Slovenija

Na valentinovo bo Slovenijo ohromila ena največjih stavk v Sloveniji

Ljubljana, 15. 12. 2017 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA/U.Z.
Komentarji
583

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so s 37.186 glasovi izglasovali stavko, ki jo organizira Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, in bo 14. februarja prihodnje leto. Po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja bo to ena največjih stavk pri nas, zagotovo pa najštevilčnejša v javnem sektorju od osamosvojitve Slovenije.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so razglasili, da bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju 14. februarja prihodnje leto stavkali. O tem so namreč glasovali v 767 zavodih po državi. 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je sporočilo, da bo vladi predlagalo začetek ločenih pogajanj s Svizom.

Glasovanje o stavki se je zaključilo v sredo. Predsednica komisije za ugotavljanje rezultatov Petra Koritnik je na novinarski konferenci pojasnila, da so v roku prejeli zapisnike o glasovanju iz 707 zavodov.

Glasovanja se je po njenih navedbah udeležilo 39.469 (76 odstotkov) od 51.905 zaposlenih v zavodih, na katerih je organiziran Sviz. Za stavko je glasovalo 94,2 odstotka tistih, ki so se udeležili glasovanja, 2283 oziroma 5,8 odstotka jih je glasovalo proti. Stavko so izglasovali v 683 zavodih, je še navedla Koritnikova.

Po Štrukljevih besedah je takšna podpora stavki "presegla vsa prejšnja glasovanja o stavkah v našem sindikatu od leta 1992 naprej". Stavko so vladi že napovedali, isto bodo svojim delodajalcem storili tudi zaposleni v 683 zavodih, je pojasnil.

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so s 37.186 glasovi izglasovali stavko, ki jo organizira Sviz in bo 14. februarja prihodnje leto.
Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so s 37.186 glasovi izglasovali stavko, ki jo organizira Sviz in bo 14. februarja prihodnje leto. FOTO: Kanal A

V Svizu niso navedli podatka, ali je med zavodi, kjer je bila stavka izglasovana, tudi kakšna fakulteta. Kot je dejal glavni tajnik Sviza, so glasovanje izpeljali na nekaterih fakultetah v okviru Univerze v Ljubljani, kot sta pedagoška in ekonomska fakulteta. Na fakultetah v okviru Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem pa so glasovanje ustavili, in sicer zaradi poziva Visokošolskega sindikata Slovenije, da naj zaposleni na univerzah stavke ne podprejo, je navedel Štrukelj.

Kot je pojasnil, so ocenili, da je bolje poiskati kompromisno rešitev z visokošolskim sindikatom in predloge poenotiti, glasovanje bodo zato izvedli naknadno. Kdaj bi to lahko bilo, še ne ve. "Računamo, da se bodo ljudje tudi na univerzah naši stavki pridružili, ko bo bolj jasno, da te zahteve za univerzo presegajo zahteve na drugih ravneh izobraževanja," je pojasnil.

V Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS), ki ima v članicah ljubljanske univerze več članov kot Sviz, so namreč prepričani, da zahteve Sviza favorizirajo osnovnošolske in srednješolske učitelje. Kot je dejal predsednik VSS Marko Marinčič, gre pri zahtevah Sviza za ozko interesno stavko učiteljev v osnovnih in srednjih šolah, ki izključuje administrativno in tehnično osebje, prav tako pa so izrazito mačehovski do univerzitetnih delavcev in do vzgojiteljic.

Kako bo potekala stavka?

Štrukelj je napovedal, da se bo stavka 14. februarja začela z velikim shodom v Ljubljani, na posameznih zavodih pa bodo ostale stavkovne straže. S tem stavka ne bo končana, prekinjena bo tistega dne ob 22. uri in se bo prilagajala dogodkom za pogajalsko mizo. Torej se bo stavka lahko tudi obnovila, prav tako ni izključeno, da bi se razširila še na druge dele javnega sektorja, je pojasnil.

Po njegovih navedbah ni dvoma, da bodo osnovne in srednje šole 14. februarja zaprte, o tem, na kakšen način bodo stavkali v vrtcih, dijaških domovih in glasbenih šolah, pa se bodo še dogovorili.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v odzivu na stavko pojasnil, da ne more zavzemati stališč do posameznih stavkovnih zahtev, saj je nujna širša opredelitev koalicije in socialnih partnerjev. Napovedane stavkovne aktivnosti z zahtevami finančno krepko presegajo pol milijarde evrov, je ocenil.

Med stavkovnimi zahtevami je zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju od vrtcev do univerze, prav tako zahtevajo ustrezno ovrednotenje razredniškega dela ter regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo plačo.

Zahtevajo za dva do tri plačne razrede višje plače za zaposlene

Kot je napovedal Štrukelj, bodo stavko z veseljem odpovedali, če dosežejo dogovor o stavkovnih zahtevah za pogajalsko mizo. Danes je sicer tudi javno razkril, da zahtevajo od dva do tri plačne razrede višje plače za zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Na področju visokega šolstva pa primerljivo z dogovorom med vlado in zdravniki zahtevajo, da se strokovne delavce po 10 oziroma 12 letih od pridobitve doktorata uvrsti na novo delovno mesto, ki je za pet plačnih razredov višje. "Tukaj bomo testirali vlado, kako se bo topila v lastnem soku in nam pojasnjevala, da za nas pa ti vzpostavljeni principi ne veljajo," je dejal in spomnil na dogovor o primerljivosti zdravniških in učiteljskih plač iz leta 2002.

Po Štrukljevem prepričanju višje plače niso le sindikalne zahteve o boljšem vrednotenju učiteljskega poklica, ampak gre tudi za pomembno vprašanje, kam se bo usmerila država. "Ali bo v prihodnje zanemarjala in opuščala to, kar v ključnem delu prispeva k manjšim socialnim razlikam, kot so v povprečju v drugih delih Evrope," je vprašal. Poudaril je, da je gospodarstvo v Sloveniji v izjemno dobri kondiciji in da je čas, da javni sektor dobi nazaj tisto, kar je prispeval v gospodarski krizi.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (583)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?akula
17. 12. 2017 19.28
+1
Zakaj ne štrajkajo 8. februarja, ko je njihov dan?
Timy15
16. 12. 2017 17.56
+2
G.Štrukelj bi se moral pred stavko dobro seznaniti,koliko imajo plače medicinske sestre in veliko drugih,ter delajo petek in svetek,torej noč in dan.Tako se lahko prične samo še vsesplošna stavka,saj so tudi ostali enako pomembni v naši družbi-
sllaa
16. 12. 2017 19.44
+0
Točno tako,, pa kaj se gre ta štrukl.. on ima premalo plačo še vedno..
trdovrat
16. 12. 2017 21.34
Timček, zakaj bi se moral seznanjati s plačami drugih? Kaj nimajo svojih sindikatov? Se pa strinjam z vsesplošno stavko vseh, ki imajo manjše prejemke od npr. 1000 EUR-ov! To veselico, bi pa kljub ne rosnim letom, resnično rad doživel.
Opazujemvas
16. 12. 2017 16.59
+2
Če že hočete večjo plačo imam predlog, da se uvede mesečno, pol letno in letno preverjanje uspešnosti učiteljev, profesorjev in seveda dnevna poročila o opravljenem delu.
flojdi
16. 12. 2017 14.10
+1
pa kdaj bo nastal sindikat, ki bo organiziral stavko tistih brezposelnih, ki to so samo zaradi tega, ker delojedalci raje (IN LAHKO !!!!!!) zaposlijo tujce, študente, ipd, pred domorodci.
nikhrast
16. 12. 2017 15.27
-6
Saj to so v glavnem nesposobni, nobene izobrazbe ali ambicije, pa kako jim boš pomagal?
flojdi
16. 12. 2017 16.25
+1
.bu xl ( a so VSI visoko , ali najvišje , izobraženi pr ns mogoče ZAPOSLENI?. ej.
Silent_Pain
16. 12. 2017 13.15
+0
Vidim, da bo potrebno malo vplesti CSD - tukaj so po večini samo takšni starši, ki svojemu otroku zavestno in načrtno škodujejo.
lojze007
16. 12. 2017 13.57
+5
sami ničvredneži na kupu......ne vem zakaj se borijo za boljše delovne pogoje, če se tukaj zaposlujejo izključno sorodniki že zaposlenih......z zunanjega kroga nima nihče možnosti za zaposlitev.......glede otrok s
Opazujemvas
16. 12. 2017 16.54
+0
Silent_Pain, CSD?Ne potrebno bi bilo uvesti , inšpektorat za kakovost, ki bi aktivno preverjal realno stanje in delo v našem šolstvu. Torej po vaše, ker sem proti temu, ko izsiljujete,da bi za delo , ki ga opravljate in že sedaj dobite glede na rezultate preveč, bi vi kar CSD klicali. Dobili ne boste nič, če vam kaj ne paše pa v privatni sektor, kjer bo potrebno res pljuniti v roke in si plačo res zaslužiti, seveda pod pogojem, da ste sposobni za to.
pomlad82
16. 12. 2017 19.43
+1
Glede sorodstvenih vezi pri zaposlovanju v šolstvu popolnoma drži. Vsi otroci učiteljev, po končanem študiju,dobijo takoj zaposlitev v isti šoli.
Silent_Pain
16. 12. 2017 19.51
+4
Marička ste brihtni. To je že prav smešno :D Rejtas: če vam kaj na paše, svojega otroka prešolajte v privat šole. To s CSD je bilo pa mišljeno v hecu, v smislu - če tako slabo mislite o učiteljih, pa jim kljub temu zaupate svoje otroke, kar bi pomenilo, da svojemu otroku zavestno in načrtno škodujete. Sam ste resnično dobesedno mahnjeni. Nimate pojma. Kako pa naj ravnatelj zaposli nekoga, ki nima strokovnega izpita? Pa kaj je z vami, ljudje?!?! Sorodstvene vezi se zaposlujejo kje drugje. Sicer pa, kaj ima to veze s konjskimi dirkami. Jih nima. Nimate oprijemljivih argumentov in kar nekaj pišete. Tudi spodaj nekaj piše o odnašanju kosila domov. Kere bolane. Groza. Vse to, kar kdorkoli tukaj piše, je navadna slovenska FOUŠIJA in čisto nič drugega. Ne privoščite nikomur nič dobrega. Ne privoščite, da bi nekomu nekaj uspelo. Res je porazno stanje v naši državi. Takšni ljudje imajo otroke, a krivi smo učitelji.
lojze007
16. 12. 2017 20.03
-1
Silent_Pain
17. 12. 2017 10.58
+3
Ne, resnica NE boli. Boli zahrbtnost. Za vaše otroke gre. In točno ti otroci ob koncih šolskega leta kupijo darila učiteljem. Bljak. Zahrbtnost, da ji ni primerjave. Sicer pa, najlažje je tukaj pluvati v anonimnosti. Na govorilnih urah, svetih staršev, prireditvah ste vsi tako prijazni in osladni. Kaj, si ne upate učitelju v obraz povedati, kaj si mislite o njem? Sram vas je lahko :)
Opazujemvas
16. 12. 2017 12.43
-5
Me ne zanima , če bodo stavkali, samo pod nobenim pogojem, ne bom dovolil, da bi dneve, ko bodo stavkali pa naj bo to samo en dan, moj otrok moral kakšno soboto v šolo zaradi njih. Kar zadeva same stavke in njihovihovih zahtev po večjem osebnem dohodku , jih ne podpiram. Ko bodo ti leni paraziti otroke res kaj naučili, potem se lahko pogovarjamo, ampak ne z vsemi, temveč tistimi, ki si to res zaslužijo. Ko, otroci ne bodo rabili dodatnih inštrukcij že v osnovni šoli, ker nesposobni, leni z vprašljivo izobrazbo javni uslužbenci imenovani učitelji ,profesorji , ne znajo v okviru določenih ur otroke naučiti snovi, si ne zaslužijo niti minimalne plače.
ni_mi_vse_eno
16. 12. 2017 11.57
-3
Dnevno efektivnega dela imajo učitelji 3h = 4 x 45 min. Ostalo so kofetki (beri priprave na uro). Priprave so prvo leto res obsežne, po letih dela pa postane rutina. Na vsake 2 meseca dela imajo 1 teden počitnic in skoraj mesec in pol poletnih počitnic. Učitelji se imajo zelo dobro, zato pa zaposlitev tam zelo težko najdeš. (ponudba in povpraševanje).
ni_mi_vse_eno
16. 12. 2017 11.51
-3
Šolniki se imajo preveč dobro, zato stavkajo.
Silent_Pain
16. 12. 2017 11.37
-1
Dragi moji, imam odličen predlog za vas :) Vsi izpišite svoje otroke iz javnih šol in jih šolajte doma, ali pa jih prešolajte v zasebne šole. Potem boste lahko z vsem zadovoljni, učiteljev v Sloveniji bo samo še peščica, ne bomo več uničevali javnega sektorja in gospodarstva. Mislim, da bo to najboljša rešitev. Dokler pa svoje otroke zavestno vpišete v javne šole, se pa pač nimate čemu pritoževat. Vsak ima izbiro.
lojze007
16. 12. 2017 14.09
+1
imamo tudi izbiro komu lahko davek plačujemo?
Silent_Pain
17. 12. 2017 10.59
+0
Transformerji
16. 12. 2017 11.34
+1
Samo to bom še napisal - soseda, učiteljica v OŠ je bila doma že od 11-12. ure. Jaz, s.p., sem pa delal tudi po 16 ur na dan. Kot pošten s.p. sem pa plačeval tolikov davkov, da mi tudi minimalna plača ni ostala. Da ne bom umrl na svojem delovnem mestu v bedi, sem si poiskal drugo službo, kjer sem delal samo po 8 ur na dan.
Transformerji
16. 12. 2017 12.06
+4
Ko sem šel v službo z 8urnim delovnikom, sem lahko vsak dan videl svoje otroke in ne samo ob vikendih.
brabusednet
16. 12. 2017 11.27
+2
Za realni sektor je pa plača 600 eurov dovolj in to za tiste,ki hranijo celo državo.Spet je potrebna kriza pogoltnost je začela naraščat.Nimam nič proti,da se plače dvignejo tistim z niskimi kuharce,čistilke in ostale ne pa vsem.
proofreader
16. 12. 2017 09.39
+2
Po podatkih OECD je povprečna letna obremenitev šolnikov v urah: v SLO 627, v EU 766, v OECD 794.
vdolinitihi
16. 12. 2017 12.02
Poglejte si tudi publikacijo OECD Pogled na izobraževanje (2017).
proofreader
16. 12. 2017 18.05
+0
Učitelji bi morali denar še nazaj nositi, ne pa da hočejo več.
vdolinitihi
15. 12. 2017 22.21
+0
Se boste vi, spodaj podpisane osebe, ki večinoma tako nesramno in poniževalno komentirate ta članek, pojavili na govorilnih urah in nam mirno pogledali v oči? Takrat povejte, kar pišete tu. Za vse trditve imamo dokaze, pa se soočimo. Kot odrasli ljudje.
Opazujemvas
16. 12. 2017 12.45
+2
Takoj samo povej mi kje učiš in ti pridem to v obraz povedat. Dal in pokazal ti bom dokaze in te soočil z njimi. Resnica pa bo bolela, tako ali drugače.
vdolinitihi
16. 12. 2017 13.53
+0
Sem napisala "kot odrasli ljudje". Vi, Rejtas, ki ste tako polni gneva in nekulture, ne pridete v poštev.
lojze007
16. 12. 2017 14.06
+1
Lahko poveste kje učite še jaz vam lahko v obraz povem da si ne zaslužite višje plače....
Opazujemvas
16. 12. 2017 16.45
+1
Spoštovana moja vdolinitihi, a jaz ne pridem v poštev, torej moj denar pa vam diši? Mimogrede jaz vas plačujem in vsi mi, ki delamo v privatnem sektorju, da se 80% javnega sektorja šlepa na račun tistih 20% delavnih in sposobnih. Takih, kot ste vi raznih učiteljev,profesorjev, ki jih je že davno povozil čas imam zadosti, glede kulture bi se pa dalo debatirati in ne samo glede kulture, tudi morale, draga moja spoštovana odrasla oseba. Lahko se pa tudi mi v privat sektorju odločimo za stavko in zahteva bo, da vam nič ne damo, dejstvo je, da ko vam damo, dobimo mi manj.
resslovenka
15. 12. 2017 22.18
+9
Kdaj bodo pa medicinske sestre stavkale, katerih neto plača znaša 700 eur? Delajo od petka do svetka, delovni čas jim kreirajo takorekoč glede na potrebe. Pa imajo tudi družine. Vse to so vzele v zakup ko so se odločale za poklic. Se bo kakšen božji sindikat pobrigal tudi za njih? Kajti njihovo delo ni nič manj zajtevno kakor delo v ostalih poklicih. In ni res , da je neto plača učitelja 960 eur. 1200 ali celo več. Zato naj g. sindikalist ne zavaja. Da ne bomo nekega dne priča splošni stavki, tudi vselej spregledanih.
vdolinitihi
15. 12. 2017 22.23
+0
Medicinske sestre so bile prve, ki so odpravljale plačne anomalije. Poglejte si zadnjo zakonodajo o odpravi anomalij.
vdolinitihi
15. 12. 2017 22.26
+0
Dokažite, da ni res tisto o plačah - učitelj začetnik je v 30. plačnem razredu. Koliko je plača v tem razredu?
resslovenka
16. 12. 2017 09.50
Important notice
16. 12. 2017 10.15
Na spletu so dostopni podatki o BRUTO plačah po plačilnih razredih! Vsak jih lahko preveri, če le ima interes. Pa dobro bi bilo, da si jih ogleda, da ne bo cel kup govorjenja na pamet o tem, kako visoke plače so v VIZ (ali kje drugje v javnem sektorju). Grem pa pobrskat še po podatkih o plačah v DRŽAVNEM sektorju! Tu bi se pa dalo razpravljati o potrebnih nižanjih!
vdolinitihi
15. 12. 2017 22.18
+3
Google res mnogo ve ... vzgaja pa le ne, se ne pogovarja in ne tolaži, ne posluša in ne poboža po glavi, ko je hudo ... ko se otroci porezani pod rokavi primajejo v šolo, ker jim je doma hudo, ko pojedo vsa jabolka in jogurte, ki ostanejo od malic, ko padejo v nezavest, ker želijo manekensko postavo, ko razbijajo mize, ker so doma doživeli travmo ...
zibertmi
16. 12. 2017 08.05
-1
in zakaj jim je doma hudo,seveda zaradi politike in pokvarjenih gospodarstvenikov,ki ste jih vi učili.veliko se jih je precej naučilo v naših šolah,vse preveč jih niti slovensko ne zna,pa jih vi učite.če bi biliu pošteni marsikdo niti osnovne šole nebi naredil.
vdolinitihi
16. 12. 2017 08.56
+1
Ojoj. Kakšno razmišljanje. Tiste, ki ne znajo slovensko, učimo slovenščine. To nam nalagata slovenska in evropska zakonodaja. Kdaj in zakaj je kdo postal pokvarjen? Vaše mnenje je res skrajno.
zibertmi
16. 12. 2017 14.33
+2
ne vem kaj ga naučite v devetih letih šolanja ,ko večina omenjenih skupaj ne spravi enega stavka v narečni slovenščine.
vdolinitihi
15. 12. 2017 22.14
+3
Ta NAPOVED stavke je povsem legitimna. Štrukelj je legitimni vodja sindikata. 38 000 glasov podpore od 50 000 je legitimnih in legalnih. Ni res, da je vsako leto kakšna stavka - poglejte malce v arhive svojih zaprašenih misli. Pljuvajte po nas, kolikor hočete, nismo učitelji povzročili razkola med gospodarstvom in javnim sektorjem, v krizi (v 9 letih) smo dali MILIJARDO iN POL od svojih plač (učitelj začetnik 900 evrov neto, učitelj pred upokojitvijo 1500 evrov neto), ki jih seveda dobivamo iz davkov (je v kateri državi drugače?) ... ampak davke plačujemo tudi mi ... s svojo potrošnjo tudi mi prispevamo v proračune. Pa nehajte o delovnem času in dopustih, o katerih nimate pojma. Resnično ne. Organizirajte se, stavkajte, "vstanite v suženjstvo zakleti". Ne? Vas je strah? Česa? Pri naših stavkah nikoli niso trpeli otroci, še manj pa starši. Nikoli nismo stavkali v času spričeval ali matur ... Lahko stavkamo tudi v času počitnic, ko nam teče DOPUST, ni problema. Ste sploh prebrali stavkovne zahteve?
resslovenka
15. 12. 2017 22.20
-3
Kdo bo čuval moje vnuke v dnevih stavke? Ti????
vdolinitihi
16. 12. 2017 08.51
+3
Vzgojiteljice. Za vse, ki bodo potrebovali varstvo, bo poskrbljeno. In ne tikajte me, ker nisva znanki.
resslovenka
16. 12. 2017 09.48
-2
Se opravičujem. Kdo bo pa čuval moja dva šoloobvezna vnuka? Dežurna ekipa "nestavkajocih" učiteljev ? Kar se razporejanja po razredih tiče, je to zgolj umotvor JU. Spostovana , včasih je učitelj začetnik imel določeno začetno plačo. Napredoval je z leti službe . Oh, kako bi bili delavci v gospodatsvu srečni, če bi jih razporejali pri razredih. Zagotovljeno napredovanje in s tem zaslužek Pa tega v gospodarstvu ni, kot veste. Univerzitetno izobražen začetnik na splošno začne svojo kariero na minimalcu. In gospodarstvo, ki ga je še toliko , kolikor ga je plačuje javni sektor. Tudi vas , spoštovana . Vas ne bo nihče vrgel iz službe, ker je to v JU misija nemogoče. Jaz sem hvaležna da vzgajate mladi rod. Zavedati se je potrebno, da bodo sredstva za dvig plač in regresov nekomu vzeti. Najšibkejšim, ki za seboj nimajo nobenega sindikata. Kaj pa je vaše cenjeno poslanstvo, spoštovana gospa?
vdolinitihi
16. 12. 2017 11.44
+0
Vsaka družba ima svojo organiziranost. Te si nisva izmislili ne vi ne jaz. Kdo je zakonodajalec, se tudi ve. Zakon o plačah v javnem sektorju je poseben umotvor, ki v praksi ni dobro zaživel. saj je njegovo osnovno načelo - za primerljivo izobrazbo in delo primerljivo plačilo - povsem pogorelo, eni smo razvrednoteni, drugi spregledani, tretji favorizirani. Pravilniki o napredovanju učiteljev so nespodobno zahtevni, v najvišjem nazivu je samo 10 % strokovnih delavcev, medtem ko je v njem 90 % zdravnikov in uradnikov (imajo drugačen pravilnik). Odpoved pogodbe v JS ni misija nemogoče, tudi službe niso več zagotovljene, ZUJF je uvedel prisilne upokojitve, mnogi učitelji delo dopolnjujejo na dveh, treh šolah, številni so v obdobju manjšega vpisa ostali brez dela. Res pa je, da ne v stotinah kot ponekod v gospodarstvu. Da nas plačuje gospodarstvo, je družbeni dogovor in ni slovenska posebnost. Da se je JS razbohotil, vem tudi jaz. Ali ne bi najprej poiskali prave krivce za državni dolg in nekaznovane kraje premoženja? Oni so vzeli najšibkejšim. Upam pa, da se strinjate, da tudi JS vrača/daje družbi, kot davkoplačevalec, potrošnik, državljan. En dan, ko bosta vaša šoloobvezna vnuka morala biti doma, upam, da ne bo preveliko breme. Če bo do stavke sploh prišlo.
ehjaehja
15. 12. 2017 22.14
+13
Že zdavnaj bi se mogli upreti, vsi na ulice pa naj pokažemo da mislimo resno,na lep način ne gre,včasih treba tudi pokazat obliko nasilja kot jo oni nam kažejo z visokimi davki in krajami, čas je za upor naj padajo glave,vse za boljšo slovenijo
gulmor
15. 12. 2017 21.08
-6
Naj stavkajo. Pač šole zapret in ne plačat časa stavke. Bodo hitro nehali. Otroci tako ali tako imajo doma internet, kjer stric Google ve več kot katerikoli učitelj.
silce
15. 12. 2017 20.58
+5
Dragi šolniki,ali vi ne bi rajši stavkali proti sistemu,ki ga "morate" izvajati in pri tem imate preveč papirologije in zelo malo zdrave kmečke pameti pri šolanju naših otrok.učenje jedra je pozabljeno,meglavokrog tega pa je velika,sicer pa stric google ve že vse.torej-ministrstvo za šolstvo ne izumljajmo tople vode,kdor ni sposoben naj tudi odleti,tako kot je to tako v gospodarstvu.
bojer
15. 12. 2017 20.46
+1
A tu ni nikogar, ki bi jasno povedal, da bi bila ta stavka zgolj v breme šolarjev, kajti pritisk se bo stopnjeval do spričeval in kopja se lomijo na plečih šolarjev.
Principat
15. 12. 2017 20.57
-3
prevzaprav jih učijo kako lahko z izsiljevanjem tudi živijo