Slovenija

Učitelje pri delu ovirajo tožbe staršev

Ljubljana, 13. 09. 2010 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Erika Pečnik
Komentarji
65

Šolstvo je zašlo v slepo ulico. Šole vedno bolj postajajo kot podjetja, kjer je možno vse urejati s pravnimi predpisi, in tako ne gre več, pravijo slovenski ravnatelji.

Šolstvo je zašlo v slepo ulico. Šole vedno bolj postajajo kot podjetja, kjer je možno vse urejati s pravnimi predpisi, in tako ne gre več, pravijo slovenski ravnatelji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olafur
14. 09. 2010 14.15
g. igor gojcic mislim, da vseeno današnja šola ni tako slaba kot jo hočete prikazat, se pa strinjam, da je to mastodont, ki se premika le počasi, eno je pa jasno vaš otrok ima v vas verjetno dobrega očeta, ki pa tudi ne ceni tega kar delajo drugi (učitelji) za dobrobit vašega otroka in dokler bo tako bo vse skupaj šepalo in bod učitelji socialistična nesposobna združba, ki je VAM omogočila da ste kar ste.
zile78
14. 09. 2010 10.28
sam delam v solstvu in vam zagotavljam da je solstvo totalno zafurano od leta 1995 naprej, v velikem primeru sokrivi starsi ostalo pa sistem in nekaksne kvazi pravice ucencev.... beda
85391
14. 09. 2010 10.17
orangensaft - točno tako je kot si ti napisal! Današnji otroci so ZELO objestni, freh in skoraj čisto vsi ga pijejo. Doma se seveda pretvarjajo, da to ni res in da se učitelji izživljajo nad njimi. Jaz živim tik ob osnovni šoli in lahko vsak dan vidim, kaj zganjajo ti nedolžni otroci. Popivajo, kadijo (ne samo cigarete), ogabno preklinjajo, razbijajo in uničujejo, ponočujejo... Je v šoli kaj dosti drugače, ko so itak vsi te mulci na kupu in se še dodatno vzpodbujajo? Ne. Standardi znanja so se tako znižali, da so dejansko danes vsi že odličnjaki. Nepismeni odličnjaki.
tony_abcde@yahoo.com
14. 09. 2010 09.26
Prva vzgoja in vrednote se začnejo v družini in to je potrebno razumeti. Nobena šola ne bo tega nadomestila niti ni njena naloga. Kdor tega ne razume naj se vpraša ali je res starš ali samo "starš", ki svojim otrokom servira vse spredaj in od zadaj. Otroci ne potrebujejo zadnjega mobitela, blagovnih znamk, še manj to, da imajo starši ta zadnji model avtombila zaradi katerega morajo še več časa porabiti v službi itd. Take zadeve samo nakazujejo, da taki starši preko svojih otrok uresničujejo svoje želje in neizživeto poglavje svojega življenja. Otroci potrebujejo predvsem čas staršev, ki jih bodo vzgojili v osebe, ki se bodo lahko razvile v odrasle in samostojno živele. Tako kot je nekdo napisal dajte jim svoj čas pa tudi, če je to kakšna družabna igra. Če si kdo želi imeti otroke naj jih ne ima samo zaradi svoje sebične želje, da bi jih imel, ampak naj tudi prevzame odgovornost in odigra vlogo starša na vseh področjih. Če to ni zmožen naj si raje omisli kaktuse bo manj škode naredil. Današnji sistem, ki ga imamo pri nas in "vzornike", ki jih vsak dan vidimo po TV je usmerjen v to, da si nekateri nagrebejo še za pravnuke, da jim le ne bo nič manjkalo. Namesto, da bi otroke vzgajali v "borce" jih vzgajajo v razvajene mehkužce katerim ne sme nič manjkati. Danes otroci še svojih želja ne morejo izraziti, ker dobijo vse v paketu skupaj mentaliteto staršev, da morajo vse imeti. Vprašanje, ki se mi vedno pojavlja je ali sploh lahko pričakujemo, da "neodrasli" starši vzgajajo otroke? Ali je sprejemljivo, da potem zaradi njihove "neodraslosti" in nesposobnosti vzgajanje prevalijo na učitelje katerim potem še otežujejo vzgojo z nekimi pravicami in grozijo z raznimi odvetniki? Otroka vzgojiti in doseči to, da se bo razvil v samostojno odraslo osebo je življenski projekt bolj pomemben od najnovejšega avtomobila, blagovnih znamk itd. Slaba stvar je še to, da pri tem ni popravnih izpitov.
ves da vem ;)
14. 09. 2010 08.12
Zetta Sem oče star 38 let in imam sina starega 13 let ter se popolnoma strinjam s tabo.
zetta
14. 09. 2010 08.02
imam nekaj malo več kot 30 let, in otroka od 8 let...razlika med mojim šolanjem in zdajšnjim je zelo velika...v mojih časih se je učitelja spoštovalo in se ga do neke mere tudi balo, čeprav nas nihče ni smel tepsti, vleči za ušesa in podobno...kot so recimo moje starše. Danes pa je mulcem v šoli vse dovoljeno in to kar učitelji pravijo je živa resnica ker sem že bil priča dogodku, kjer je mulc pobarval steno, ravnatelj je poklical mamo, ker ga je osebno zalotil (pa tudi drugi so ga videli)...priznana zdravnica pa je naslednji dan prišla v šolo in rekla, da če je njen sin rekel, da ni bil on, mu ona torej verjame in če bo potrebno bo to tudi njihov odvetnik dokazal....no in to je današnji sistem...bravanje sten pa smo na koncu plačali davkopklačevalci.... Mislim, da je najbolj optimelen sistem šolstav bil v mojih časih, ko se učitelj ni smel fizično znašati nad tabo, je pa imel dovolj moči in pristojnosti, da te je kaznoval na drugačen način, če si kaj "napalil"...dejstvo pa je bilo tudi to, da če sem jaz prinesel domov ukor, so starši takrat znoreli name, danes pa znorijo na učitelja....tako, da je po moje največja težava v starših, ki vzgajajo mehkužce in bodoče kriminalce, po drugi strani pa spremenjen sistem šolstva, ki je učiteljem odvzel skoraj vse pravice... ...pa da ne bo pomote, ne podiran nasilja in izživljanja učiteljev nad učenci, ampak nek red se mora vzpostaviti, ker to kar je danes je nesprejemljivo za vse nas, ki bi želeli, da se otroci razvijejo v normalne, perspektivne in čustevno zrele in samostojne ljudi...vrnite sistem iz 80 in 90 let pa bo zadeva rešena!!!!
prlekija7
14. 09. 2010 08.02
Starše kaznovat, kateremu sploh pride taka misel v glavo! Naj se spomnijo kaj je blo dovoljeno v času njihovega šolanja! Če bi samo omeno komo kaj takega bi te zaprli! Pa itak mladina danes nima več kulturnega obnašanja, pravic pa vedno več!
JurcaG
14. 09. 2010 08.01
pa še nekaj dragi starši: otroke vgajajo starši in ne šola!!
andisej1
14. 09. 2010 07.38
Vzgoja šolskega otroka je v sami šoli. Ne vem zakaj so ukinili predmet lepo vedenje ali pa vzgoja , Za vsak prekršek na šoli bi morali imeti vzgojne ure in tudi starše kaznovat ker otrok ni poslušen in moti ostale otroke pri pouku , .V kolikor ne bi pomagalo to , pa bi uvedli še šolo za starše kako vzgajat otroka .
JurcaG
14. 09. 2010 07.38
Sej krivce lahko najdemo: najprej je začel Gaber, vse skupaj premešal pa naredil totalno zmedo pa Zver ... Rešitev: Javno in zasebno šolstvo. Problem: vedno se v razredih najdejo nevzgojeni otroci, ki za sabo potegnejo nemir, nesodelovanje tudi tistih, ki so v šoli, da se kaj naučijo. Vsi imajo pravice, obveznosti pa nobene. Jim da učiteljica za neznanje 1 pa priletijo v šolo starši z advokati. Zakaj bi se potem učitelj izpostavljal in izpostavljal svojo službo??
Alexxsaso@yahoo.ca
14. 09. 2010 06.41
Ucitelje so kastrirali in postavili v kot, kjer se nevzgojeni otroci znasajo nad njimi sami pa si nic ne morejo pomagati ne, da bi raskirali tozbo oziroma sluzbo. Nisem privrzenec nasilja in ga tudi ne odobravam, a se pred slabima 2 desetletjema smo ucitelje spostovali. Ne samo zato, ker so nas pripravili na zivljenje, ampak tudi zato, ker so imeli avtoriteto. Imeli pa so tudi orodja kako si jo ustvariti. Danes so jim iz rok pobrali kladivo in dleto zdaj pa pricakujejo, da bodo ucitelji iz otrok "klesali popolne kipe". Ne recem, da so nasi ucitelji vedno bili pravicni. Ne, niso bili. Veliko je bilo stvari storjenih po krivici, ampak... Je zivljenje vedno pravicno? Ne, niti pod razno. Kakorkoli obrnem sem svojim uciteljem hvalezen tudi za to "podano krivicnost". S svojim zivljenjem sem se zato veliko lazje "spopadel", ker sem bil pripravljen. Ljudje se najvec naucimo iz lastnih izkusenj. S "podelitvijo" en kup nekih "otrokovih" pravic in malenkost dolznosti pa danes delajo potencialne custvene invalide, ki bodo vedno v zivljenju samo se zgovarjali na svoje pravice. Svet odraslih pa je krut in ce nisi pripravljen sprejemati udarcev in se na njih pravilno odzvati, te povozi. In zato zagovarjam teorijo, da pravilna vzgoja vsebuje zbalansirano mero obojega. Uciteljem je treba vrniti dleto in kladivo, da bodo lahko delali.
orangensaft
14. 09. 2010 06.29
Oba moja starša sta učitelja. Že več kot 20 let. In poslušam šolske zgodbe že od kar pomnim. Poslušam, kako so se imeli na šolskih izletih ko še mene ni bilo v šoli. Danes ne upajo na izlet, ker se mularija napije in zganja bedarije, učitelji pa odgovarjajo in jim nič ne morejo. Pri popravljanju kontroln me je vedno firbec matral, kaj pišejo in kake so ocene. Včasih je redko kdaj padla ocena pod 3, pri zelo strogih kriterijih. Danes ne vesta kako spustit kriterij, da bi bile kakšne pozitivne ocene in da ne bi bilo treba testa ponavljati v nedogled. Včasih je bil učitelj v šoli zato, da je učil, danes ko prideta doma še vsaj 4 ure pišeta priprave in urejata drugo dokumentacijo, ki mora biti spisana (poleg rednih ur, ki jih oddelata, ki jih ni malo). Včasih sta bila doma iz službe prej kot jaz iz šole, danes jaz, ki nisem v izobraževalni stroki, po rednih 8 urah prihajam istočasno ali prej domov. Imam mlajšo sestro, ki je odlična učenka že od prvega razreda. Ne zna pa spisat enega sestavka na A4, ki bi bil poln rabe pravilne slovenščine, vejic, pravilnih stavčnih zvez,... Upam, da mi nikoli več ne bo treba prebrati kakšnega njenega spisa. Mi je mama povedala, da so dobili od staršev pobudo, da naj za njihove otroke organizirajo tudi popoldanske dejavnost, do kake šeste, sede ure zvečer. Pa jim je šola ponudila zelo ugoden najem telovadnice. Saj niso nori, da bi učitelji sedeli tam do večera. Mislite, da so jo najeli? Ne, ker potem se ni mogli kofetkati s prijatelji. Šolstvo potrebuje spremembe? Absolutno. Vsi tisti starši, ki pa jamrate, kako nimate časa za otroke, odprodajte tiste 4 plazma tv-je, nove telefone, računalnike in drugo elektronsko navlako in raje v roke zamite kak človek ne jezi se ali črnega petra. Čudežno boste našli čas. Ampak prej se zazrite vase, če to sploh želite.
littleSister
14. 09. 2010 06.10
danes biti ucitelj je zelo nehvalezno delo. Otroci te posiljajo v ...., se ti rugajo v obraz celi dan, ce pa jih poizkusas kaznovati te pa starsi tozijo. Tista fora ko jim je ukinil kosilo za 1 teden ker so se obmetavali s hrano je tako mila kazen da sploh nimam besed. Pa se to so ga lincali pol ... sramota.
Aleksander Gajski
14. 09. 2010 06.07
Jasno, da smo v slepi ulici. In kdo je to zagodel? Kopica birokratov na ministrstvu za šolstvo, ki je učencem dodelil kopico pravic, obveznosti pa skoraj ni. Tu je potrebno spremeniti stvari. Vzgoja mora biti, pa čeprav včasih tudi malce trša. Ni teorije, da me kdo prepriča, da se otroke s tem sistemom pripravlja na življenje. Pa da ne bo nesporazuma - niti slučajno ne krivim učiteljev. Kriva so ta liberalna in "socialna" pravila (ali kakorkoli se temu že reče). Tak vzgojno izobraževalni sistem pelje do tega, da so otroci "življenjski invalidi" (t.j. popolnoma nepripravljeni na življenje). Ne, tako res ne bo šlo naprej ...
jurimuri1
14. 09. 2010 06.07
učitelji so dobili kar so iskali, tu mate uvajali ste v šole liberalizem po lds-ovsko, kaj mislite da boste v igri samo vi igrali, starši postajajo tisti, ki ste jih vi vzgajali, vaše vrednote ste jim vcepli, no tu jih imate
WikiX
14. 09. 2010 05.35
dusan72 14.09.2010, 03:42 V življenju sem se ukvarjal z več zadevami, kot jih lahko tu opišem, prav predavanja so bila ena najlepših izkušenj, do danes smo prijatelji in vsak po svoje raziskuje zadeve naprej. Vesel sem, da si kritičen in lahko izmenjava mnenji. Tako je tudi bolj sproščeno, ko smo le avatarji in se lahko pogovarjamo tako, kot pač razmislimo, ne glede na barve, v katere je kdo oblečen. Otroci pa morajo še vedno nositi nekakšne rutice, kapice in simbole, ki jih razosebijo ter silijo, da so si vse bolj podobni. Ne verjamem, da kdo pri polni zavesti premalo skrbi za otroke, to je le iluzija družbe, da bi morali skrbeti "dovolj" oziroma tako, kot ustreza nekim predstavam. Sam obstoj ustanove je avtoriteta, ki se ji je treba prilagajati, zato tudi šola vedno vzgaja otroke. Ne more biti prav le ena ali druga skrajnost, če sta itak obe prisotni, šola vzgaja le posredno, saj ne more imeti otrok in je le konstrukt, ki služi svojemu namenu. To je nujno zlo, ne pa opcija, saj lahko šola in druge ustanove vzgojijo le orodje oziroma psihopata. Otroke lahko vzgajajo tudi živali, vendar prav "vzgaja" le človek, starši, učitelji in kdorkoli. V resnici, obstaja le odnos med otrokom in staršem, to je edina pristna oblika učenja, ne glede na to, kakšno znanje in izkušnje se prenašajo. Ostalo so naši nadomestki, s katerimi izkoriščamo to naravno lastnost, mogoče lahko zaupamo to funkcijo posamezniku, nikakor pa nobenemu sistemu ali pravni osebi. Mislim, da je vsak vedno pravilno vzgojen, vprašanje je le, kaj nosi v sebi in kaj od njega pričakuje družba. Glede tvojega malega junaka si mislim, da bi mu lahko več zaupal. Podpiram tvojo odločitev, saj je bila zagotovo pravilna, vendar škoda, da si ga zaradi tega prepisal v drug razred. Lahko bi mu prisluhnil in si tudi ogledal, s kakšno nevarnostjo je soočen. Ko bi naštudiral nevarnega 3 letnika, bi lahko izuril svojega bojevnika, mu vlil poguma in nekaj samozavesti ter pokazal par nasvetov, kako naj prebunka nasilneža, ko se ga bo ta spet lotil. Navadno je dovolj, če ga spretno vrže po tleh ali oblada tako, da se ne bo mogel premikati, potem bo imel mir. Starši se včasih, v šali mečejo z otrokom na postelji, da se navadi situacije. Če se bo branil, bo nasilnem prepotentnežu kmalu zmanjkalo motivacije in še posebej, ko bodo ostali stopili na stran tvojega otroka. Sploh ni treba, da uporabi nasilje, če ga športno premaga, mu pokaže močnejšo voljo, vztrajnost ali neko svojo izraženo lastnost, ga bo oni še spoštoval, tudi če nihče ne zmaga. Naslednjič povprašaj vzgojiteljico o detajlih, kakšne vloge sta igrala, kako je tekla akcija in so padale buške. Pozabi zakon, če sta oba cela, naj se potrudi in ti natančno opiše bitko, da boš imel kaj od njenega tožarjenja in ji povej raje , kam naj se naslednjič postavi, piska faul ali šteje do deset, naj bo malo bolj kreativna. Dovolj je, če ju spravi narazen ali pokliče pomoč, če ne zmore, ostalo je tvoje delo. Nikar se ne spuščaj na njen nivo, ne zatekaj se k moraliziranju in grožnjam, poskušaj razumeti spopad kot igro, v kateri nihče ne sovraži nikogar ampak se le tako butasto igrata, ker ni boljše ideje. Otroci so v svojem svetu in vidijo ter povezujejo stvari drugače, predvsem pa jih čustveno doživljajo. Nihče ne mara sovraštva in trpljenja, to so odzivi in posledice, ne normalno stanje.. Tudi potegavščine so kul ampak le do neke meje in če se potem tudi pove, kdo je komu kaj in zakaj storil, drugače so ljudje le zafrustrirani in jezni, ker ne vedo, kakšno je bilo sporočilo, komu se morajo zakaj maščevati oziroma se nategovati. Konfliktna tekmovalnost je normalna, psihoze pa ne in povzročajo le frustracije. Škoda misliti, da kdo ve, kaj je prav v tem primeru in kako mora biti kdo vzgojen, ti se potrudi le za svojega otroka in ne pozabi, da mora tudi razumeti, ne le zmagati. Ne pozabi tudi, da to niso odrasli ljudje, otroci so ps
dusan72
14. 09. 2010 03.42
KomentarX14.09.2010, 03:230 Napisano je sicer lepo, se pa ne morem popolnoma strinjati s tabo. Kakšno uniformiranje? Po eni strani berem komentarje, da zaradi narave dela (služba, obveznosti...) premalo skrbimo za otroke in jih dejansko prepuščamo (se zanašamo) vzgoji v šoli, po drugi strani pa nočemo, da kdorkoli dvigne glas ali roko nad našega otroka? Treba se bo odločit. Ali si vzeti čas za otroka in ga vzgajati doma, ali pa zaupati pedagogom da ga vzgajajo v šoli. En primer recimo: Moj 6 letni sin je bil danes 10 dan v šoli in že tretjič je prišel domov pobuškan. Mali s svojo trmo prihaja v konflikt z enim sošolcem že lep čas (zato smo ga tudi v vrtcu 3 leta azaj prepisali v drugo skupino). Nanaslo je tako, da sta se v 1. razredu spet srečala in obnovila "staro ljubezen". Nekaj sta se dajala na igrišču in tisti falotek je mojega sina porinil, da je padel in si razbil glavo. Danes kliče iz šole vzgojiteljica, da je moj mali "malo krvav in ima buško". To je bilo par minut prej, preden sva ga šla z ženo iskat v šolo. Ker zaradi raznih "omejitev" vzgojiteljev to očitno ne bo enostavno rešeno grem jutri v šolo, in zagrabim lumpa za ovratnik. V oči mu povem, da naj se v bodoče zadrži neumnosti, da ne bo "kaj narobe". Najbolj neumna rešitev, vendar mi tatrenutek nič pametnejšega ne pade na misel. Sploh, ker se vsi bojijo komurkoli kaj reči ali se koga dotakniti. Če hočem obvarovati svojega otroka moram očitno vzeti zadevo v svoje roke? Res, da so malega namazali z margarino in nas obvestili, ampak naredil ni pa nobeden NIČ. Jutri grem v šolo in
schutzstaffel
14. 09. 2010 03.36
didaktik 14.09.2010, 02:02 0 JAAAAAAAAA - a je bilo pričakovati kaj drugega ob takem sistemu in taki državi ? Starši delamo cele dneve, utrujeni in izčrpani nimamo več niti volje in energije za sebe in otroke !!! klinc gleda tak sistem in držav o, ko svoje otroke vidim le v postelji in čez vikend - kolko vas mi da prav - da vidim, kolko vas dela cele dneve, da preživite svojo družino ???????' Kaj pa delaš pokonci ob dveh. Pojdi spat,boš imel jutri več enerije!
WikiX
14. 09. 2010 03.23
Še en popotresni 1991 efekt, spet isto izpiranje možganov, kot pred 20 leti. Učitelji so na smrt prestrašeni, da jih starši ne bi tožili, kadar se zaradi stresa in napora (ne)upravičeno spozabijo, kaznovan pa ni bil še nihče. Tudi kadar gredo daleč čez mejo, zlorabljajo in trpinčijo nemočne otroke, jih le bolj potiho odstranijo ter izpostavijo problem morale, kot nadomestilo za strokovno znanje. Prav to me najbolj moti, da bi mojega otroka uniformirali ter ga prevzgajali po svojem zgledu, kot so to počeli z nami. Ne bi imel nič proti, če bi mu bil vzor dober, profesionalen posamezni učitelj, tukaj pa imamo za opraviti z organizirano združbo, ki razmišlja kot kolektiva. To je vendar grozno, otroci morajo postati individualne osebnosti, ne pa krdelo ovac. Otrok gre v šolo po znanje, tam je v širši družbi in se je dolžan obnašati primerno. Torej gre iskati korekcije obnašanja pri posameznikih, kadar je njihovo dojemanje okolja oziroma situacije in drugih posameznikov tako, da ovira druge. To so skoraj vedno osebne stvari, ki so tudi odraz dogajanja v družbi in zato zgledajo splošne, vendar ni tako. Le posameznik je motiviran in dejansko stori neko dejanje, ostali le sledijo enemu ali drugemu stališču, kot jih pač usmerjajo avtoritete. Tu se vidi, da so učitelji skregani s starši, vmes so postavili pravila in zakone, ki onemogočajo komunikacijo. Starši dobro vedo, da bi se vsak upor ali ostra kritika, odrazil na njihovem otroku, dosegli pa pri nas ne bi ničesar, zato se raje ne opredeljujejo in ne spuščajo v razčiščevanje konfliktov. Nihče ni tako nor, da bi podvrgel svojega otroka psihični torturi, da ga petorazredni strokovnjaki, s svojimi zahojenimi socialističnimi doktrinami in postopki, preobrazijo skozi neumne šablone, ki jih je človeška družba že zdavnaj zavrgla kot neuspešne. Zato v otroku raje ustvarijo konflikt, ko se mora v javnosti vesti ter govoriti povsem drugače kot doma, tudi pred družino, prijatelji in sosedi, mora ves čas spletkariti in lagati. To stanje je zelo podobno zaporu ali vojni okupaciji, tudi tam pravljice zamenjajo razne vojaške tehnike, s katerimi otroke usposobijo za bojevanje in preživetje. Učitelji so sprejeli svojo vlogo in igrajo nasprotno stran razsvetljenih diktatorjev, ki morajo ukloniti neprilagojeno populacijo in se v javnosti spuščajo celo na osebni nivo, da bi izolirali določene posameznike, kot primer ostalim. Treba se je vrniti nazaj k tradicionalnemu učenju oziroma samemu smislu predajanja znanja, med različnimi generacijami ljudi. Danes nam je v pomoč tehnologija, o kateri pred 20 leti nismo niti sanjali, šole postajajo sproščeni centri za socialno druženje, kjer se podaja znanje na več načinov in iz različnih zornih kotov, kot so različni tudi učenci in učitelji. Kdor pogreša red in disciplino, pa naj se vpiše v Policijsko šolo, le tam se bodo še dolgo kalili ravbarji in žandarji, vsi drugi so to že zdavnaj presegli.
izbriši mi profil admin
14. 09. 2010 02.02
JAAAAAAAAA - a je bilo pričakovati kaj drugega ob takem sistemu in taki državi ? Starši delamo cele dneve, utrujeni in izčrpani nimamo več niti volje in energije za sebe in otroke !!! klinc gleda tak sistem in držav o, ko svoje otroke vidim le v postelji in čez vikend - kolko vas mi da prav - da vidim, kolko vas dela cele dneve, da preživite svojo družino ???????'