Slovenija

Türkovo stanje bodo spremljali v Sloveniji

Ljubljana, 01. 04. 2011 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./K.Š./V.L.
Komentarji
184

Zdravstveno stanje predsednika Türka bodo po operaciji v avstrijskem Innsbrucku spremljali slovenski zdravniki. Predsednik naj bi stroške, ki naj bi znašali 10.000 evrov, poravnal vnaprej.

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: Reuters

Predsednik države Danilo Türk se po operaciji na prostati, ki so jo opravili zdravniki v bolnišnici v Innsbrucku, počuti dobro in je v stalnem stiku s svojim ljubljanskim kabinetom. Prav iz kabineta so nam sporočili, da se bo v Ljubljano vrnil prihodnji teden, v četrtek pa naj bi bil že prisoten na sklepni prireditvi akcije Moj zdravnik 2011, kjer bo imel pozdravni nagovor. Že v petek pa bo imel uvodno predavanje v okviru Odvetniške šole 2011 v Portorožu.

Predsednik bo svoje zdravstveno stanje naprej spremljal s pomočjo slovenskih zdravnikov. Vse zdravniške preglede pred operacijo je predsednik Türk po zagotovilih njegovega urada opravil v ljubljanskem kliničnem centru, v Innsbruck je šel le na operacijo. A ker bodo pregledi po operaciji dokaj pogosto, naj bi v njegovem uradu že začeli razmišljati o tem, kako pogosto in kako natančno bodo o zdravstvenem stanju predsednika sproti obveščali javnost. Končna odločitev bo padla, ko se predsednik vrne. Predsednikov urad je včeraj posebej poudaril, da si je Türk stroške operativnega posega v Avstriji plačal sam. Stroške operacije in bolnišnične oskrbe, ki naj bi znašali 10.000 evrov, naj bi plačal vnaprej.

Stranka SDS je v odzivu na Türkovo operacijo zapisala, da predsedniku želi čimprejšnje okrevanje. Pri tem, da je bil operiran v tujini, ne vidijo nič spornega, saj je to njegova nesporna pravica, še posebej, ker je poseg plačal sam.

Danilo Türk - 6
Danilo Türk - 6 FOTO: Sani Karič

Robotski ali kirurški poseg?

Zdravniki imajo sicer precej deljeno mnenje o tem, kako zdraviti raka na prostati. V Ljubljani posege opravljajo kirurško, v Celju pa opravljajo, tako kot v Innsbrucku, robotsko operacijo.

Ravno v Celju je bil s kirurškim robotom zaradi enake diagnoze, kot je predsednikova, pred tremi tedni operiran še en slovenski politik, poslanec Zaresa, Alojz Posedel. Že tretji dan po operaciji je bil v domači oskrbi, počuti se odlično in okreva hitro. Kot pravi, je prepričan, da bi se tudi predsednik države odločil za operacijo v Celju, če bi vedel, kako vrhunsko ekipo strokovnjakov imajo.

A predsednik se je za operacijo v Avstriji odločil, ker imajo tam več izkušenj. V Celju so namreč od maja lani, ko so s takimi operativnimi posegi začeli, opravili 88 takih operacij, v Innsbrucku pa naj bi jih le zdravnik, ki je operiral predsednika, opravil več kot 300 takih operacij. Operacijo v Innsbrucku so mu svetovali prav slovenski zdravniki, zato je predsednik prepričan, da to ni nezaupnica slovenskemu zdravstvu.

Celjski urolog Sandi Poteko je včeraj za oddajo SVET povedal, da sicer v Celju pri opravljenih robotskih posegih niso imeli večjih težav. Rezultati so bili po njegovih besedah povsem primerljivi z rezultati drugih klinik. Poteko je pozdravil odločitev predsednika, da se je odločil za robotsko odstranitev, ker je to trenutno najboljši način za zdravljenje obolele prostate. Sicer pa pri robotski operaciji obstaja tudi manjša možnost za neprijetne posledice, kot so težave pri erekciji in inkontinenca urina ter blata.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luciluk
03. 04. 2011 13.03
Türkovo stanje bodo spremljali v Sloveniji..........škoda. Jaz sem pa upal da ostane v A še vsaj 2 leti, do novih volitev. Sicer pa je tale Turčin čist drugorazredna tema, a'ne?
M-teorija
03. 04. 2011 11.46
Oče naroda, ki je predsednik vseh slovencev mora biti za vzgled narodu. Vsak se naj torej odloči na osnovi predloga strokovnjakov za njemu najbolj primerno varianto!
oldy22
03. 04. 2011 10.23
Ma naj dela kar hoče,dvoličnež kakršn je,itak ni in nikoli ne bo moj predsednik,škoda besed in časa.
cirenij
03. 04. 2011 09.55
Dobro se spominjam, da je ob svoji zaprisegi rekel, da se bo zavzemal za svoj narod. Zdaj pa samo potuje in sprejema neke delegacije. Ne zavzame se za brezposelne domače in tuje delavce. Ob teh problemih glavo porine v pesek. Sicer pa mu želim čimprejšnje okrevanje, saj je zdravje najpomembnejše. Ampak mojega najbljižjega so ob strahotni nesreči rešili naši zdravniki. Tudi predsednik bi nam lahko dal vzgled.
M-teorija
03. 04. 2011 09.55
Important notice02.04.2011, 07:56 ~...Ne zdi se mi prav, da ne zaupa strokovnjakom SVOJE DEŽELE!!!~ Če je prav razumeti so mu strokovnjaki SVOJE DEŽELE tako svetovali!
M-teorija
03. 04. 2011 09.30
~belibasta02.04.2011, 01:134~ ~M-teorija lepo,da se v skrbi za višji kulturni nivo vpleteš še SDS,v kar si bil nedvoumno prisiljen!Sprašujem se,koliko si plačan,to pa zato ,ker dejansko nisi sam kriv,da pač ne misliš!Ali si dobro plačan,ali pa kumrovška šola res dela čudeže!~ A si sploh prebral kar sem napisal?! Si sploh razumel kaj sem hotel povedati!?Po kakšni logiki sklepaš, da sem bil napisati pod nekakšnim diktatom, še več po čem sklepaš, da naj bi to počel ker sem plačan. Če bi že kaj lahko sklepali iz mojega komentarja bi lahko sklepali vse samo to ne. Kot prvo sem pač zasledil SDS-ovo izjavo, ki se mi je zdela korektna in pohvale vredna in to sem tudi napisal! le kateri plačanec bi hvalil nekoga za katerega je plačan da ga blati!? Je pa res, da ena lastovka še ne prinese pomladi in bi bila zaželjena še kakšna takšna korektnost s strani SDS, potrebna kot sahara vode. In če kdo piše po diktatu, ker je plačan za to, ker piše premočrtno in po principih kumrovske šole, ne glede, kaj kdo izjavi ali reče, potem je to videti iz tvojega prispevka. Očitno, da sem na nekakšnem spisku in ne glede kaj napišem, ko se vidi mojo slikco je treba vsekati iz vseh topov. Bom še enkrat povedal, da ne bo nesporazumov. SDS- je dal korektno izjavo, ki je pohvale vredna in v dobro slovenske politike in vseh državavljanov in nasploh države zaželjena paradigma, ne samo omenjene stranke temveč vseh! Kaj misliš, da sem bil tudi v to prisiljen?!
CSI-Morost
03. 04. 2011 07.30
Ata Tuerk ima sedaj odlično prložnost da še dokaj častno odstopi. Take prilike ne bo imel več. Drugo leto na volitvah ga bomo odmelsil na vilah na Cesto dveh cesarjev.
Buena Vita
03. 04. 2011 01.05
je pa sramota,definitivna
Buena Vita
03. 04. 2011 01.05
* kaj pa je naredil dobrega da se toliko ukvarjate z njim
aresda
02. 04. 2011 22.06
Odločitev predsednika, da se gre zdravit v tujino, če so mu tako svetovali naši strokovnjaki se mi ne zdi sporna. Morda se lahko le vprašamo kateri ali kakšni so bili ti strokovnjaki. Bolj pokvarjeno se mi zdi, da so predsednikovo bolezen izkoristili za propagando robota. Eni zato, ker s tem opravičujejo zgubo celjske bolnice, sami pa delajo biznis, drugi pa zato, da bi prišli tud oni na vrsto. Ob tem pa se sploh ne oglašajo tisti, ki v Sloveniji naredijo največ operacij raka prostate. To so urologi v Slovenj Gradcu. Le zakaj? Mogoče zato, ker se jim za prestiž ni treba truditi, k njim se prihajajo operirat tudi iz tujine. Operirajo laparoskopsko, kar je povsem enako kot z modernim robotom, a biiiiiistveno cenejše. Ne bi blo slabo, da kak pameten novinar tud njih kaj vpraša!
Tonček Balonček
02. 04. 2011 18.43
Sam komaj čakam, da odstopi s mesta perdsednika, saj je zadj ne le terorsit, ampak tudi nbolnik! Čimprej naj ga zamenja kak pošten Slovenec, le da bomo imeli čimveč komemoracij na gorobiščih komuniističnih pobojev! Sicer pa za Turka: RIP!
MiroF
02. 04. 2011 18.37
Zarad mene, če je kar tam, meni ta že dolgo ni predsednik, ga ne sprejemam, ker ima ne dvojni trojni obraz !!!
Marko Varga
02. 04. 2011 18.16
kdor ima denar lahko izbira,kje ga bodo zdravili,kdor ga pa nima,pa je prepuščen dolgim čakalnim vrstam in če dočaka operacijo,lahko samo moli,da se študentje ne bodo učili na njem.....sicer pa ste 1990 glasovali za kapitalizem in sedaj ga imate..
bognarodomovina
02. 04. 2011 18.02
Očitno se počuti bolj varnega prav v državi, v katero je trideset let nazaj še pošiljal bombe prav znameniti predsednikov nagrajenec Ertl. Po drugorazrednih državljanih imamo sedaj očitno tudi drugorazredne zdravnike.
Pancho57
02. 04. 2011 17.16
Fer bi bilo če bi tudi napisali koliko takšna operacija in stroški bolnišnične oskrbe stanejo v Sloveniji. Ali sem mogoče spregledal? Tudi te stroške krije zdravstvena zavarovalnica. Drugače pa nimam nič proti če se je odločil za tujino.
hugo12
02. 04. 2011 15.21
iskreno me sploh ne zanima kakšnega je on zdravlja,tako kot njega kaj preveč ne gane naše,če bi ga nas ne bi utrujal z tem da delamo do 65leta....
dule100
02. 04. 2011 15.01
Zdravje je predvsem in samo osebna zadeva vsakega posameznika. Kako se kdo odloči, ko je postavljen pred izvršeno dejstvo v življenju je predvsem in popolnoma osebna stvar vsakega posameznika. Seveda obstaja več možnosti predvsem, če ti gmotni položaj to dovoljuje. Zato nehajmo mešati politiko in zdravje ljudi. Počakajmo, da predsednik ozdravi, potem pa na juriš !
funfl
02. 04. 2011 13.50
* to predsednikovo stanje vlačte okoli po medijih kaj vas in ostale briga kje se zdravi kje ne, pustite mu nekaj maneverskega prostora, rajši se ukvarjate z zadevami kot je zidar pa hilda ne pa z poštenim predsednikom. Pa še sam je plačal zdravljenje, kaj zej to pomeni če bi se pri nas zdravil zastojn kar nam omogoča zdravstvo, bi šlo za korupcijo zakaj se še to ne vprašate. Pustitega na miru pa je toto.
Domen Konc
02. 04. 2011 13.30
pismo folk a je tok pomembn kam gre na operacijo!!! vi ka greste na hrvasko na morje tut podpirate hrvaski turizem!!! pol pejte pa na slovensko obalo a je prevec grda za vas??? Kdaj me je prov sram u kasni drzavi zvim ka kle komentarje berem ka vidm kaksno ma folk miselnost prov sramota!!! Pa se to usi jokate kok je slaba vlada ce vam tok ne pase pa pejmo na ulco pa vrzemo vlado pa je sam ka kle u sloveniji folk zna sam jokat pa cist nc druzga!!!!!!!!!!!!
marakeech
02. 04. 2011 12.51
se strinjam s fracolo. Mislim, da ima ta drzava vecje tezave kot to, kam se je predsednik odpravil na operacijo. Sploh bi pa na njegovem mestu v njegovi situaciji vsak, ki bi imel moznost, naredil enako. Komentarji v smislu sram me je, da je on predsednik, res niso primerni. Halo gre za njegovo zdravje in kar se tega tice, ima vsak svobodno izbiro. Nevem kaj se greste.