. členom Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Menijo, da sta se Vrhovno sodišče RS in Ustavno sodišče poigrala tako z interesi več kot 3.000 učiteljev, ki so na podlagi sodbe Vrhovnega sodišča iz leta 2007 utemeljeno pričakovali, da bodo njihove tožbe, vložene leta 2008, s katerimi so imeli stroške in vanje vlagali veliko upanja, uspešne. V pravni državi namreč sodbe Vrhovnega sodišča sodišče vežejo, da v enakih prihodnjih primerih odloči enako. Seveda morajo te sodbe upoštevati tudi nižja sodišča in državni organi.

Vsi stroški zaman

Evropsko sodišče za človekove pravice
Evropsko sodišče za človekove pravice FOTO:

Učitelji bi lahko dosegli izplačilo razlike v plači tako, da bi se najprej pritožili zoper sklepe delodajalca in nato, če bi bilo treba, uveljavljali višjo plačo pred sodišči, ki bi jim seveda bilo prisiljeno ugoditi. Tako pa so, spodbujeni s takratno odločitvijo Vrhovnega sodišča, ravnali enako kot učitelj, ki mu je leta 2007 uspelo pred Vrhovnim sodiščem, zanašajoč se na pravno varnost in predvidljivost odločitev sodišč. Trdijo, da se je sedaj pokazalo, da so bili sodni stroški plačani zaman, in učitelji so izgubili pravico do višje plače, poleg tega pa morajo plačevati šolam in državi visoke pravdne stroške zaradi vloženih tožb.

Poudarjajo še, da je Ustavno sodišče brez obrazložitve zavrnilo odločanje o pritožbah, kot da bi šlo za že na prvi pogled nesmiselne in očitno neutemeljene pritožbe. A že pred tem je Ustavno sodišče RS odločilo, da gre za zadevo, ki jo je treba obravnavati kot absolutno prednostno, nato pa o njej vsaj dvakrat vsebinsko razpravljalo na plenarni seji. Vse to zbuja pri pritožnici in vseh prizadetih učiteljih ter v javnosti prepričanje, da v RS niso bili deležni poštenega sojenja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
09. 12. 2010 23.03
RES JE IN PIKA
Buena Vita
09. 12. 2010 23.03
JA,NO ENI SO VELIKO PREMALO PLAČANI VELIKO JE TAKIH KI BI MORALI SAMO DRŽAVI IN NAM PLAČATI DA SPLOH SMEJO VSTOPITI V ŠOLE
robba
09. 12. 2010 20.02
a bi kdo povedal, kolk je plača osnovno šolskega in srednješolskega učitelja, predmetnega pouka?
praznadenarnica
09. 12. 2010 18.45
Ne vem zakaj ste vsi tako proti učiteljem,a imate res samo slabe izkušnje z njimi?Jaz pa mislim, da so za svoje delo še premalo plačani,prav tako kot vsi ostali delavci v naši preljubi Sloveniji.Zavedam se,da brez učiteljev,profesorjev in vseh, ki so me karkoli v življenju na učuli ne bi bila to, kar sem.Prav tako ne moji otroci.Pa ne mislite, da sem na kakem visokem položaju,sem čisto navadna delavka s srednješolsko izobrazbo.Le kaj bi bila,če nikoli ne bi hodila v šolo,niti osnovno?Se kdaj vprašate?
grdavs
09. 12. 2010 18.30
tvity09.12.2010, 17:28 Ne me basat! Šolanja mojega otroka se spomnim po travmah, ki smo jih imeli doma zaradi "dobrih pedagogov" A veš zakaj?, ker sem JAZ moral otroku razlagati snovi, kjer me je zmanjkalo, sem moral pa inštruktorje plačevati! Preberi si, prosim, odgovor activvee509.12.2010, 18:10, za katerega dajem podpis in plus!
activvee5
09. 12. 2010 18.10
Se šalite malo. Učitelji dobijo še previsoke plače, glede na to kako so nam razlagali v šoli. Po mojem mnjenju lahko vsak učitla špila. Ven iz Učbenika zna vsak brat. Ko mu pa rečeš da naj ti prebrano obrazloži, pa to tk mučkasto pove da ni za nikamor. Da ne govorim o profesorjih v srednji šoli. Pou profesorjev se igra na računalnikih, nam pa dajo snov za prepisovat, te snovi pa seveda ne razložijo.
titovka
09. 12. 2010 17.57
V KATERI DRŽAVI PA NAJ UPOKOJENCI IŠČEJO SVOJE ODDELANE PRAVICE?????
tvity
09. 12. 2010 17.28
Spet to komentirajo ljudje ki nimajo pojma za kaj se gre. V tem primeru sploh ne gre za višanje plače ampak se gre za plače nekaterih učiteljev, ki so dobivali manše plače kot pa ostali kolegi na enakih položajih. In država je tem učiteljem ki so bili oškodovani dolžna poravnati razliko. Nastopi pa problem, da je teh učiteljev ni malo plus zamudne obresti itd. Učitelji, profesorji, zdravniki itd. so pa še premalo plačani. Znanje je tiso ki prinaša razvoj in lahodnejše življenje. Nekdo ki ima znanje lahko vedno koplje jarke in pometa cesto, tisti ki nima znanja pa žal nemore opravljat dela inžinerjev, zdravnikov, profesorjev itd. In vse to se žal začne že v osnovnih šolah.
Meri.m
09. 12. 2010 17.24
Na pravo institucijo so se obrnili:-)
1A_
09. 12. 2010 17.11
Previsoke plače? Halo. NO ja, glede na to, da moja predhodnika nimata pojma o trenutni učiteljski realnosti, jima je oproščeno. Kakšen folk, ahahahahahahaha! :-) Opazi se, da sta globoko sfrustrirana in se zdaj usajata na spletnih komentarjih. Tipična Slovenceljna.
noire
09. 12. 2010 17.05
Pokvarjenci imajo za vsaj 500 € previsoke plače, zdaj bi pa radi še več??? To je mogoče samo v banana državi sloveniji!
ivo55
09. 12. 2010 16.07
Če hočejo plače pa naj še država od njih zahteva 174 opravljenih ur na mesec, na pa da dobivajo polno plačilo za pol manj dela!