Slovenija

'Paziti je treba, da se v slovenski politiki ne udomačijo totalitarne prakse'

Ljubljana, 18. 08. 2012 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik republike Danilo Türk je pred evropskim dnevom spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov poudaril, da je treba zagotoviti resno obravnavanje preteklosti in spoštljiv odnos do žrtev vojn in minulega nasilja.

Turk obiskal komunalo Vrhnika - 7
Turk obiskal komunalo Vrhnika - 7 FOTO: Anže Zadravec

Predsednik republike Danilo Türk je pred evropskim dnevom spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov zapisal, da naj bo zgodovinopisje razbremenjeno ideoloških razlag in političnih kalkulacij. "Pieteta do žrtev vojn in totalitarnega nasilja mora biti prav to in nič drugega kot to – spomin na umrle in zavedanje o krhkosti človeškega življenja spričo groze smrti," je zapisal. Dodal je, da obstajajo številni boleči spomini, vsak pa da ima neodtujljivo pravico do svojih spominov.

Po mnenju predsednika je treba krivice, storjene v preteklosti, popraviti, kolikor je to mogoče. Po njegovih navedbah imajo namreč vsi mrtvi pravico do groba in spomina, vsi živi, ki so bili v preteklosti krivično prizadeti, pa imajo pravico do poprave krivic in ustrezne odškodnine.

Ob tem je izpostavil, da je zakon o popravi krivic, ki ga je DZ sprejel leta 1996, v največji meri že uresničen, uresničujejo pa se tudi vojni zakoni iz leta 2009. Vlada in DZ sta odgovorna za zagotovitev doslednega uresničevanja vseh teh zakonov, meni Türk.

"Z veliko občutljivostjo se moramo odzivati na vse primere sistematičnega kršenja človekovih pravic in na vse pojave nestrpnosti do drugačnih," je še poudaril Türk. Kot pravi, je obsojanje preteklih kršitev človekovih pravic utemeljeno, vendar ne sme služiti za prikrivanje današnjih kršitev človekovih pravic.

Poleg tega je treba spoštovati tudi pravosodje, je zapisal Türk, saj da izražanje nespoštovanja sodišč in slabitev sodne veje oblasti spadata med tradicionalne značilnosti totalitarne mentalitete. Poskuse izvršne oblasti, da bi obvladovala dejavnosti civilne družbe ali avtonomne institucije, kot so univerze in kulturne ustanove, je treba po njegovem prepričanju odločno zavračati.

"Potrebujemo spoštovanje načela vladavine prava, prebujeno civilno družbo, krepitev zavesti o pomenu avtonomnih ustanov in odgovorno, demokratično politično prakso. Vse to skupaj je imunski sistem družbe in z njegovo krepitvijo se bomo najbolje oddolžili spominu na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov 20. stoletja," je še zapisal Türk.

Vlada je za evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov razglasila 23. avgust, s tem pa je sledila resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je Evropski parlament sprejel aprila 2009. Letošnja prireditev ob dnevu spomina bo potekala 27. avgusta v Mekinjah pri Kamniku.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (543)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saturnative
23. 08. 2012 07.26
+1
Kako? Saj se je že udomačila totalitarna avtokratična praksa v sloveniji. Ali nas ne vodi človek, ki sploh ni bil izvoljen!?!
Alojz Železnik 1
20. 08. 2012 06.15
-1
Türk: 'Paziti je treba, da se v slovenski politiki ne udomačijo totalitarne prakse' Ja, zelo moramo paziti, da nam ne bo spet predsednik države odlikoval vodjo tajne policije v totalitaristični državi! Ne pozabimo, kakšna je bila Slovenija v Yugi, ko se je gospod Danilo vzpenjal po družbeni lestvici politike. Citiram iz naše ustave: TEMELJNA USTAVNO LISTINO O SAMOSTOJNOSTI IN NEODVISNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE .... ob dejstvu, da SFRJ ne deluje kot pravno urejena država in, se v njej hudo kršijo človekove pravice, nacionalne pravice in pravice republik in avtonomnih pokrajin, ....
User300173
20. 08. 2012 10.31
+1
A je bilo sploh kaj dobrega v bivši jugi...? Enostransko prikazovanje ni prav pravično....
saturnative
23. 08. 2012 07.26
+1
Veliko več je bilo dobrega kot pa v tem sistemu...
Homesteader
20. 08. 2012 06.15
-1
Se eno glede totalitarnih rezimov. Pred kratkim je bila na televiziji stara partizanka. Moram reci, prijetna gospa. Med drugim so jo med vojno ujeli domobranci. vendar je ze ponoci usla. Problem domobrancev je bil, da so bili to posteni kmecki fantje, ki so se borili z dobro organizirano komunisticno masinerijo. Naivni so bili... Pa to ni moj namen danes saj dejstev ne poznam dosti dobro in stvari se stalno poskusajo zamegljevati. Hocem reci tole: Sedanja oblast, po osamosvojitvi, je demokraticna (cestitam Slovenija) Zal je v skodo vseh nas preveckrat leva. To bodo placali nasi otroci. Kar hocem reci je tole. Zrtve komunisticnega nasilja so dobile odskodnino! Tudi moja mama. (Za odskodnino smo kupili vikend v Dalmaciji). Kako da se ni niti postavilo vprasanje kompenzacije Domobranskega nasilja, Belogardisticnega nasilja ali karkoli strasi po Sloveniji. Kje je kasen entuziast, ki bi izkopaval kosti domobranskih zrtev po Sloveniji in o tem pisal. Kje so Crne bukve z druge strani. Ker se nisem boril ne na tej in ne na oni strani me to zelo zanima.Iz svoje druzine poznam samo zrtve z ene strani.
pupa_od_anbot
20. 08. 2012 07.39
+2
seveda...jaz tudi, ko gre 14 letnik v vojno pusti posledice, ki ga spremljajo vse življenje...si gledal Neretvo včeraj? (izdaja je izdaja in ne pomaga...poglej kako so Francozi rešili problem s kolaboranti)
srebrnibreg
20. 08. 2012 14.51
+2
Kako je lahko izdajalec svojega naroda in domovine pošten fant mi nikoli ne bo jasno in normačno. No ja. Tudi takšne pravljice pri nekaterih obstajajo.
jureop
20. 08. 2012 00.58
-2
Podpornik udbe, partije si DRZNE govoriti o človekovih pravicah in dnevu spomina na žrtve totalitarizma. Kako gnusno. Slovencem predava o človekovih pravicah in spoštovanju življenja človek, ki podpira organizacije, ki so 50 let sistematično pobijale in kršile še vse ostale človekove pravice. Do dna perverzno. Janša je bil žrtev totalitarnih organizacij. Najbolj nečlovečno je, da je že od začetka zaradi tega obsojan, osovražen, udbovska miselnost pa mu ne neha groziti.
Homesteader
20. 08. 2012 06.29
+1
Takole so te psovali preden si dobil strel v hrbet in so te pahnili v jamo!
jester1970
20. 08. 2012 06.50
+1
Zaslužen strel, zaslužen. Jbg, izdaja lastnega naroda se kaznuje s trelom, tko to je.
saturnative
23. 08. 2012 07.28
+1
Potem bi moralo takšno usodo deliti večina današnjih slovenskih gospodarstvenikov in politikov...
Tonček Balonček
19. 08. 2012 22.07
+1
In tega bomaša naj bi skrbel totalotarizem? Janša ga je popolnoma razkrinkal!!!Pahpr ej kandidat poštenjakov ter domoljuvbov!
Kaktus111
19. 08. 2012 20.19
+9
A se bo Janša spet strmal ( po volitvah ) kot se je ob prvi izvolitvi Turka in ne Peterleta ?? Takrat je kar iz Kitajske grozil z odstopom !!! In jaz sem naivno mislil , da bo kar tam ostal .....
pupa_od_anbot
20. 08. 2012 07.41
+1
nekateri mislijo, da smo pozabili kaj je govoril v sredo o pondeljkovih dogajanjih...
MERDE-AVE-MERDE
19. 08. 2012 19.30
+7
e: Zanimiv je odgovor na to temo komentatorja lenivca dne 11. junija 2011, ob 17:05:07 Predsednik države gospod Kučan, se je v Rogu javno v imenu države Slovenije in državljanov opravičil. enkrat tako dejanje mora biti dovolj. Kaj bi vi radi, oparivčilo vsako nedeljo.? A so se domobranci komu opravičili? Ne. A se je cerkev opravičila?? A se je cerkev opravičila domobrancem, ki jih je ob koncu vojne pustila na cedilu in ni pooblastila nikogar za podpis premirja??? Cerkev ima na vesti tudi domorance. In pa, dajte nam že enkrat mir, pokličite hrvate,srbe,grke,albance naj pridejo po svoje kosti. Pošteni in zavedni državljani nobene države niso bežali, jim ni bilo treba,Bežale so barabe. In zavezniki po vsem planetu so ravnali kakor so. Z vso pravico, nobenega dvoma ni moglo in ne more biti, kaj so poraženci 2 svetovne vojne pripravljali svetu, tudi nam, zato mi nacifašističnih klavcev ne predstavljajte kot žrtve. Bili so iniciatorji in tisti, ki so svetu vojno vsilili. Če začneš nekaj takega,če to podpiraš in se boriš za to, da bi druge iztrebil, kaj pa lahko pričakuješ ob porazu???
MERDE-AVE-MERDE
19. 08. 2012 19.30
+2
ljubljanatv
19. 08. 2012 19.35
+1
Ja dokler podpisnike enačiš s krvniki ne more biti dobro
MsPikapiki
19. 08. 2012 21.48
+2
Homesteader
20. 08. 2012 05.50
+0
Kako? Barabe niso bezale. Ce bi bilo to res bi bila Slovenija vsaj kot Avstrija. Ali pa celo Svica. Ves cas pod komunizmom smo nazadovali. To velja tudi v samostojni Sloveniji.
Homesteader
20. 08. 2012 06.07
+0
Se eno glede totalitarnih rezimov. Pred kratkim je bila na televiziji stara partizanka. Moram reci, prijetna gospa. Med drugim so jo med vojno ujeli domobranci. vendar je ze ponoci usla. Problem domobrancev je bil, da so bili to posteni kmecki fantje, ki so se borili z dobro organizirano komunisticno masinerijo. Naivni so bili... Pa to ni moj namen danes saj dejstev ne poznam dosti dobro in stvari se stalno poskusajo zamegljevati. Hocem reci tole: Sedanja oblast, po osamosvojitvi, je demokraticna (cestitam Slovenija) Zal je v skodo vseh nas preveckrat leva. To bodo placali nasi otroci. Kar hocem reci je tole. Zrtve komunisticnega nasilja so dobile odskodnino! Tudi moja mama. (Za odskodnino smo kupili vikend v Dalmaciji). Kako da se ni niti postavilo vprasanje kompenzacije Domobranskega nasilja, Belogardisticnega nasilja ali kakoli strasi po Sloveniji. kje je kasen entuziast, ki bi izkopaval kosti domobranskih zrtev po Sloveniji in o tem pisal. Kje so Crne bukve z druge strani. Ker se nisem boril ne na tej in ne na oni strani me to zelo zanima. Iz svoje druzine poznam samo zrtve z ene strani.
irhaela
20. 08. 2012 08.12
lnterReflections
19. 08. 2012 17.52
+11
Jaz zelo pogrešam ključavničarja!
korintos1
19. 08. 2012 18.12
+3
fantek, ti ga pa nisi poznal v živo a ne? Dober šlosar je bil!
lnterReflections
19. 08. 2012 18.25
+8
Vem, da ne, ampak so mi pravili, da je pri njem vsak imel zaposlitev za nedoločen čas in kredit za stanovanje!
Garin?a
19. 08. 2012 17.27
+0
citat; 'Paziti je treba, da se v slovenski politiki ne udomačijo totalitarne prakse' za posrat...koga to skrbi! drugorazredni je vse življenje prevedril v udomačeni totalitarni praksi, zdaj, ko smo pa to prakso ukinili, pa ga skrbi, da se ne ponovi. nič bat drugorazredni...ko bo šel v večna lovišča zadnji zadrti in izkoriščevalski slovenski komunist, potem bo demokracija na višku. da zdaj seveda se ni, ker takih kot si ti drugorazredni, je v sloveniji še na tisoče. komunist, fašist, nacist...ist, ist...
korintos1
19. 08. 2012 17.29
+4
drugorazredni, pa tako pomete na volitvah s tekmeci?
dot.dot
19. 08. 2012 17.44
+5
korintos, kdo oz. kakšen zmaga/pomete s tekmeci na volitvah ne pomeni nič. To dokazujeta Janković in Janša. Predvsem je dovisno kako se kdo pred volitvami obnaša in koga ima za sabo. Zmaga na slovenskih volitvah je vredna nič oz. 4 leta redne plače.
korintos1
19. 08. 2012 17.46
+5
Jankovič in Janša v Sloveniji nikoli ne bosta dobila 55% glasov volivcev kot g. Turk ali G Kučan. Oba skupaj ne!
dot.dot
19. 08. 2012 17.53
+3
Zato, ker predsedniškim volitvam ne naklonjamo toliko pozornosti oz živcev
korintos1
19. 08. 2012 18.09
+2
in kaj je sedaj res, nas živčni vodijo, ali jih živčni volijo?
dot.dot
19. 08. 2012 18.20
+1
Živčni volijo... volijo proti nekomu in ne za nekoga. Dokler je to tako, ni ravno primerno. Jaz živcev ne zapravljam na temah kot je politika, ker nima smisla.
korintos1
19. 08. 2012 19.01
+1
Jaz se pa na forumu prav nasmejim, ko vidim kako so eni živčni zaradi izbranega poslanskega lažnivca.
srebrnibreg
19. 08. 2012 19.12
+5
Janša brez laži in prevarantov sedanjih partnerjev nikoli nebi bil predsednik. Sicer se pa rezultat teh lažnivih lepo vidi v javnomnenjskih anketah.
veliki svizec
19. 08. 2012 17.23
+3
No svašta tale internetna stran prenese.
bca
19. 08. 2012 17.19
-3
Türk: 'Paziti je treba, da se v slovenski politiki ne udomačijo totalitarne prakse' To je res. Ravno zato mora biti drug predsednik, in ne isti.
korintos1
19. 08. 2012 17.31
-5
Zver bo zmagal že dva dni pred volitvami!
prašek
19. 08. 2012 17.06
+1
admin : nobene prepovedane besede ni bilo v komentarjih , ki sem jih napisal in si jih ti zbrisal !!! Se bom kar poslovil ! Na svidenje !!!!!!!!
prašek
19. 08. 2012 15.19
-1
A si lahko zamislite lepši praznik , kot bi bile volitve ; predsedniške , kjer zmaga leva opcija , se pravi Türk Državno zborske , kjer dokončno izbrišemo desnosučne , pa kdorkoli že zmaga Pa še sveti Martin , ki dodatno poskrbi za veselje ! To bi bil pa resnično praznik !!!!!!!
prašek
19. 08. 2012 16.47
+6
Jaz sem ga videl !!!! Še celo takrat , ko NI hotel predlagati JJ za mandatarja !!! Pa še lepo je razložil , zakaj ga ne !!!
botjabotja
19. 08. 2012 16.48
+5
Jaz sem ga videl takrat,ko Zokija ni "hotel" več predlagati za mandatarja...Le zakaj?
prašek
19. 08. 2012 16.51
-2
dot.dot
19. 08. 2012 16.51
+3
No takrat se je moral pokazati :) Ampak predsednik bi se moral vsaj po mojem mnenju malo več oglašati. Pri Türku mi ne sede njegova dvoličnost... Drugo me ne moti. Ampak, kot vsak politik tudi on ni primeren. Pa kot je nedolgo nazaj povedal, da je preteklost pomembna. Kdaj je on bil v Ameriki?
prašek
19. 08. 2012 16.52
-1
Če se prav spomnim , tam nekje okrog naše osamosvojitve !!! Morda tudi potem še , vendar pa ne bi vedel zdajle , iz glave !!!
dot.dot
19. 08. 2012 16.54
+2
Saj ravno to me moti. Zakaj ravno takrat? Saj vem da si ne pripisuje nobenih zaslug (vsaj upam da ne), ampak vseeno. So tudi drugi bili skriti v avstriji- danes pa "velikani" svobodne slovenije.
botjabotja
19. 08. 2012 16.55
+1
botjabotja
19. 08. 2012 16.58
botjabotja
19. 08. 2012 16.58
botjabotja
19. 08. 2012 17.02
prašek
19. 08. 2012 17.03
-1
botjabotja
19. 08. 2012 17.04
zaenotnost
19. 08. 2012 14.58
+4
Zmaga g.Türka je zagotovljena to potrjujejo histerični napadi Majerjevih. Ne razumejo, da s svojim pljuvanjem samo še bolj utrjujejo zmago v prvem krogu in prav je tako
prašek
19. 08. 2012 15.20
-1
Se popolnoma strinjam !!!!!!!!! Desnosučni bodo že v prvem krogu izgubili !!!!!!!!!!!!!
butro
19. 08. 2012 14.30
-2
turkova izjava sodi med rubrike: Saj ni res, pa je.
Igor__Zmaj
19. 08. 2012 14.28
+2
50 let smo slovenčki bentili čez rdeče totalitarce, zdaj čez bele, in rešitev slovenčki vidijo spet v rdečih ??? A se sploh zavedate da obstaja še kaj drugega al znate samo izbirat manj slabo varianto od dveh preizkušenih ????
Igor__Zmaj
19. 08. 2012 14.50
-3
Sicer pa je Turek v izjavi zelo dosleden "da se ne udomačijo totalitarne prakse" Ker je to povedal v množini, smatram da je po njegovem udomačena lahko samo ena in edina, totalitarna praksa njegovih mentorjev. Ni mu za očitat nepoznavanje diplomatskega jezika, ampak mojega glasu ne bo dobil nikoli.
V3PI7D3
19. 08. 2012 13.55
+3
Zakaj ne odstopi, danilova turčina.
gospakatja
19. 08. 2012 13.39
+2
Mr.JanHara
19. 08. 2012 13.14
+5
Ja z predlagam najboljšo rešitev in odrešitev za Slovenijo. UKINEMO OHIŠNICO ( beri: OKUČNICO!!!)
evergrin
19. 08. 2012 12.59
+6
Lepo in pametno napisano, a kaj, ko imamo v naši državi desno razmišljajoče ljudi, ki takega jezika nikoli niso ne rezumejo in ne bodo znali dešifrirati...
Mr.JanHara
19. 08. 2012 13.03
+2
Pa za dešifriranje imamo mi naše vodilne, nje?
butro
19. 08. 2012 14.23
-6
Komunajzerske šifre, pa res ne moreš dešifriratt..Ni nobene prave logige