Slovenija

Turk popustil pri podaljšanem bivanju

Ljubljana, 26. 06. 2012 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je podpisal Pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole, v katerem pa ni navedbe urnika podaljšanega bivanja. Odločanje o tem bo prepuščeno šolam.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je podpisal Pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole, v katerem ni navedbe urnika podaljšanega bivanja, ampak bo to prepuščeno šolam. Kot so pojasnili na ministrstvu, so v zadnjih dneh preverjali vsebino osnutka pravilnika in sklenili, da v pravilniku ne bo navedbe urnika podaljšanega bivanja, ampak bo sklep o tem prepuščen šolam.

Učilnica
Učilnica FOTO: Thinkstock

Na ministrstvu pa opozarjajo, da ostane nespremenjeno stališče, da glede na sedanji finančni položaj ni dopustno, da bi bilo v popoldanskem času možno istočasno opravljanje podaljšanega bivanja in dopolnilnih dejavnosti za isto skupino učencev. Ostane pa določilo, da se pouk ne sme začeti pred 7.30; pred to uro bo možno samo jutranje varstvo. Minister je to odločitev sprejel po posvetovanju z ravnatelji, predstavniki staršev in s sindikatom, še dodajajo na ministrstvu.

To so na ministrstvu storili, da bi olajšali socialni dialog, ker ne želijo sporov s sindikati, pojasnjuje vodja službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za izobraževanje Bojan Brezigar in dodaja, da želijo s sindikati sodelovati pri socialnem dialogu. Pri tem želijo podpirati tiste predloge sindikata, ki se jim "zdijo koristni za šolstvo in njegovo kakovost".

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je medtem povedal, da je zadovoljen s pravilnikom, iz katerega je umaknjena ura o koncu podaljšanega bivanja. "To je bila edina možnost, kako rešiti ta spor, ker je bil stavkovni sporazum ekspliciten in natančen, da je treba standarde in normative opredeliti s soglasjem v okviru socialnega sporazuma," je poudaril. Hkrati se sprašuje, zakaj je bilo potrebno toliko "stopnjevati temperaturo in konflikt" glede na to, da so bili medsebojni dogovori v tej točki povsem jasni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ksenak2
27. 06. 2012 11.09
+0
Janša hoče kažin, zato dela kažin. V kažinu se manj slišijo in porazgubijo zahteve sodišča o prisilni privedbi Janeza janše na zaslišanja, katerih se izogiba, manj se slišijo članki in komentarji o njegovih orožarskih poslih, kateri prihajajo dokumentirano na dan, manj se sliši o njegovih privatnih koruptivnih nepremičninskih poslih, manj se sliši njegovo arogantno laganje in zloraba lasntega otroka za izgovor o 9500 evrih za najem privatnega aviona firme, ki služi z opravljanjem poslov z državo, manj se sliši o tem, kako njegov brat že drugič prodaja za milijone firmo, kijo je enkrat že prodal Franciju Zavrlu od Pristopa.... ena koruptivna zadeva na drugo, vsaka ima v medijih svoj članek, ki ga prekrijejo plahte člankov o državni proslavi, o drezanju v šolske sindikate po tem, ko je bilo že vse jasno in podpisano, o ponovnem vlečenju na plan dogovarjanja o spremembah ustave, ko je bilo že pred tedni jasno, da 2/3 nima... V trenutku, ko pride na plan zanj neka vroča tem, se začne v državi izredno stanje, ki ga sproži z novo kostjo, vrženo med ljudi