Slovenija

Turk dekanko in SVIZ obtožil 'naklepnega širjenja neresnic'

Ljubljana, 18. 07. 2012 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Turk se je ostro odzval na val obtožb glede "uničujočih posegov vlade v visoko šolstvo in zmanjševanja sredstev". Pravi, da Sviz očitno ne zamudi nobene priložnosti za poslabšanje vzdušja.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk se je na očitke sindikata, da ni niti poskusil preprečiti uničujoče posege vlade v visoko šolstvo, danes ostro odzval.
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk se je na očitke sindikata, da ni niti poskusil preprečiti uničujoče posege vlade v visoko šolstvo, danes ostro odzval. FOTO: Blaž Garbajs

"Sviz naklepno govori neresnico, ko pravi, da minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ni nič naredil!“ se je danes minister Žiga Turk odzval na očitke, da ni preprečil uničujočih posegov vlade v visoko šolstvo in zmanjševanje sredstev še celo goreče zagovarjal. Val obtožb je sprožila napoved mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko, ki jo vodi dekanka Nataša Vaupotič, da bo zaradi pomanjkanja sredstev avgusta nelikvidna.

Edina razlika med zasebnim in javnim je v tem, da s strani zasebnih zavodov ni javnega linča ministra s ciljem dobiti več denarja, ampak se zasebniki, tako kot normalno gospodarstvo, ukvarjajo z iskanjem notranjih rezerv. Žiga Turk, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

Minister je tako danes najprej zanikal nepravično dodelitev sredstev zasebnim fakultetam. "Dekanka fakultete za matematiko in naravoslovje naklepno govori neresnico, ko pravi, da uničujemo javno šolstvo na račun zasebnega. Vsi varčevalni ukrepi enako prizadenejo tako javno kot tudi zasebno izobraževanje,“ je dejal. "Z demoniziranjem zasebnega šolstva je začel del politike in sindikat, sedaj pa to povzema vsak, ki bi rad javno pozornost. Najbolj me razočara, da slednje počne tudi akademski zbor fakultete za matematiko in naravoslovje,“ pravi minister.

V zvezi s težavami fakultete v Mariboru je minister dejal, da univerze še vedno financirajo enako kot preteklo leto. "Še nobena ni dobila niti evra manj,“ pravi in dodaja, da zavračanje krivde na ministra s strani že omenjene fakultete postavlja ali dvom v osnovno človeško korektnost ali pa dvom v opravilno sposobnost vodstva fakultete. Pravi, da ministrstvo univerze financira v kosu in da na notranjo delitev denarja med posameznimi fakultetami nimajo nobenega vpliva. Imajo tudi podatke, ki po njegovih besedah dokazujejo, da je bila omenjena fakulteta v preteklosti podhranjena, ter tudi podatke, da imajo razmeroma razdeljene študije, veliko smeri in malo študentov. "Vsekakor ministrstvo nima vzvoda, da bi se s takim konkretnim primerom znotraj univerze spoprijelo,“ pravi.

Žiga Turk
Žiga Turk FOTO: Blaž Garbajs

Sicer so v okviru razmišljanja o novem zakonu glede financiranja visokega šolstva pripravljeni prisluhniti predlogom, da bi programe in fakultete financiralo ministrstvo neposredno. "Poudarjam, da to pride v poštev le, če bi bila to res želja akademske skupnosti!“ pravi. Danes imajo vodstva univerz polno svobodo in odgovornost, da programe, vpis in zaposlenost prilagodijo materialnim zmožnostim, pravi in nadaljuje, da smo se do te krize v Sloveniji obnašali po starem in na področju izobraževanja dali vsakemu po njegovih potrebah. Zaradi krize tako žal ne gre več, pravi.

Minister je ob tem še celo pohvalil delo mariborske univerze. Dobro je, da so z varčevalnimi ukrepi začeli takoj, da ne čakajo na september, ko se bodo sredstva resnično zmanjšala, pravi in dodaja, da je njegov poštni predal odprt za vse predloge, ki bi univerzam olajšali varčevanje, a le znotraj postavljenih finančnih okvirjev.

Minister: SVIZ ne zamudi nobene priložnosti, da bi poslabšal vzdušje

V nadaljevanju se je minister dotaknil odnosa s sindikatom Sviz, ki "ne zamudi nobene priložnosti, da bi poslabšal vzdušje pogajalcev, ki se trudijo doreči socialni sporazum. Vse s ciljem politične promocije sindikalnega vodstva, zavlačevanja pogajanj in ohranjanja statusa quo.“ Po ministrovih besedah za ta status quo v šolstvu država nima denarja. "Zadeva je zelo preprosta. Če nam bo sindikat prišel nasproti s svojimi stališči, se bom lažje pogajal z ministrom za finance za denar,“ je pojasnil in dodal, da je nemogoče zagovarjati del javnega sektorja, ki zase govori, da je edini pomemben in za katerega sindikat vztraja, da bi moral za čim več denarja čim manj delati. Poleg argumenta "v znanju je moč“, ne znajo povedati nič drugega, je bil oster minister. Kot pravi, v resnih državah sindikati z resnimi predlogi prispevajo k rešitvi resnih problemov, naš pa vse naokrog poziva k tiščanju glave v pesek.

Nato se je obregnil ob kritiko izjave, v kateri je sam pred dnevi dejal, da pričakuje rešitve tudi od najpametnejšega, najbolj ustvarjalnega dela populacije. "To sem mislil iskreno. Res verjamem, da so to najpametnejši, najbolj iznajdljivi, najbolj podjetni. Sem eden izmed njih. Če to ni res, me lahko obtožite naivnosti, ne pa cinizma," je poudaril minister in dodal, "če to ni res, me skrbi, kaj je rezultat preteklih vlaganj v izobraževanje."

Žiga Turk med protestniki
Žiga Turk med protestniki FOTO: POP TV

Ob očitku, da ni naredil nič, je dejal, da je prvotni predlog Zakona o uravnoteženju javnih financ za celih 250 milijonov evrov večje krčenje proračuna ministrstva, v zadnji fazi pogajanj pa je minister dr. Šušteršič zagotovil še dodatnih 20 milijonov evrov za visoko šolstvo in znanost, za kar mu je sam zelo hvaležen. Kot je nadaljeval, je v sklepni fazi pogajanj obstajal predlog, da bi za odstotek dodatno znižali plače in tako zagotovili dodatna sredstva za visoko šolstvo in znanost, vendar sindikat tega predloga ni izpostavil na pogajanjih o Zakonu za uravnoteženje javnih financ. Poleg tega smo v nasprotju z začetnimi predlogi ohranili Javno agencijo za knjigo in Filmski center, zagotovili neokrnjena finančna sredstva za pripravo športnikov na olimpijske igre in razmeroma razumno rešili vprašanje avtorskih pogodb.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
18. 07. 2012 16.49
+2
Našo akademsko sfero razumem edino glede kodeksa, da je treba čim manj delati za čim več denarja, ker kapital nastaja skozi delovni proces, to pa je v bistvu čas, ki ga za delo porabi posameznik. Manj časa, več kapitala, bolj optimatizirana proizvodnja, pod pogojem, da se kapital vrača v izobraževanje in je storitev tudi vse bolj kvalitetna, s tem konkurenčna. Ampak kapital se očitno ni vračal nazaj v državne ustanove, temveč ga je nekdo selil v privatne, kar je huda oslarija, saj je cilj države izgraditi kapacitete za državljane, ki smo jih nedavno še/že imeli. Privatno šolstvo ni vredno nič, naše univeze nimajo imena, razen mogoče za afričane in druge neuvrščene arabce, naša fašistična oligarhija je z državnimi sredstvi poiljala večino strokovnjakov na tuje univerze, od koder se vračajo z znanjem na bolonjski način, torej več koristi za manj dela in sicer izključno zase, potrdila o izobrazbi iz opatijske akademije niso nobena konkurenca. Pri nas ne razvijamo več praktično ničesar, zato si mladi doktorji znanosti flikajo plače z Evropskimi sredstvi, vso njihovo delo, ki ga je začela financirati država, si prilastijo tuji kapitalisti. Za samostojno Slovenijo velja namreč dogma, damajhen narod potrebuje čim več svojih nacionalnih agentov razseljenih po svetu, ko pride čas, se jih že primerno opozori na nacionalno pripadnost, itak država posreduje le za svoje politčne direktorje, nihče drug ne pride zraven diplomacije. Tako delajo tudi Albanci. Ob tem velja opozoriti, daima vsaka znanstvena sfera tudi svoje moralne kriterije, kaj za njih pomeni etika in raziskovalno delo, naša akademija je podobna edino Zagrebški, z nikomer drugim na svetu si ne delimo osamosvojitvenih akademskih zakladov, za ostali svet živimo v paralelni dimenziji, ki jo razumejo mogoče edino na vrhu Sove. Skratka, za naše šolstvo velja prevsem star pregovor, da kupa gnoja pač ne moreš spolirat, lahko pa bi bili bolj kritični, to navsezadnje še najmanj stane. Nikogar ne zanimajo filmi, ki jih nihče noče gledat, dokumentarci, ki so služili vojni propagandi, knjige, ki jih nihčene bere, v katerih ni bistva ali so celo grobo cenzurirane, ker drugače ne bi bile subvencionirane, posledično natisnjene, sploh pa ne policisti in vojaki, ki bi se radi šli še olimpijske športnike. In kaj pomeni tisto, da so delno uredili avtorske pravice, te namreč so ali pa jih ni oziroma so zgolj virtualne.
WikiX
18. 07. 2012 16.24
+0
Torej je nezaslišano opozarjanje, da se bodo državnim univerzam zmanjšala sredstva, to bo upraviečno šele jeseni, ko se bodo tudi dejansko zmanjšala., do takrat pa ima Turk seveda prav.
drugi_maj
18. 07. 2012 15.24
+0
Končno en minister, ki ga je nekaj v hlačah.
ina5785
18. 07. 2012 15.40
+0
Turka močno moti, da SVIZ nikoli ne zamudi nobne prilike za kritiko. Ja Turk, to kar si se ti naučil od svojega šefa, to so se tudi oni od vas. . . . . . . Majer je najboljši primer, udrihati po drugih, kritizirati samo druge. . . . . tu so isti povratni ukrepi
guncelj
18. 07. 2012 15.20
+7
Ta ima tudi skisane možgane... vse je zamešal... alo, Turk-javno šolstvo, javni denar, javni uslužbenec-minister v njegovi funkciji. Zasebno pusti zasebnikom. Pa kje ti plavaš, človek!
Djoser
18. 07. 2012 15.14
+0
Kaj pa je naredil?NIČ ! pa pravijo, da če nič ne narediš nisi mogel narediti ničesar narobe ! LAHKO, LAHKO, samo, da to veš,ne smeš imeti ponarejen doktorat ali magisterij ampak si čist, čist navaden državljan!
ooo777
18. 07. 2012 14.51
+18
Privat šolstvo je kapitalistično in naj se financira iz svojega kapitala ne iz državnega žakla!
godhead
18. 07. 2012 14.57
+15
ča pa so sami SDS-ovci lastniki privat fakultet
korintos1
18. 07. 2012 14.58
+1
korintos1
18. 07. 2012 14.58
+6
veš koliko magisterijev baje Jambrek rukne na leto?
godhead
18. 07. 2012 15.16
+7
veš koliko tipov rukne njegovo hčerko na leto?
saintjozef
18. 07. 2012 14.41
+11
Na čigav račun pa je šel denar v privat žepe????
KomentarDOO
18. 07. 2012 14.39
+13
Turk je že toliko uničil šolstvo, da je vse kar sedaj dela zgolj brezizhodni poizkusi rešitev...
godhead
18. 07. 2012 15.16
+7
habsburger
19. 07. 2012 11.32
+1
vam pa ne morejo pomagati niti s pesaditvijo možganov, ker jih ni kam \"priključiti\" - rdeči zombiji....
Comster
18. 07. 2012 14.31
+9
TURK ne zamudi nobene priložnosti za poslabšanje vzdušja! Ne pa ostali. Me zanima, če bo dopustoval v SLO, da bo pustil pri nas kaj denarja ali bo šel ven zapravljat, ga.ma.d!
likvidator
18. 07. 2012 14.27
+25
KATOLIŠKIM ŠOLSKIM USTANOVAM NE ZMANJKA DENARJA. jIH JANEZEK DOBRO FINANČNO ZALAGA.. PA NE IZ SVOJEGA ŽEPA AMPAK IZ NAŠEGA - DAVKOPLAČEVALSKEGA. ČEPRAV SE MI S TEM NE STRINJAMO!!!!!!!!
habsburger
19. 07. 2012 11.37
+1
smrtni greh, zakaj katoliškim (in drugim privatnim šolam) ne zmanjka denarja? Zaradi tega, ker ne izhajajo in kumrovške ideologije ampak znajo dobro gospodariti, z isto količino sredstev kot državne šole, le da znajo za isti denar narediti nekaj , kar je pa komunajzarskim indoktrinirancem neznanka in nemogoče, ker so vse do sedaj mislili, da sredstva prejemajo za svojo "nedotakljivost" in ne za delo in izobraževanje mladih!
El Diablo 2013
18. 07. 2012 14.18
+17
Je treba črteku zrihtat prvovrstno šolanje
likvidator
18. 07. 2012 14.29
+16
On se bo šolal v Avstraliji. Takrat bodo živeli tam saj v Sloveniji ne bo več kaj ukrasti!
JANZELJ
18. 07. 2012 15.15
+4
habsburger
19. 07. 2012 11.39
+1
solar, kdo komu zrihta \"prvovrstno\" šolanje, vprašajte vašega turka, ko se njegova hči (na čigave stroške) šola v Angliji, ker v Sloveniji očitno ni dovolj dobrih šol za kumrovške veljake in njihove otroke.....Tako je bilo že pod komunizmom, ko je njegova \"učiteljica\" komunitične doktrine, tomšička, šolala svoja sinov v Švici......
El Diablo 2013
18. 07. 2012 14.17
+18
Turk: ostro protestiram ker me ne marate. Nisem kriv če sem antipatičen.
godhead
18. 07. 2012 14.58
+1
habsburger
19. 07. 2012 11.40
+1
vodenoglavci, zbudite se (razumeti itak nemorete, zaradi svoje prirojene hibe)!
saintjozef
18. 07. 2012 14.09
+26
Bo povedal kolk teološke "izobraževalne" ustanove dobijo?
likvidator
18. 07. 2012 14.25
+9
bljak janša
18. 07. 2012 13.52
+33
privat šolstvo se naj financira privat. javno šolstvo pa iz javnega denarja. šole verskih skupnosti naj se finacirajo privat in kdor hoče da se njihovi otroci tam šolajo naj to njim plačajo. imajo pa vsekakor možnost da se šolajo v javnem šolstvu in tako pri nesofinanciranju privat in javnega šolstva ni nobene diskriminacije.
saintjozef
18. 07. 2012 13.23
+0
Ima pač ženska dober nos!
odpisan2x
18. 07. 2012 13.21
+22
brez veze da se otroci in predavatelji mučijo po faxsih,če imajo večina pri koritu prepisane diplome, e
AS12
18. 07. 2012 13.14
+8
Turk ima tudi kupljeno izobrazbo.......sem poklical 3883 vedeževalko..vse mi je povedala, kako vsi naši politiki kupujejo spričevala...............
KnightTemplarSL
18. 07. 2012 13.40
+10