Slovenija

Turšič nepreklicno odstopa s funkcije direktorja Ksevt

Ljubljana, 24. 12. 2015 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktor Ksevta Miha Turšič je bil s predsednikom vlade Cerarjem dogovorjen, da bo v tem tednu znano več o prihodnosti središča. Turšič od vlade ni prejel nobenih rešitev - ne statusnih ne finančnih. Sporočil je, da zato nepreklicno odstopa s funkcije direktorja Ksevta.

Direktor Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) Miha Turšič se je za nepreklicni odstop z mesta direktorja Ksevt odločil, ker se nič od tega, na kar je z gladovno stavko opozarjal, ni razrešilo. Po njegovih besedah se ministrstvo za kulturo še naprej zateka k politični manipulaciji, birokratskemu politikantstvu in aroganci.

"Nižji sekretar Matjaž Šekoranja me kriminalizira za svoje birokratske napake. Direktorica direktorata za ustvarjalnost Biserka Močnik nizkotno zlorablja mojo družinsko stisko in jo razširja po morbidnih portalih. Ministrica Julijana Bizjak Mlakar pa oba podpira. Toliko o zakonitem delovanju uradnikov in srčnosti ministrice, kot jo opisuje njen partijski vodja. Toda - kdo jim pa kaj more! So nedotakljivi! Zato Ksevta v takih pogojih ne morem več odgovorno voditi," je svojo odločitev pojasnil Turšič.

Miha Turšič
Miha Turšič FOTO: POP TV

Dodal je, da je bila v tem času opravljena predvidena finančna revizija poslovanja Ksevta, katere rezultati še nekaj tednov ne bodo znani, v medijih pa neimenovani viri z ministrstva za kulturo skupaj z Božidarjem Novakom špekulirajo o večmilijonskih utajah. Prav tako naj bi državni sekretar Anton Peršak z neutemeljenimi špekulacijami pokončal reševanje Ksevta na ministrstvu za gospodarstvo.

Spomnil je, da je Ksevt pred leti vzpostavil z Draganom Živadinovom in Dunjo Zupančič, v sodelovanju s številnimi sodelavci, politiki in mednarodnimi partnerji. Vanj so od začetka vlagali znanje, delo in sredstva. Ksevt je bil dejanski katalizator povezovanja umetnosti in znanosti znotraj mednarodnih vesoljskih aktivnosti.

"Razvoj inštitucije v treh letih je presegel tudi moja pričakovanja. Vsega je zdaj konec! Iz te kalvarije odhajam poražen in socialno ogrožen, zato se moram najprej posvetiti preživetju in svojim najbližjim, nato pa nazaj v umetnost, ker brez nje ne morem živeti," je še zapisal Turšič.

Turšič je na situacijo Ksevta in druge težave na področju kulture opozoril z gladovno stavko, ki jo je začel 30. septembra. Tedaj je dejal, da v Ksevtu zaradi pomanjkanja sredstev ne uspejo realizirati že dogovorjenih projektov ali izvajati programa. Zahteval je, da se Ksevt preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo.

Med razpravo odbora DZ za kulturo 14. oktobra je vlada kot rešitev za obstoj Ksevta v prihodnje predlagala ustanovitev slovenske vesoljske agencije v sklopu gospodarskega ministrstva. Turšič je tedaj izrazil zadovoljstvo nad predlogom. Država naj bi kot soustanoviteljica v delovanje Ksevta vstopila 22. decembra.

Gladovno stavko je Turšič sklenil 16. oktobra, po tem, ko je prejel mnenje direktorata za javno računovodstvo, da je bila uporaba javnih sredstev v Ksevtu upravičena in transparentna. Z ministrstva za kulturo so tedaj sporočili, da njegova interpretacija mnenja ni bila točna. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marianela
23. 02. 2018 09.57
+132
Kdo se je spoh podpisal pod ta projekt, kdo je podpisal, da se nakaže denar za takole megalomansko reč. Kje so bili okoljevarstveniki in branitelji kulturne dediščine. Zame je škandal, da se v idilično kmečko okolje postavi takle zmazek. Bila sem enkrat tam in nikoli več, nimaš kaj videt, samo beton in pleh. Žalostno kam mečemo denar.
ljubkozmedena
25. 12. 2015 10.15
+2
nekdo je zapisal na FB, da bi bilo treba vse te kulturne kvazi inštitucije + inštalacije in ostale drekmešalske ustanove prevetrit. Za tega tipa, na primer, živ bog ni slišal, dokler ni zaćel manj jesti. In kot je napisal Požar, ima celo dva otroka, ki se jima je kulturno-egoistično lepo odpovedal. Madonca!
DonDonDan
24. 12. 2015 18.31
+5
Me zanima kje je sedaj Živadinov, ki je izsilil tisti objekt.
Bofur
24. 12. 2015 16.37
+8
Kaj je to KSEVT in zakaj bi ga morala financirati država ? In zakaj je to pomembna novica ? Naj mi nekdo pojasni ? Kdo je ta gospod Turšić ?
bossanoga
24. 12. 2015 13.06
+4
Pošljite KSEVT tja, kamor spada - v vesolje, pa boste imeli mir. Aja, pa še denar vam bo (Vitanjčanom) ostal.
kapljač1
24. 12. 2015 12.03
+2
Če je naredil kaj pametnega je to, da je štrajkal. Večina bi gledala samo filme, bodo našli tisoč napak na stavkajočem. Naredil pa je napako, ker se je zadovoljil z obljubami. Policistom so politiki desetletja dajali samo obljube, bi se vsaj iz te zgodbe, ljudje morali nekaj več naučit, da če ti politik da obljubo in ti jo sprejmeš, pomeni en osel več na ledu.
vrtojb
24. 12. 2015 11.42
+3
a bo zdej konec porocanja o tej temi, stvar je nepomembna
Explainator
24. 12. 2015 10.11
+4
skrajen cajt..itak tip nikol ni nič pametnega naredil