Slovenija

Turistični vodniki praznujejo: brezplačno na številne oglede

Ljubljana, 20. 02. 2017 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob svetovnem dnevu turističnih vodnikov, ki ga obeležujemo 21. februarja, bodo v Sloveniji in tudi drugod po svetu potekala številna brezplačna vodstva. Ti dogodki so idealna priložnost, da izkoristite katerega od brezplačnih ogledov in bolje spoznate poklic turističnega vodnika.

Na pobudo Svetovne zveze društev turističnih vodnikov (WFTGA) se vse od leta 1990 21. februar praznuje kot svetovni dan turističnih vodnikov. Na ta dan turistični vodniki organizirajo brezplačna vodenja na različnih lokacijah po svetu, namen tega dne pa je predstaviti dejavnost in poklic turističnega vodnika širši in ožji javnosti.

Ob svetovnem dnevu turističnih vodnikov bodo potekala številna brezplačna vodstva. Vabljeni, da se jih udeležite.
Ob svetovnem dnevu turističnih vodnikov bodo potekala številna brezplačna vodstva. Vabljeni, da se jih udeležite. FOTO: Thinkstock

Letošnje leto bo praznovanje še posebej bogato, so sporočili s Turistične zveze Slovenije. "Društvo regionalnih turističnih vodnikov je k sodelovanju povabilo številne turistične vodnike in organizacije, ki vključujejo vodniško službo. Odziv je bil čudovit. Tako bo v torek 21. februarja po več kot 20 krajih Slovenije organiziranih več kot 50 brezplačnih vodenj," so zapisali na svoji spletni strani, kjer so objavili tudi seznam prijavljenih brezplačnih vodenj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brezplačna vodenja so na voljo tudi v Ljubljani in njeni okolici. Turizem Ljubljana je Twitterju objavil seznam brezplačnih vodenih obledov in drugih dogodkov ob svetovnem dnevu turističnih vodnikov. Kot pravijo, je Svetovna turistična organizacija (UNWTO) leto 2017 razglasila za Mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj, turistični vodniki pa bodo svoj del prispevali z organizacijo brezplačnih vodenih ogledov.

Razpored brezplačnih dogodkov najdete na naslednji povezavi.

Brezplačni ogledi tudi marsikje v tujini

Če ste kje v tujini, ne pozabite preveriti, ali imajo jutri kje v vaši bližini brezplačne vodene oglede. Kot obljublja Svetovna zveza društev turističnih vodnikov, bo brezplačnih dogodkov veliko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Mednarodni dan turističnih vodnikov Slovenije, 21.2.2017
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
20. 02. 2017 14.36
-1
jaz bom prisel v baje po novem iglicasto mesto zokistan da mi turisticni vodniki pokazejo kje so iglice pa to
estelle.r
20. 02. 2017 13.57
+5
Je razlika med vodiči nekoč in vodiči danes. Osebno so mi všeč vodiči stare garde, ki imajo svoje službe, poklice in se z vodenjem ukvarjajo poleg. Taki ti ponavadi želijo pokazati čim več in se potrudijo, da njegov potnik izkusi čimveč, saj vodijo "z dušo". Ni mi pa všeč garda teh "novodobnih" hipsterskih vodičev, razmršena čupa ali drede, vrečaste hlače in "go with the flow" ter "jaz sem otrok sveta" odnosom. V resnici pa gledajo, kako bi od potnika iztisnili zadnji cent, saj je sezona "kratka", nato se pa vrnejo v otroško sobico in živijo še naprej lepo na račun staršev. Na žalost, sem jih, zaradi narave svojega poklica še preveč spoznala...
mastaflash
20. 02. 2017 15.16
+3
mja, neki novodobni razcapani samorastniki ti razkazujejo, totalno brez filinga, lepote slo mest..cist zgresen pristop, opazoval par takih kljukcev
thetech
20. 02. 2017 17.19
-2
Pa to ne moreš verjet s čim vse se nekateri obremenjujete.. Nekateri ste res pacienti ni kaj..
NotMe
20. 02. 2017 18.15
+0
Estelle, pripadniki "stare garde", kot jih imenuješ, imajo tako in tako svoj poklic in z vodenjem le cuzajo extra drobižek. Nasprotno pa si "poklicni" vodniki morajo zagotoviti za preživetje, tako da je tudi kakovost večja. Blagor ti, če so ti dredi in hlače edina skrb.
NotMe
20. 02. 2017 18.17
+0
In ne, sezona ni kratka, v Slo traja od aprila do novembra. Potem pride veseli december, ko se tudi dela. Januar in feb sta za peljat kako eksotiko in je leto okoli
jesenvoyo
20. 02. 2017 12.53
+3
Tudi turistični vodniki niso vedno in vsi tako idealni, kot se jih želi prikazat, vodijo turiste v takšne lokale in trgovine, kjer imajo priznan % ali kakšen drug bonus, ob prejetih denarnih nagradah potnikov v avtobusih, tega ne delijo z voznikom avtobusa, še bi lahko našteval. Se izgovarjajo na kratko sezono dela, preživeti pa morajo celo leto. Ne rečem večina jih je zelo dobra, precej je pa tudi takih, ki razen jezika bolj malo obvladajo vsebino njihovega dela.