Slovenija

'Kaj torej storiti z lestvico, ki ne pove ničesar? Najbolje, da utone v pozabo'

Ljubljana, 12. 02. 2014 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Odzivi na seznam slovenskih osnovnih in srednjih šol, na katerih so se učenci doslej najbolj odrezali na končnih preverjanjih znanja, so ostri. V Svizu so zgroženi nad načinom razvrščanja šol in že preverjajo možnost tožbe. Na ministrstvu pa se sprašujejo, čemu naj bi tovrstna razvrstitev sploh služila.

Učilnica
Učilnica FOTO: Reuters
Alma Mater Europaea - Evropski center iz Maribora je objavil seznam slovenskih osnovnih in srednjih šol, katerih učenci so se doslej najbolj odrezali na končnih preverjanjih znanja. Lestvica je med drugim nastala tudi zato, ker so njeni avtorji prepričani, da je prav, da imajo starši in otroci čim več informacij, na podlagi katerih se odločijo o vpisu v šolo.

Seznam najuspešnejših osnovnih šole je nastal na podlagi rezultatov z Nacionalnega preverjanja znanja (NPZ), ki se pri nas izvaja ob koncu šestega in devetega razreda osnovne šole. Število točk posamezne šole predstavlja uspeh šole na NPZ v zadnjih treh letih.

"Število točk šole predstavlja povprečje ocen, ki jih je prejela posamezna šola, izračunano po sledeči formuli: povprečje vrednosti dosežkov učencev iz vseh predmetov na nacionalnem preverjanju znanja v šestem in v devetem razredu na zadnjem NPZ predstavlja 50 odstotkov končne ocene, povprečje vrednosti dosežkov učencev vseh predmetov iz vseh predmetov na nacionalnem preverjanju znanja v šestem in v devetem razredu na NPZ v letu prej predstavlja 25 % in povprečje iz leta pred tem predstavlja 25 %. Število točk posamezne šole se izračuna tako, da se povprečje vrednosti vseh predmetov z zadnjega NPZ pomnoži z 0,5, povprečje s prejšnjih dveh let pa z 0,25. Če so na voljo le podatki za nekatere od predmetov, se uporabijo le ti podatki. Če so na voljo le podatki z enega NPZ, se ti množijo z 1,0, če pa z dveh let, pa se vsako od njih množi z 0,5," pojasnjujejo avtorji.

 ŠOLAŠT. TOČK
1.Gimnazija Bežigrad98,37
2.Škofijska klasična gimnazija, Zavod sv. Stanislava98,07
3.Gimnazija Vič97,77
4.Gimnazija Želimlje, Zavod sv. Frančiška Saleškega97,63
5.Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer96,55
6.Gimnazija Poljane95,92
7.I. gimnazija v Celju95,74
8.Gimnazija Kranj94,96
9.Srednja šola Črnomelj, gimnazija94,87
10.II. gimnazija Maribor94,74
11.Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica94,17
12.Šolski center Srečka Kosovela Sežana - gimnazija in ekonomska šola93,78
13.Dvojezična srednja šola Lendava93,35
14.Gimnazija Jurija Vege Idrija93,34
15.Prva Gimnazija Maribor93,31
16.Škofijska gimnazija Vipava93,30
17.Gimnazija Koper93,30
18.Gimnazija Škofja Loka93,14
19.Gimnazija Litija92,95
20.Šolski center Velenje, gimnazija92,51

Vir podatkov: Alma Mater Europaea

Učilnica
Učilnica FOTO: Thinkstock

Kaj pa srednje šole?

Seznam najuspešnejših srednjih šol na je nastal na podlagi rezultatov mature. Število točk posamezne šole predstavlja uspeh šole na maturi v zadnjih treh letih. Faktorja, ki sta upoštevana, sta delež uspešnih na maturi in splošni - povprečni - pozitivni uspeh na maturi v zadnjem letu.

"Število točk posamezne šole se izračuna tako, da se delež uspešnih na maturi (v odstotkih) zadnje mature pomnoži z 0.25, splošni pozitivni uspeh na maturi v zadnjem letu se pomnoži z 0.25, delež uspešnih na maturi (v odstotkih) mature in splošni pozitivni uspeh z leta pred tem se pomnožita z 0.125, delež uspešnih na maturi (v odstotkih) mature in splošni pozitivni uspeh z leta pred tem se pomnožita z 0.125. Če so na voljo le podatki za nekatere od predmetov, se uporabijo le ti podatki," pojasnjujejo avtorji.

 ŠOLAŠT.TOČK
1.Osnovna šola Majde Vrhovnik71,10
2.Scuola elementare Vincenzo e Diego de Castro Pirano70,30
3.Osnovna šola Kolezija68,73
4.Osnovna šola Prežihovega Voranca Ljubljana68,10
5.Osnovna šola Milana Šuštaršiča67,50
6.Osnovna šola Bojana Ilicha67,23
7.Osnovna šola Pirniče66,98
8.Osnovna šola Gorje66,95
9.Osnovna šola Trnovo66,83
10.Osnovna šola Milana Jarca Ljubljana66,70
11.Scuola elementare Pier Paolo Vergerio il Vecchio64,85
12.Osnovna šola Šmartno pod Šmarno goro64,75
13.Osnovna šola Starše64,67
14.Osnovna šola Grad64,50
15.Osnovna šola Angela Besednjaka64,45
16.Osnovna šola Dobrova64,30
17.Osnovna šola N.H. Maksa Pečarja64,18
18.Osnovna šola Dragomirja Benčiča-Brkina Hrpelje64,13
19.Osnovna šola Col63,97
20.Osnovna šola Tabor I Maribor63,77

Avtorji raziskave pravijo, da bodo metodologijo še izboljšali in dodajajo, da seznam sicer odraža končno uspešnost šol, ni pa nujno edini odraz njihove kvalitete. "Pokazatelji kakovosti šole so zelo različni, saj je kvaliteta šole odvisna od mnogih faktorjev, med katerimi so tudi: znanje matematike, branja, naravoslovja, družboslovja, tujih jezikov ter ostalih področij, sposobnosti in veščin, disciplina, vzgoja, obšolske aktivnosti, športni rezultati, uporaba računalnikov in ostalih naprednih tehnologij, ustrezno razmerje med teorijo in praktičnim reševanjem težav, vzpodbujanje razmišljanja, odnos med učiteljem in otrokom, odnos med učiteljem in starši, vključenost staršev v aktivnosti šole, vključenost šole v lokalno okolje, delež učencev, ki šole ne dokončajo, uspeh šolarjev v nadaljevanju izobraževanja, zaposljivost šolarjev, njihovi prihodki v nadaljevanju kariere, usposobljenost in
dodatno usposabljanje učiteljev, število učencev na učitelja, število učencev na računalnik, proračun šole, porabljena sredstva na učenca ...,"
navajajo avtorji. Vseh teh faktorjev kvalitete ta raziskava in lestvica ne upoštevata.

Sviz razmišlja o tožbi

Na objavljeni seznam so se odzvali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). Pravijo, da so zgroženi nad načinom razvrščanja šol na lestvici. Sviz meni, da gre za "metodološko povsem nestrokovno obdelavo podatkov, ki je številnim šolam naredila nepopravljivo krivico". Ob tem dodajajo, da je obdelava podatkov v nasprotju s 64. členom zakona o osnovni šoli in 18. členom zakona o maturi, ki eksplicitno prepovedujeta tovrstno razvrščanje šol. V Svizu zato že preverjajo možnost tožbe.

Šola
Šola FOTO: Thinkstock

Ministrstvo: Najbolje, da lestvica utone v pozabo

Na seznam so se ostro odzvali tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Menijo, da lestvica v resnici služi "izključno samopromociji avtorjev". Prepričani so namreč, da lestvica prav nič ne pove o kakovosti šol, ampak samo "kakšna je bila v nekem trenutku raven znanja enega dela osnovnošolske in srednješolske generacije na točno določenem preizkusu znanja". Dodajajo še, da nikakor ne more veljati za leto 2014, saj v letu 2014 še nista bila izvedena niti nacionalno preverjanje znanja niti matura.

Poleg pomanjkljivosti kot so "arbitrarnost posameznih odločitev brez argumentacije in neodgovorna raba podatkov brez upoštevanja značilnosti šolskega sistema in uporabljenih podatkov" pa menijo, da manjka najpomembnejši podatek - to je, čemu naj bi tovrstna razvrstitev služila. "Kaj torej storiti z lestvico, ki ne pove ničesar? Najbolje, da utone v pozabo," menijo na ministrstvu.

Uporabi in objavi rezultatov učencev doseženih na nacionalnem preverjanju znanja nasprotujejo tudi v Združenju ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije. Menijo, da je "dokaz neprimernega pristopa k poskusu razvrščanje šol brez ustrezne metodologije in v neposrednem nasprotju z veljavno zakonodajo".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fish*
13. 02. 2014 20.12
+4
Ko to vidim enostavno moram komentirati, ker so ti rezultati anket vedno gledani enostransko. Ti rezultati sami po sebi ne povedo nič, edino srednje šole na seznamu bodo to zdaj ful propagirale, celo sedaj ko je tukaj čas informativnih dnevov. Rezultati mature so odvisni samo od učencev samih. In če je večina učencev v neki šoli dobrih, je ta rezultat temu tudi primeren. To zakaj je na eni šoli več dobrih učencev kot na drugi, je pa tudi popolnoma jasno. V Sloveniji je že kar nekaj šol, ki se hvalijo z dobrimi rezultati in imajo takorekoč "elitno podobo", ki je (iz lastnih izkušenj) veliko preveč prenapihnjena. Na te šole se vpišejo dobri dijaki, z mislijo, da se bodo le tukaj najboljše pripravili na maturo. Ti dobri dijaki torej napolnijo šolo in več kot logično je posledica tega, dober oz. odličen povorečen uspeh mature na tej šoli. Toda kako so ti učenci prišli do tega uspeha in ali je to res glavna pobuda šole pa je že druga zgodba. Definitivno ne. Tudi učitelji na teh šolah niso vsi dobri učitelji in velikokrat ne znajo posredovati znanja. Poleg tega pa je odvisno koliko dijakov od vpisanih oz. tistih ki so v četrtem letniku je dejansko imelo možnost pisati maturo. Sigurno ne vsi. Tudi to je pomemben podatek, ki pa ga nihče ne navaja. In kot drugo je v ozadju še veliko pritiska, češ naj bo matura stoodstotna ... Pa še nekaj, tudi ta matura ne dokazuje pameti oz. znanja nekoga. Je pokazatelj tega, kdo se v kratkem času najbolje nauči snov vseh štirih let. Veliko je seveda tudi odvisno od sreče. Pa tudi o tej maturi bi se dalo veliko razpravljati, da ne govorim o tem novem učnem sistemu in učnih načrtih, še posebej učni načrt v gimnaziji. Pa se že vrtim v začaranem krogu lastne zmede in razpravljanja. Skratka, nauk tega je: "Ni vse zlato kar se sveti." Z NPZ- ji pa je druga stvar. Ti se ne jemljejo tako resno, ker niso merilo za vpis v srednjo šolo. Zato so, sploh ti podatki osnovnih šol, nerealni. Tudi učenci nimajo vsi enaka znanja, ker se šele po oš rangirajo. Upam samo, da starši ne bodo pametovali in bog ne daj silili otroke v te elitne šole. Vse kar v življenju dosežeš je odvisno od tebe samega. Sicer ti lahko okolje v neki meri pomaga, ni pa odločilno. Zato je lahko super dijak, ki ne obiskuje ene izmed teh elitnih šol, tudi dober, odličen, če ne celo boljši!! In je mogoče tudi več kot samo številka in uspeh, ki ga pokaže, kar se dogaja na teh elitnih šolah!!
tinbi
13. 02. 2014 17.06
+7
Tole rangiranje se mi zdi pervezno. Na podlagi NPZ se šol ne da rangirati, saj učenci NPZ ne jemljejo resno. Ker sem bil med popravljalci, vem, da so nekateri risali, pustili prazne pole, prečrtavali, pisali nekaj, o čemer jih nihče ni spraševal (vreme). Tudi kakovost nalog NPZ (vsaj za slovenščino) je zelo slaba. Pri kakšnih nalogah sta bila možna celo dva pravilna odgovora, največkrat pa "po smislu". Ta smisel pa je za učitelje zelo različen, zato o objektivnosti ne bi smeli govoriti.
Mirjana Antic
13. 02. 2014 14.13
+1
osnovna šola milojka štrukelj se je izgubila v sloveniji:)
Transformerji
13. 02. 2014 13.41
+2
Lestvica resnično v takem političnem sistemu ne pove ničesar: uspeli bodo tisti, katerih starši že sedaj delujejo v koruptivnem sistemu (pri tem izobrazba ne pomeni nič) in pa tisti, ki bodo izpadli kot geniji na svojem področju in če bodo resnični pri tem v samem vrhu, jim bo m o g o č e pomagala celo država, če bodo imeli srečo. Ostale pa čaka bedno življenje!
Transformerji
13. 02. 2014 13.48
+5
Poznam nekoga, ki je imel 14 dni pred koncem privatne srednje šole samo eno pozitivno oceno - sedaj pa je lastnik zelo uspešnega podjetja!
Transformerji
13. 02. 2014 13.50
+2
Ramzess
13. 02. 2014 12.00
+2
Ne čemu, komu, ...nekomu sigurno služi, sicer je ne bi ...
obiskovalecsmetisca
13. 02. 2014 09.41
+7
...potem ne bo več pomembno,koliko točk bo imel osnovnošolec,ko se bo vpisoval na gimnazijo bežigrad?
M_teorija
13. 02. 2014 13.17
+0
Vsa ocenjevanja in preverjanja znanja do fakultete bi bilo potrebno ukinit. Čista izguba energije in potuha učiteljem, da brez ocen ne zainteresirajo učence, jim vcepijo željp po znanjih!?
M_teorija
13. 02. 2014 09.28
+1
Tole je tudi en lep primer, kako je biši minister videl šolstvo in znanost. En kup zavajajočih števil, brez pomebne in edine verodostojne, to je vsebine.
tinbi
13. 02. 2014 17.09
+4
Predvsem je to priložnost, da bogato služijo sestavljalci in zunanji sodelavci RIC-a, ki potem pišejo neke analize. Če ne bi bilo individualnega zaslužka, bi NPZ že zdavnaj ukinili. Popravljalci delajo brezplačno.
M_teorija
13. 02. 2014 09.26
+4
Tole je samo en lep primer, kako se strokovnjaki za določeno področje (celo priznani) vsiljujejo v področja katerega ne poznajo in svojo mislenost vsiljujejo drugim področjem, ki ga ne poznajo. Tako na primer (še posebej golobradi ekonomisti) vsiljujejo svoje grafe in statistike (še posebej, da je delavec strošek in ne najpomembnejši člen v procesih) v razna področja znanosti in javnega delovanja!?
M_teorija
13. 02. 2014 09.18
+1
Če bi ta lestvica raziskala koliko od teh je uspešneje končalo fakultete od tistih z nižjo lestvico, še večja korelacija, ki bi dala kolikor toliko uporabno vrednost neke informacije pa bi bila primerjava, kako so posamezni dijaki iz omenjenih šol na lestvici uspeli v karieri in življenju. Dokler pa ni te primerjave, pa gre res samo za nepomembne podatke, pove koliko je lesa v gozdu, ne pove pa cele slike stanja (koliko je uporabnega, kakšen je pretok enerrgije in kroženje snovi, zdraqvstveno stanje,...)gozda. Je pa avtor te matematične akrobacije bil sam toliko pošten in povedal, da ne gre za raziskavo, ampak nek neživljenski, suhoparen, brezizrazen seštevek nekih številk?!
M_teorija
13. 02. 2014 09.20
+3
Da ne omenjamo glavnega problema, kjer podatki niso enakovredno obravnavani. Tako so (verjetno) med uspešnejšimi šole, katerih se je za maturo odločalo manj učencev, kot pa tam kjer so to počeli vsi!?
M_teorija
13. 02. 2014 09.11
+2
To so še vedno samo podatki in ne informacije. O informaciji v konkretnem primeru lahko govorimo le če rečemo, da gre za zavajajoče informacije.
Rastan Ra
13. 02. 2014 07.21
-2
Pa še kako so jim stopili na žulj. Šole objavljajo samo zelo prikrojene podatke. Ne povejo, koliko dijakov ( sš) je bilo vpisanih v zadnje letnike, koliko jih ni končalo zadnjih letnikov in niso pristopili k zaključnim izpitom/maturi. Če bi še to prikazali, bi se pokazala vsa beda našega šolstva. Kako lahko profesorji sploh dovolijo da dijak v zadnjem letniku ne konča šole in ne pristopi k maturi. To je zame povsem nesprejemljivo in samo kaže nesposobnost in aroganco profesorjev v sš. Vsak profesor bi moral biti zainteresiran, da šolo in maturo naredijo vsi. Če ne, pa bi moral biti neuspeh dijaka pokazatelj slabega dela profesorjev. Ne pa da ti zvračajo krivdo na dijake ( ki so vedno vsega krivi).
DarthRevan
13. 02. 2014 08.10
+16
Profesor se namesto dijaka ne more naučit.
jg57
13. 02. 2014 07.00
+2
lestvica veliko pove, zato pa gre nekaterima tako zelo v nos.
krpa007
12. 02. 2014 23.27
+15
Gor, dol tele lestvice. Lahko pihajo na dušo nekaterih šol. Samo PROSIM, ne mešajte izobrazbe z inteligenco.
nsiirhilnil
12. 02. 2014 22.51
-2
A kje je grdbena (sggš" , na listi?? E moj spet gnar sran vržn...
Zev0
12. 02. 2014 22.45
+4
Končno lestvica. Pri nas bi bilo potrebno zapreti vse šole, ki so nižje od številke recimo 30. Tam je katastrofa. Nobenih rezultatov. Pol jih pocepa na maturi. Profoksi in ravnatelji pa veselo vlečejo polno plačo. Ta lestvica pove VSE! Pove, da so ene šole elitne, druge povprečne, tretje pa ološ od ološa. In ta lestvica pove, da bi bilo potrebno elitne šole spodbujati, negovati, jih finančno dodatno podpirati, ološu pa odtegnit vsa finančna sredstva, dokler se ne popravijo. Če ne pa po hitrem postopku zapreti take šole, ki potem producirajo ološ dalje in blefirajo, kako so človeške in kako vzgajajo za življenje. Ma kita moja za življenje. Če imaš najslabše merljive rezultate, bi te morali ukinit, ne pa da pol jokajo tu in bluzijo. Prvih osem šol je gosposkih in elitnih in prav je, da so to ve!
nsiirhilnil
12. 02. 2014 22.51
-1
Sianne
12. 02. 2014 22.55
+11
Te šole nimajo takih rezultatov zato, ker bi bile vrhunske ali genialne, ampak preprosto zato, ker naredijo selekcijo že ob vpisu... Tale lestvica ti dejansko ne pove nič. Če imaš pa šolo, kjer zadostni, dobri in prav dobri učenci dosegajo nadpovprečne rezultate na maturi, to pa že nekaj pove.
nsiirhilnil
12. 02. 2014 22.57
+4
repca1
12. 02. 2014 22.40
+7
Pove zgolj katera šola je imela najboljše rezultate iz mature.To so uradna dejstva in ni nič narobe. To ni podatek ,ki bi govoril katera šola je na splošno boljša ali slabša. Res pa je, da moti ležernost nekaterih učiteljev in šol katerih cilj je zgolj da so tam in da vlečejo plačo. Učinek pa jih ne zanima. Prav je da se preverja delo učiteljev in jih tudi plača po učinku. Naše šolstvo bo tako pridobilo na kvaliteti.
deadzone
12. 02. 2014 22.01
Kje smo Šolski center Srečka Kosovela Sežana - gimnazija in ekonomska šola
Blazx123
12. 02. 2014 21.07
+3
Treba je vedeti, da ti podatki niti približno ne predstavljajo realne kvalitete šole, programa...Iz lastnih izkušenj in izkušenj prijateljev vam lahko povem, da imajo na kar na dostih izmed teh šol tako politiko, da pred maturo profesorji pocepajo tiste dijake za katere sumijo, da ne bodo naredili mature in si s tem avtomatsko dvignejo povprečje s katerim se nato hvalijo in z njimi predstavlajajo "kvaliteto" šole...
suomynona5
12. 02. 2014 20.12
-5
na Škofijskih šolah je dolga čakalna vrsta...tam se dela najbolj kvalitetno..na šolah z italijanskim učnim jezikom so že leta dobri rezultati...časi ko so nas učile nekvalificirane partizanke so minili..in to gre nekomu precej v nos:OoOO
Erika K
12. 02. 2014 20.05
-1
Sramotno, da se iz tega dela klasifikacija oz. tekmovanje šol. KDO JE BOLJŠI? Ene osnovne šole zavestno slabšim učencem naročijo, da tisti dan ostanejo doma!! A to kdo upošteva pri izračunu? Na ta način se da lepo manipulirati s statistikami in rezultati na NPZ!!!
mafija leva drogeraška
12. 02. 2014 20.29
+4