Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Spoštujmo drug drugega, medsebojno se tudi spodbujajmo'

Ljubljana, 28. 01. 2012 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pahor je Janši čestital za izvolitev za mandatarja, vladi, ki prihaja, pa zaželel vse dobro. Pravi, da je biti premier lepa in častna dolžnost, "v teh izjemno težkih in zahtevnih časih pa tudi posebej odgovorna in posebej težka". Kaj je dejal Janković?

Predsednik države Danilo Türk ocenjuje izvolitev novega mandatarja kot pomemben korak na poti k oblikovanju nove vlade, ki jo Slovenija nujno potrebuje za uspešno reševanje težav, ki jih povzročata finančna in gospodarska kriza, je zapisano v sporočilu za javnost, ki so ga poslali iz predsednikovega urada.

Türk želi Janezu Janši uspešno delo. Ob tem izraža pričakovanje, da bodo člani prihodnje vlade učinkovito pristopili k reševanju problemov in uresničevanju zavez, ki so jih koalicijske stranke dale v času volilne kampanje, in da bo pri tem zagotovljeno spoštovanje ustavnih načel pravne in socialne države.

"Predsednik republike bo, kot doslej, v okviru Ustave Republike Slovenije sodeloval z vsemi organi države in prispeval k najširšemu dialogu, ki ga potrebujemo za naš skupni napredek," je še zapisano v sporočilu.

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: Damjan Žibert

Janša je že prisegel kot novi mandatar, sledile pa so čestitke.

Ob današnji izvolitvi je Janezu Janši čestital tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Gregor Virant je izvolitev Janše za mandatarja ocenil kot pomemben korak na poti k vladi s polnimi pooblastili ter kot dejanje, ki ga je Slovenija pričakovala, prav tako njeno okolje. Napovedal je, da bi lahko DZ o vladi kot celoti odločal 10. februarja.

Po Virantovih besedah je nadaljnje oblikovanje vlade sicer v veliki meri odvisno od tega, kaj se bo dogajalo z novelo zakona o vladi, ki jo je v četrtek sprejel DZ. Novela naj bi stopila v veljavo v soboto, 4. februarja, takrat pa bo izpolnjen tudi formalni pogoj za predložitev liste kandidatov za ministre.

Zaslišanje kandidatov za ministre pred pristojnimi delovnimi telesi DZ bi lahko po Virantovih besedah izvedli 7. in 9. februarja, glasovanje o vladi kot celoti 10. februarja. Sicer pa v DZ po besedah njegovega predsednika komaj čakajo, da bo vlada začela pošiljati dobre in kakovostne zakone za izboljšanje gospodarskih razmer.

Janša in Virant se rokujeta.
Janša in Virant se rokujeta. FOTO: Blaž Garbajs

Erjavec: Podpora mandatarju omogoča oblikovanje močne vlade

Podpora 51 poslancev za izvolitev mandatarja Janeza Janše po ocenah prvaka DeSUS Karla Erjavca omogoča oblikovanje močne vlade, ki jo Slovenija zaradi težke gospodarske in finančne krize potrebuje. "Naloga koalicije in vlade je, da Slovenijo popeljemo iz krize," je poudaril in izpostavil zavedanje, da jih čaka težko delo. DeSUS sodeluje v tej koaliciji zato, da bi izšli iz krize, zagotavlja Erjavec, zato so po njegovih besedah to koalicijo tudi poimenovali koalicija za izhod iz krize.

Po njegovih besedah so v DeSUS zadovoljni, da bodo v tej koaliciji lahko zaščitili interese upokojencev, zlasti zato, ker vidijo, da se "nam obetajo slabi časi in so makroekonomske napovedi slabe". Zelo zadovoljni pa so v DeSUS tudi z dogovorom, da koalicija ne bo odpirala ideoloških vprašanj, ki delijo Slovenijo.

Novakova: Izvolili smo mandatarja, ki pozna pot do rešitev

Predsednica NSi Ljudmila Novak je prepričana, da so poslanci izvolili mandatarja z izkušnjami, ki pozna pot do rešitev. Po izvolitvi prvaka SDS je poudarila, da bo NSi konstruktiven partner, kar pričakuje tudi od koalicijskih partnerjev in opozicije. Po njenih besedah je samo to rešitev za Slovenijo.

Slovenija je zdaj na najboljši poti, da hitro sestavi novo vlado, ki je Sloveniji potrebna, meni Novakova. Kot je dejala, bo NSi v okviru nove koalicije izpolnjevala tudi svoje programske točke, ker Sloveniji želijo dobro, pa bodo konstruktiven partner.

Predsednica NSi si ob tem še želi, da bi tudi mediji opravili svojo konstruktivno vlogo. "Nas grajali takrat, ko je potrebno, in zapisali resnico, ki bo spodbujala Slovence na tej poti velikih sprememb in odrekanj," dodaja Novakova.

Žerjav upa na strpen dialog med koalicijo in opozicijo

Končno smo naredili velik in odločen korak k temu, da v Sloveniji dobimo novo vlado, je po izvolitvi mandatarja dejal predsednik SLS Radovan Žerjav. Verjame, da bodo sledili še drugi koraki, da v relativno kratkem času dobimo operativno vlado, "ki jo tako potrebujemo". Žerjav upa in si želi, da bo dialog med koalicijo in opozicijo kulturen in strpen ter da bodo našli način sodelovanja, ki bo potreben za to, "da bomo prebrodili ključne izzive, ki so pred nami".

Koaliciji in vsem skupaj je prvak SLS zaželel vse dobro, ker če bo koalicija delala dobro, bo po njegovem mnenju tudi Sloveniji dobro. Žerjav je prepričan, da bo tako.

Čestitke
Čestitke FOTO: Blaž Garbajs

Janković Janši čestital dvakrat

Na koncu je za govorniški oder stopil tudi predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki je Janši čestital ob izidu glasovanja. Janković je sicer Janši čestital že med glasovanjem.

Po razglasitvi izidov je dejal, da bo Pozitivna Slovenija kot največja opozicijska stranka v skladu s svojimi načeli podpirala vse dobre projekte, kritična pa bo do tistih, ki ne bodo dobri za razvoj države. Kot je še poudaril Janković, pa mu je žal, da je pri predstavitvi novele zakona o vladi "prišlo do zapleta". Njegova stranka je namreč predlagala, da se doda ministrstvo za kulturo, tožilstvo pa se prestavi nazaj na ministrstvo za pravosodje. "Če bo to uresničeno, bo Pozitivna Slovenija novelo podprla in s tem tudi pokazala njihovo konstruktivnost," je povedal.

Janković je sicer Janši že predlagal, da naj glede teh dveh popravkov dosežejo koalicijski dogovor. Če opozicija predlaga eno ministrstvo več, ima po njegovi oceni koalicija dober razlog, da to naredi in kulturi "vrne svoje mesto". Tako bodo najprej počakali na rezultat tega predloga, v nasprotnem primeru pa bodo šli v ustavno presojo zakona, je ponovil Janković.

Pahor: Prihodnja vlada ima priložnost in odgovornost, da uspe

Predsednik SD Borut Pahor je Janši čestital za izvolitev za mandatarja, vladi, ki prihaja, pa zaželel vse dobro. Poudaril je, da ima prihodnja vlada priložnost in odgovornost, da tudi ob njihovi pomoči uspe. Biti predsednik vlade je sicer po besedah Pahorja lepa in častna dolžnost, "v teh izjemno težkih in zahtevnih časih pa tudi posebej odgovorna in posebej težka".

V teh časih po oceni Pahorja potrebujemo drug drugega, zato "spoštujmo drug drugega, medsebojno se tudi spodbujajmo". "Neverjetno namreč je, česa dobrega smo sposobni. Vsak posebej in vsi skupaj. S kančkom sreče bomo tudi uspeli. Naš uspeh bo skupen za to in za prihodnje generacije," je dejal.

Kaj pravijo sindikalisti?

Eno od področij, na katerih bi morala nova vlada takoj ukrepati, je tudi področje davkov – proučiti bi morala, kaj je v davčni zakonodaji tisto, kar spodbuja in najbolj ovira gospodarski razvoj, je povedala izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc. Ob tem opozarja, da je umetnost poiskati ravnotežje, kje in kako lahko vlada varčuje.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je izrazil željo po oblikovanju vlade, ki se bo velikih problemov lotevala na način, da bremena krize ne bi šla v breme socialne države ter pravic delavcev in upokojencev. Semolič upa, da bo Janša gradil na socialnem partnerstvu. Dejal je, da je razvito socialno partnerstvo lahko naša skupna velika prednost pri reševanju gospodarske krize.

Medtem ko je Janša v nagovoru pred državnim zborom sindikate pozval, naj ne vidijo le drevesa, temveč ves gozd, pa Semolič politiko poziva, naj ne vidi samo gozdov, pač pa tudi drevesa, ki tvorijo gozd. "Drugače rečeno: da se zavedajo, da so za velikimi makroekonomskimi številkami vendarle ljudje," je pojasnil. Semolič ostrim rezom ne nasprotuje, če bodo ti usmerjeni proti kapitalu, proti tistim, ki so krizo povzročili. Če pa bodo rezi na škodo standarda ljudi, ki za krizo niso nič krivi in postajajo njena največja žrtev, pa bodo težave, poudarja. "Sindikati se zavedamo, da je treba rešiti vrsto težav, ampak to reševanje naj gre po poti socialnega dialoga, torej po poti skupnega iskanja rešitev," je še dejal Semolič.

V OZS prepričani, da bo Janša dober socialni partner

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so glede na izkušnje, ki so jih imeli z vlado Janeza Janše v mandatu 2004–2008, prepričani, da bo imela nova vlada dovolj posluha in volje, da reši in zakonsko uredi vse probleme, ki jih imajo v tem času slovenski obrtniki, je povedal njihov generalni sekretar Dušan Krajnik. Prepričani so, da bo Janša dober socialni partner.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (327)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
29. 01. 2012 20.21
+1
pahor imaš prav...kako je janša in njegova elita spoštovala tebe in tvoje poslance!!!!bil si naiven in takšen boš ostal!!!!
Maruša Šuštar
29. 01. 2012 10.34
+0
ČESTITKE NOVI VLADI IN NAJ VAM USPE REŠITI NAŠO UBOGO SLOVENIJO IZ NAJHUJŠEGA
titovka
29. 01. 2012 20.27
titovka
29. 01. 2012 20.27
slovenc3
29. 01. 2012 10.34
+4
to se lahko zgodi samo v sloveniji,virant iztopi iz sds,ustanovi svojo stranko,nabira glasove za janšno,nato pa gre z njim v koaliciji,ni sploh pomembno kateri resor vodi......uboga naša državica,če je že na vrhu polomija
sahrana
29. 01. 2012 09.39
+2
mislim da je sedaj cas da se potegne crto pod te volitve vlada je sestavljena tako kot pac je obe strani sta imeli moznost za sestavo uspelo je pac desnici razlogov za to je bilo veliko izstopali so predvsem g.kucan in g.stanovnik ze tu je levica izgubila nekaj se kako potrebnih % obtozbam na racun enih in drugih je treba pustiti da dobijo svoj epilog medtem pa glede na napovedano pustimo novi vladi tistih 100 dni da pokaze kaksni so nacrti za sanacijo drzave tako eni kot drugi si zelimo ziveti v socialno varni drzavi kjer bo dovolj dela in kruha za vse gdo nas bo popeljal do tega sploh ni vazno novi vladi zelim da bo ostala zvesta svojim obljubam opoziciji pa da v kolikor zeli dobro vsem nam da konstruktivno pripomore po svojih moceh pri vseh projektih ki bodo v dobro slovenije in njenih drzavljanov
kaja2222
29. 01. 2012 09.29
+2
Upam, da se vsi zavedamo, da naslednja 4 leta ne bo pravljice za lahko noč. Treba bo zategnit pasove in najbrž nihče ne pričakuje od JJ, da bo zamahnil s čarobno paličico in bo vse krasno. Upam samo, da v 2 letih ne bo veliko slabše, saj mora nova vlada za opravit ogromno dela, da se oživi naše na pol mrtvo gospodarstvo, kar bodo v naprej postavili temelje za nastanek boljših časov.
tekavcminka56
29. 01. 2012 09.21
-1
janša, upam da boste večino obljubljenega tudi udejanjili, pa na levi naredili čistko, glede na to kaj so vam vse pod polena metali, bi bilo pametno narediti red, ko se pride na oblast, no samo mi ne vemo kaj vse se dogaja v zakulisju, to je tudi res, skratka upam da boste delovali kar se da pošteno in preudarno, saj imate v svojih vrstah suverenega gospoda Žerjava :)
maijster
29. 01. 2012 09.18
-1
nebo nam lahko neglede na katero stran se nekateri dajete,levo ali desno,bojte se za službe,socijalke,zmanjševanje plač,isterjatev dolgov kot so neplačane kazni,dolg do dursa,vrtcev ne bo več zastonj,študendski servisi bodo tudi dobili porcije,....ste slišali koliko more država privarčevati ?? in kje bo vzela ?? levim ?? desnim pa bo dala ?? zato se zbudite vi ki se opredeljujete na leve in desne.
tekavcminka56
29. 01. 2012 09.24
-1
nekateri nismo tisti pravi desničarji, ki ne vedo drugega, kot vsako nedeljo k maši itd...vendar vemo da je janša boljša izbira kot kučan. *
maijster
29. 01. 2012 09.42
+5
nismo potrebovali dobene izbire,kajti janez bo moral to storiti kar je želel pahor,z to razliko,da bo janez še ostreje moral poseči po vseh ukrepih in to zato ker smo imeli pol leta dotalno pilitično blokado in zato ker so 3 leta samo blokirali prejšno vlado,sedaj bo pa janez itak ispeljal pahorjeve zakone ki so v pripravi ( enga so že ),zakone zaradi katerih je padla pahorjeva vlada
dule100
29. 01. 2012 09.11
-3
Prava faca, ta Janez ! Kako točno je napovedal 50+ !
prehlad
29. 01. 2012 09.08
-2
BAJE JE NA SKRIVAJ JURČEK IZREKEL SOŽALJE ZOLFIJU.BABNICA GA BO DALA NA ČEVELJ. NO SEDAJ BO PA ŠLO VSE PREMOŽENJE
mazy5
29. 01. 2012 09.07
+14
g, jansa vedno govori da je pripravljen sodelovat z g. pahorjem, zakaj pa ni bil pripravljen sodelovat ko je bil g. pahor na vladi, 3 leta ga je rusil, posledica predcasne volitve, zdaj pa bo moral nardit isto kot je hotel borut pa da nete mislili da sem fan od pahorja, rad bi samo normalno zivel, ne pa da se vsak mesec ukvarjam kako financno speljat od poloznic do poloznic
prehlad
29. 01. 2012 09.09
-6
BOŠ VIDEL SEDAJ TI BO OSTALO ŠE ZA KAVICO.
mazy5
29. 01. 2012 09.14
-2
prehlad
29. 01. 2012 09.06
-4
KAKŠEN LAJEŠ SE JE ZAZGRINJAL PO PARLAMENTU Z LEVE STRANI . NIČ HUDEGA SE BODO ŽE UMIRILI .VAŽNO ,DA SO JIH PELJALI L.
zolja
29. 01. 2012 08.51
+0
bravo slovenski Charles de Gaulle, čestitke domoljubov.
tekavcminka56
29. 01. 2012 08.51
+7
no pa nam je le uspelo, upajmo da se na levi zadeve tudi mal prepucajo, pa da kakšna resnica pride na dan, no najbolj me pa veseli, da so na oblasti tisti, ki bodo kradli MANJ! Lp
mazy5
29. 01. 2012 09.09
+0
he he ta pa je svetovna, upam samo da nejo uvedli se cerkvenega davka
tekavcminka56
29. 01. 2012 09.18
+3
svetovn si ti, res ne vem v kakšnem pravljičnem svetu živiš, da raje kučana podpiraš kot janšo, wake up!!!! Kar pa se cerkve tiče, pa upam da bo ločena od države in da se končno razkrije njeno delovanje, da tudi poslušne ovčice dojamejo resnico, kmalu.
tekavcminka56
29. 01. 2012 09.19
sedaj mi boš rekel, da je to pa proti janši, ja te zadeve na desni ne maram, priznam.
mazy5
29. 01. 2012 09.58
+0
jaz ne podpiram niti kucana niti janso, podpiram lahovnika ki je neobremenjen strokovnjak za ekonomijo ampak preinteligenten da bi se spustil v dirko z temi ki so bolani na oblast in na to da imajo edino oni prav ter da je njihova resnica edina merodajna in sveta
tomi.passion@gmail.com
29. 01. 2012 08.48
+3
Pozitivno pri Janši je, da so njegovi nastopi povezovalni, čeprav se nekateri trudijo prikazati nasprotno. Večkrat je ponovil, da želi sodelovati z vsemi, ki bodo želeli kakor koli pomagati Sloveniji. Pohvalno. Zdaj je čas za trdo delo, ne bo lahko, a to moramo storiti.
tekavcminka56
29. 01. 2012 08.51
+1
tisti drugi veš kdo so PS in njeni volilci, ki nevem kje živijo in kaj razmišljajo.
weinheim
29. 01. 2012 08.46
+1
Lepo bi bilo videti,da bi bili vsi skupaj bolj enotni tudi v prihodnje in naj se že enkrat SD in PS otresejo stricev iz ozadja,ki delajo samo zdraho.
divus
29. 01. 2012 08.44
-1
Lepo povedano g. Pahor me pa moti nekaj- zakaj pa ni glasoval za Janšo in bi tako bilo 53 in ne 51 glasov za nekdo je izdajalec!
Damir Gabor
29. 01. 2012 08.39
+3
tu se pa vidi ko prebereš komentarje da se delijo eni na desne eni na leve s tem nebomo nič spremenili ini bodo tak in tak delali po svoje tak ko so že dlali po svoje
maijster
29. 01. 2012 08.46
+6
saj,100 x sem zapisa sam,da neobstaja več ne levih in ne desnih,kajti vsi smo v popolnoma istem d.r.e.k.u. do vratu,in ni mi jasno kako se lahko negdo upredeli v bilo katero stran,če pa ni zmagovalca,smo vsi poraženci.
Damir Gabor
29. 01. 2012 08.34
+7
nebo dolgo ko bo desus istopo iz koalicije ko bodo ta veliki začeli piskat po svoje bo pa erjavec na koncu izpado kot cerkvena miš še v vsaki vladi ko je bil nič ni naredo za upokojence to je ena velika sramota
mazy5
29. 01. 2012 08.35
-2
korlek je pac korlek, edino me je strah kaj bo ce bo zunanji minister, zna bit prav zabavno
dule100
29. 01. 2012 08.37
-1
radler Nič ne bo istopo ! Raje bo še kdo vstopo !
mazy5
29. 01. 2012 08.22
+3
imamo mandatarja, pocakmo da dobimo vlado pa da vidimo kaj bo nardila drugac kot je hotela prejsna, potem bomo vidli zakaj so bile predcasne volitve
maijster
29. 01. 2012 08.40
+8
nebo mogla nič narediti drugače,bo nadaljevala tam kjer je prejšna končala in spoštovani komentatorji vlado čakajo hudi rezi,stiskanje pasu-nas,saj druge izbire nova vlada več nima in to zato ker so rušili 3 leta prejšno vlado namesto da bi z skupnimi močmi delali za nas vse skupaj,ne pa za svoje ideale-interese.
mazy5
29. 01. 2012 08.59
-1
drzni56
29. 01. 2012 08.05
-4
no zdaj pa takle baje naj bi PS dobila 300000 glasov vse lepo in prav dost se jih je zbobnalo skup mam pa en predlog vsi tisti ki ste volili PS se lahko izkažete vzemite lopate in pojdite na jug tam se siromaki ubadajo z metri snega dajte jim pomagat saj so vaši vsaj nekaj koristnega naredite ne pa da tu blatite Slovenijo
maijster
29. 01. 2012 08.22
+15
drzni56-pomiri se malo ali pa vzami tableto za živce,ljudje volijo kaj jim odgovarja,so poraženci in zmagovalci,na teh volitvah ni zmagovalcev ne med volilci ne med politiki,ker smo vsi v globokem d.r.e.k.u.,zato raje razmišljaj kaj boš sam storil,da bo bolje tebi in tvojim.
drzni56
29. 01. 2012 08.25
-8
glede tablet se morate drugi vprašat če jih morate vzet meni jih ni treba modro nebo in runemo sonce zadostuje
drzni56
29. 01. 2012 08.27
-5
sicer pa nisem pisal ne o poražencih ne o zmagovalcih dal sem samo predlog kjer se lahko PS izkaže
maijster
29. 01. 2012 08.33
+5
.....vseeno razmišljaj kaj boš naredil zase in svoje,in ne skrbi za teh 300000 tisoč ljudi,kajti konec je z takšnimi ki bi samo imeli in nič naredili,janez nebo imel izbire,.....