Slovenija

Turisti bodo do Blejskega otoka kmalu lahko prišli z redno linijo

Bled, 04. 04. 2016 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je električna pletna za linijske prevoze sprožila protest pletnarjev, blejska občina zdaj namerava vzpostaviti redne linijske prevoze po Blejskem jezeru. Včasih se namreč zgodi, da pletne niso na voljo in turisti lahko ostanejo brez prevoza na otok. Z redno linijo pa bo otok postal bolj dostopen.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Večerni sestanek občinske delovne komisije
    01:26
    Iz 24UR ZVEČER: Večerni sestanek občinske delovne komisije
  • Iz 24UR ZVEČER: Vojna na Bledu med pletnarji, župnikom in županom se razplamteva
    02:23
    Iz 24UR ZVEČER: Vojna na Bledu med pletnarji, župnikom in županom se razplamteva
  • Iz 24UR ZVEČER: Pletnarji so na stražah, blejski župan govori o cirkusu
    04:54
    Iz 24UR ZVEČER: Pletnarji so na stražah, blejski župan govori o cirkusu

Potem ko je električna pletna za linijske prevoze sprožila protest pletnarjev, naj bi novi plovbni režim po Blejskem jezeru vseboval redne linijske prevoze na otok.

Kot je povedal direktor blejske občinske uprave Matjaž Berčon, so že po obstoječem odloku o plovbnem režimu na jezeru trije elektro hidrobusi, ki pa so v lasti pletnarjev. Tudi po novem odloku bodo lahko po jezeru vozila tri takšna plovila, a bo pri tem en ekskluzivno namenjen oskrbi otoka in prevozu oseb na otok, in sicer bo to plovilo posestnika otoka, torej trenutno blejske župnije.

Ta bo prek svoje družbe Blejski otok najverjetneje izvajala tudi redne linijske prevoze, ki jih namerava vzpostaviti blejska občina z Grajskega kopališča in naj bi potekali najmanj na vsaki dve uri. "Logično je, da te prevoze opravlja upravljavec otoka in občini plača pristojbino, občina pa regulira urnike in voze rede," je dejal Berčon. "Tako bo vsak obiskovalec Bleda neodvisno od kogarkoli imel dostop do otoka. Takšno redno povezavo na otok smo dolžni zagotoviti," je prepričan. Kot je spomnil, se včasih dogaja, da pletne niso na voljo in turisti lahko ostanejo brez prevoza na otok. Z redno linijo pa bo otok postal bolj dostopen.

blejska pletna
blejska pletna FOTO: Thinkstock

Mišljeno je, da se linija uvede s 1. majem, a je blejski župnik Janez Ferkolj po Berčonovih besedah z zadevo preveč pohitel, ko je s 1. aprilom vzpostavil linijski prevoz iz Mlinega. Zato je tudi sprožil buren odziv pletnarjev, ki so protestno iz jezera odstranili župnijsko električno pletno Sinaj kot tudi svoje pletne.

Občina se od tega distancira, pravi Berčon, ki računa, da bo za uskladitev vseh interesov poskrbela delovna skupina občinskih svetnikov, ki se ukvarja s priprave dokončnega predloga novega plovbnega režima. Tega naj bi občinski svet sprejemal na prihodnji seji, ki bo predvidoma 21. aprila.

Na Upravni enoti Radovljica so potrdili, da ima družba Blejski otok za čoln Sinaj dovoljenje za plovbo z dovoljeno obremenitvijo 18 potnikov. Dovoljenje je bilo izdano 21. oktobra lani.

Kot izpostavlja Berčon, bo po sprejetju režima situacija za vse enaka. "Tako kot si je sedaj župnik uzurpiral pravico vožnje potnikov po jezeru, to že desetletja počnejo tudi pletnarji. Sedaj pa bodo pogoji za vse enaki, vsi bodo plačevali pristojbino in se držali reda," je poudaril.

Kljub zaostrenim razmeram na Bledu, kjer vlada t. i. pletnarska vojna, Berčon meni, da pletne ne bodo ostale na suhem vse do 1. maja. Predsednik čolnarskega združenja Pletna Bled Marjan Žvegelj pa poudarja, da bodo pri protestu vztrajali, dokler ne bodo vsi spoštovali plovbnega režima. "Menimo, da je bil to načrten in neetičen poizkus prevzema našega dela, ki temelji na dolgoletni tradiciji in kulturni dediščini, ki so nam jo zapustili naši predniki. Električni čoln se ne more primerjati s tradicionalno blejsko pletno in se prodajati pod takim imenom," poudarjajo pletnarji, ki župniku očitajo neustrezno podjetniško iniciativo in nelojalno konkurenco.

Župnik, ki je spomnil, da naj bi bil nov plovbni režim po prvotnih načrtih sprejet že marca, medtem vztraja, da ima za plovbo vsa ustrezna dovoljenja ter da so mu pletnarji praktično zasegli čoln, ko so ga v soboto zjutraj s traktorjem potegnili na suho in mu onemogočili nadaljnjo plovbo. Računa, da bodo zadeve rešile pristojne inštitucije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krastac1
05. 04. 2016 20.00
+2
Kaj je tle za filozofirat? Benetke - gondole, Bled - pletne. naj tradicija ostane, ne pa župnikove ideje, če je problem v zaslužku cerkve, naj far pobira karte na pristanu al pa ob vstopu v cerkev al pa naj pobira pristojbino za zvončkljanje za srečo. Me prav zanima kaj bi v takem primeru naredili gondoljerji v Benetkah?
SkokecPokec
05. 04. 2016 16.32
Js sem že od nekdaj vedel, da je katoliška cerkev tudi gospodarska družba in država ji daje precej visoke podpore. Mogoče še višje kot za SŽ in ceste skupaj...
gripson
04. 04. 2016 20.51
+0
Kar bi jaz spremenil je, da bi lahko gost ostal na otoku, kolikor bi želel. Pa kdorkoli bi ga že pripeljal na otok. Za to, kdo bi vozil na otok mi je pa popolnoma vseeno, razen enega pogoja - pogon mora biti na zaseko in kruh. Električni čoln pa samo v primeru dostave blaga in materiala na otok. Pika. Sicer pa, tale zgodba je kot izjava bob leta Boscarola....
lanyy
04. 04. 2016 20.45
+51
A sploh veste kaj napletate??? Pletnarji so šli v luft, ker jim je občina prvič dala odlok, da bodo morali plačati dajatve občini. pletnarji živijo zaradi otoka in do sedaj niso dajali nič. šele dve leti pišejo račune za davkarijo, prej je šlo vse njim v žep. Bila sem turistična vodička in sem se morala skregati, da so mi dali račun. Pri dnevnem zaslužku najmanj 600€ niso bili niti toiko, da bi uredili parkirišče za avtobuse. V glavni sezoni pripeljejo po 4 do 5 avtobusov na enkrat in vsi gostje ven, eni noter in je cesta popolnoma zablokirana. Ferkolj se je skoraj štiri leta pogajal s pletnarji in jih prosil za prevoze, predvsem je od njih zahteval da so gostje na otoku lahko več kot pol ure, kajti pletnarji se gredo politiko - prevoz - pol ure obiska in prevoz nazaj. Človek mora zato plačati 14€. Pa še nekaj, pletnarji se sklicujejo na starodavne pravice, ki so jih pridobili v času Marije Terezije in to za prevoz romarjev, ki so jih morali voziti zastonj namesto desetine. Tudicerkev je dobila eno pletno, vendar se je po letu 45 nanjo pozabilo ???? In Ferkolj ima vse dokaze o tej pravici., zato mu je pa tudi država dovolila narediti eno pletno. Prosim da se malo pozanimate o situaciji in potem napletate.
vrtojb
04. 04. 2016 20.50
+30
bravo lepo povedano, pletnarjem je potrebno pristrici peruti
gripson
04. 04. 2016 20.53
+6
Ni treba - samo naj bo kakšen davčni večkrat tam pa bo, prav tako bi bilo treba pa preveriti tudi poslovanje Cerkve.
zeleleni
05. 04. 2016 14.36
taxisti so pa takole fura 10 ojrov po 22i 20 ojrov ko sem ga vprašal zakaj tako zasoljene cene mi je odvrnil da če v 6 mesecih ne zasluži za nov avto se mu pa ne izplača delat.Ne moreš vrjet da smo se skregal cel hec
mita1
04. 04. 2016 20.27
+1
Dajte farju veslo v roke ,pa naj on fura turiste v svojo kapelo.
ambrosia5
04. 04. 2016 20.42
+2
Hahaha verjemi, ce bi ble kamere zraven je zmozen tudi tega, vse za slavo;-) navaden drekac
deltex
04. 04. 2016 20.22
+9
Kadarkoli sem bil na Bledu, so me na otok peljali tradicionalni pletnarji. In tako bo tudi v bodoče. Če bodo slučajno vsi zasedeni, bom šel pa drugič. Čeprav je obisk otoka zdaj nekoliko z grenkim priokusom, menim namreč, da ne bi nikoli smel v cerkvene roke, pač pa bi moral ostati v državni, kot javno dobro.
ambrosia5
04. 04. 2016 20.27
-3
Bravoooo, tako se govori. Sicer pa je to redko da so cisto vsi zasedeni, ce pa ze, se jih caka maksimalno pol ure. Sploh pa, dobre stvari so vredne cakanja!!!:-)
vrtojb
04. 04. 2016 20.48
+9
ambrosia5
04. 04. 2016 20.54
+1
Pa, nedelja ni edini dan v tednu! Ker ocitno samo takrat slovenci znate tja hodit, poj se pa sprehajate v vrstah.
provokatorr
04. 04. 2016 20.02
+8
občina je lani prepovedala plovbo po jezeru vsem supom, ker niso iz lesa. po drugi strani pa istočasno dovoli plovbo trem čolnom v lasti župnije, čeprav tudi ti niso iz lesa. poleg tega me zanima, če bo župnik imel davčno blagajno in bo plačeval davke, kot jih pletnarji, ali si bodo hitro izmislili kak odlok, ki bo župnika izločil iz plačevanja davkov.
provokatorr
04. 04. 2016 20.03
+1
za tiste, ki ne veste, za pogon supa se uporabljajo vesla.
ambrosia5
04. 04. 2016 19.58
-2
Colnarji zasluzijo toliko pa blablabla.. Pac opravljajo svoje delo, ki jim je bil dodeljeno s pravico, katere jim zal, tudi ce se postavite na glavo ne morete odvzeti. Branijo svoje delo in dolgoletno tradicijo. Da pisete, da so njihove cene previsoke, da ljudi obirajo, ker so pozresni, je pateticno, sploh se ne zavedate, da bi turisti placali za to storitev se enkrat vec. Ker cenijo te nase znamenitosti bolj kot vi.. Kar se tice lokalnih gostov, jih je bore malo, verjetno okoli 15%. Kdor si voznje s pletno ne more privosciti, naj najame coln, sam vesla na otok, si izposodi sup ali naj plava. Zakaj je v sezoni toliko porok na otoku, kamor so svatje pripeljani s pletno? Ker je lepo, drugace, unikatno. Ker ste pac nevoscljivi, gledate samo na to koliko € pospravijo v zepe, ne pogledate pa druge plati. Ali ste se kdaj vprasali kako pa sluzi predragi gospod zupnik? Torej, ce greste ze tako radi v podrobnosti in v neke racunice teh colnarjev pa poglejmo tudi pri zupniji. Ob cerkvi na Bledu pod gradom, zgradba starega farovza Sobe****, ponudba spanje ter zajtrk, cena okoli 60eur/noc. Zraven kavarna, prodajalna s spominki... Dobicek komu? Dragemu zupniku, direktorju, Janezu Ferkolju. Gremo dalje,.. Blejski otok, kavarna Poticnica, Souvenir shop (kjer so enaki spominki kot v centru Bleda vsaj 20% drazji). Ce zelite v cerkev, boste za vstopnico odsteli 6eur, kar je se enkrat drazje kot dve leti nazaj. Aja saj on pa lahko visa cene, kajne? In naj samo opomnim, lansko leto je bil zaradi obiska otoka dobicek priblizek 3 MIL.!!!!! Komu ves ta dobicek? Janezu Ferkolju. Tu imamo se mase, tista ura v dnevu, ko gospod Ferkolj, "dela"... Delo zupnika je bogosluzje in podajanje zakramentov. Kaj pa dela Janez Ferkolj? On je hinavec, priliznjenec, pohlepnez in nic drugega. Naj opravlja svoje delo, napolni naj svojo prazno cerkev in sluzi bogu, na katerega pa je ocitno pozabil. Opravljal naj bi dobra dela, hm, pravi da naj bi se nanj obrnili iz Ljubljane, ker imajo turisti take zelje,.. Zakaj pa on tega ni predal naprej pletnarjem? Zakaj jim ni predlagal naj sami uvedejo redno linijo? Ocitno ma res zgolj lepe namene ja, raje bo sam se malo sluzil.
provokatorr
04. 04. 2016 20.08
+9
jaz bi dodal še to, da pletnarji plačujejo davke, župnik pa jih je oproščen. in čeprav v vsem življenju ne bo plačal niti centa davka, bo, ko gre v pokojnino, dobil pokojnino, ki mu jo plačuje država.
vrtojb
04. 04. 2016 20.20
-1
prav je da nejdo kontra gospodi pletnarjem
ambrosia5
04. 04. 2016 20.27
+6
Apostol1
04. 04. 2016 19.51
+3
Upam da bodo pletnarji kos temu izzivu gnile konkurence. do sedaj so bili in upam da bo tako tudi v bodoče.
AtaAufbiks
04. 04. 2016 18.57
+6
Najprej je RKC cerkev pokradla slovenske gozdove, nato je ukradla Blejski otok, zdaj hoče ukrasti tudi jezero!
anjerd
04. 04. 2016 19.09
+8
če ne boste tja rinili, ne bodo več služili in odirali turistov
sodelujem
04. 04. 2016 19.13
+1
johanca123
04. 04. 2016 18.54
+5
Bravo - Zoki bo pa Urbano prispeval!
sinebaline
04. 04. 2016 18.43
+35
To pa župnik ne pove da računa za vstop v cerkvico na otočku 6 evrov po osebi za tistih nekaj kvadratov. Če cerkev podpira malega človeka ki gleda na vsak evro bi morala biti vstopnina simbolična ali prostovoljna........... Kaj pa je v tej cervici tako božanskega da je taka vstopnina, kjer mora marsikdo za ta denar delati celo uro
johanca123
04. 04. 2016 18.55
+0
Je pa zato prevoz cenejši - Urbana 1,2 ojra v eno smer
01xxy
04. 04. 2016 18.43
+22
Janša je zadnji dan vladanja podaril Blejski otok Vatikanu- RKC. Sedaj pa na zborovanju naklada o ljubezni do domovine. To je to. In zato ta vatikanska pletna pluje po Blejskem jezeru.
CastrumFF
04. 04. 2016 18.45
-37
Nehaj. Zahvalise JANSI da imamo danes samostono SLOVENIJO! JANSA HEROJ! ZA VEDNO!
johanca123
04. 04. 2016 18.56
-2
Kučan gnoj - Janša heroj - piše na škarpi ob cesti od Godoviča proti Idriji
jezek007
04. 04. 2016 19.08
+9
Hahahaha.. desnipretepač, prav nasmejal si me :D
ageless
04. 04. 2016 19.38
+2
Ce takrat ta nas heroj nebi biu zaprt v zaporu bi se trst memgrede dobil nazaj, tko mamo vsaj slovenijo :D
ecoliqua
04. 04. 2016 18.22
+11
Zato pa volite SDS in ostalo cerkveno elito, ki nas po zasužnjila kot nas je pred Titom. Veleposestniki.
Mali medo
04. 04. 2016 18.13
+43
povprečen pletnar v sezoni 100 000 eur na črno,zato pa je taka panika
undisputed
04. 04. 2016 18.11
+57
Nekega poletja sem s kolegom plaval na otoček in se tam pri pomolu ustavila in spočila na stopnicah, ki vodijo na vrh...in opazujeva pletnarja, ki je na otok pripeljal skupino kitajcev, 550€!!!!! so mu odšteli, ja prav ste prebrali 550€ mu je vodička plačala za prevoz na otok in nazaj, oderuštvo brez primere, v cca 1.5h je zaslužil 60% moje plače, čisto prav je, da se je pojavila konkurenca, da si lahko tudi smrtniki privoščijo obisk otoka.
aljoteam
04. 04. 2016 18.04
+24
Super za izboljsavo ponudbe in vecjo konkurenco. Najhujse v v vseh gospodarskih dejavnostih, tudi v turizmu, je monopol in izsiljevanje.
jezek007
04. 04. 2016 18.02
+59
Tile pletnarji so kot taksisti na glavni železniški postaji v Ljubljani, prave pijavke in če se pojavi konkurenca, se je znebijo z lepa ali z grda.. to vse dokazuje, da se obračajo veliki denarji
URAWA
04. 04. 2016 18.01
+8
Župnik naj se ukvarja z vero, ne pa s turizmom. A ni cerkev na gospodarskem področju napravila že dovolj škode. Stran s takimi materialističnimi fari.
devede
04. 04. 2016 17.48
+11
Ce ne gre s trajektom,naj bodo pa vsaj malo inovativni.Tistemu,ki priplava do otoka naj ob vrnitvi na Bled placajo kREMSNITO !