Slovenija

Turkovo komuniciranje je 'bizaren način socialnega dialoga'

Ljubljana, 25. 04. 2012 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Turk je kar prek Twitterja umaknil približevalni predlog, da se normativ za število učencev v razredu osnovne šole s 30 vrne nazaj na 28. V Svizu so potezo označili kot bizaren način socialnega dialoga. Štrukelj je ostro kritiziral Turkove odločitve.

Minister Turk na Twitterju: Ker s sindikati tudi po predlogu, da se normativ števila učencev v razredu ne spreminja, ni dogovora, predlog umikamo.
Minister Turk na Twitterju: Ker s sindikati tudi po predlogu, da se normativ števila učencev v razredu ne spreminja, ni dogovora, predlog umikamo. FOTO: Aljoša Kravanja

Minister za izobraževanje Žiga Turk je danes na Twitterju zapisal, da vlada umika v torek podani predlog, da se normativ za število učencev v razredu osnovne šole s 30 vrne nazaj na 28, saj tudi po tem predlogu s sindikati ni prišlo do dogovora.

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so okviru podskupine namreč v torek nadaljevali pogajanja o predlaganih spremembah standardov in normativov na področju šolstva, ki jih predvideva zakon o uravnoteženju javnih financ. Vlada je sicer predlagala, da bi iz predloga zakona umaknili predvideno spremembo normativa za število učencev v razredu osnovne šole, po kateri bi število učencev v razredih zvišali na 30 in bi torej normativ ostal pri 28 učencih na razred. Vendar so sindikati ocenili, da gre za potezo, ki je bolj tolažilne oziroma simbolne narave.

Tako vsebinskega napredka sindikati in vlada v torek niso dosegli, zato je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport danes na socialnem omrežju Twitter zapisal, da omenjeni približevalni predlog umikajo.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa so v današnji izjavi za medije zapisali, da ravnanje ministra Turka, ki je torkov vladni predlog danes zjutraj umaknil kar prek tvita, še preden se je sindikalna stran do njega lahko formalno opredelila, ilustrira resnost in odgovornost vladne strani na pogajanjih. "Sicer je Sviz že vajen, da minister Turk javnost obvešča preko svojega bloga in pri tem pozabi na formalne in zakonsko določene postopke usklajevanj s socialnimi partnerji, a takšen bizaren način socialnega dialoga, kot ga tokrat prakticira minister Turk, je Sviz doživel prvič," so zapisali.

Pojasnili so, da je glavni stavkovni odbor Sviz pogajalcem sindikata podelil mandat, ki jim omogoča manevrski prostor pri vprašanju posegov v plače, katerih zniževanja morajo biti progresivna (torej večja znižanja pri višjih plačah in manjša ali ničelna pri nižjih plačah). Pogajalce pa je ponovno obvezal, da ne smejo popustiti pri standardih in normativih, ki bi zniževali kakovost javnih vrtcev in šol. "To preprosto pomeni, da so se izobraževalke in izobraževalci, od vrtcev do univerze, pripravljeni odreči delu lastnih plač, vztrajali pa bodo pri ohranitvi standardov, ki vsem otrokom in mladostnikom zagotavljajo kakovostno izobraževanje," so ponovili v Svizu, kjer upajo na podporo državljanov.

Odpovedal, še preden so se utegnili opredeliti do predloga

Predsednik Sviza Branimir Štrukelj je opozoril, da je minister odpovedal ponujeno znižanje normativa glede števila otrok v razredu s 30 na 28, preden bi se utegnil sindikat opredeliti do predloga. Sindikat je bil na torkovih pogajanjih do tega predloga sicer kritičen, saj je bolj simbolen predlog kot kaj drugega, je priznal Štrukelj, vendar bi se do njega opredelil na četrtkovem nadaljevanju pogajanj o normativih. Takšno dogajanje je po njegovem mnenju na robu še sprejemljivega.

Štrukelj je ponovil, da se je vladna stran očitno osredotočila zgolj na to, da bi odgovornost za neuspeh pogajanj prevalila na sindikalno stran. Nihče drug kot vlada ni odgovoren za razmere, ki mejijo na konflikt, ker je prišla z neracionalnimi, nerazumnimi predlogi, je prepričan Štrukelj.

Preberite tudi: Zaposleni v javnem sektorju vztrajajo, da jim mora država plačati stavkovni dan, a z ministrstva za pravosodje in javno upravo so sporočili, da ne bo tako. Kako naprej? V Svizu so svoje člane že obvestili, naj v primeru neplačila ne vlagajo posamičnih tožb, saj jih bodo skupinsko vložili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

X-XY
26. 04. 2012 10.04
-1
na tretjem sem gledal (ce celo) debato o šolanju: Turk, ravnatelj OŠ Prule, nek tip iz Univ. Lj in seveda bivši šol. minister; zanimiva debata. Ravnatelj iz OŠ pravi, da je preveč odličnjakov, da normativi niso problem, da država proizvaja nezaposljiv kader. To je problem, hočejo denar za plače, otroci, dijaki, študenti so druga tema, samo da se nekaj dogaja.
alterego
26. 04. 2012 08.11
+1
drugič bo Turk svoje odločitve objavil kar tu na tem forumu...
ZalkaGrabnarK
25. 04. 2012 21.31
+1
Oprosti, ker sem samo pesem. Rada bi ti nekaj povedala, nekaj pomembnega, pa si ne upam sama. Ne gre za plačilo. Že prej sem bila zastonj, a so me natisnili. Denar je dobil tiskar, papirničar in knjigovez. Zdaj samo še odkimajo. Ne! Nisi tržno zanimiva. Nihče te ne kupi. Smejijo se mi. Pa nisem smešna pesem. Sem samo pesem. Razumljivo sem napisana. Vsi me lahko razumejo. Tudi knjigovez, tiskar in papirničar. Ostala sem pesem, a me je pesnik zapustil in odšel na zavod za zaposlovanje.
Katja10
25. 04. 2012 19.30
+3
Kdo te je vzdramil iz sanj, sivih kot kamen? Bile so kakor drevo, ki okameneva, brez cvetja, zelenja, brez ptičjega speva. Življenje je sivo, neutešljivo, življenje ubija melanholija. Kdo te je vzdramil iz sanj, živo srce pod pepelom? Je bil šum njene svile, li tiha beseda priznanja, da ljubi te, te je zbudila iz molčanja? Li pismo, li tiha beseda prijateljev? Le dobra beseda prijateljev me je zbudila. (Srečko Kosovel: kdo te je vzdramil)
enasmrklja
25. 04. 2012 19.17
+7
Turk bi moral odstopiti, njegovo osebno mnenje me prav nič ne zanima. obnaša pa se kot, da bi imel v lasti ves proračunski denar in bi morali biti hvaležni za drbtinice, ki padejo ven iz njegovih polnih ust. slabšega ministra bi težko našli...
nenasedaj
25. 04. 2012 18.54
+3
Turk ima primitivizem v svojih genih. Spomnite se, pred volitvami je začel z Virantom, da bi se vrnil h Kaplarju,kajti spet, kot pri Gorenaku, je samo v Janševi vladi lahko tak puhloglavec.
SimonaHamer
25. 04. 2012 17.28
+5
GENERAL, TVOJ TANK je močan voz. Poruši gozd in zmečka sto ljudi. Ima pa napako: potreben mu je voznik. General, tvoj bombnik je tudi močan. Leti hitreje od viharja in nosi več kakor slon. Ima pa napako: potreben mu je monter. General, človek je nadvse uporaben. Zna leteti in zna ubijati. Ima pa napako: zna tudi misliti. Bertolt Brecht (Prevedel: Ervin Fritz)
blazeni
25. 04. 2012 17.24
+8
odkod temu mlademu turku takšno premoženje?
brancc
25. 04. 2012 17.02
+7
in kaj bo ta račjekljunec naredil?
Menahem
25. 04. 2012 15.56
-2
Štrukelj se je usral.Če bo skupinska bo vse enkrat kasneje ko se bo vse zaradi neuspešnosti in neutemeljenosti tožbe( za katero jih je on nagovoril) malo ohladilo in bo lažje izvlekel živo glavo in nepoškodovano frizuro!
davison20
25. 04. 2012 16.11
+5
Če bi imel malce pravne pameti, bi razumel, zakaj skupinska tožba, če si sds ovska ovca, ti je pa tako ali tako vseeno
Katja10
25. 04. 2012 15.53
+3
France Prešeren: PEVCU Kdo zná noč temno razjásnit', ki táre duhá! Kdo vé kragúlja odgnati, ki kljúje srcé od zóra do mráka, od mráka do dné! Kdo učí izbrísat' 'z spomina nekdánje dni, brezúp prihódnjih oduzét' spred očí, praznóti ubežáti, ki zdánje morí! Kakó bit' óčeš poét in ti pretežkó je v prsih nosít' al pekel, al nebó! Stanu se svójega spómni, t&rgrave;pi brez mirú!
Priap
25. 04. 2012 15.47
+16
To kar pa počne Turk, je pa milo rečeno...pa saj sploh ne najdem besede...Preko twitta??? Večina Slovencev ga sploh nima!!! In to je funkcionar? Bolje, da ne vemo vsega, kar si tuji politiki mislijo o naših rešiteljih...
antonino
25. 04. 2012 16.37
-4
A NAJ SE POGAJA Z GLUHIM MILANOVIM ZETOM, KDO PA IMA TAKE ŽIVCE
davison20
25. 04. 2012 17.15
+4
antonino, ne kriči, kot drugo pa Štrukelj že par let ni Kučanov zet, imate sds ovske ovce slabe informacije. Preveč dela z patrijami
Mirsad Miro Muharemovi?
25. 04. 2012 15.45
+11
hehe..vlada z imenom ala TWITTER,vsega je kriv Janša in njegov tablični računalnik,vse svoje ministre je navadil da lako kar prek socialnih omrežji objavijo zellloooo vroče novice,ki se tičejo nas,namreč,ko pišeš ni ti treba nobenmu v oči gledati,saj Janša tako in tako v tla gleda ko se pogovarja,ali kar v prazno,kot tele v prazna vrata..hehe..ko nas vodi
Menahem
25. 04. 2012 15.57
-5
Ti si tudi en Hajvan ki bulji v prazno miselno škatlo hajvansko!
Priap
25. 04. 2012 15.38
+19
Izgovor, da je bilo včasih tudi 32 otrok v učilnici je brezpredmeten! Včasih je bilo tudi normalno, da si šel s Fičekom do Splita, pa je danes tudi? Ljudje se bodo odrekli svojim plačam, verjetno najbolj od vseh v JU, za to, da bodo lahko koliko toliko NORMALNO (če še sploh kdo razume to besedo) delali in učili vedno bolj razvajene otroke (pa saj tisti, ki to izjavljate, jih verjetno nimate), vi pa pljuvate po njih...noro...
makamazo
25. 04. 2012 16.06
+6
CDROM
25. 04. 2012 15.23
+7
1. Kako se lahko sploh pogajaš oziroma komuniciraš o takih zadevah prek Twitterja? 2. Zakaj zmeraj za kak politični boj, ne glede ali je strankarsko ali sindikalno se dajete prek Twitterja? 3. Kaj v zahodnih državah tudi komunicirajo (politično) prek Twitterja? 4. Kaj vi sploh jemljete svoje službe resno ali zapravljate čas na medmrežju in samo twitate? 5. Kdaj bodo sindikati uvideli da se pogajajo za brezvezne stvari (število otrok v razredu) večji problem je v vrtcih, kjer so otroci potrebni pomoči?! TUDI KO SMO MI HODIL IV ŠOLO NAS JE BILO 32-33 OTROK IN SMO RAVNO TAKO NAREDILI ŠOLO PA ŠE VEČ SE MI ZDI DA SMO ODNESLI OD POUKA, KOT JIH DANES NAŠI OTROCI!
antonino
25. 04. 2012 16.39
-1
PuppetMaster09
25. 04. 2012 15.21
-15
minister bi moral dvigniti normativ na 32 ne da se pusti izsiljevat učiteljem enostavno se upirajo da bi delali več in bolje
El Diablo 2013
25. 04. 2012 15.52
+3
usi-glih
25. 04. 2012 15.19
+6
v slo JE že 150.000 nezaposlenih, seveda pa uradno ne ker niso posodabljali podatkov oz ker te avtomatsko brišeji iz evidence po 2 letih. Kar se pa tiče varčevanja v JS odlično vendar na napačnem koncu. NAJPREJ bi morali prerezati popkovino RKC-ja s katero je prisesana kot naravni parazit na naš proračun , potem pa seveda JS in to Uradi Agencije , recimo Zavod za šolstvo ima zaposlenih vsaj 500 tipov z dobrimi plačami in nič dela, da ne bi o ostalih. Najlažje je pa seveda direktno po Gasilcih, vojakih, in policajih mlatiti. Recima v carinski službi je zaposlenih kar nekaj ljudi - medtem pa se folk še kar vozi na kurilca. MI smo po zaslugi VSEH dosedanjih vlad TOTALNO neurejena država, ki zapira ljudi zaradi verbalnega delikta in ukradene paštete, medtem ko politiki malikujejo barabe ki so nam povzročile to gorje.
PuppetMaster09
25. 04. 2012 15.24
+9
moramo se rešit birokratov,ki ti nagajajo namesto da bi pomagali seveda JU ne moramo zmetat v en koš
Dzingiskan
25. 04. 2012 15.08
+1
Nimajo šans, denarja ni. V Sloveniji bo kmalu 130.000 nezaposlenih. Tokrat ne samo iz realnega sektorja. Razen, če nam javni sektkor plačajo Kitajci. Za zment se je.
Urša Šimenc 1
25. 04. 2012 14.57
+14
Tako aroganten model ne bi smel nikdar delati z ljudmi. Baje je še profesor. Ubogi študenti,ki morajo to faco gledati.
PuppetMaster09
25. 04. 2012 15.28
+1
raje gledam 10 turkov kot enega križaniča
tito-idol
25. 04. 2012 14.37
-9
Že Polanec je rekel,da Štrukelj nima pojma o ekonomiji.Je samo levi hujskač,ki delo po navodilih očeta svoje bivše žene.
usi-glih
25. 04. 2012 15.20
+7
če bi delal po navodilih bivšega tasta potem ne bi bil bivši zet