Slovenija

Sandi Češko izrinil Mirka Tuša s prvega mesta lestvice najbogatejših

Ljubljana, 07. 11. 2011 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J./N.S./K.M.
Komentarji
151

Novi najbogatejši Slovenec po lestvici revije Manager je lastnik Studia Moderna Sandi Češko. Njegovo premoženje je ocenjeno na 200 milijonov evrov. Mirko Tuš je s premoženjem, ocenjenim na 100 milijonov evrov, padel na četrto mesto.

Zabavna aplikacija za pametne telefone
Zabavna aplikacija za pametne telefone FOTO: 24ur.com

Revija Manager je tudi letos naredila seznam najbogatejših Slovencev. Tokrat se je med prvimi petimi zgodil velik preobrat. Ne le da je Mirko Tuš po štirih letih kraljevanja na prvem mestu najbogatejših predal lento drugemu, med peterico sta se uvrstila tudi dva para.

Na petem mestu sta tako pristala Samo in Iza Login iz podjetja Outfit, ki je pred približno enim letom na trg plasiralo zabavne aplikacije za pametne naprave. V enem letu sta ustvarila okoli 80 milijonov evrov vredno premoženje.

Na četrtem mestu je letos pristal Mirko Tuš, ki je prestol najbogatejšega prepustil lanskoletnemu četrtemu najbogatejšemu Slovencu Sandiju Češku. Tuševo premoženje so v reviji Manager ocenili na 100 milijonov evrov, kar je skoraj polovica manj, kot ga je imel lani (196,2 milijona).

Albin in Tatjana Doberšek sta postala tretja najbogatejša Slovenca. Inženirsko podjetje Engineering Dobersek sta razvila v Nemčiji, pri nas pa sta se pojavila med svetovalci pri gradnji TEŠ 6. Na drugem mestu pa je tudi letos obstal Igor Lah.

Do spremembe na samem vrhu lestvice je letos prišlo prvič, odkar revija sestavlja lestvico.

Kot že omenjeno, se je z lanskega četrtega mesta na prvo letos povzpel Sandi Češko iz Studia Moderna, ki ima blagovno znamko Topshop, Kosmodisk in Dormeo. Njegovo premoženje je ocenjeno na 200 milijonov evrov. V letu dni je Češko namreč več kot podvojil svoje premoženje (lani je imel 87,2 milijona evrov).

Mirko Tuš je s prvega mesta padel na četrto.
Mirko Tuš je s prvega mesta padel na četrto. FOTO: POP TV

Med hitrostnimi rekorderji v bogatenju je še Uroš Merc iz Bisola, ki je za uvrstitev na lestvico potreboval le štiri leta. Revija Manager mu je pred dvema letoma za ambiciozne načrte podelila priznanje managerski izziv 2009, danes pa sta na lestvici najbogatejših Slovencev že dva lastnika Bisola.

Na lestvici 100 najbogatejših Slovencev je letos okoli četrtina novih obrazov, za uvrstitev nanjo pa je bilo potrebnih nekaj več kot 11 milijonov evrov premoženja.

Čeprav je skupno premoženje stoterice najbogatejših Slovencev ostalo na približno enaki ravni kot lani (okoli 2,5 milijarde evrov), je že tretje leto zaporedoma več ljudem na lestvici premoženje upadlo kot zraslo, če se ne upošteva novincev. Med tistimi, ki jih letos med najbogatejšimi ni več, je sicer precej gradbincev.

Celoten seznam 100 najbogatejših Slovencev bo objavljen jutri.

Na lestvici sta tudi dva župana, in sicer ljubljanski župan Zoran Janković s sinovoma ter župan Zavrča Miran Vuk. Janković se je danes sicer že odzval na uvrstitev in dejal, da je treba ločiti, ko se govori o njegovem premoženju ter premoženju njegovih sinov. Ob tem je ponovno pozval Durs, da preišče njegovo premoženje.

Češko: To je spodbuda za mlade podjetnike

Sandi Češko je najbogatejši Slovenec.
Sandi Češko je najbogatejši Slovenec. FOTO: POP TV

Sandi Češko, najbogatejši Slovenec, je za oddajo 24UR povedal, da prvo mesto na lestvici najbogatejših Slovencev, kamor so ga postavili v reviji Manager, ni mesto, ''kjer bi se jaz dobro počutil, veliko bolje se počutim v nevarnih podjetniških vodah. Ker pa sem bil že postavljen na to mesto po izračunih, ki jih je naredila revija Manager, naj bo to predvsem spodbuda za mlade, sposobne in ambiciozne podjetnike, ki lahko v tej zgodbi vidijo možnost, da lahko z znanjem in delom uspeš na svetovnih trgih in tekmuješ z multinacionalkami''.

Na vprašanje, ali razmišlja o premierskem stolčku čez nekaj let, pa je odgovoril, da je vodenje države in politike bolj zahtevno, drugačno in bolj kompleksno od vodenja podjetja in za to se ne počuti dovolj usposobljenega in nima izkušenj. Je pa sporočil, da lahko z vsemi, ki bi to želeli, deli znanje in izkušnje.

Kot je še povedal, so pri svojem poslu vedno izpostavljeni nekim kriznim razmeram in ''vedno moraš biti boljši, iskati nove rešitve, tudi zato ti krizni časi za nas niso bili usodni''.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toncek.bb
08. 11. 2011 11.57
vsi znamo samo kritizirati - kakorkoli obrnemo - vsak dan je vse samo trgovina, tudi sluzba je trgovina - pac menjamo nas cas in delo za denar in druge stvari, s katerimi si potem spet privoscimo neke tretje stvari in placujemo poloznice.....vse je izmenjava, tko k trgovina... je dosti podobnih trgovin, a nobena v Slo. ni tako velika in mocna kot je top-shop in dormeo - noben pa tudi ne vidi, koliko vlagajo v marketning npr. - kok vsaka reklama stane, kok stanejo vsi znani slo. sportniki in znane osebe, ki reklamirajo Dormeo, itd....se pravi vlagajo in mecejo denar na to, in upajo, da bodo s tem dobili stranke.....in to jim se kako dobro uspeva! zato le eno: svaka cast!! vsak, ki misli kako je to ensotavno, pa naj se sam to naredi, pa ne bo vec tu kritiziral...vsak podjetnik, ki pride do takega polozaja, je dolga leta garal - tega noben ne vidi - drugo so pa tajkuni, ki zaradi vez in poznanstev okradejo drzavo.... ampak uspesnim podjetnikom (ki premagajo ostalo konkurenco), neglede na to koliko placajo svoje delavce (vazno, da jim placajo! (za razliko od ksnih gradbenikov npr.) in noben jih ne drzi na silo tam), je treba cestitat..!
toncek.bb
08. 11. 2011 11.55
+1
vsi znamo samo kritizirati - kakorkoli obrnemo - vsak dan je vse samo trgovina, tudi sluzba je trgovina - pac menjamo nas cas in delo za denar in druge stvari, s katerimi si potem spet privoscimo neke tretje stvari in placujemo poloznice.....vse je izmenjava, tko k trgovina... je dosti podobnih trgovin, a nobena v Slo. ni tako velika in mocna kot je top-shop in dormeo - noben pa tudi ne vidi, koliko vlagajo v marketning npr. - kok vsaka reklama stane, kok stanejo vsi znani slo. sportniki in znane osebe, ki reklamirajo Dormeo, itd....se pravi vlagajo in mecejo denar na to, in upajo, da bodo s tem dobili stranke.....in to jim se kako dobro uspeva! zato le eno: svaka cast!! vsak, ki misli kako je to ensotavno, pa naj se sam to naredi, pa ne bo vec tu kritiziral...vsak podjetnik, ki pride do takega polozaja, je dolga leta garal - tega noben ne vidi - drugo so pa tajkuni, ki zaradi vez in poznanstev okradejo drzavo.... ampak uspesnim podjetnikom (ki premagajo ostalo konkurenco), neglede na to koliko placajo svoje delavce (vazno, da jim placajo! (za razliko od ksnih gradbenikov npr.) in noben jih ne drzi na silo tam), je treba cestitat!
Tonček Balonček
08. 11. 2011 11.02
+1
Tuš daje kruh 100.000 Slovencem in še ene 300.000 Kitajcem, 100.00 Italjanom, pa tudi Špancem, Nizozemcem in še komu! Mi dajemo samo denar! Nihče ne pomisli, koliko naš Sandi prihrani zdravstveni blagajni na področju stroškov za zdravlkjenje hrbtenice, koliko je manj bolniških zaradi tega, koliko bolj so Slovenci zadovoljni, ko s ezjutraj zbudijo brez bolečin v križu! Da ne omenjam neprecenjivih svetovanj v zvezi s TEŠ6, temu novemu rezervoarju in črpališču denarja, ki je nadomestil cestni križ ter obe kliniki v Ljubljani!
nemarx
08. 11. 2011 10.47
Če se preveč približaš resnici, te nadzornik portala skensla, zaradi tega bom še enkrat napisal, da se na listi najbogatejših vidi le vrh ledene gore, to je 10% premoženja, vse ostalo pa je šlo v davčne oaze. Iz Slovenije je na tak ali drugačen način v zadnjih 20 letih izginilo preko 100 milijard evrov. Koliko od tega je še operativno v kapitalu in kokliko je šlo v tri krasne na borzah in v igralnicah ter v potrošnjo, pa se itak ne ve. če bi ta denar prihvatizirali dobri gospodarstveniki, bi Slovenija šla po poti ekonomskega uspeha, tako pa so ta sredstva prihvatizirala gospodarsko nezainteresirana in nesposobna politična omrežja in ta denar bo šel v nepovrat po sistemu lahko pridobljeno, lahko izgubljeno. Ni kaj POZITIVNA SLOVENIJA.
EN_MEJHN_JAGER
08. 11. 2011 10.37
MikasaT55 07.11.2011, 19:17 42 Že res da Tuš ni več na prvem mestu na tej lestvici, ampak to sploh ni pomembno, pomembno je kaj ti ljudje prispevajo dobrega za Slovenijo. Kar se tega tiče, daje Tuš slovenskemu gospodarstvu zelo veliko. Sodeluje s slovenskimi dobavitelji, zaposluje veliko slovencev, se pravi je to pozitivno, veliko je pa takih ki Sloveniji ne dajejo toliko kot bi lahko... Mislim da tega ne bi nikoli izjavil, če bi kdajkoli ti ali kdo od tvojih bližnjih delal v Tušu. Malo povprašaj in slika ti bo kristalno jasna...
gorencdask
08. 11. 2011 10.31
Evo, svetovalci v TEŠ6 so prišli med najbogatejše. Lepo je videt, da država z našim denarjem poskrbi za državljane.
pacce
08. 11. 2011 10.03
S.M. prodaja plastik fantastik iz Kitajske
eiffel
08. 11. 2011 10.02
Prodajalec kitajske plastike, torej. To se izplača, v tem je naša bodočnost!
Tonček Balonček
08. 11. 2011 09.53
Lestvica več kot očitno kaže, kao neumni in naivni so Slovenci. Nikjer ni nobenega tovarnarja, izumitelja, le prodajalci pofla, mobilnih zavbavnih vsebin, špekulanti z nepremičninami, "svetovalci" in podobni! V bistvu farbajo ljudi, podobno kot Cerkev in politiki! In vsi pravoverni poštenjaki so ponosni, da ej na lestvici od politikov samo Janković, ki pa eje politik šele en mesec! Ins e pridušajo, da takšni nas pa že ne bodo vodili!
bnam 2707
08. 11. 2011 09.46
Njegovi plačanci nadlegujejo ljudi po telefonu in vsiljujejo nakup bednih stvari. Sicer pa menim,da v tem času,ko nekateri nimajo niti za preživetje ni okusno pisati o teh bogatunih.
mariabologna
08. 11. 2011 09.35
Delati pri vseh privatnikih je isti šmoren. Vsi na minimalcu ne glede na izobrazbo, delavnik 12 ur, gledajo, če zapiraš luč na WC-ju... Če gre firmi dobro ali slabo, tebi se piše isto. Edina s spodobno plačo razen lastnika je njegova osebna tajnica. Sicer ste pa med najbogatejšimi Slovenkami spregledali Melanijo Trump.
belaruža
08. 11. 2011 09.25
Lahko je on najbogatejši slovenc če smo študenti delali za 2,09 EUR/ URO ((začetniška urna postavka), ki pa se je dvigala s prodajo kar pomeni da si moral stranki vsiljevat dodatne izdelke da se ti je dvignila postavka za 10 centov.Žalostno. Najlažje je obogatet na tujem hrbtu!!!!
Ministry of silly walks
08. 11. 2011 09.24
Češko se je znašel,ni kaj.Obogatel z kitajsko junk robo in z naivnostjo ljudi,ki ta junk kupujejo.95 % stvari iz Top Shopa doma sploh ne rabiš.vendar moraš pa imet.Klump od klumpa.Foter od moje žene ima tega doma po vseh kotih,razne savna belte,mini friteze,parni čistilnik za tla in še bi se našlo.Efekt?ga ni,razen da zavzema plac.
wizeman
08. 11. 2011 09.15
Dobro, sedaj vidimo, kdo so največji izkoriščevalci (na lestvici bogatih je vsaj 60% takih, ki služijo dobesedno na izkoriščanju delavcev za bedne mezde), naj vendar že nekdo uvede lestvico 10 najboljših podjetnikov oz. menedžerjev - to je takih, ki poleg tega, da dobro živijo, omogočijo dobro življenje tudi svojim zaposlenim. Najboljših 10 zato, ker jih 100 verjetno Slovenija niti ne premore...
zapy8
08. 11. 2011 09.11
Na lestvici sta tudi dva župana, in sicer ljubljanski župan Zoran Janković s sinovoma ter župan Zavrča Miran Vuk. Janković se je danes sicer že odzval na uvrstitev in dejal, da je treba ločiti, ko se govori o njegovem premoženju ter premoženju njegovih sinov
wizeman
08. 11. 2011 09.11
@AA11 08.11.2011, 09:08 2 porota 07.11.2011, 19:18 26 Hahaha cosmodisk in dormeo prinašata največ denarja RE: Normalno..ko te boli križ na Dormeovi postelji, si kupiš še Kozmodisk.... Izjava leta! Tubs up.
AA11
08. 11. 2011 09.08
porota 07.11.2011, 19:18 26 Hahaha cosmodisk in dormeo prinašata največ denarja RE: Normalno..ko te boli križ na Dormeovi postelji, si kupiš še Kozmodisk....
AmonGoeth
08. 11. 2011 09.06
Človek ve kako izkoristiti slovenskega hlapca, kakor je napisala oseba spodaj, dve leti delaš al pa manj pri njemu pa na zavod, koliko je pobral z zavoda za časa recesije ve samo on in od tu izvira tudi dobršen del bogatsva. Torej ni zaslužil on ampak mu je dala država da zaposluje ljudi in to vedno za določen čas. Za mene ni nikakršen podjetnik ampak izkoriščevalec amapk ni toliko kriv on kakor država ki take podpira. Dajmo Virant in Jankovič vidva lahko to odpravita!
wizeman
08. 11. 2011 09.06
@Maximusgladiato 08.11.2011, 09:01 0 Nič čudnega, da je Sandi postal najbogatejši Slovenec pod Pahorjevo vlado, saj je odkrito podpiral ravno Pahorja - Češko je že vedel zakaj! Kaj hočeš reči? Da je Pahor za državni denar pri Top šopu kupoval Kozmodiske?
zapy8
08. 11. 2011 09.03
aha ..............zgleda ,da Merc podpira 24.com ,da tako vestno brišete resnico o njemu !!!