Slovenija

Turisti že oblegajo našo obalo: porast je izjemen, obeta se polna zasedenost

Ljubljana, 24. 06. 2017 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Portorožu beležijo petino več nočitev kot v enakem obdobju lani, veliko več turistov je te dni tudi v Izoli in Kopru. Slovenski obali se obeta polna zasedenost hotelskih kapacitet. Odlično poletno sezono si obetajo tudi na Gorenjskem in v Ljubljani. Polna bodo tudi naša zdravilišča.

Parada bikink
Parada bikink FOTO: Luka Denić

Turistični delavci v istrskih občinah se že v juniju veselijo spodbudnih rezultatov. Tako so v Portorožu zabeležili za petino več nočitev kot v enakem obdobju lani, boljši obisk beležijo tudi v Izoli in Kopru. Vsekakor gre za dober obet za vrhunec poletne sezone, ko se na slovenski obali obeta polna zasedenost hotelskih kapacitet.

V hotelih piranske občine so v prvih 22 dneh junija zabeležili že 98.000 hotelskih nočitev oz. za 21 odstotkov več kot lani. Večino, 75 odstotkov nočitev, so ustvarili tujci. Minuli konec tedna so bile hotelske kapacitete 95-odstotno zasedene, V povprečju pa je bila zasedenost hotelov v juniju 75-odstotna, kar je bolje kot prejšnja leta, so za STA pojasnili v Turističnem združenju Portorož.

V prvih petih mesecih letošnjega leta so turisti sicer ustvarili 385.000 nočitev, kar je za 13 odstotkov več kot leta 2016. Tujci so pri tem ustvarili dve tretjini vseh nočitev. Tudi sicer so napovedi za julij in avgust zelo optimistične. Tako v Portorožu in Piranu pričakujejo, da bodo kot običajno namestitve polno zasedene.

Piran
Piran FOTO: Thinkstock

V prvih 20 junijskih dneh so tudi v Izoli zabeležili porast hotelskih nočitev, in sicer za 14 odstotkov. Pri tem so v Turističnem združenju Izola zabeležili 13 odstotkov več nočitev tujih in 11 odstotkov več nočitev domačih gostov. V prvem šestmesečju zelo pozitivno izstopajo 16-odstotna rast slovenskih prihodov, 10-odstotna rast nemških prihodov, 15-odstotna rast italijanskih nočitev, za 40 odstotkov več poljskih prihodov in pa več kot podvojene nočitve iz držav Beneluksa.

Tudi napovedi za poletno sezono so zelo optimistične. Hotelirji imajo večinoma že zdaj skoraj zapolnjene oz. rezervirane vse kapacitete, enotni pa so si tudi, da je dinamika povpraševanja boljša kot lani, dodajajo v izolskem združenju.

Tudi sicer so v Izoli v maju zabeležili 10-odstotno rast nočitev v primerjavi s preteklim letom. Približno polovica gostov prihaja iz Slovenije, med tujimi gosti pa je največ Avstrijcev, ki jim sledijo Nemci in Italijani. Od začetka leta sicer v Izoli skupaj beležijo 13-odstotno rast nočitev glede na preteklo leto.

Tudi v koprski občini so hotelske kapacitete bolje zasedene kot junija lani, in sicer okoli 75-odstotno. Med gosti prevladujejo Italijani, Slovenci, Madžari in Nemci, so navedli v Turistični organizaciji Koper.

Glede na trenutne rezervacije pričakujejo, da bodo hotelske kapacitete v mestni občini tudi julija in avgusta bolje zasedene v primerjavi z lanskim poletjem in bodo tako dosegle med 80- in 90-odstotno zasedenost, saj imajo nekateri hoteli za omenjena meseca svoje kapacitete že razprodane.

V koprski organizaciji ob tem izpostavljajo številne poletne prireditve za vse starosti in okuse ter okrepljeno ponudbo v okviru turističnega produkta Active Koper.

Gorenjska turistična središča si obetajo odlično poletno sezono

Na Bledu, v Bohinju in Kranjski Gori trenutni obisk in rezervacije kažejo na zelo dobro poletno turistično sezono. Po lanskem uspešnem poletnem izkupičku si turistični delavci letos lahko obetajo še boljšega, predvsem v Bohinju in v Kranjski Gori pa bi na uspešnost sezone lahko vplivalo tudi vreme.

Na Bledu trenutna zasedenost hotelov že znaša okoli 90 odstotkov, v zadnjem tednu junija pa se bo še povečala, so pojasnili v Turizmu Bled in dodali, da so tudi izgledi o zasedenosti za poletje dobri.

Dinamika rezervacij je še boljša od lanske. Trenutno je že rezervirano od 80 do 90 odstotkov zmogljivosti, hoteli pa v juliju, avgustu in tudi septembru pričakujejo kar od 95- do 100-odstotno zasedenost.

Bled
Bled FOTO: Thinkstock

Največ gostov iz tujine

Približno 95 odstotkov gostov prihaja iz tujine. Največ jih je iz Velike Britanije, Nemčije, Avstrije, Italije, Združenih držav Amerike, Belgije, Nizozemske, Malte, Češke, Japonske, Južne Koreje in tudi drugih azijskih držav. Čez poletje se sicer število in delež azijskih gostov zmanjša, vendar še vedno predstavlja pomemben segment.

Tudi bohinjskemu turizmu v letošnjem letu kaže zelo dobro. "Aprila smo beležili skoraj 70 odstotkov večje število nočitev kot aprila lani, maj pa je lanskega presegel vsaj za 15 odstotkov. Tudi napovedi za poletje so tako pri hotelirjih kot pri drugih ponudnikih namestitev zelo dobre," je povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Računa, da bo letošnja poletja sezona vsaj tako uspešna kot lanska, če bo vreme lepo, pa bo še boljša. Že lanska sezona je bila sicer dobra, saj so v njej zabeležili za 17 odstotkov več nočitev kot leto pred tem. Problem Bohinja pa ostaja zimska sezona, v kateri so letos zaradi slabega vremena in pomanjkanja snega zabeležili 15 odstotkov manj kot lani.

V minulih mesecih so ta primanjkljaj iz zimske sezone sicer že nadoknadili, tako da Langus računa, da bodo v celotnem letošnjem letu namerili precejšnjo, vsaj petodstotno rast v primerjavi z lani, ko so "prav tako beležili lepo rast števila nočitev in so se prvič približali skoraj pol milijona nočitvam".

Odlične poletne sezone se nadeja tudi direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. Kot je povedal, napovedi in rezervacije skoraj do sredine septembra napovedujejo zelo dobro sezono. "Če ne bo kakšnih vremenskih težav, saj smo nekoliko odvisni tudi od enodnevnih obiskovalcev in gostov za vikende, nam kaže zelo dobro," je prepričan Veber.

Poletno sezono v Kranjski Gori začenjajo že konec aprila, saj v pomladanskem času pripravljajo vrsto prireditev, da se poletni turizem ne zgosti zgolj na julij in avgust. Aprila in maja ter vse do zadnjega tedna junija, ko se že začenja poletje, so tako že beležili dober obisk. "Zasedenost in obisk destinacije sta bila dobra, nad pričakovanji in z istim tempom gremo naprej," je izpostavil Veber.

Pojasnil je, da v Kranjski Gori zdaj niso več tako odvisni od zime, saj veliko delajo na poletni sezoni, ki jo s prireditvami podaljšujejo ne le v pomladnem temveč tudi v jesenskem času. Tako se po 20. avgustu znova obeta vrsta dogodkov, zlasti športnih.

Tudi zdraviliščem se obeta dobra poletna sezona

Tudi v slovenskih naravnih zdraviliščih se obeta dobra poletna sezona. Po navedbah zdravilišč se nastanitvene zmogljivosti polnijo skladno s pričakovanji, nekatera pa bodo celo bolj zasedena kot med lansko poletno sezono. Poleti bo v zdraviliščih veliko gostov tudi iz tujine, predvsem iz Italije, Avstrije in Nemčije.

Turista v Ljubljani
Turista v Ljubljani FOTO: Thinkstock

Ljubljanski turistični delavci pripravljeni na večji obisk

Ljubljanski turistični delavci na podlagi večjega obiska v prvih petih mesecih leta pričakujejo večji obisk tudi v poletnih mesecih, pri čemer posebno pozornost posvečajo upravljanju s turističnimi tokovi. Pričakovana zasedenost nastanitvenih zmogljivosti je 88-odstotna.

Kot so pojasnili v Turizmu Ljubljana, upravljanju s turističnimi tokovi posvečajo posebno pozornost, saj sta zadovoljstvo gostov in njihova potrošnja pomembnejši pokazatelj uspešnosti turizma v destinaciji kot število nočitev.

V preteklosti so tako že poudarili, da ni več smiselno povečevati števila turistov, temveč izboljšati kakovost ponudbe zanje in jih tako spodbuditi, da bodo med dopustom potrošili več.

Največ obiskovalcev julija in avgusta v slovensko prestolnico sicer tradicionalno prihaja iz Italije, Nemčije in Velike Britanije. Sledijo jim obiskovalci iz ZDA, Francije in Španije. Po podatkih 11 ljubljanskih hotelov in dveh hostlov je pričakovana zasedenost nastanitvenih zmogljivosti 88-odstotna.

Julija in avgusta lani so turisti prek Turizma Ljubljana skupno opravili več kot 1000 izletov po Sloveniji, od tega največ v gore ter do Bohinjskega in Blejskega jezera. Pogosto so se odločili tudi za Postojno in Obalo. Letos turistični delavci pričakujejo podobno strukturo povpraševanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Finfer
25. 06. 2017 21.23
Za temi turisti bo ostalo samo sranje in bruhanje ter polne kanalizacije dreka nič drugega !!
Arguss
25. 06. 2017 14.15
+1
Večina vas misli ,da je dopust samo morje in je treba nujno it poleti na dopust .Razni pretepači pa mažukiči pa itak ne vidijo dlje od kanglice pa lopatke na plaži.
optimist11
24. 06. 2017 21.43
+2
Hrvaška je zakon. Doma nakupim hrano( tudi za psa) , pijačo- najboljši viski in konjak ( pivo in vino je tako normalno da vzamem zraven)in potem uživam v apartmaju z pogledom na morje. Pa ne , da si ne bi mogel privoščit. Imajo preslabo in predrago ponudbo da bi jo plačeval.
optimist11
24. 06. 2017 21.50
+3
Seveda nakupim hrano in pijačo pri slovenskih trgovcih - TUŠ, Jager, in grem zadovoljen na dopust - Saj sem 80% denarja za dopust pustil doma. Ja tudi natankam prej ko grem.
marcpazz
24. 06. 2017 20.55
+6
Zasluge za turistične uspehe ima (in bo imela) tudi Knavsova Melanija, ki je svoje življenje "žrtvovala" za "prikupnega" Donalda. Sicer smo bili po komentarjih tukaj, v drugih medijih in tudi "Ne"komentarjih naših politikov sodeč, pretežno PROTI njunemu prihodu v Belo hišo, ampak se naše želje, na našo srečo, niso izpolnile. Melaniji eno medaljo za zasluge prosim. ...kaj ga biksamo.
ljimonad
24. 06. 2017 19.43
+4
A Gorenjska obala in Ljubljana so ves turizem? Zdraviliščem in German ste namenili celi dve vrstici vsaka čast. Kot ponavadi se za vas konca svet okoli Ljubljane dodate samo primorsko verjeten dobite kak poceni paket na obali. Sram vas je lahko
PadliAngel
24. 06. 2017 19.02
+2
Bil prejšnji teden v Portorožu. Mesto duhov. Jaz nisem videl nobene gužve. Isto kot pred 25 leti. Nobene spremembe. Slaba ponudba, nobenih novitet, nič. Isto je na Hrvaškem le da za spremembo tam najdeš lepše plaže. Mi oboji se nikoli nismo vedli it turizma. Ena Sicilija premore več ponudbe, plaž pa turistov kot naša obala pa dalmacija/istra skupaj.
CastrumFF
24. 06. 2017 19.06
-1
Antropozofija
24. 06. 2017 18.47
+7
Porast gostov v SLO je samo posledica gospodarske rasti v Evropi, ker pade še kakšna drobtinica iz mize v Slovenijo. Dejstvo je pa, da je v Sloveniji turistična ponudba katastrofalna, razen redkih izjem. Vsak turistični center dela samo zase, brez povezav z drugimi destinacijami. Obnašamo se kakor bi bili veliki za celo Rusijo v resnici se pa ne moreta povezati dva kmečka turizma v isti vasi, kaj šele v sosednjem kraju. S takim pristopom enostavno izgubljamo na celi črti. Kje so panoji ob avtocestah, ki bi vabili prehodne turiste, da se ustavijo v Sloveniji. Izjema je le Postonjska jama...
Ibrahim99
24. 06. 2017 18.07
+2
Dokler ni parade ponosa je v redu!
Viejo cabron
24. 06. 2017 16.46
+4
Vsako morje je lepo za svoj denar!
vidaw
24. 06. 2017 17.34
+1
Vse tiste,ki greste na Hrvaško,pooblaščam,da s Hrvati tudi v mojem imenu kakšno pametno rečete,smo ne se kregat....
jonbonslon
24. 06. 2017 17.46
+3
beware1
24. 06. 2017 17.48
+0
nevica
24. 06. 2017 16.37
+11
Odlično, lahko bi bilo še celo enkrat bolje, če bi se Slovenija bolj resno zavzela, a kaj ko vsak vaški interes podira lesene hiške in izganja glamping in vsak podoben poskus posodobljanja turizma, ki vabi drugačne ljudi od tistih, ki hodijo na kmečki turizem...itd....sami delamo selekcijo, ker očitno nočemo ljudem z različnimi okusi ponuditi tega kar iščejo. In tako bo Slovenija še naprej uboga para, vključno s trapastimi lokal patrioti, ki so proti vsemu....še sami proti sebi.
beware1
24. 06. 2017 17.46
-3
++++++Lepo povedano. Gede hrvaske obale pa je dejstvo, da ima najlepse morje in obalo na svetu ali skoraj. Pustimo sedaj tropska podrocja kjer je vse lepo na razglednicah, a kaj, ko te klima in komarji dobesedno pojedo. O cenah na hrvaskem in pri nas je brez veze nakladati. Enake ali manjse kakor pri nas. Bodimo prijatelji in pustimo politiko. Uspeh zagotovljen
mufic
24. 06. 2017 16.05
-19
A se bodo v naši greznici kopali
nevica
24. 06. 2017 16.39
+15
Mi imamo precej čisto morje - ga kar lepo nadziramo in merimo onesnaženost - in nadziramo tudi vse živalske in rastlinske vrste, ki se ponavadi takoj odzovejo na poslabšanje razmer. Si pač med ljudmi, ki nimajo pojma....
mufic
24. 06. 2017 17.27
-6
jonbonslon
24. 06. 2017 17.46
+4
beware1
24. 06. 2017 17.49
+4
jonbonslon
24. 06. 2017 17.50
+5
Arguss
25. 06. 2017 14.00
+1
pojdi v banjo in si natresi kilo soli pa bo vse kristalno čisto.
supergigi
24. 06. 2017 15.45
+3
Podatki Svetovne banke: Slovenija GDP/preb - 31.990 $, Hrvaška GDP/preb.- 22.514 $. Mislim da je vse jasno. :)
nevica
24. 06. 2017 16.39
+3
Smo z goljufijami ne bodo postali razvita dežela....
mufic
24. 06. 2017 17.36
-2
Karantanija
24. 06. 2017 15.12
+8
dipe
24. 06. 2017 15.05
-1
Če pride pohn avtobus Esterajh turistov že je problem na Slo. obali, kam ih spravt.
mufic
24. 06. 2017 16.06
-2
nevica
24. 06. 2017 16.43
+3
Ni problema, slovenska kuhinja nasiti vse lakote. Slovenija je kulirarično zelo zanimiva, pa še svetovno prvakinjo v kuhanju imamo...cel kup ljudi želi
nevica
24. 06. 2017 16.43
+5
k Ani Roš....in po drugih priznanih gostilnah in v naše toplice, ki imajo zelo dobro ponudbo....
nevica
24. 06. 2017 16.44
+9
Slovenija je tako majhna, da cela spada v ponudbo na obali...
mufic
24. 06. 2017 17.29
+0
Ponudili jim bodo čevape :-)Prava Slovenska jed :-))
yyyeb
24. 06. 2017 17.45
-1
jung
24. 06. 2017 14.48
-5
Našim turističnim delavcem privoščim vse naj. A bodimo pošteni.Tisti, ki pridejo na našo obalo mislim, da niso ravno razgledani.
Karantanija
24. 06. 2017 15.13
+8
nevica
24. 06. 2017 16.46
+3
Prav tisti, ki k nam pridjeo so razgledani, drugi nas še najdejo ne.....pri nas bi imel "butični" turizem lahko velik razmah, toliko raznovrstnosti na tako majhni kvadraturi ne najdeš po svetu...
jung
24. 06. 2017 17.16
tedoVV2HCmedo
24. 06. 2017 14.47
-3
Aha, zdaj bodo tu zlagani članki o rekordni količini turistov v Sloveniji.
CastrumFF
24. 06. 2017 14.44
+3
Ce bi bila fousija bogastvo,ne bi bili slovenci tako revni in nepomembni! hehehehe
mufic
24. 06. 2017 16.06
-2
nevica
24. 06. 2017 16.46
+4
Mufic, saj tebe ravno to žuli, pa pluse limaš - komentiraš pa tako, da žališ domovino.....iz ljubezni tega gotovo ne počneš....
WHog
24. 06. 2017 14.42
-3
Hrvaska je takoj za Bulgarijo po zaostalosti gospodarstva in ljudi, baje se sami izrodki rojevajo na hrvaskem
CastrumFF
24. 06. 2017 14.45
+0
72% VSEH Evropejcev (kaj sele ostalihì) ni NIKOLI niti slisalo za slovenijo. Ne vedo da obstaja. Vir:; Eurostat 2016! ejhehehee
povanpireni
24. 06. 2017 15.33
+1
Slovenija za kakšen mikrometer pred Bolgarijo, a nje ?????
mufic
24. 06. 2017 16.07
+2
Zato pa vsi hodijo na Hrvaško.Večina Slovencev
nevica
24. 06. 2017 16.47
+2
Saj če jih pride 30% je več kot dovolj, in butci naj kar doma ostanejo....
yyyeb
24. 06. 2017 17.46
+2
baje se izrodki rojevajo? nesmisel totalren
benjivenamian
24. 06. 2017 14.41
+6
hrvaška izvoza 10 milijard -4,5 milijona ljudi!!!! sLOVEnija izvoza 25milijard,2milijona ljudi!!! hrčki ste bli in ste Luzerji!!!!!
mufic
24. 06. 2017 16.07
-4
yyyeb
24. 06. 2017 17.47
-2
to je tema o morju in hrvaška ma najbolje morje v evropi
CastrumFF
24. 06. 2017 14.37
-7
Zakaj je slovenija najmaj priljubljena drzava v Evropi? Zanimiva raziskava "Evropejci imajo tudi Grčijo raje kot Slovenijo. In ja, tudi Hrvaško"
Karantanija
24. 06. 2017 15.13
+7
Mislim, da nisi Slovenec. In to enostavno ne drži.
mufic
24. 06. 2017 16.08
-6
Pa še kako res je.Dolge kolone se valijo na Hrvaško,ker pri nas nimajo kaj videt
nevica
24. 06. 2017 16.51
+2
Desnizaplankanec, verjetno si čisto skregan z resnico...Tistih 70% Evropejcev, za katere praviš, da ne vedo kje je Slovenija je očitno odločilnih pri ugotavljanju deleža ljudi, ki ocenjujejo priljubljenost??????? Zelo zanimiva raziskava res....le številke ti težave delajo...