Slovenija

Tuš naj bi zastavil imperij za lastno preživetje

Ljubljana/Celje, 31. 08. 2011 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tuš se je z bankami dogovoril, da mu do septembra 2012 odobrijo moratorij na odplačilo več kot 100 milijonov evrov zapadlih dolgov. Če jim Tuš ne bi vrnil enega samega obroka, bi banke lahko začele razprodajati njegov trgovski imperij.

Tuš Holding, krovna družba imperija Mirka Tuša, se je z bankami, ki so mu zaradi neplačevanja obveznosti grozile celo z insolvenčnimi postopki, dogovoril, da mu do septembra 2012 odobrijo moratorij na odplačilo več kot 100 milijonov evrov zapadlih dolgov, je razvidno iz sporazuma o reprogramu, ki so ga pridobili v uredništvu Dnevnika.

Mirko Tuš
Mirko Tuš FOTO: POP TV

Nato jim bo moral v vsakem četrtletju, do leta 2017, vračati zneske, ki se gibljejo med 2,5 in 6,25 milijona evrov, skupno skoraj 109 milijonov evrov. Ker so banke kot zavarovanje vpisale zastavne pravice na Tuševih družbah, bi lahko v primeru, da jim skupina Tuš ne bi pravočasno vrnila enega samcatega obroka, začele celo razprodajo Tuševega trgovskega imperija, v današnji izdaji še piše časnik.

Da se to ne bi zgodilo, morajo Tuševe družbe ob rednem plačevanju omenjenih obveznosti izpolnjevati številne finančne zaveze. Tako že konec letošnjega leta vrednost dolgov, tudi do dobaviteljev, ne sme preseči 16-kratnika kapitala. Konec leta 2009 jih je bilo devetkrat več.

Zavezane roke imajo tudi pri investicijah, na primer za gradnjo supermarketov. Če je skupina Tuš Holding predlani za naložbe namenila 75 milijonov evrov, pa bo morala z le malo nižjim zneskom "preživeti" vse do leta 2017. Okrepiti bodo morali tudi denarni tok iz poslovanja (EBITDA), saj bi morali razmerje z obrestmi za posojila letos spraviti na vsaj 1,4, v letu 2012 pa na najmanj 1,8. V predlanskem letu niso dosegli niti prve ravni.

Dolžnik bo moral sicer agentu, banki Hypo, redno pošiljati finančne izkaze, na primer v 30 dneh po koncu vsakega meseca. Celjski podjetnik se je zavezal tudi, da si ne bo v nobeni obliki izplačeval dividend, kot tudi ne namenjal sredstev za odkupe lastnih deležev ali posojila samemu sebi.

Nasprotno, Tuš bo moral v primeru, da ne proda Tušmobila ali pa to stori po prenizki ceni, v kapital družbe zagotoviti tri milijone evrov. Če bi se mu uspelo izogniti dokapitalizaciji operaterja, pa bi jo moral izvesti v Engrotušu ali Tuš Nepremičninah, če bi do konca leta 2017 nastala operativna potreba po likvidnosti oziroma bi bila kršena jamstva ali zaveze. Sporazum bi padel tudi v primeru, da katera od Tuševih družb (z izjemo srbskih) razglasi insolventnost.

Tuš
Tuš FOTO:

V uvodu sporazuma o reprogramu podpisniki sicer ugotavljajo, da družbe iz skupine Tuš, ki poleg družb Engrotuš, Tušmobil in Tuš Nepremičnine obsega tudi srbske, bosanske in makedonske hčerinske družbe, dolgoročno niso sposobne povrniti svojih dolgov.

Do 20 bank v Sloveniji in tujini imajo skoraj 389 milijonov evrov finančnih obveznosti, pri čemer na največjih pet – Abanka, SID, Gorenjska banka, Hypo in Nova Ljubljanska banka – odpade več kot polovica tega zneska. Za dodatnih 100 milijonov evrov so do družb iz skupine Tuš izpostavljene lizinške hiše s Hypo Leasingom na čelu.

Banke se bodo sicer poplačevale tudi s prodajo za osnovno trgovsko dejavnost nepotrebnega premoženja. Dogovorili so se namreč glede pogojev prodaje Tušmobila, Tuš Oila in preostalega premoženja. Tuš se je zavezal, da bo verigo bencinskih servisov prodal do junija letos, po ceni najmanj 33 milijonov evrov, kar je tudi storil. Madžarski Mol je zanje neuradno odštel dva milijona evrov več.

Tuševa trgovina
Tuševa trgovina FOTO: POP TV

V skladu s sporazumom so si delež najprej "odtrgali" v Tušu. Od kupnine, ki jo je Mol plačal ob transakciji, je do 16 milijonov evrov šlo za "splošne korporacijske potrebe dolžnikov, razen Tušmobila". Bankam je šel morebiten preostanek, do največ 11 milijonov evrov. Od kupnine, ki jo je oziroma bo Mol še naknadno poravnal, pa je za banke namenjenih največ šest milijonov evrov.

Drugačna je zgodba s Tušmobilom. Za njegovo prodajo namreč Tuš Holding potrebuje soglasje treh od petih največjih upnikov, razen če bi mu ga uspelo do prihodnjega poletja prodati in zanj iztržiti več kot 55 milijonov evrov. V tem primeru bi šla vsa kupnina za poplačilo večstomilijonskih bančnih posojil, še piše časnik.

Pri tem velja še omeniti, da Marko Fujs, ki je pred leti že vodil Tušmobil, od začetka avgusta opravlja funkcijo prokurista družbe, poročata tako Dnevnik kot Finance. Direktor družbe je Matjaž Savodnik, drugi prokurist pa Mirko Tuš.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Valimali
01. 09. 2011 10.07
Tuš bi lahko že zdavnaj vse prodal in živel normalno življenje, samo je gospodarstvenik in to mu je način življenja. Težave sicer so ampak to je rešljiv problem, ker drugače mu banke ne bi odobrile reprograma in mu zaupale. V zadnjem času je bilo veliko investicij (predvsem v Tušmobilu), denar pa se še ni vrnil nazaj, kar pa se bo zagotovo zgodilo. Če lahko kdo v Sloveniji prodaja in to dobro je to Tuš. Tako kot je prodal Tušoil lahko v enem dnevu proda tudi druga imetja, samo ga ne bo. Ni čas za paniko ker mu bo uspelo in ker je strategija dobro zastavljena.
kimg
01. 09. 2011 09.04
Tuš ve kaj počne in dobro dela. On če bi želel bi lahko že zdavnaj vse prodal in užival življenje, vendar mu je nekaj do podjetja, ki ga je pripeljal na tak nivo. V zadnjem času je bilo narejenih veliko investicij in normalo za to je potreben denar, ko se bodo tele investicije povrnile bo vse spet ok in Tuš bo lahko normalno vračal kredite. Ker banke verjamejo v podjetje so tudi pristale na reprogram ker drugače ne bi. Pa ne pozabimo da Tuš zaposluje kar veliko ljudi in je edini v Sloveniji ki podpira slovensko blago in ščiti slovenske dobavitelje. To pa je tudi nekaj!
ill_be_back
31. 08. 2011 23.17
+1
politika pa so poslanci in ministri v parlamentu ki delajo samo sranje in si policijo ter sodstvo lastijo da nam lepo jemlejo iz skupne blagajne in v svoje žepe spravljajo nekaj doma nekaj v tujino na banke varno naloženo to je problem in ne tuš btw nič nimam z tušom in tudi ga ne zagovarjam zgolj dejstva navajam
ill_be_back
31. 08. 2011 23.13
+1
@saintjozef da nam gre slabo ni problem v tušu, ampak v politiki ;)
ill_be_back
31. 08. 2011 23.11
ill_be_back
31. 08. 2011 23.11
samo več firm rabimo pol je pa potrebno samo dvke pobirat tak kot je treba pa smo zmagali enako vleja pravilo da ne nucamo politikov samo en človek 4 leta vlada 3000€ plače pa smo zmagali neodvisno sodišče in policija double win !!!! plus učinkovita in poštena davčna politika pa že imamo med in melko
ill_be_back
31. 08. 2011 23.09
saintjozef 31.08.2011, 21:08 1 ill_be_back --eno je treba priznati Mirko Tuš zna uživati in to na veliko --Maš koristi od njega? S 500 miljoni pufa bi znal vsak uživat. A veš, da je to 5% državnega proračuna???? res je marsidkod bi znal za takim gnarjem uživati med njimi tudi jaz se pa najdejo tudi nekateri ki pa nebi znali in prvo kaj bi naredili bi se fiksali z koko taki pa res ne znajo uživati pa reči kaj hočeš so pač ljudje z nižjim IQ
Raztezje
31. 08. 2011 21.35
Včasih smo imeli politične direktorje, danes imamo politične kapitaliste, politične reveže pa smo imel itak že vseskozi.
kurcvasgleda01
31. 08. 2011 21.35
Mercator ga bo kupil....vse je res
saintjozef
31. 08. 2011 21.08
ill_be_back --eno je treba priznati Mirko Tuš zna uživati in to na veliko --Maš koristi od njega? S 500 miljoni pufa bi znal vsak uživat. A veš, da je to 5% državnega proračuna????
ill_be_back
31. 08. 2011 20.46
nekateri bogatuni ne znajo tako
ill_be_back
31. 08. 2011 20.42
eno je treba priznati Mirko Tuš zna uživati in to na veliko
ill_be_back
31. 08. 2011 20.42
od podjetnikov živimo in gospodarstva ki nam nekaj ustvarja brez tega bi država že zdavnaj propadla
ill_be_back
31. 08. 2011 20.41
kdor je nepsosoben za ustvarjenje gre pač v politiko ali pa v JU kjer lahko krade namesto da ustvarja kar drugi namesto njega
ill_be_back
31. 08. 2011 20.39
rudra 31.08.2011, 18:58 6 Ne moreš v 15 letih iz nič postati milijonar.Nemogoče je mogoče samo v Sloveniji.malo kradeš malo lažeš in eto ti milijončki. Sam ne moreš ustvariti takšnega imperija,če nisi v mreži z velikimi ribami!! če si podjetnik je možno mene bolj skrbijo politiki in državni uradniki ter funkcijonarji od kod so pa oni lahko bogati postali če pa dobivajo plače od davkoplačevlaskega denarja ??? od kod pa njim denar ???
kurcvasgleda01
31. 08. 2011 20.39
pa tudi, če vse premoženje izgubi mu še vedno stane bicikl in spet bo srečen do konca svojih dni...to mi delaj Mirko
ill_be_back
31. 08. 2011 20.38
toto je resnično sposoben ne pa naši politiki in uradniki politik in uradnik je lahko vsak če le ima veze oz če je izvoljen biznis pa ej neka druga stvar če ima posle kjer niam država nobene veze (izjam sta SCT vegrad ter podobni ki so smao zgolj na toti račun preživeli ker so državo goljufali oz država jim je pustila goljufati in krasti naš denar)
ill_be_back
31. 08. 2011 20.35
kaj te pljuvate po njem ali je on koristil davkoplačevlaski denar ???? ne ni on je pač privatnik kapitalist v kapitalizmu vse jes ustavril s krediti in ni nikogar oropal še manj pa države drugo pa nas ne znima zakaj in kako mu je banka dala denar to se pa nas ne tiče (to se pa bodo sami med seboj zmenli)
myworld
31. 08. 2011 20.25
Malo je tok sposobnih kot je Mirko Tuš. Nekateri starši dajejo kruh svojim otrokom ker jih Tus zaposluje. Me zanima kako je z SCTjem ali Vegradom?
cyklon
31. 08. 2011 19.50
Raztezje31.08.2011, 17:37 He,he!Raztezje ti si car !