Slovenija

Tuš ostaja najbogatejši Slovenec

Ljubljana, 03. 11. 2010 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.S./STA/U.F./U.F./U.F.
Komentarji
119

Na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev je tudi letos Mirko Tuš, a vrednost njegovega imperija se vztrajno krči pod težo dolgov, ki si jih je nabral skozi leta.

Revija Manager je tudi letos objavila lestvico najbogatejših Slovencev. Tudi leta 2009 smo se soočali s krizo, zato se ne gre čuditi, da je premoženje tudi najbogatejših bolj kopnelo kot naraščalo. Z lestvice desetih, ki imajo največ pod palcem, se jih je tako moralo posloviti kar šest. In kdo so osebe, ki jim vsaj kdaj pa kdaj zavidamo prav vsi in ki gospodarijo z zajetnim kupčkom denarja?

Sandi Češko je večinski lastnik Studia Moderna.
Sandi Češko je večinski lastnik Studia Moderna. FOTO: POP TV

Na desetem mestu je s 46,7 milijona evrov Tomaž Ročnik, lastnik podjetij Igem in Fraktal Consulting ter solastnik družbe Stroj. Igem ima v lasti ali delni lasti nekaj gradbenih in nepremičninskih podjetij, med drugim tudi družbo SGP Kograd, ki je polovična lastnica PUP Velenje. Drugo skupino podjetij sestavlja Fraktal Consulting, ki ima pod svojim okriljem več deležev podjetij različnih dejavnosti, med drugim pekarska podjetja Klasje Celje, PPS Pekarne Ptuj in Presta. Fraktal Consulting je tudi lastnik 40 odstotkov Stavbar Gradenj in lastnik Stavbarja iz Lendave. Letos pa je prodal tretjinski delež v družbi Hypos Muta in kupil četrtino Term Topolšica. Špekulira se tudi, da je kupec tudi druge četrtine, ki jo je kupil ACH. Tomaž Ročnik, sicer brat članice uprave Probanke Romane Pajenk, je še 77-odstotni lastnik družbe Stroj iz Radelj ob Dravi, v lasti ima tudi skupino Milcom Skupina, Imponio in Fortis 3000, piše revija Manager.

Mesto pred Ročnikom je Arion Habestor, ki ima v lasti 47 milijonov evrov. Habestor ima v lasti podjetja pod imenom Armeton, ki se ukvarjajo z izdelovanjem specializiranih betonskih uteži za pralne in pomivalne stroje ter štedilnike. Po Habestorjevih ocenah je celotna skupina ustvarila 31,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, 5,3 milijona evrov kosmatega denarnega toka in 3,5 milijona evrov čistega dobička. To pa še ne zajema celotne skupine, saj so srce razvoja in ključni kadri skupine v družbi GSB Globalni strateški biro. Ta je sicer v lasti družbe Habestor, ki je ravno tako v lasti Ariona Habestorja, in ne družb pod imenom Armeton. Kljub temu je GSB lani ustvaril dobrih pet milijonov evrov prihodkov, 2,1 milijona evrov kosmatega denarnega toka in 1,6 milijona evrov čistega dobička.

Družina Rejc, Gabrijel Rejc in njegova hči Petra, ki sta solastnika skupine podjetij Efaflex, ki proizvajajo hitro tekoča vrata, je na osmem mestu najbogatejših Slovencev. Po izračunih revije sta oče in hči skupaj posredno ali neposredno lastnika polovice matične družbe v Nemčiji, v slovenski hčerinski družbi pa je njun delež 60-odstoten. Lastnika drugega dela Efaflexa sta Manfred in Christopher Seysen. Skupina ima sedež v Nemčiji in hčerinske družbe v Sloveniji, na Češkem in Poljskem. Podružnice ima še v Avstriji, Belgiji, Nemčiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem. Gabrijel in Petra Rejc ocene nista komentirala. Njun kapital znaša po oceni revije Manager 50,3 milijona evrov.

Robert Pistotnik je eden od lastnikov podjetja Sintal.
Robert Pistotnik je eden od lastnikov podjetja Sintal. FOTO: POP TV

Mesto pred družino Rejc se je uvrstila še ena družina, družina Pistotnik. Viktor in Robert Pistotnik ter Robertova partnerica Lidija Pilko so lastniki skupine podjetij Sintal, ki se ukvarjajo s fizičnim in tehničnim varovanjem objektov, prevozom denarja in tudi izterjavami. Skupina, ki ima 1450 zaposlenih, je lani ustvarila dobrih 35 milijonov evrov prihodkov od prodaje, ti pa so se lani kljub krizi zmanjšali le za odstotek. Obenem se je dobiček povečal za četrtino, družba pa ga v celoti ohrani v podjetju, kar postopoma veča vrednost kapitala lastnikov. Lastniki pravijo, da je Sintal zanje neprecenljiv, njegova finančna vrednost, kot so jo ocenili v reviji Manager (51,5 milijona evrov), pa se jim zdi nerealna, čeprav zanje ni bistvena, dodajajo, saj podjetje ni naprodaj.

S 54,9 milijona evrov je na šestem mestu najpremožnejših Slovencev Tone Strnad. Skupina Medis Intago, ki ima v lasti več družb, ključno pa je podjetje Medis, ki je po besedah lastnika Toneta Strnada prva izbira med neodvisnimi družbami za trženje farmacevtike na področju Balkana in Vzhodne Evrope, je lani ustvarila 46,2 milijona evrov prihodkov oziroma za okroglih 6,5 odstotka več kot leto prej. Pomembneje je, da so stroški zaostajali za rastjo prihodkov, kar je vodilo v opazen skok dobičkonosnosti. Tako se je denimo poslovni izid iz poslovanja povečal za 41 odstotkov, na 7,2 milijona evrov. Pri tem je še toliko pomembnejše, da skupina nima niti evra čistih finančnih obveznosti, temveč ravno nasprotno, presežek. Omenjeni trendi so glavni razlog, da se je povečala ocena vrednosti Strnadovega premoženja, ki vsebuje tudi oceno nekaterih manjših deležev v drugih družbah. Strnad o oceni revije pravi, da to seveda ni gotovina, ki bi jo nosil v žepu in bi jo zlahka preštel. Verjame pa, da so bili pri izračunu natančni, in ocena ga pozitivno preseneča.

Tomaž Lovše je na petem mestu lestvice najbogatejših Slovencev.
Tomaž Lovše je na petem mestu lestvice najbogatejših Slovencev. FOTO: Damjan Žibert

Na petem mestu se je z 83,2 milijona evrov znašel Tomaž Lovše, ki mu je veliki met uspel ob prodaji deleža v Diners Clubu Adriatic, saj je zanj po oceni revije Manager iztržil 65 milijonov evrov. Del kupnine je vložil v nakup italijanske družbe, ki ponuja kreditne kartice pod isto znamko, in sicer Diners Club Italia. ''Ob vsem spoštovanju do vašega dela vam moram povedati, da sem raje niže na vaši lestvici. Naša ljuba država je res v krizi, brez idej in optimizma. Pomislite, jaz pa imam možnost sklepati posle z bankami, ki so v S&P 500,'' je povedal.

Pred Lovšetom je z 87,2 milijona evrov zagorski podjetnik Sandi Češko, ki je večinski lastnik in ustanovitelj skupine podjetij pod imenom Studio Moderna.

Igor Lah je s 166,5 milijona evrov na drugem mestu.
Igor Lah je s 166,5 milijona evrov na drugem mestu. FOTO: POP TV

Tretjo mesto na lestvici najbogatejših Slovencev zaseda Darko Horvat, ki je težak 112,8 milijona evrov in ki je bogastvo začel ustvarjati s privatizacijskimi certifikati. Lastništvo holdinga Aktiva Holdings B.V., ki domuje na Nizozemskem, sicer vodi prek več postaj do britanskega Kanalskega otočja. Čeprav se v javnosti pojavljajo zelo različne govorice o tem, koliko lastništva v končni družbi ima Horvat, pa je bil dlje časa sam (pozneje še njegova žena Petra Horvat) edini zastopnik britanske družbe Aktiva Capital Limited (po poročanju Dnevnika se je umaknil aprila 2008), ki je bila ustanoviteljica luksemburške družbe Aktiva Capital, ta pa edina lastnica Aktive Holdings.

Tik pod vrhom je s 166,5 milijona evrov Igor Lah, ki je do premoženja prišel s privatizacijskimi certifikati. Tudi lani se je pri poslih držal svojega učinkovitega recepta, ki sestoji iz poceni prevzemanja družb, iztiska malih delničarjev in selitve premoženja iz enega podjetja v drugo in na koncu v davčne oaze. Maja letos se je odvijala bitka za prevzem KS Naložb, edine družbe iz poslovnega imperija Igorja Laha, ki še ima male delničarje. Pomemben premik, vsaj glede vrednotenja njegovega premoženja, se je zgodil julija lani. Takrat sta družbo MNP2, ki je imela konec leta 2008 še 173,2 milijona evrov sredstev, lastnika MNP-F in Aluber iz Luksemburga izbrisala iz sodnega registra in si razdelila premoženje. Izkazalo se je, da pomenijo večino premoženja te družbe terjatve do drugega stebra v Lahovem imperiju, Ampelus Holdinga.

Mirko Tuš ostaja prvi na lestvici najbogatejših Slovencev.
Mirko Tuš ostaja prvi na lestvici najbogatejših Slovencev. FOTO: POP TV

Mirko Tuš tudi letos ostaja na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev, vendar se vrednost njegovega imperija vztrajno krči pod težo dolgov, ki si jih je nabral skozi leta. Ker mu banke zapirajo pipico, se je v začetku septembra celo pri gospodarski ministrici Darji Radić zanimal o finančni podpori za svoje projekte. Letos so vrednost njegovega deleža v Tuš Holdingu, ki je matična družba njegovega imperija, ocenili na 196,2 milijona evrov, za dobrih 40 odstotkov niže kot lani. Tuš namreč ni zgolj frustracija vseh tistih predstavnikov sedme sile, ki si želijo iz njegovih ust slišati kaj bolj smiselnega kot "Kupujte v Tušu", temveč vse bolj tudi bankirjev, ki ga po poročanju Dnevnika silijo v sanacijo. Celotna skupina Tuš Holding je namreč imela konec leta 2009 kar za 443 milijonov evrov finančnih obveznosti. Če to primerjamo denimo s 73 milijoni kapitala in dejstvom, da je lani ustvarila le okoli 16 milijonov čistega denarnega toka, gre za zares skrajno razmerje. Razdolževanje skupine bi ob trenutni ravni poslovanja, tudi če bi popolnoma ustavili naložbe, trajalo več kot 25 let. Torej ni nenavadno, da je morala skupina v letu 2009 zmanjšati zadolženost za okroglih 30 milijonov.

Sto najbogatejših ima 2,54 milijarde evrov

Kriza je letos še dodatno oklestila premoženje najbogatejših. Potem ko je sto najpremožnejših že lani skupaj imelo slabo petino manj kot leta 2008, in sicer 3,24 milijarde evrov, je letos njihovo skupno premoženje skopnelo še za dobro petino – na 2,54 milijarde evrov.

Le 19 jih je letos bogatejših kot lani, ugotavlja Manager, med njimi pa poleg že omenjenih Češka, Habestorja (+153 odstotkov), družine Pistotnik (+47 odstotkov) in Strnada (+41 odstotkov) izpostavlja še zakonca Pečjak (+25 odstotkov) ter Dragico Razboršek in družino Šenk (po +20 odstotkov).

Novih obrazov je na tokratni lestvici sto najbogatejših kar ena četrtina, najvišje pa je uspelo priplezati Vladimirju Puklavcu (15. mesto), Petru Tevžu (18. mesto), družini Vuk (19. mesto), Darku Zupancu (24. mesto), Željku Mikliču in Katarini Tanasijević (33. mesto), Darku Velikonji (38. mesto), Marijanu Jurencu (46. mesto) ter Romanu in Zorki Bernard (48. mesto).

Po drugi strani se je moralo 27 bogatašev z lestvice posloviti. Najbolj znani med njimi so Dušan Šešok, Janko Zakeršnik, Sonja Gole, Alenka Žnidaršič Kranjc in Igor Pogačar.

Primerjava desetih najbogatejših Slovencev leta 2009 in 2010

Leto 2009Leto 2010
1. Mirko Tuš (340,6 mio)1. Mirko Tuš (196,2 mio)
2. Igor Lah (240,7 mio)2. Igor Lah (166,5 mio)
3. Darko Horvat (112,1 mio)3. Darko Horvat (112,8 mio)
4. Dari in Vesna Južna (93 mio)4. Sandi Češko (87,2 mio)
5. Jurij Krč (88,3 mio)5. Tomaž Lovše (83,2 mio)
6. Tomaž Lovše (73,6 mio)6. Tone Strnad (54,9 mio)
7. Hetem Ramadani (68,5 mio)7. družina Pistotnik (51,5 mio)
8. družina Rejc (68,5 mio)8. družina Rejc (50,3 mio)
9. Jože Joc Pečečnik (65,4 mio)9. Arion Habestor (47 mio)
10. družina Anderlič (56,3 mio)10. Tomaž Ročnik (46,7 mio)

 

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

llsash
07. 11. 2010 11.43
Vsi pošteni podjetniki, ki so uspeli z lastnim znanjem, izkušnjami in znojem!!! Kolji, samo kolji....
volek
04. 11. 2010 10.55
Sploh ne bi bilo problem za Slovenijo, če bi tajkuni iz te liste najbogatejših/v mislih imam tiste, ki so nakradli družbeno premoženje/ imeli vizijo te milijone vrniti v gospodarstvo in ustvarjanje delovnih mest ter dodane vrednosti. Nakradli so naše skupno premoženje, kupujejo pa na ta račun graščine, jahte, diamante, si privoščijo najdražji luksuz. Če bi ta denar šenkali takšnim kot so Boscarol, Akrapovič in podobni, bi bila Slovenija danes v odlični ekonomski situaciji.
hribo
04. 11. 2010 10.50
ja sam ste se uprasali oni nemorjo prezivet s tem kr majo 5 vil pa 10 jaht pa 4nove bmw pa sinovi majo avdije,... Tako je vidis mi pa furamo avto za 500€ pol pa nas drzava molze za tehičnega in cesnine ki so vec vredne ko avto 700€ ? tu je logika samo pri poslancih.
kalašnik
04. 11. 2010 10.20
mirko dej a bi mi lohka posodu ene 5 miljonou.....vrnm kmal majkemi???
Marko Koželj 1
04. 11. 2010 09.00
zanima me kam jaz sodim, ki sem brez sluzbe in imam dva evrav v zepu?
divus
04. 11. 2010 08.21
Res zanimivo bogastvo s tolikimi krediti, reveži, ne pa bogatuni. Bogata sem jaz in moja soseda, ki prejema 400 eu pokojnine in ima na banki 900eu prišparanega denarja. To vam je bogastvo.
brini
04. 11. 2010 08.18
pa k vragu naj grejo spet so Hrvati boljši od naših:)!
akt4you
04. 11. 2010 07.47
Zanimivo je pa tudi, da sta Tuš in ZIdar precej prejmožna, čeprav tako na televiziji z svojimi izjavami in obnašanjem zgledata bolj "bebava". Se bom še jaz bolj pobebavil in bom bogat.
akt4you
04. 11. 2010 07.45
Pa še to; imeti 200 mio EUR premoženja in biti dolžan 650 mio EUR. NE VEM ALI OBSTAJA KAKŠEN BOLJ REVEN SLOVENEC. Saj vem, da se to ne obračunava tako na easy in so tukaj tudi neke druge vrednosti, kot so podjetja i.t.d., ampak sliši se smešno hehe:))
akt4you
04. 11. 2010 07.39
Mirko je "propao ko Grčka",
SEBASTI
04. 11. 2010 06.52
Po zdravi pameti biti bogat pomeni imeti nakaj, veliko tega, kar ti ni treba vrniti. Če si pa zapufan čez glavo pa NISI bogat.
Dragan G
04. 11. 2010 06.51
joj zdaj ste pa že malo dolgočasni s tem člankom.....
WikiX
04. 11. 2010 00.32
Gangrena666 03.11.2010, 22:53 Pazi to, leta 1993 si šel na banko in sklenil kredit na 15 let za dvosobno stanovanje, ki je stalo takrat 4000 evrov. V petnajstih letih se mu je vrednost vsako leto podvojila, pomeni da je bilo leta 2008 vredno 60.000 eur, ti pa si ves čas plačeval banki 20 eur obroka za kredit na mesec. To pomeni, da si z odplačevanjem skromnega kredita, v 15 letih zaslužil kakšnih 55.000 eur. S tem greš na banko, kjer ti dajo kredit za tretjino vrednosti objekta, torej imaš nekaj manj kot 80.000 evrov kapitala. Teh 20.000 vložiš v posel, ki ti po poslovnem načrtu v dveh letih prinese 0 eur dobička, vendar izplačaš kredit ter ostale stroške. Leta 2011 greš lahko torej spet na banko, vendar imaš zdaj 80.000 eur kapitala, na kar dobiš zdaj še več kredita, ker lahko zaprosiš še za druge oblike poslovnih kreditov in lahko govorimo tudi o kakšnih 100.000 evrih, ki bi jih lahko danes zbral povprečen Slovenec, od osamosvojitve dalje. To velja za tročlanske družine, ki poleg certifikatov niso prejeli nobenega dodatnega kapitala in z upoštevanjem, da so ves zaslužek vložili v amortizacijo in stroške življenja. Ta kapital je lahko preverljiv, saj obstajajo zapiski na več mestih in je dokazljiv tudi s pričami, čeprav gre za stotisoče ljudi. Tu pa imamo lestvico 100 upravljalcev družbenega premoženja, za katere posamezne lokalne skupnosti natančno vedo, s katerim družbenim premoženjem so upravljali. Če paralelno potegnemo obe kapitalski poti pri posamezniku, se morajo zneski ujemati, iz številnih vzorcev je mogoče natančno slediti obema vrstama kapitala, osebnemu in družbenemu, s katerim so upravljali. To je rezultat vseh realnih številk, ki so pomembne v naši enačbi odnosov, ki smo jih kod družba dolžni nadzirati, preostali kapital je stvar vsakega posameznika in ga ni mogoče osporavati, dokler komu ni kaj zmanjkalo in bi to kazalo na koga, da ga je našel. Nekako je treba namreč pojasniti sicer načelno povsem legitimne vložke, ki so prihajali "od zunaj" v te poslovne cikluse ter prevzeli kontrolo nad družbenim delom premoženja posameznikov. Tako smo dobili izhod enačbe, ki je zmeraj različno od nič, ker če seštejemo vsa legalna vplačila in izplačila, še vedno ne dobimo 0 ampak le neskončno generacijo minusa, ki ga nek večji sistem seveda spreminja v plus. Z drugimi besedami, taki bogataši bi bili mogoči le, če ne bi začeli iz nič oziroma iz enakovredno porazdeljene družbene lastnine, temveč bi v enačbo že v začetku vnesli bistveno večji denar nekje od zunaj, to pa glede na spomin države ni mogoče, ker menda ni nikomur nič zmanjkalo, mar ne?
Spetsnaz
03. 11. 2010 22.55
KomentarX 03.11.2010, 22:43 HAhauhahaah Presenetil si me BARABA
WikiX
03. 11. 2010 22.43
Gangrena666 03.11.2010, 22:35 Lejga, če bi meu zdele it za kam na bulš, ne bi tlele cajt s tabo zgublu, sploh če b semi splačal. Lahk je met dnar, če ti ga kdo da, pol pa računat kulk si ga že zaslužu, čeprau ga prej nisi čist nč jemu, ko so usi stran gledal, ploskal pa nobedn ni za tabo letu. Mnde ti je zdej kej bul jasn, lohk pa ti še drgač razložm .)
Spetsnaz
03. 11. 2010 22.35
KomentarX 03.11.2010, 22:21 Problem je..da nihce ne razume, kaj si zelel povedat. Problem je, da verjetno se ti sam ne ves kaj si zele povedat.Ce bi imel kaj pameti, bi napisla pametno in poslal nekam drugam... KomentarX 03.11.2010, 22:21
WikiX
03. 11. 2010 22.21
Slovenci smo poseben narod in imamo tudi posebno matematiko. Navajeni smo računati le z minusi in plusi, s katerimi se zaman trudimo opisati vsakdanji svet ter takšne lestvice, ker v praksi nikakor ni mogoče. Vzemimo za primer tuševo statistiko, ki vsebuje obe števili ter razpon med njima, recimo -600 in 200. Ker poznamo le odnose med temi minusi in plusi, dobimo ven -400 in mislimo, da je to realno stanje. To bi bilo načelno res, vendar ti dve števili in vse vmes niso realna števila, temveč so sestavljena iz različnih pogojev, ki se spreminjajo skozi čas. Te številke so ustvarjene iz naravnih odnosov med njimi, iz katerih ostane vrednost z v neskončnost ponavljajočimi se decimalkami oziroma se seštevki in odštevki v njih spreminjajo v zlatem razmerjerju, da vedno kažejo neko rast. Če se torej spremeni le eno zaporedje v teh odnosih, lahko začne negativno število naraščati in prevzame pozitivno celotno vrednost. Problem slovenske matematike je v tem, da ne pozna števila nič (0). Tudi to je razmerje, ki označuje začetno stanje enačbe oziroma mirovanje odnosov med njimi, s katerim moramo vedno primerjati vsak reziltat. To pa zato, ker negativno število -600 še vedno pomeni neko realno vrednost, ki je ustvarjena tako, da bo po začela naraščati, saj je končno omejena le v svojem neskončnem potencialu končne vsote vseh številk. Tako bo prej ali kasneje postala 600, tistih 200 pa takrat ne bo nujno padlo, tako da je celotena vsota števil v igri 800, celotna izguba -800, prikazanih -400 pa je le trenutno razmerje med vsemi števili in začetnim stanjem nič, ne pa njihova realna vstota. To je tudi problem našega tajkunaštva, dokler matematika lestvice ne bo upoštevala realnega začetnega stanja, ki je lahko le zakonito pridobljen lastni kapital, ne pa skupna lastnina, bo vedno prikazovala le trenutne odnose med vsemi vsotami, ki so v igri.
ena-tm
03. 11. 2010 22.07
Kaj nas "fopajo" s temi lestvicami in ljudmi, ki si polnijo žepe, mi imamo pa luknje v njih, pa narod nima niti za preživetje!?
xxxxyyyy
03. 11. 2010 21.59
Kaj če bi naredili še seznam največjih goljufov leta??
caspera
03. 11. 2010 21.42
Srebrnibreg - ja, pa poleti sem zasledila komentar kupca, ki je komentiral neprimerno vroče delovne halje trgovk, odgovor odgovorne službe pa je bil, da si lahko trgovke, če jih kaj moti, zavihajo rokave.