Slovenija

Türk državljanom zaželel vesel božič

Ljubljana, 23. 12. 2011 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
19

Predsednik republike Danilo Türk je v božični poslanici dejal, da je prav, da se v teh časih spomnimo tudi na tiste, ki potrebujejo našo pomoč. Božično voščilo sta poslala tudi nadškof Anton Stres in škof Geza Erniša.

Predsednik republike Danilo Türk
Predsednik republike Danilo Türk FOTO: Damjan Žibert

Večina kristjanov na predvečer božiča praznuje rojstvo Jezusa. Verniki se po običaju ta večer zberejo v krogu družine ter postavijo jaslice in božično drevesce. Številni katoličani bodo obiskali polnočnico, po evangeličanskih cerkvah pa pripravljajo večerna bogoslužja. Mnogi neverni božič praznujejo kot družinski praznik.

"Pravimo, da je božič zlasti družinski praznik. Prav pa je, da se v teh dneh spomnimo tudi na vse tiste, ki potrebujejo našo pomoč – na bolne, osamljene in vse, ki so v socialni stiski,“ je v božični poslanici povedal predsednik republike Danilo Türk. Spomnil je, da je letošnje pastoralno leto posvečeno socialni pravičnosti, kar je geslo, "ki je še posebej pomembno v sedanjih težkih časih, ko si moramo prizadevati za pravično porazdelitev bremen gospodarske krize, za krepitev družbene solidarnosti ter za spoštovanje človekovih pravic in človekovega dostojanstva“.

Türk je vsem državljanom zaželel, "da bi bilo med nami čim več dobre volje, čim več sporazumevanja in občutka za skupnost. Kajti samo če bomo znali nesebično pomagati drug drugemu, si prisluhniti in se povezati v skupnem delovanju, nam bo tudi uspelo premagati vse težave, ki so pred nami.“ Obenem je predsednik republike vsem državljanom zaželel prijeten, miren in vesel božič.

Anton Stres
Anton Stres FOTO: Aljoša Kravanja

Anton Stres: Kjer je ljubezen, se v svetu pojavlja svetloba

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres pa je v božičnem voščilu zapisal, da kjer je ljubezen, se v svetu pojavlja svetloba, kjer je sovraštvo, pa se svet potaplja v temo. Poudaril je, da je pomembno, da verujemo v moč ljubezni, tudi če se nam zdi slabotna in nemočna kakor otrok v jaslih.

"Še posebej želim te vere in obnovljenega zaupanja vsem, ki ste osamljeni ali bolni, v skrbeh in v strahu pred jutrišnjim dnem, vsem, ki trpite zaradi krivic in sovraštva, neuspehov ali razočaranj. Ob božičnem prazniku se s posebno pozornostjo in najlepšimi željami obračam tudi k vsem rojakom zunaj meja naše domovine, v zamejstvu in izseljenstvu, ter slovenskim vojakom in policistom na mirovnih misijah. Vsem vam in vašim najbližjim od srca želim lepo in veselo božično praznovanje, da vas bo božično sporočilo napolnilo z novim pogumom in zaupanjem za vse dni novega leta, ki je pred nami.

Geza Erniša
Geza Erniša FOTO: Mia Media

Voščilo škofa evangeličanske cerkve v Sloveniji Geze Erniše

Pesem Sveta noč, blažena noč je povabilo vsem, da naj odprejo srca za ljubezen, spoštovanje, mir in dobroto, saj so to vrednote, ki ne smejo izginiti ne iz življenj vernih in ne iz življenj tistih, ki ne verujejo, je v božični poslanici poudaril škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša.

Na svetu je vse več "nevoščljivosti, napuha, sebičnosti", meni Erniša in dodaja, da ta svet "tako rad prezre šibke, škarje med revnimi in bogatimi pa se vse bolj razpirajo". Zato poglejmo vase in pomagajmo trpečim, razočaranim, siromašnim in bolnim, poziva Erniša, saj bo z ljubeznijo svet "lepši, prijaznejši in boljši" za vse ljudi.

Škof Erniša pozdravlja vse ljudi in jim vošči "veselo praznovanje Kristusovega rojstva ter srečno in uspešno novo leto", ne glede na to kje živijo ali katere veroizpovedi so.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
24. 12. 2011 14.14
+1
>>...ko si moramo prizadevati za krepitev družbene solidarnosti ter za spoštovanje človekovih pravic in človekovega dostojanstva“.<< HINAVc SPRENEVEDAVI !
liskub
24. 12. 2011 11.46
-1
Hvala gospod predsednik spomnil si se tudi socjalno ogroženih pa ne zato ker bi se ti smilili ampak zato ker veš da bodo po svoji smrti morali zapustiti državi kakšen košček zemlje ali kaj vrednega da bodo potem bogataši dobili po zelo ugodni ceni ali pa kar zastonj.Hvala za takšne voščilnmice ki so popolnoma zlagane
godhead
24. 12. 2011 11.48
+2
godhead
24. 12. 2011 11.17
+3
hvala gospod predsednik, tudi vam lep solsticij!
Raztezje
24. 12. 2011 00.00
-2
"In reče Bog: Bodi raztežje med vodami, da bo ločilo vode te in one. Naredi torej Bog raztežje in loči vode, ki so pod raztežjem, od vod, ki so nad raztežjem. In zgodilo se je tako. Raztežje to pa je imenoval Bog nebo. In bil je večer, in bilo je jutro, dan drugi. In reče Bog: Zberó se naj vode, ki so pod nebom, v en kraj, in prikaži se sušina. In zgodilo se je tako. In sušino je imenoval Bog zemljo, a stoke vodá je imenoval morja. In videl je Bog, da je dobro. Še reče Bog: Zemlja poženi travo, zelenjavo, ki rodi seme, rodovitno drevje, ki daje sadje po svojem plemenu, katerega seme bodi v njem na zemlji! In zgodilo se je tako. In pognala je zemlja travo, zelenjavo, ki rodeva seme po svojem plemenu, in drevje, ki daje sadje, katerega seme je v njem, po njegovem plemenu. In videl je Bog, da je dobro. In bil je večer, in bilo je jutro, dan tretji. Nato reče Bog: Bodo naj luči na raztežju nebeškem, da ločijo dan in noč, in naj bodo za znamenja ter določujejo čase, dneve in leta, in bodo naj za luči na raztežju nebeškem, da svetijo na zemljo! In zgodilo se je tako. In naredil je Bog tisti dve veliki luči: luč večjo, da gospoduje dnevu, in luč manjšo, da gospoduje noči, in zvezde. In Bog jih je postavil na raztežje nebeško, da svetijo na zemljo ter da gospodujejo dnevu in noči in da ločijo svetlobo od teme. In videl je Bog, da je dobro. In bil je večer, in bilo je jutro, dan četrti." 1.knjiga Mojzesova, Genesis 1/6 To je bilo vse narod. Plodite in množite se ter napolnite vode po morjih, in ptice naj se množe po zemlji Vsem živalim pa na zemlji in vsem pticam pod nebom in vsemu, kar lazi po zemlji, v katerih je duša živa, sem dal vso zelenjavo zeleno v hrano. Dobro je bilo jako, pripravljeni ali ne, zdaj lahko začnemo. Uh, je že pozna ura...
binmister
23. 12. 2011 15.39
+13
Od njega ne rabim niti drobtinico kruha in tudi voščila ne .To je hinavec od hinavca naj želje pošlje tistim ki mu lezejo v zadnjico
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
23. 12. 2011 15.32
+15
predsednika ukinmo! zakaj ga sploh rabmo? za podaljevanje medalij, voščeneje božiča še kej? aja sej res nekam mormo dnar dajat
PuppetMaster09
23. 12. 2011 15.27
+15
da je božič so mu sigurno povedali svetovalci
tarzan1
23. 12. 2011 15.14
+13
kako srečen ,če smo totalno *.... za 3000 evrov bi mu tud jest srečen božič
vertex
23. 12. 2011 15.03
-5
hvala gospod predsednik
Prekmurje Slovenija
23. 12. 2011 14.54
+13
Delavec komaj shaja s 500€sedaj pa bo 2500 delavcev ki so večina brez služb morali plačati še 1000€ državi
Prekmurje Slovenija
23. 12. 2011 14.50
+10
MURINI BIVŠI DELAVCI BODO IMELI ZELO LEP BOŽIČ. VSE SO JIM ODVZELI IN ZATO BODO ŠE MORALI PLAČATI.
Martian
23. 12. 2011 14.38
+9
Dragi Božiček, Moj najljubši športnik je Ayrton Senna... Moj najljubši pevec je Michael Jackson... Moj najljubši igralec je Patrick Swayze... Moj najljubši politik je Danilo Turk...
MR-1919
23. 12. 2011 14.44
+1
mariomutic
23. 12. 2011 14.27
+23
jaz pa vračam čestitku temu osladnemu predsedniku z željo naj manj zapravlja naš denar v naslednjem letu !
drago štubljar
23. 12. 2011 14.34
-2
wertex
23. 12. 2011 14.04
-1
fsad
23. 12. 2011 14.18
+11