Slovenija

Türk za nova pogajanja o slabi banki in holdingu; Zver – to je nesmisel

Ljubljana, 01. 11. 2012 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik republike Danilo Türk vlado poziva k umiku zakonov o holdingu in slabi banki, predlagatelje referenduma pa poziva k umiku referendumske pobude. Obe strani je pozval k dialogu, njegov protikandidat Zver pa pravi, da je to nesmisel.

Predsednik republike Danilo Türk tako vlado kot opozicijo poziva k dialogu.
Predsednik republike Danilo Türk tako vlado kot opozicijo poziva k dialogu. FOTO: Aljoša Kravanja
Nekdanji premier in predsedniški kandidat Borut Pahor je napoved referenduma komentiral z besedami, da je le-ta ''škodljiv za interes države in velike večine ljudi. Rešitev nastale situacije je lahko samo politični dogovor". Pahor sicer zakonov ne podpira, saj meni, da nista popolna, a še več škode bi po njegovem mnenju naredil referendum. Po njegovi oceni so namreč referendumi v slovenski politiki, kjer je "kultura maščevanja" zelo prisotna, postali orodje političnih obračunov.

Na vloženo zahtevo za razpis referendumov o državnem holdingu in slabi banki se je odzval tudi predsednik republike Danilo Türk.

''Ob vložitvi zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o zakonih o slovenskem državnem holdingu in slabi banki pozivam Vlado Republike Slovenije, da umakne oba zakona ali odloži njuno uveljavitev, predlagatelje pa, da umaknejo ali odložijo zahtevo za referendum,'' je sporočil Türk.

Dodal je, da naj vlada skupaj z opozicijskimi parlamentarnimi strankami oblikuje strokovno delovno skupino, ki naj v najkrajšem možnem času pripravi predlog sprememb obeh zakonov.

''Ključno pri tem je, da se najde rešitev, ki bo vzpostavila potrebno zaupanje in strokovno verodostojnost obeh sprejetih zakonov,'' je poudaril Türk.

Ker je referendum ustavno zagotovljena demokratična oblika odločanja, je odločitev 30 poslank in poslancev legitimna, je bil jasen predsednik republike.

Na napoved referenduma se je že včeraj odzval tudi predsedniški kandidat Milan Zver, ki je zapisal, da je bil negativno presenečen, ko je izvedel za referendumsko pobudo. ''Menim, da je njihova poteza napad na suvereno in samostojno Slovenijo. Žal ni prvič, da so podporniki Pahorja in Türka proti samostojni Sloveniji. Veliko nasprotnikov osamosvojitve je predsednik Türk celo odlikoval," je zapisal Zver.

Dodal je še, da mora državni zbor kot najvišji zakonodajni organ zagotoviti pogoje za temeljito razpravo o načinu upravljanja državnega premoženja in sanaciji bančnega sistema ter izoblikovati rešitve, ki bodo dobile dovolj široko podporo, da bodo odpravljeni vsi ključni dvomi v strokovni, politični in širši javnosti.

''Največja opozicijska stranka je uporabila skrajno sredstvo, ki v teh razmerah ni dobrodošlo, vendar takšno odločitev razumem kot posledico pomanjkanja pripravljenosti vladajoče koalicije, da iskreno prisluhne predlogom parlamentarne opozicije in strokovne javnosti,'' je zapisal Türk.

Turk je pozval k dialogu. Kot meni, je sedaj čas, da se vzpostavi resničen dialog in doseže dober sporazum. ''Vlada in opozicija naj stopita korak nazaj, zato da bosta ob teh pomembnih projektih lahko stopili skupaj. Potrebujemo resničen dialog in sporazum, preseči je treba prakso zastraševanja in preglasovanj. Energijo je treba usmeriti v iskanje nadstrankarskih rešitev, s katerimi bo Slovenija lahko izšla iz krize,'' je dodal Türk.

Zver: Türk predlaga vsebinske in pravne nesmisle

Predsedniški kandidat in Türkov tekmec Milan Zver je zapisal, da Türk predlaga pravno-formalne in vsebinske nesmisle. Zver trdi, da bi lahko spremembo ali razveljavitev obeh zakonov dosegli, tako da oba zakona predsednik najprej podpiše in ju nato objavi v Uradnem listu. Ko bosta zakona veljavna, bi lahko podporniki Türka in Boruta Pahorja v državnem zboru umaknili zahtevo za referendum.

Türkov predlog, da obe strani sedeta za pogajalsko mizo, je po besedah Zvera vsebinski nesmisel, saj da so o obeh zakonih pogajanja tekla že poleti. Udeležili so se jih predstavniki vseh strank in dosegli, kolikor je bilo mogoče, veliko soglasje, dodaja kandidat SDS. Zato Türku predlaga, da pri svojih in Pahorjevih podpornikih doseže, da zahtevo za referendum umaknejo, in potem predlaga ustrezne rešitve v ustavnem okviru.

Milan Zver
Milan Zver FOTO: Aljoša Kravanja

Sam se sicer sprašuje, zakaj Türk nasprotuje obema zakonoma, hkrati pa ponuja tudi mogočo razlago. "Bojim se, da zakonoma nasprotuje zato, ker zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank določa osebno odgovornost za slaba posojila, ki so bila dana na podlagi klientelističnih povezav in politično-bančnega pajdaštva, in ker podaljšuje zastaralne roke za kazniva dejanja na tem področju za štirikrat ter zato, ker zakon o državnem holdingu postavlja upravljanje z državnim premoženjem v pregledno organizacijsko obliko z namenom umika države in politike iz gospodarstva," je še zapisal v sporočilu za javnost.

Pirnat in Ude: Vlada ne more umakniti zakonov, podpisi za referendum o slabi banki pa se ne morejo upoštevati

Pravnik Rajko Pirnat meni, da vlada nima na voljo pravnih sredstev, s katerimi bi lahko zadržala objavo ali izvajanje zakona. Kot je dejal, lahko vlada nov, drugačen zakon ali zakon o razveljavitvi zakona predlaga šele, ko je ta že uveljavljen. Zakon pa se po njegovih besedah lahko objavi, čim je umaknjena zahteva za referendum.

Tudi pravnik Lojze Ude se strinja, da se zakona zadržati ne da. Edina možnost bi bila, da bi vlada vložila predlog o razveljavitvi obeh zakonov, a bi pred tem zakon moral začeti veljati, je dejal. "To bi bilo sicer nenavadno, toda v situaciji, v kakršni smo, nič takšnega, kar ne bi bilo lahko tudi korektno in koristno," je poudaril Ude. Na drugi strani lahko predlagatelji referendumsko zahtevo po njegovih besedah umaknejo vedno.

Glede spornih podpisov za razpis referenduma o slabi banki pa je Pirnat ocenil, da ima ta zahteva "take formalne pomanjkljivosti, da ni vložena v skladu z zakonom" in da na njeni podlagi DZ ni dolžan razpisati referenduma.

Tudi Ude je dejal, da se podpisi ne morejo upoštevati, če so "skenirani". Elektronski podpisi so sicer veljavni, vendar "skenirani podpis ni elektronski podpis", je pojasnil.

Kavčič: Reševanje z referendumom ni ustrezno

Danes je vloženo pobudo za referendum komentiral tudi predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Spomnil je, da je državni svet na oba zakona sicer izglasoval veto, hkrati pa je tudi opozoril, da državni svet ni izglasoval pobude za reševanje vprašanja na referendumu. O referendumski pobudi so svetniki na izrednem zasedanju glasovali v ponedeljek. Zahtevo za razpis referenduma o holdingu je podprlo 16 svetnikov, proti jih je bilo 20, medtem ko je zahtevo za razpis referenduma o slabi banki podprlo 12 svetnikov, proti pa jih je bilo 24.

Opozicija referendumsko pobudo vložila tik pred polnočjo

Janez Janša in Zoran Janković
Janez Janša in Zoran Janković FOTO: Miro Majcen

Tik pred iztekom roka je 30 poslancev vložilo zahtevo za razpis referendumov o zakonih o slabi banki in Slovenskem državnem holdingu. Zahtevo je podpisalo 27 poslancev Pozitivne Slovenije (PS), poleg njih pa še poslanec SD Srečko Meh in dva "odpadnika", nepovezani poslanec Ivan Vogrin in nekdanji poslanec PS Borut Ambrožič.

Ker so nekateri podpisi le skenirani, se bo predsednik državnega zbora Gregor Virant moral odločiti o pravilnosti vložitve. Koalicija je nad zahtevo sicer ogorčena, vlada v skrajnem primeru računa na ustavne sodnike.

Ministrstvo za finance meni, da bo državi zaradi vložitve zahteve za razpis referendumov padla verodostojnost, da lahko sprejema ukrepe, in da bo ogrožena možnost zadolževanja, v končni fazi bo morda država prisiljena zaprositi za pomoč.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2418)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iChi
09. 11. 2012 09.14
Mislim da je prepirljivcu in snobu Turku odklenkalo. Slovenija potrebuje ljudskega predsednika. Viva Pahor!
6744d
04. 11. 2012 11.45
-2
Turk je pravi predsednik le bolj dejaven bi moral biti.
VolkBrenin
03. 11. 2012 00.05
+1
velja kar za vsa ministrstva "Dober dan, gospod minister za zdravstvo! Prišli smo kontrolirati vaše delovno mesto." "Ja, in?" "Vašega delovnega mesta ne najdemo!" "No, vidite v kakšnih težkih pogojih delam! Še delovnega mesta nimam!"
iGURT
02. 11. 2012 19.07
end đastis for ol metalika : ))
caps1
02. 11. 2012 22.15
+1
Daj obuj opanke, pa pojdi en krog okol bloka... Da se mal ohladiš..
iGURT
02. 11. 2012 19.05
+1
janssha gho homee
iGURT
02. 11. 2012 16.53
+2
ČE bi bil janša res demokrat bi že sam predlagal referendum o teh stvareh, ne pa da samosvoje sili nekam in se požvižga na mnenje ostalih. ČE bi bil res demokrat, bi sam predlagal referendum. Kaj je desni, se gremo demokracijo ali diktaturo ?
iGURT
02. 11. 2012 16.49
+0
ČLANI, strojevodje, SOCIALDEMOKRATSKESTRANKE, niso hoteli sodelovat v štrajku za Slovenske zadeve v Mariboru
iGURT
02. 11. 2012 16.50
+0
SDS že takrat proti Slovencem n Sloveniji
dostmam9
02. 11. 2012 14.30
-2
Če bi resno jemal deplasirane, nestrokovne in udboagitatorske izjave drugorazrednega komunajzarja Tuerka, bi se takoj odselil iz države, a še vedno upam, da bodo nespodobni predlogi in še bolj nespodobna dejanja iz preteklosti odnesle drugorazrednega po 11.11.2012 v zgodovinsko pozabo, kmalu za njim pa še vse pingvine in ostarele zadrte komuniste.
njofra47
02. 11. 2012 14.57
+2
Lepo, da skrbiš za svoje zdravje in ne jemlješ resno izjav "drugorazrednega komunajzarja", saj bi drugače še lahko dobil čir na želodcu. Za 11.11.2012 pa vseeno svetujem za vsak primer kakšno pomirjevalno sredstvo........
ROMELS
02. 11. 2012 13.00
+10
Te zakone bi morali sprejeti že koncem leta 2008, urediti javni sektor in krize sploh ne bi bilo v takšnem obsegu.
njofra47
02. 11. 2012 13.14
+1
apolon - zamenjuješ vzrok in posledico. Država se lahko v celoti odpove javnemu sektorju, ga v celoti sprivatizira, državljani pa bomo vse storitve plačevali iz svojega žepa. Krize s tem ne bomo rešili. Ni problem v javnem sektorju, problem je v prezadolženem gospodarstvu, ki se je v času debelih krav zadolževalo preko vsake razumne meje, največkrat za lastninjenja in prevzeme, tako da je sedaj nesposobno ustvariti tisto kar je po vseh ekonomskih zakonih njegov osnovni namen: dodano vrednost. Zavedati se je treba da sta javni in realni sektor samo navidezno na različnih bregovih. V resnici sta tako močno povezana in soodvisna, da eden brez drugega ne moreta. S slabitvijo enega si drugi prav gotovo ne bo opomogel.
ROMELS
02. 11. 2012 13.28
+2
Zasebni sektor je bil žrtev krize, medtem so se plače v javnem sektorju višale in to na raču zadolževanja, ker zasebni ni mogel kriti porabe javnega sektorja. Torej javnemu sektorju je v krizi standard zelo rasel, medtem ,ko je zasebni sektor krvavel.
njofra47
02. 11. 2012 13.36
+3
Nisem iz javnega sektorja, vendar pa zelo dobro poznam kakšne so bile razmere v njem pred krizo in po njej. Povem ti da so se plače povišale samo statistično, verjetno samo pri tistih v centru. Govorimo o ljudeh, ki v svojem življenju niso nikoli (tudi v času debelih krav ne) prejeli trinajste plače, ne božičnice, regres je bil vedno najmanjši kar se je dalo. O rasti standarda v javnem sektorju so pravljice za lahko noč malim otrokom. V ilustracijo ti lahko povem da poznam primer ženske zaposlene v javni upravi, ki se je upokojila ob izpolnitvi vseh pogojev. Njena izračunana in zaslužena pokojnina znaša 565 evrov. Vem da boš rekel, da je to še veliko v primerjavi z onimi ki še toliko nimajo. Pa še prav bi imel, vendar takšna razmišljanja naše krize ne bodo rešila.
ROMELS
02. 11. 2012 13.51
+1
Če meni zmanjšajo plačo za 20%, tebi ostane na enakem niviju,se je tebi standard glede mene bistveno povečal.Sedaj upam, da razumeš.
njofra47
02. 11. 2012 13.55
+1
Ne vem kaj bi naj jaz imel od tega če bi tebi zmanjšali plačo za 20%. Kvečjemu privoščljivost, da si tudi ti revež tako kot jaz. Povem ti da meni to ne bi vzbujalo nobenega zadovoljstva. Sicer pa ljudje smo si različni in problem ni v razumevanju, temveč v nečem drugem, pa upam da sedaj ti razumeš kaj imam v mislih..........
ROMELS
02. 11. 2012 14.06
+1
Hotel sem ti samo povedati, da je v krizi standerd v javnem rasel v zasebnem pa padal.Kje je logos.
njofra47
02. 11. 2012 14.17
+0
Operiraš s podatkom ki ne vzdrži. O tem da je standard rasel v javnem sektorju je brezplodno razpravljati, ker je v interesu vsakokratne vlade da prikazuje takšne podatke kot ji ustrezajo. Povečanje plač pa se nanaša po vsej verjetnosti na množico na novoustanovljenih agencij, skladov itd. vse zbrane v Ljubljani z visokimi plačami. Jaz pa govorim o navadnem "malem" delavcu v tej upravi. Govoril sem z delavcem v javni upravi, ki mi je na lastnem primeru dokazal, da mu je v letih ko se je začela Virantova plačna reforma plača "padla" za 20%, ker se je v tistih letih vsklajevala z inflacijo samo po polovični stopnji. To "varčevanje" bi moralo rezultirati v dokončni uskladitvi plač v javnem sektorju, do katere pe še zdaj ni prišlo v celoti. Dotični delavec se je upokojil še preden je imel srečo da bo dočakal to obljubljeno uskladitev plač. Od vsega je imel samo to, da je pozabil na del plače, ki naj bi mu pripadel po koncu vskladitve, v pokojninsko osnovo pa se mu je vštevala zmanjšana plača. Na žalost o tej resnici nobeden politik ne spregovori. Vsi samo govorijo o povečevanju plač, ne povejo pa do so te plače kar nekaj let padale in to v času, ko so drugod rasle.
ROMELS
02. 11. 2012 14.33
+0
Ti ne razumeš, kaj je teoretično in kaj praktično.
njofra47
02. 11. 2012 14.36
Hvala ti za poduk. Sem že kar nekaj časa na svetu, ampak človek se uči do smrti pa še vedno umre neumen.......
ROMELS
02. 11. 2012 14.51
Martian
02. 11. 2012 12.34
-7
kakšna moralna avtoriteta je človek,ki je pomilostil preprodajalca kokaina?
iGURT
02. 11. 2012 19.03
+1
TIGR 44
02. 11. 2012 12.31
-6
Spoštovani moderator? Zakaj niste dal odgovora na moj dopis? Koliko vam plačajo da ves čas brišete moje komentarje?
TIGR 44
02. 11. 2012 12.33
-3
srebrnibreg
02. 11. 2012 14.21
+1
krtaca15
02. 11. 2012 12.19
-1
Volitev za brezvezno funkcijo predsednika drzave ki hodi z avionom na cevape, ni skoda. Niti ni skoda denarja. Sicer clovek ne more odlocati o nicemer. Skoda pa je denarja za referendum kjer bojo ljudje dejansko odlocali ce bomo drzavljani z lastnih zepov vracali zavozene tajkunske kredite... Kje vam pamet ljudje. JAZ VASIH KREDITOV ZAL NE BOM PLACEVAL! LAHKO VAM PA OBESIM SE SVOJEGA!
Tonček Balonček
02. 11. 2012 12.28
-3
Denar bo dobro naložen le, če bo predsednik Zver! Končno bomo enotni!
TIGR 44
02. 11. 2012 12.32
-4
PS je plačala Ninamediji 48000 eur, DA PRIREJAJO REZULTATE ANKET!
Tonček Balonček
02. 11. 2012 12.13
+0
Kako bomo v tem mandatu sploh vedeli, kako je narod razdeljen ali enoten, če še na referendume ne bo smel in mogel več?! Če je referendum oblika izražanja politične volje, ali je potemtakem to izražanje rušenje države? Ali se vračamo v lčase revolucije in komunističnega nasilja, takrat so utemeljevali svojo oblast s takšnimi argumenti!
zaenotnost
02. 11. 2012 12.04
+6
ne razumem...če ne kradeš, če si dostojen , če nimaš nepremičnin, če nisi v sodnih postopkih, če nimaš velikih kreditov... si za nekatere mafijc, slinavc, tajkun...drugi ki počno vse to so pa super, pošteni...narobe svet ...na glavo je vse ibrnjeno...toda vstrajam volil bom tistega, ki bo pošten, resnicoljuben, dostojen, moder... Janez Janša nima takšnih lastnosti in tudi tisti ne ki jih podpira...
zaenotnost
02. 11. 2012 12.18
+0
mototurist
02. 11. 2012 11.18
+1
glede spodaj večkrat omenjeni skeniranih podpisov.če je to v redu grem potem lahko kao na banko po kredit in kot zavarovanje skeniram podpis recimo jankoviča in evo lova do krova. glede slabe banke.ta je prvenstveno zato da bi bile ostale banke kreditno sposobne.obstaja tudi možnost dokapitalizacije obstoječih bank.če kdo vidi realno tretjo možnost,naj jo predlaga.in prosim realno,ne tisto naj banke crknejo itd
krtaca15
02. 11. 2012 12.23
+1
Realna tretja moznost je da banke crknejo. Slovenija izstopi iz eu.
mate08
02. 11. 2012 11.09
+5
ZVER-to je nesmisel.....
ognjenorezilo
02. 11. 2012 11.07
+2
še v severni koreji se smejijo pingwinskim idejam :))
jastreb13
02. 11. 2012 13.40
+0
PREDSEDNIK IZIGRAVA KLOVNA KER MISLI DA JE DRŽAVA SLOVENIJA CIRKUS IN PARKET ZA NASTOPAŠTVO TAKIH KLOVNOV, SPLOH NE VE KAJ PREDLAGA IN DA SE IGRA Z USTAVO, RAZPADOM PRAVNE DRŽAVE IN Z OBUBOŽANIM NARODOM V KATEREM SE JEZA SAMO ŠE NABIRA IN PRIBLIŽUJE VRELIŠČU... TAK ČLOVEK, KI IMA POLNO RIT VSEGA SPLOH NIMA POJMA O REALNEM ŽIVLJENJU LJUDI NA TERENU, KI SO BREZ SLUŽBE PRIHODKOV ZA PREŽIVETJE IN KI JIH PREDSTAVLJA V SVETU, KOT DA NE ŽIVI NA ZEMLJI!!! IN TAK PREDSEDNIK, NAJ BI VODIL DRŽAVO ŠE NADALJNIH PET LET, IZKORIŠČAL DAVKOPLAČEVALSKI DENAR , DA BOMO ŠE NAPREJ LAHKO GLEDALI NJEGOVE CIRKUŠKE PRIZORE IN AFNANJE PRED KAMERAMI, DA BO LAHKO ŠE NAPREJ BREZSRAMNO ZAPRAVLJAL IN LAGAL NARODU, DA ON O TEM NIČ NE VE...KAKO LAHKO NAROD VOLI TAKEGA ČLOVEKA ZA PREDSEDNIKA DRŽAVE, KI ŠE TO NE VE KAJ SE DOGAJA V NJEGOVI HIŠI KAJ ŠELE DA BI VEDEL ZA REALNO STANJE V DRŽAVI.....ŽAL BUTAST NAROD BO ŠE NAPREJ VOLIL ENE IN ISTE BUTASTE POLITIKE IN PO NJIHOVI ZASLUGI BOMO ŠE NAPREJ BUTALSKA DRŽAVA...NAROD PA ZDRUŽBA REVEŽEV IN KRIMINALCEV...
*Duhec*
02. 11. 2012 10.56
+1
Genij diplomatskega govora..... vsaj nekdo, ki je v naši politiki pameten.....
mototurist
02. 11. 2012 11.10
-1
nekateri bi dejali blefer ali glumim gljivu
njofra47
02. 11. 2012 10.49
+6
V Večeru sem prebral, da je gospodu Zveru ušla izjava, da bi morali ljudje, ki so predlagali referendum za to osebno odgovarjati. Zgroziš se ob misli, da človek, ki kandidira za predsednika države tako spoštuje ustavne pravice nas državljanov in to že sedaj ko mu še niti ni uspelo zasesti željeno funkcijo. Ni pomembno če se osebo strinjaš s predlaganim referendumom, pomembno je da spoštuješ ustavo in zakone. Očitno pa nima ravno dobrega zgleda v stranki, ki ga podpira.
mototurist
02. 11. 2012 12.29
-5
ponarejanje podpisov je kaznivo,vsaj v ustavnopravni državi
njofra47
02. 11. 2012 12.33
+6
Ponarejanje podpisov, lepljenje dokumentov, ki ne spadaj skupaj in podobno je v vsaki državi, ki se ima za pravno vsekakor kaznivo. Vendar pa se moraš malo potruditi in ločiti skenirane podpise od ponarejenih.
ognjenorezilo
02. 11. 2012 10.34
+3
slo. stečajni upravitelj Mario Monti bo rekel "viva il referendum, 50% javnega sektorja bo drug mesec brez plač, oziroma " lažje kot tako se ne da privarčevati :)))
Tonček Balonček
02. 11. 2012 10.48
-2
A ti si tudi eden tistih, se jim zdijo bolniočarji, učitelji, gasilci, policisti itd. paraziti, politiki pa le nekateri! A boš ti odgovarjal, če bosta Urška in Janez ostala brez plač in primorana živeti od prihrankov, kerdita bosta pa prepustila !"slabi banki"?