Slovenija

Dorekli so postopek imenovanja novega arbitra, o imenih še niso govorili. Zagreb pisal arbitražnemu sodišču

Ljubljana, 24. 07. 2015 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Slovenija bo v roku 15 dni imenovala novega člana arbitražnega sodišča, so odločili na sestanku predstavnikov parlamentarnih strank. Na njem pa ni bilo zunanjega ministra Karla Erjavca. SLS je podala kazensko ovadbo. V Zagrebu ne izključujejo možnosti, da bi Hrvaška razveljavila arbitražni sporazum.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj pripravljajo Hrvati?
    16:13
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj pripravljajo Hrvati?
  • Iz 24UR: Hrvaška si ne želi razsodbe, slovenski politiki enotni
    03:09
    Iz 24UR: Hrvaška si ne želi razsodbe, slovenski politiki enotni
  • Iz 24UR: Kaj vse je na kocki z arbitražo?
    01:29
    Iz 24UR: Kaj vse je na kocki z arbitražo?
  • Iz 24UR: Kako afero komentirajo v Zagrebu?
    01:19
    Iz 24UR: Kako afero komentirajo v Zagrebu?
  • Iz 24UR: Prisluškovanje? Nič nenavadnega
    02:17
    Iz 24UR: Prisluškovanje? Nič nenavadnega
  • Iz 24UR: Zaradi afere z dopusta
    01:46
    Iz 24UR: Zaradi afere z dopusta
  • Iz 24UR: Kljub škandalu zastoja v delu sodišča ni pričakovati
    01:15
    Iz 24UR: Kljub škandalu zastoja v delu sodišča ni pričakovati
  • Iz 24UR: Po mednarodnem škandalu odhajata ključna akterja
    03:23
    Iz 24UR: Po mednarodnem škandalu odhajata ključna akterja
  • Iz SVETA: Akcija je bila načrtovana
    02:15
    Iz SVETA: Akcija je bila načrtovana
  • Iz SVETA: Enotnost politike
    01:48
    Iz SVETA: Enotnost politike
  • Iz 24UR: Kandidati za novega arbitra
    02:31
    Iz 24UR: Kandidati za novega arbitra
  • Iz 24UR: Sabor bo imel izredno sejo
    02:11
    Iz 24UR: Sabor bo imel izredno sejo
  • Iz 24UR: Kje je Karl Erjavec?
    02:49
    Iz 24UR: Kje je Karl Erjavec?
  • Iz 24UR: 'Hrvaška lahko z lahkoto izvede tak napad'
    02:46
    Iz 24UR: 'Hrvaška lahko z lahkoto izvede tak napad'
  • Iz 24UR: Se lahko sodišče samorazpusti?
    00:53
    Iz 24UR: Se lahko sodišče samorazpusti?
  • Iz 24UR: Politična igra
    02:53
    Iz 24UR: Politična igra
Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Reuters

Na današnjem srečanju predstavnikov parlamentarnih strank so po besedah premierja Mira Cerarja soglasno sklenili, da bo Slovenija v roku 15 dni imenovala novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško. Vlada bo pripravila predlog postopka, po katerem bo potekala izbira, in ga poslala v odbor DZ za zunanjo politiko.

Odbor bo o tem predlogu razpravljal že v soboto, prihodnji teden pa se bodo, kot je napovedal Cerar, znova sestali predstavniki vseh parlamentarnih strank in se dogovorili o imenu kandidata.

Cerar je v kratki izjavi za medije posebej poudaril, da je bila današnja razprava konstruktivna in da so se vsi strinjali, da Slovenija izkoristi dani rok ter predlaga oz. imenuje svojega člana sodišča.

Izpostavil je tudi, da so se soglasno odločili, da se prihodnji teden, še pred zaključenim postopkom formalne izbire, predstavniki parlamentarnih strank znova sestanejo in skušajo na podlagi imen, ki jih bodo predlagale posamezne stranke, doseči dogovor o skupnem kandidatu. "Tako da bomo tudi v tem pogledu iskali kar najvišji možni konsenz," je pojasnil.

Kot je še zaključil premier, vsi pričakujejo, da bo arbitražno sodišče, potem ko bo Slovenija predlagala novega člana, normalno nadaljevalo z delom in v čim krajšem možnem roku sprejelo svojo odločitev.

Predlogi v ponedeljek

Po odstopu slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik se v javnosti nekateri sprašujejo tudi o odgovornosti zunanjega ministra Karla Erjavca. Ta se je zavil v molk, tudi na današnjem srečanju ga ni bilo. Jerajeva je na vprašanje o Erjavčevi odgovornosti v tej zadevi odgovorila, da to danes ni tema. "Pride na vrsto kasneje," je dodala.

Kot se je izvedelo, naj bi parlamentarne stranke svoje predloge posredovale v ponedeljek in se nato sestale v torek, nato pa bi v sredo vlada že lahko odločala o novem kandidatu. Pred tem bo v soboto v OZP na mizi odločitev o samem postopku imenovanja oziroma o tem, ali bo o kandidatu odločal državni zbor ali vlada.

Tudi predstavniki strank so ob odhodu s seje podobno kot premier izpostavili enotnost slovenske politike, da Slovenija predlaga svojega arbitra. Predsednik SD Dejan Židan je ocenil, da bi po enem od možnih scenarijev slovenski arbiter lahko bil imenovan že prihodnji teden.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je srečanje označila za konstruktivno, pomembno po njenih besedah je, da slovenska politika drži skupaj in da Slovenija v zahtevanem roku predlaga arbitra. "Upam, da bomo poiskali najboljšo rešitev, smo pa enotni, da predlagamo svojega arbitra," je povedala.

Kakšen bo postopek predlaganja novega arbitra, še ni jasno, v NSi pa tudi ne bi nasprotovali temu, da bi člana sodišča predlagala vlada, če bi se o kandidatu pogovorili oz. dogovorili, je zagotovila Novakova. Podpredsednica SDS Alenka Jeraj je potrdila, da bo v soboto na OZP odločeno, ali naj o kandidatu odloča DZ ali vlada.

O imenih niso govorili

Predsednik DZ Milan Brglez ocenjuje, da bi neposredna uporaba arbitražnega sporazuma pri iskanju novega arbitra pomenila dodatno krepitev mesta tega sporazuma v slovenskem in mednarodnem pravnem redu.

Kot je v izjavi za medije pojasnil predsednik DZ, so na današnjem srečanju dosegli konsenz, da pri imenovanju slovenskega člana arbitražnega sodišča izkoristijo obstoječe pravne možnosti. Te po njegovih besedah napotujejo na daljši postopek, ki bi zahteval spremembo zakona, druga možnost pa je neposredna uporaba arbitražnega sporazuma. Slednja bi po Brglezovih besedah pomenila še dodatno krepitev mesta tega sporazuma tako v slovenskem pravnem redu kot mednarodnopravno.

O tej tematiki bo v soboto na za javnost zaprti seji razpravljal tudi odbor DZ za zunanjo politiko. Na njej, kot je zagotovil Brglez, pa še ne bo razprave o imenih kandidatov za novega arbitra. Prav tako po njegovih besedah o imenih kandidatov niso govorili na današnjem sestanku pri Cerarju. Dorekli so le postopek, po katerem bodo politične stranke sodelovale pri iskanju najprimernejšega kandidata, je pojasnil.

Ob tem je komentiral je tudi izjave Hrvaške, da se odreka sporazumu. "Po splošnem mednarodnem pravu in dunajski konvenciji o pravu mednarodnih pogodb je takšen enostranski akt neveljaven in nikoli ne učinkuje takoj, ampak po tistem, ko pretečejo določeni roki," je dejal.

Türk izvedel iz medijev

Potem ko je nekdanji predsednik republike Danilo Türk iz medijev izvedel, da se njegovo ime omenja med imeni možnih kandidatov za arbitra v sporu o meji s Hrvaško, so iz njegovega urada sporočili, da za ta ugibanja ni nobene podlage, saj je bil kot predsednik republike angažiran v postopkih priprave sporazuma in oblikovanja arbitraže. "Te okoliščine izključujejo možnost njegovega imenovanja na položaj arbitra," so zapisali.

Danilo Türk - 1
Danilo Türk - 1 FOTO: Aljoša Kravanja

Favorit naj bi bil Petrič

Odločitev o kandidatu bo padla v ponedeljek, a trenutno se najpogosteje omenja Ernesta Petriča, so poročali v oddaji 24UR. Petrič ne zanika, da ga položaj zanima. Bil je favorit tedanjega premierja Pahorja, a je obveljal za prestarega. Strokovnosti mu ne oporekajo, nekateri imajo pomisleke zaradi njegove politične izpostavljenosti. Poleg njega se omenja tudi upokojenega profesorja Boruta Bohteta.

SLS podala kazensko ovadbo

SLS je na Generalno policijsko upravo RS in Vrhovno državno tožilstvo zaradi nezakonitega prisluškovanja podala kazensko ovadbo proti neznanim storilcem. V stranki pričakujejo, da bodo pristojni slovenski organi storili vse, kar je v njihovi pristojnosti, da se odkrije storilca ali storilce omenjenih kaznivih dejanj ter se interesi Republike Slovenije zaščitijo v najvišji možni meri. Posnetki pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Sekolcem in slovensko agentko na arbitražnem sodišču Drenik, ki so jih hrvaški mediji objavili v sredo, 22. julija 2015, so bili lahko pridobljeni izključno na nezakonit način, menijo v stranki.

Zagreb pisal arbitražnemu sodišču

Hrvaški sabor bo na izredni seji v sredo in četrtek razpravljal o novih okoliščinah pri izvajanju arbitražnega sporazuma med Hrvaško in Slovenijo. Za ponedeljek so v Banskih dvorih sklicali tudi srečanje predsednikov parlamentarnih strank. Zagreb je medtem danes arbitražno sodišče pisno obvestil o svojem videnju afere.

V Zagrebu ne izključujejo možnosti, da bi Hrvaška razveljavila arbitražni sporazum, ker je arbitražni postopek kompromitiran zaradi ravnanja slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik. Neimenovani vir iz hrvaške vlade je danes ocenil, da bi bilo najboljše, če bi se arbitražno sodišče kar samo razpustilo, ker odločitev, ki je napovedana za december, ne bo v skladu z arbitražnim postopkom.

Kabinet premierja Zorana Milanovića bo poslancem predlagal sprejem sklepov o novih okoliščinah glede arbitraže. Besedilo še pripravlja, več o njem pa bo verjetno znano v ponedeljek po sestanku na sedežu vlade. Premier Milanović je namreč v ponedeljek na sestanek povabil predsednike vseh poslanskih skupin. Začel se bo ob 11. uri, je potrdil hrvaški tiskovni agenciji Hini tiskovni predstavnik vlade Nikola Jelić.

Na sedežu hrvaške diplomacije so danes potrdili, da so o svojem videnju škandala danes pisno obvestili tudi arbitražno sodišče. Poslali naj bi spletne povezave za posnetke spornih telefonskih pogovorov kot tudi prevode transkriptov.

Pomočnica hrvaške zunanje ministrice Andreja Metelko Zgombić je ob tem izjavila, da želijo storiti pravi korak na pravi način, ker so pri preučevanju obsežnih materialov o škandalu prišli do "neverjetnih" ugotovitev. O vsem naj bi obvestili tudi Evropsko komisijo.

'Arbitraža jim ni ustrezala'

"Mislim, da so Hrvati dejansko sposobni iti skoraj do konca, arbitraža jim nikoli ni ustrezala, podpisali so jo samo zato, da bi prišli v EU. Slovenci nismo znali na sprejemljiv način rešiti tega vprašanja takrat, ko so bili Hrvati pred vrati EU," je povedal Ivo Vajgl.

Pot, kako zdaj nadaljevati, je po njegovih besedah zelo hitro in učinkovito nakazalo samo sodišče s tem, ko je dalo vedeti, da pričakujejo, da bo Slovenija v kratkem imenovala drugega sodnika. Dalo je tudi vedeti, da namerava nadaljevati s svojim delom in ga zaključiti v nekem predvidenem roku. "Sodišče se je torej distanciralo od nečesa, kar je mogoče kvalificirati samo kot eksces. Ta pogovor je bil popolnoma nepotreben in boleč eksces, dokaz našega volunterizma, ko gre za nastopanje na mednarodnem prizorišču, a ta pogovor, ne glede na to, na kakšen način je bil razkrit – čeprav se je o tem treba pogovarjati – ni zadosten razlog za to, da se Hrvaška umakne od sporazuma, ki ga je tako vroče želela," je še dodal.

Ivo Vajgl in Lojze Peterle
Ivo Vajgl in Lojze Peterle FOTO: POP TV

Lojze Peterle pa pravi, da se je v tem primeru zgodila slovenska šlamparija, Hrvaška je pa povsem očitno pokazala svojo metodo. "Problem je v tem, da je za Hrvaško možna samo ena rešitev in to je njihov pogled na zadevo. Videli smo že na primeru sporazuma Drnovšek – Račan, ko smo z zaupanjem v našega premiera v parlamentu močno potrdili sporazum, Hrvaška je to razumela kot zmago Slovenije in je proceduro ustavila. Že videno, bi lahko rekli. V bistvu govorimo o kasetni bombi, ki bo udarila precej na široko, utegne udariti tudi tja, od koder je prišla," je povedal in dodal, da ga zanima, kaj bo glede posnetka, ki je posnet zelo kvalitetno, ugotovila preiskava v DZ.

Po njegovem mnenju je bilo tako na slovenski kot na hrvaški strani storjenih več napak. "Če se dve državi dogovorita za arbitražo, potem ko sta ugotovili, da se med seboj ne moreta dogovoriti, potem se ve, kakšna so pravila, obe državi sta jih sprejeli in se ve, kako se morata obnašati. In da potem eden ali drugi minister razlagata, kaj je kdo že dobil ali kaj bo kdo sigurno dobil ali kako je optimist, drugi pa, kaj vse bomo izgubili … to ne gre. Potem, ko je bila sprejeta odločitev za arbitražo, bi morali biti ministri tiho do takrat, ko bi arbitri povedali svoje. Ti pospeški so pomenili provokacijo enkrat v eno, drugič v drugo smer in iz tega ne more biti dobrega rezultata," je menil. Dodal je, da je precej spremljal medije in pripomnil, da ljudje na Hrvaškem lahko dobijo vtis, kot da so v tej arbitraži delovali samo Slovenci in tujci, kot da Hrvati o tem ne vedo nič.

"Da ima stvar izrazito notranjepolitično in politično ozadje kaže tudi to, da bi Hrvati kar zaključili zgodbo brez kakršne koli preiskave, kar od danes na jutri, ob tem da v zgodbi ves čas govorimo naj bi bilo. Jaz bi si želel, da se malce ustavimo, umirimo konje in damo priliko državotvornim ljudem, da zadevo speljejo tja, kjer morajo odnosi med dvema sosedama biti," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2460)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Titan_
25. 07. 2015 17.41
-1
Zdaj pa pozivam malo po razumnem razmisleku. Se ne bi raje vprašali koliko je kdo za to svinjarijo pokasiral v žep od hrvatov? Pri nas je itaq jasno, da nam vladajo narodni izdajalci in to se vedno znova potrdi. Pa kaj ste narod res tako naivni, da takim pravljicam verjamete, da je lahko nekdo na položaju s tako odgovornostjo zgolj "neumno ravnal". Ja verjetno sta malo pozabila, da gre samo za najpomembnejše zunanjepolitično vprašanje in ozemeljsko celovitost naše države. Mediji res vlagajo veliko napora, da vsak dan narod perejo, kako naši fukcionarji delajo "napake", "bedarije" in "neumnosti", ko pride kakšna svinjarija na dan. Očitno jim dobro uspeva vplivat na javno mnenje, da prepričajo ljudi v njihovo nesposobnost, namesto pokazat njihovo pokvarjenost.
kreatiw
25. 07. 2015 15.34
+0
Slovenci se ne smejo predat kot so se dogovoril dalje it in spoštovat odločitev arbitrov za mejo saj eden sam nikakor ne more sam zrušit kot bi si mislo. Ja saj so Hrvatje podpisal dogovor pred svetom kaj bi bilo šele če bi to bilo na Hrvaški strani??? Ah pri nas tega ni mogoče mi smo velesila sveta.. Mi smo super in brez problemov. Hrvatje nikomur nič samo nočejo samo probleme imajo na vseh straneh z držami s katerimi mejijo.
kreatiw
25. 07. 2015 15.29
+1
Hrvaška ne presliškuje? Kje pa kedaj pa bo sosed sosedu povedal kaj mu dela za hrbtom!!!
kreatiw
25. 07. 2015 15.28
+1
Kaj narediti sedaj po aferi? Nič nadaljevati dalje vsi grešimo in ne mislit da je ena država Hrvaška tako pametna ali se dela pametno da je vse pri njej čisto. Samo naj pogledajo sami sebe kaj in kako sami svoje špijonirajo,... ni jih malo. Prvo treba pospravit pred svojim pragom po tem pa it k sosedovem, žal pa sosedje vedno vidijo prvo druge in ne svoje zadeve. Ja je bilo že veliko vsega s temi Hrvati od incidentov na morju, prepirov glede, vstopa v EU, pa še in še in ne mislit da je to zadnje. Danes je problem čez par dni za to že ne bo nihče vedel. Toda da bi lahko Hrvaška vse zaustavila ajoj ajoj to si lahko privoščijo velesile ne pa male države. Samo telefon zazvoni od malo daleč iz kake večje velesile in rečejo tako pa tako dalje in ne mu ne tu. Tiho in dalje. In tako se bo tudi to uredilo kot nazadnje ni bilo nič. Ja Hrvaška bo morala nekega dne v Šengen ali ne ???? in bo treba tudi mnenje slovenje????
JanezNovakJohn
25. 07. 2015 15.22
+1
Hrvaška je nedvoumno vzpostavila komunikacijo s sodniki saj jim je prisluškovala predno so spregovorili eno besedo in nato očitek da je Simona komunicirala s sodniki ??????????? PA TO SVET NI VIDEL.
JanezNovakJohn
25. 07. 2015 15.23
+1
NAJPREJ JE POTREBNO DEFINIRATI BESEDO komunikacija.
JanezNovakJohn
25. 07. 2015 15.14
+4
Janša je utihnil. Da nima on kaj pri sodelovanju s Hrvaškimi prisluhi? Se še spomnimo na prisluhe slovenski vladi za časa Pahorja. Janša ima že od l. 95 svojo obveščevalno sekcijo.
JanezNovakJohn
25. 07. 2015 15.15
+1
iGURT
25. 07. 2015 15.16
+1
Karl se bo vrnil a mora prej porabit ves regres!
JanezNovakJohn
25. 07. 2015 15.16
+1
iGURT
25. 07. 2015 15.16
+1
JanezNovakJohn
25. 07. 2015 15.10
+1
Način dela slovenske politike je potrebno nadaljevati s to složnostjo in v tem tempu. Nadaljujejo lahko z zdravstveno reformo, čez nekaj dni lagko rešijo problem drugega tira, gospodarstva, energetike in tako dalje. SEDAJ NAS BODO HRVATJE NAUČILI EFEKTIVNO DELATI.
iGURT
25. 07. 2015 14.57
+3
s d ‏@ stanka_d ---- Ali Hrvaška grozi sodnikom AS, da bo objavila še njihove prisluhe?
iGURT
25. 07. 2015 14.57
+1
Peter Golob 1
25. 07. 2015 14.54
-1
Za takšno škodo in sramoto, kot so jo povzročili tile "pravni strokovnjaki" naši državi, je treba terjati njihovo odgovornost. Karl mora odstopiti. Naj DeSUS najde novega kandidata za zunanjega ministra. Simona in Sekolec sta z uporabo nezaščitene telefonske zveze razkrila tajne podatke in s tem kršila Zakon o tajnih podatkih. Inšpektorat za notranje zadeve mora preveriti obstoj prekrška, tožilstvo pa mora preveriti njuno kazensko odgovornost po 260. čl. KZ-1! Povrniti morata tudi prejete honorarje in povzročeno materialno škodo državi; nematerialna škoda je nepopravljiva! Simona bi morala zapustiti diplomacijo, podobno kot sta jo morala Voduškova in Reberc. Glede na slovensko prakso se bojim, da bo še nagrajena z novo dobro plačano državno funkcijo.
Titan_
25. 07. 2015 18.07
cudno, da se vprašanje o njuni odgovornosti ne izpostavlja v medijih!
Titan_
25. 07. 2015 18.08
Titan_
25. 07. 2015 18.08
Zdaj pa pozivam malo po razumnem razmisleku. Se ne bi raje vprašali koliko je kdo za to svinjarijo pokasiral v žep od hrvatov? Pri nas je itaq jasno, da nam vladajo narodni izdajalci in to se vedno znova potrdi. Pa kaj ste narod res tako naivni, da takim pravljicam verjamete, da je lahko nekdo na položaju s tako odgovornostjo zgolj "neumno ravnal". Ja verjetno sta malo pozabila, da gre samo za najpomembnejše zunanjepolitično vprašanje in ozemeljsko celovitost naše države. Mediji res vlagajo veliko napora, da vsak dan narod perejo, kako naši fukcionarji delajo "napake", "bedarije" in "neumnosti", ko pride kakšna svinjarija na dan. Očitno jim dobro uspeva vplivat na javno mnenje, da prepričajo ljudi v njihovo nesposobnost, namesto pokazat njihovo pokvarjenost.
dostojevski II
25. 07. 2015 14.53
+2
TAKO SE OBNAŠA OBLAST SUVERENE DRŽAVE !!! Češki predsednik Miloš Zeman in finančni minister Andrej Babis sta se danes zavzela proti temu, da bi Češka prevzela evro, dokler bo Grčija članica evrskega območja. Tako dolgo, dokler bo Grčija članica evrskega območja, in tako dolgo, dokler bodo davkoplačevalci, vključno s češkimi, plačevali grške dolgove, sem za preložitev vstopa v evrsko območje. Češki finančni minister je tudi kritiziral najnovejšo finančno pomoč EU Grčiji in ocenil, da je šlo za slabo politično odločitev. "V treh letih ali pa še prej bo težava spet na mizi," je opozoril.
dostojevski II
25. 07. 2015 14.54
+2
Potem ko je ameriški veleposlanik na Češkem Andrew Schapiro kritiziral načrtovano udeležbo češkega predsednika Miloša Zemana na vojaški paradi v Moskvi, je Zeman dejal, da so vrata praškega gradu, kjer je sedež češkega predsednika, za Schapira poslej zaprta.
dule100
25. 07. 2015 14.34
+1
Ko je bil še tajnik Vide Tomšič je hodil samo ritensko !
RožleX
25. 07. 2015 14.18
+3
Tole vam je Vebercom zakuhal...!
Klimova
25. 07. 2015 14.04
+2
Najprej so hrvatjje etnično očistili svojo deželo, a zdej bi pa radi od vsake sosede na katero mejijo še en konc ozemlja, al kaj? E lipa moja, ne bo šlo to tko
+1
------ Izbrisan komentar: To je samo citat iz hrvaškega tiska in ga ne mislim prevajati,če pa želi ljubljeni vodja kaj dodati::PROSIM::"""""""""""""""""""""""""Janša zabrljao Odnose s Njemačkom je pak u ozbiljne probleme doveo 2007. godine tadašnji slovenski premijer Janez Janša kad je određenim signalima dao do znanja da se u Ljubljani, u jednom stanu, smjestila ekipa njemačke tajne službe BND koja je prisluškivala telefonske razgovore na Balkanu, a cilj je bio ući u trag Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. BND se nakon toga pokupio, a Angela Merkel bila je toliko bijesna da dugo nije željela razgovarati s Janšom."""""""""""-----------Tako se dela še danes v obveščevalnih službah ,kajne g.Erjavec Pa me ponovno izbrišite
Enmajstr
25. 07. 2015 13.18
+3
naši politiki so ovce, treba je jasno povedat, da so prisluškovanja nelegalna in na sodišču ne štejejo kot dokaz!!! treba je vedet, da tega sosedje nikoli nebi dali v javnost, ampak ker pač ne prenesejo resnice, pač ponovno poskušajo spodbijat odločitve sodišča, pa čeprav na nelegalen način!!!
sinhron
25. 07. 2015 13.23
+3
Hrvati ne izbirajo sredstev za dosego svojih ciljev ne glede na posledice samo da zadostijo svojim nečimrnostim in pohlepu , še vedno so NDH !
GSMG
25. 07. 2015 13.18
+0
Od kod politikom ideja, da je Hrvaška prijatelska država!?Kaj je v njihovih postopkih prijatelskega??? Mar to, da so nas 91 leta pustili na cedilu ob vojaški intervenciji, ali pa, da so vsa leta izzivali z incidenti na meji, ali pa, da imajo SLO turiste v glavnem za manj vredne od drugih turistov, ali da prisluškujejo oziroma vohunijo za dobesedno vsemi našimi politiki, ali to, da hrvaška država financira in spodbuja sovražne prevzeme slovenskih firm ob tem da na veliko podkupijo posrednike in tiste, ki odločajo o prodajah!!! Povejte kaj je tu prijateljskega!!!
aSeTiJo?eš
25. 07. 2015 13.14
+3
Hrvati vedno delajo probleme, to je dejstvo
korintos23
25. 07. 2015 13.11
+0
Niti ena država v EU nas ne obsoja Hrvatov pa ne hvala, gremo dalje.
puspan
25. 07. 2015 13.27
+1
Kaj bi bilo, ce bi malo zbezljane konje zaustavil kori. Počasi se daleč pride. Da ne boš mislil, da je z arbitražo sedaj konec, kot bi si to Hrvati tako srčno želeli. V roku 15 dni bomo poslali novega sodnika, kot zahtevajo in zadeva bo končana do konca leta, kot je bilo to predvideno. Evropska sodisca niso Balkan, kot si to nekateri mislijo pri nas, ali na hrvaskem. Hrvati pa naj še kar naprej afne guncajo, ker se bodo prej, ali slej izguncali do konca. Kdor se prvi smeji, bo zadnji jokal in prav je tako.
puspan
25. 07. 2015 12.53
+6
A so Rjavčka že našli? Samo tako vprašam.
iGURT
25. 07. 2015 12.46
+0
... smešna mi je zahteva Hrvaške da naj se arbitražno sodišče samorazpusti
korintos23
25. 07. 2015 13.07
+2
dostojevski II
25. 07. 2015 13.08
+0
Tudi meni. Vendar je logična. Ker so ugotovili iz prisluhov, da bo za njih odločitev sodišča neugodna, vendar zavezujoča, je edina možnost, da zrušijo arbitražni postopek, še predno sodišče dokončno uradno odloči. Saj podobno je počel Janša v zadevi patria, ko je stalno napadal tožilce, sodnike, češ da so nekompetentni, pristranski...