Slovenija

Türk za predčasne volitve

Ljubljana, 21. 04. 2011 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
P.J./N.Š.K./M.R.
Komentarji
167

Predsednik Türk se je odzval na politično krizo v državi in dejal, da "ocenjuje, da je pot naprej taka, da bo zahtevala predčasne volitve“. Prav tako je poudaril, da bo zadevo treba rešiti do poletja.

Predsednik republike Danilo Türk vidi rešitev v predčasnih volitvah.
Predsednik republike Danilo Türk vidi rešitev v predčasnih volitvah. FOTO: Aljoša Kravanja

Na novinarski konferenci je v odzivu na aktualno politično dogajanje dejal, “da če bi obstajala možnost, da bi predsednik razpustil parlament, bi zdaj razmišljal tudi o tem“. Prav tako je dejal, "da ni dvoma, da je koalicija zašla v krizo, vendar pa je to del širše krize strankarske politike“.

Predsednik države se je zavzel, da se določijo prioritete. Po njegovem mnenju bi se morali posvetiti predvsem pokojninski reformi, nato pa vprašanju, kako priti do popolnoma operativne vlade. Türk poudarja, da je neoperativen tudi parlament. Zaradi referendumov se ves čas prelaga odgovornost na volivke in volivce. Popoldne se je na trditev, da vlada ni popolnoma operativna odzvla premier Borut Pahor, ki zatrjuje, da je vlada popolnoma operativna.

Stopnja neoperativnosti koalicije po mnenju Türka ni taka, da bi bilo že sedaj nujno ukrepati, torej še pred referendumom o pokojninski reformi, saj lahko vlada do referenduma še opravlja tekoče posle.

Predsednik poudarja, da potrebujemo streznitev političnih strank in povečanje privrženosti skupnim ciljem.

Po referendumu pa bi se bilo o zadevah treba pogovoriti in najti rešitve, ne glede na izid referenduma, je še dejal Türk. Sam je pripravljen pri tem pomagati, če bi bila takšna želja strank.

Glede predloga o odstopu vseh treh predsednikov strank in predloga za spremembo ustave pa je predsednik republike dejal, da se mu zdita oba predloga dobra. Prvega sta sicer Katarina Kresal in Pahor zavrnila, za spremembo ustave, da bi hitreje prišli do predčasnih volitev, pa bi bil potreben širši konsenz. Prostor za pogovor o tem pa je državni zbor, je še dejal Türk.

Türk je sicer dejal, da sam podpira pokojninsko reformo, ki je bila sprejeta v državnem zboru, pričakuje pa, da bo v kampanji pred referendumom tudi precej političnega kupčkanja.

Vladajoči trojček Türku ne nasprotuje

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer.
Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer. FOTO: Damjan Žibert

Izjave o predčasnih volitvah pa so po mnenju vodje poslanske skupine SD Dušana Kumra predvsem izraz neke negativne klime, ki so jo v slovenski prostor zasadili predvsem politiki. "In predsednik države je tudi eden od politikov in je soodgovoren za to negativno klimo," poudarja Kumer. Sam sicer, kot pravi, ni nasprotnik predčasnih volitev, če zanje obstaja konsenz, "ni pa to izhod iz situacije, ki smo jo mi zakuhali".

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri pa meni, da je predsednik Türk k situaciji pristopil zelo odgovorno in legitimno razmišlja o izhodih iz krize, ki je tudi politična. Veseli ga, da je podprl tudi njihovo pobudo za odstop predsednikov koalicijskih strank z ministrskih funkcij, saj "problemov ni mogoče reševati s tem, da ustvarimo neke žive ščite okoli političnih vodij". Predčasne volitve se sicer po njegovem mnenju nakazujejo kot ena izmed možnosti zapleta, pred njimi pa je verjetno tudi nekaj drugih alternativ.

Vodja poslancev LDS Borut Sajovic posameznih izjav predsednika republike ne pozna, iz izkušenj pa ve, "da jih je vedno mogoče razumeti tako ali drugače". Za LDS so po njegovih besedah odprte vse opcije in nimajo strahu pred nobenim od možnih scenarijev. "Na večer rezultatov pokojninskega referenduma bo znano marsikaj in takrat bodo sprejete tudi naše odločitve," je še dejal.

DeSUS, SDS in SLS pozdravljajo Türkovo izjavo

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za 24ur.com povedal, da v celoti podpira Türkovo pobudo za predčasne volitve in da bi bilo to treba doreči do poletja. Kot je dejal, bi moral predsednik republike organizirati sestanek predsednikov parlamentarnih strank, kjer bi lahko razpravljali o teh vprašanjih. Strinja se tudi s tem, da bi se o tej situaciji pogovarjali po referendumu o predčasnih volitvah.

Tudi iz SDS so pozdravili izjavo predsednika, ki je podprl predlog SDS in nekaterih drugih opozicijskih strank za razpis predčasnih volitev. "Razumemo jo tudi kot prevzem svojega dela odgovornosti za slabo stanje v državi,“ so še zapisali v SDS. V stranki pa so za razliko od Erjavca prepričani, da je čakanje na junijske referendume dodatno izgubljanje časa. "Postopke za razpis predčasnih volitev je treba začeti nemudoma in tako ustaviti drvenje slovenskega vlaka proti Grčiji in Portugalski.

Tudi iz SLS so sporočili, da pozdravljajo predsednikov predlog za predčasne volitve, saj so že pred časom tudi sami to predlagali kot najboljšo možno pot.

Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča so izjave Türka neprimerne, saj predsednik republike nima pristojnosti, da bi sodil o tem, kaj je treba v državi narediti. Kot pravi Jelinčič, je v Türkovih izjavah čutiti željo po tem, da bi v Sloveniji spremenili državni sistem, tako da bi imeli predsedniškega ali vsaj polpredsedniškega. Pri predčasnih volitvah je po njegovih besedah v Sloveniji pravna praznina, saj ni predvideno, kako naj bi se te izvedle.

Zaostrene politične razmere

DeSUS zapušča koalicijo, Golobič predlaga rekonstrukcijo vlade.
DeSUS zapušča koalicijo, Golobič predlaga rekonstrukcijo vlade. FOTO: Aljoša Kravanja

Koalicijsko krizo je sprožil odstop ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan, zaradi katerega je DeSUS napovedal izstop iz koalicije. Zadnjo besedo o tem bo imel svet stranke, ki bo o izstopu odločal 6. maja. Koalicija se je zatem sestala na sicer rednem sestanku, na katerem so govorili o prihodnosti vlade brez DeSUS, in poudarila, da je pred vlado zelo težka naloga – referendum o pokojninski reformi. Predsednik Zaresa Gregor Golobič je predlagal, da bi vlado rekonstruirali tako, da bi nemudoma z ministrskih položajev odstopila on in predsednica LDS Katarina Kresal, hkrati pa tudi premier Borut Pahor. S tem bi poskušali ljudi prepričati, da je pokojninska reforma najpomembnejša za Slovenijo in njeno gospodarstvo.

Dodatno pa so se zamajali odnosi v koalicji, ko je danes Golobič napovedal, da bo po referendumu o pokojninski reformi odstopil s položaja. Preberite tudi odzive na njegovo odločitev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muhabc
26. 04. 2011 07.48
Janez Jerančič mislim, da se motič. To je bila samo kost za glodanje. Ne bodo se umaknili, ker njihova miselnost ne dopušča da bi druge stranke vladale.Za ta namen so iz ZK ustvarili več strank z isto ideologijo in imajo pri volitvah več močnosti, da preglasujejo Janša. To je njihova taktika. Motimo se da bodo prepustili svoje stolčke svojim nasprotnikom.
Sentis
22. 04. 2011 08.33
Če se vlada zamenja in pridejo na prestol nesposobni ljudje potem ne bodo nič naredili. Tiste starce iz parlamenta nagnat, ker tak samo spijo notri in se dolgočasijo. Obvezno dati javno povezavo do sej in se bo lepo videlo, kdo je aktiven in kdo se šlepa in vleče denar za nič.
flamengo
22. 04. 2011 07.23
Odstopiti bi moral tudi turk, saj je prispeval svoj delež k zamenjavi odlične janševe vlade. Tako, da predsedniške in državno zborske volitve skupaj! Pa še manj stroškov bo. Nad svojim delom in poslanstvo bi se morali zamisliti levi mediji, ki so glasniki te zgrešene politike. Sploh so delovali odvisno pri lansiranju izmišljene afere patria, ki je botrovala zamenjavi janševe vlade. Sodišča in sindikati tudi.
muhabc
22. 04. 2011 07.06
Za mnenje koalicije me nič ne briga kdo jih bo nasledil. Slabšega od njih na tem planetu ni. Tisti pa ki bo to pogorišče prevzel pa bo odrešitelj. Zato takoj celotna koalicija s Turkom in Kučanom in njim podobnim v mišje lukne.
major1
21. 04. 2011 23.48
Snovatelji Ustave so prav dobro vedeli, zakaj so omejili pooblastila predsednika države.
stromberg
21. 04. 2011 22.33
PREDČASNE VOLITVE,2 LETI PREPOZNO.DEJMO SE PA PRAŠAT KOGA VOLIT,SEJ SO ŽE LETA ENI TE ISTI V PARLAMENTU IN VLADI,ENKRAT LEVI DRUGIČ DESNI,VSI PA SAMO KRADEJO.
prehlad
21. 04. 2011 22.03
OPERACIJA USPELA DRŽAVA UMRLA.
alanford457
21. 04. 2011 21.40
no kje pa ste ena b... iz desusa odstopi pa je cela slovenija na tleh tale erjavec je pa dober kuhar
playback
21. 04. 2011 19.44
Če me spomin ne vara, ste bili gospod predsednik, še nedolgo tega, zelo proti prerdčasnim volitvam! Le kaj vas je sedaj prepričalo ? Morda pa ste le spoznali, da gre vse skupaj v maloro ?
loden
21. 04. 2011 19.29
nightfly 21.04.2011, 13:00 4 34534521.04.2011, 12:531 Tudi Turk je kriv za stanje v državi. JAZ BI ZAČEL PLJUVATI KAR OD MARIJE TEREZIJE NAPREJ .ZAKAJ PA NE ? KAR TAKO ZA HEC.!! Marijo Terezijo pa ti kar lepo pri miru pusti... v podrobnosti se ne bom spuščala....:=)))
buderus
21. 04. 2011 19.16
Zanimivo....operacija uspela.!
Slo.pogreb
21. 04. 2011 19.01
Potrebujemo DRASTICNE spremembe . Bojkotirat mormo volitve in jim dat za mislit .
Slo.pogreb
21. 04. 2011 19.00
Kaj nam bodo volitve KAJ ?!?! Se nima smisla , pac JJ bo priso na oblast , po vsej verjetnosti in nadaljna 4 leta agonije , zalosti , tragedije in vedno znova in znova ena in ista pesem . Jaz na volitve ne grem vec in tisti ki ima namen it ter obkrozit bilokatero od nam nam ze PREDOBRO znano garnituro si je sam kriv za posledice !!!!!
PanterSLO
21. 04. 2011 18.13
Bravo Danilo, mau si po ovinkih povedu ampak si povedu kar misliš in podpiram tvojo izjavo. P.S. A nebi skupaj z referendumom o pokojninski reformi nardil še volitve. Dej borči odstop no, a ni brezveze pol čez 3 tedne spet volitve delat.
Alojz Antoni?
21. 04. 2011 18.07
podpiram gospoda predsednika turka.
Brandi
21. 04. 2011 17.14
trenutno na sceni ni stranke, ki bi jo ljudje volili ... janša folk ne mara, pahorja ne marajo, kresalovo ne marajo ... kdo sploh še ostane?????
Buena Vita
21. 04. 2011 17.03
VUAU KAJ JE DOLGONOSKO KONČNO DOJEL DA BI MORAL BITI PREDSEDNIK SLOVENIJE DOSLEJ JE BIL PREDSEDNIK KORUPTIVNIH ELITNIH PRIJATELJEV
Xit
21. 04. 2011 16.55
Turkov predlog bi dopolnil z idejo, da imamo skupaj s parlamentarnimi volitvami se predsedniske volitve. Moj cas je namrec dragocen.
DEMOKRAT007
21. 04. 2011 16.51
janša!!!!!!!!
usi-glih
21. 04. 2011 16.25
Končno. Ta čas pa referendume na stran in potem z novo vlado poizkušat naredit reforme v dogovoru z državljani.