Slovenija

Na Jadranu pozornost turistov pritegnile mega jahte. Med njimi tudi skrivnostni slovenski tajkun

Ljubljana, 16. 11. 2009 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Številni turisti, ki preživljajo dopust na hrvaški obali, so lahko na Jadranskem morju občudovali več mega jaht tujih poslovnežev, ki so s svojimi plovili, s katerimi plujejo po svetovnih morjih, prispeli na dopust na Hrvaško. Med njimi je ruski milijarder Roman Abramovič, ki je pred desetimi leti kupil jahto Eclipse. Po Jadranu pa kraljuje tudi Il Bastardo.

Poleg Georgea Clooneyja in njegove Amal ter kraljeve dvojice, princa Harryja in Meghan Markle, ki dopust preživljajo na Braču, je Jadran privabil tudi druge premožne ljudi, ki so s svojimi luksuznimi jahtami pripluli na hrvaško obalo. Jadransko morje je sicer že dolga leta na vrhu lestvice med priljubljenimi destinacijami milijarderjev. Že lani so bili Hrvati izjemno ponosni, ker je njihova obala privabila številna velika imena, nekateri pa so se tudi med letošnjim poletjem odločili obiskati obljudeno destinacijo.

Eden najbolj zvestih gostov v Jadranskem morju je ruski milijarder Roman Abramovič, ki se lahko pohvali s 162,5 metra dolgo krasotico Eclipse. Na njej so dve pristajalni mesti za helikopterje, 11 kabin za goste, plesna dvorana, podmornica za tri ljudi in terasa za piknike. Plovilo je ob tem opremljeno še z enim najboljših varnostnih sistemov, steklene površine in stene glavne spalnice pa so neprebojne. Abramovič trdi, da ima vgrajen tudi 'anti-paparaci' laserski sistem, ki zazna nadležne fotografske kamere in uniči fotografije. Osnovna cena jahte je nekaj več kot milijarda evrov.

 


Jahta Ulysses-1
Jahta Ulysses-1 FOTO: 24ur.com

Velika atrakcija je tudi jahta Ulysses, ki so jo turisti opazili ob obalah Korčule in Mljeta. Dolga je 116 metrov, ima pristajalno stezo, helikopter in sprejme do 30 gostov. Sicer ni znano, kdo je trenutni lastnik prestižne jahte, nekoč pa si jo je zagotovo lastil novozelandski milijarder Graeme Hart. Zgrajena je bila v norveški ladjedelnici Kleven, oblikoval pa jo je Marin Teknikk skupaj z Oscarjem Mikom

Prav tako so ob obalah otoka Mljet opazili luksuzno jahto Go, ki je v lasti švicarskega poslovneža Hansa Petra Wilda, lastnika tovarne sokov. Jahta Go je dolga 77 metrov, ima sedem kabin, na njej lahko biva 12 gostov. Wildovo premoženje je ocenjeno na dobri dve milijardi evrov in pol. Jahto so pred dvema tednoma opazili tudi na Korčuli.

Bastardo
Bastardo FOTO: 24UR

Še posebno pozornost pa je na otoku Mljetu zbudil luksuzni hitrostni čoln skrivnostnega tajkunskega podjetnika T.Z. z Dragomerja. Z njim naj bi preplul že celotno jadransko morje, težavo pa ima le občasno z zrakom pri dotoku goriva. Uredništvu je uspelo pridobiti ekskluzivne fotografije tako čolna s pomenljivim imenom Bastardo kot tudi njene pogumne, posadke. Po pripovedovanju prič kapitan bijele lađe ne izpluje s Solin pred poldnevom, saj v družbi lepotic pleše pozno v noč in tako praznovanja svojih selektorskih uspehov J&J ne konča pred četrto zjutraj.

Kapitan Axl, krmarka Mili
Kapitan Axl, krmarka Mili FOTO: 24UR
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lucipin
17. 11. 2009 11.16
jah če smo pri tem naj pol tut si.mobil in T-2 plačata polno ceno kot je mobitel plačal naj pol vsi plačajo isto ceno 100 miljonov kot je dal prvi Mobitel..to je zame poštena igra...A zdej če tušmobil ma frekvence ni pošteno do nas samih uporabnikov da bi jim vzeli...ki je tukaj pol Kokurenca...
xes
17. 11. 2009 09.24
Verjetno je problem v tem, da imamo zdaj ze 4 umts operaterje, kar omogoca celo pogoje za zdravo konkurenco od katere lahko drzavljani celo kaj pridobimo.... ocitno to nekoga fejst moti.....
rhombur
17. 11. 2009 09.01
Magic - res je, ampak tako malo, da bi jih veljalo prijaviti na komisijo za preprečevanje korupcije - navsezadnje manjka skoraj sto miljonov dolarjev ( /-) 6,5.
MagicFire
17. 11. 2009 06.57
T-2 je placal za ferkvenco
rhombur
17. 11. 2009 06.48
Se pravi, po tej logiki sta Simobil in T-2 državi dolžna še 93,5 miljona :)
strumfetka
17. 11. 2009 01.26
Naj mu Kangler pomaga. V Mariboru gre vse mimo zakona in vse funkcionira.
siFBI
16. 11. 2009 23.10
Mislim, da je to dejanje pristojnih edino pravilno. Če so pravila za vse so tud za enga Tuša. Kot je znano so morali vsi od Mobitela, Simobila in drugi operaterji za frekvenco odšteti mastne denarje. zakaj jih Tuš ni? To ve samo prejšna oblast.
pobtv
16. 11. 2009 20.46
+1
Ha ha ha ha ha ha ha. Kosez a te lahko nekaj vprašam? Kdo so KOMUNAJZERJI?
kosez
16. 11. 2009 20.37
komunajzeri morajo nekaj zaslužit!