Slovenija

FOTO: 'Turčija EU ne bo v breme'

Brdo pri Kranju, 14. 07. 2010 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Sloveniji verjamemo, da je politika nasprotovanja članstvu Turčije v EU kratkovidna in škodljiva s stališča interesov Unije, je poudaril predsednik Türk.

Predsednik republike Danilo Türk se je na Brdu pri Kranju sešel s turškim kolegom Abdullahom Gülom, ki je danes dopotoval na dvodnevni obisk v Slovenijo. Türk je izrazil odločno podporo Slovenije turškim prizadevanjem za vstop v EU, predsednika pa sta se zavzela tudi za krepitev gospodarskega sodelovanja.

Ocenjujemo, da se je predsednik republike Danilo Türk prenaglil in podal nepremišljeno izjavo, da Slovenija brezpogojno podpira članstvo Turčije v EU. Menimo, da mora Turčija izpeljati mnogo reform, da se bo približala EU. Slovenija lahko Turčijo zaenkrat podpira pri prizadevanjhh, da pospeši demokratične reforme v svoji državi. NSi podpira privilegirano partnerstvo s Turčijo, ne pa samega članstva. NSi

"Verjamemo, da je vstop Turčije v EU velika prednost, nekaj, kar Uniji zagotavlja globalno vlogo," je dejal Türk. V Sloveniji verjamemo, da je politika nasprotovanja članstvu Turčije v EU kratkovidna in škodljiva s stališča interesov Unije, je poudaril.

Ob tem je izrazil željo, da bi razprave o kandidaturi Turčije prišle v intenzivnejšo fazo, da bi se pogajalska poglavja odpirala hitreje, da bi se tehnična vprašanja reševala kot tehnična in da se teme ne bi po nepotrebnem politizirale.

Slovenija vsekakor stoji za tem, da vsaka kandidatka za članstvo v uniji izpolni potrebne kriterije, je še dejal slovenski predsednik, hkrati pa izpostavil, da "mi čutimo, da se dostikrat pri teh pogajanjih pojavijo politični pomisleki, ki so potem nekako maskirani v tehnični žargon". To pa ni dobro. Kot je v zvezi s tem še dejal Türk, ga s turškim kolegom družijo skupni pogledi in skupno delovanje.

Gül je izrazil prepričanje, da bo Turčiji uspelo doseči članstvo v uniji, ki je za njegovo državo strateškega pomena. Prav tako pa je bil mnenja, da Turčija EU ne bo v breme, temveč bo pozitiven prispevek. Pri tem je izpostavil, da je Turčija trenutno šesto največje gospodarstvo v Evropi.

Turčija je sicer kandidatka za članstvo od leta 1999. Pristopna pogajanja je začela oktobra 2005, a napreduje le počasi. Največji problem pri napredovanju Turčije so njeni nerešeni odnosi s Ciprom, zaradi katerih je EU decembra 2006 zamrznila osem poglavij, pa tudi nasprotovanje Francije in Nemčije njenemu polnopravnemu članstvu v EU.

Za mir na Balkanu

Danilo Türk in Abdullah Gül
Danilo Türk in Abdullah Gül FOTO: Miro Majcen

Türk in Gül sta danes spregovorila tudi o Zahodnem Balkanu. Bolj kot bo Balkan stabilen, večjo blaginjo in napredek mu bomo lahko zagotovili, je dejal turški predsednik. Poudaril je še, da je od stabilnosti Balkana odvisna tudi stabilnost EU. "Mir na Balkanu je bistvenega pomena za vse nas," je dodal.

Po Gülovih besedah je Balkan tudi skupno geografsko območje Slovenije in Turčije, pri čemer je Slovenija na zahodu, Turčija pa na vzhodu. Obe pa si, tako Gül, skupaj prizadevata za mir na Balkanu. Pri tem je izpostavil sodelovanje v okviru Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP), katerega članica je Slovenija postala minuli mesec, ko je bil v Carigradu tudi slovenski predsednik.

Tudi Türk, ki je poudaril, da Slovenija ceni vlogo Turčije v BiH in na Kosovu, je izpostavil sodelovanje v okviru SEECP in hkrati spomnil na proces Brdo. Vsem tem pobudam je po njegovem potrebno dati praktično vsebino.

Sicer pa je slovenski predsednik še posebej izpostavil razmere v BiH. Tej državi je po njegovem trenutno treba omogočiti, da se v miru pripravi na oktobrske volitve. Nato pa je potrebno razmisliti o vlogi EU v tej državi, pa tudi o nadaljnjem obstoju urada visokega predstavnika mednarodne skupnosti.

Pozornost sta slovenski in turški predsednik posvetila še vprašanju od leta 1974 razdeljenega Cipra. Türk je dejal, da imajo pri tem vprašanju vodilno vlogo Združeni narodi, Slovenija pa bi si po njegovih besedah želela razprave o tem tudi na ravni EU. Gül je izrazil močno podporo pogajanjem o ponovni združitvi otoka. Menil je, da predstavlja nerešeno vprašanje Cipra politično oviro za številne politične cilje EU.

Zadovoljna z gospodarskim sodelovanjem

Danilo Türk in Abdullah Gül - 2
Danilo Türk in Abdullah Gül - 2 FOTO: Miro Majcen

Oba predsednika sta izrazila zadovoljstvo nad gospodarskim sodelovanjem med državama, ki mu gospodarska kriza ni pretirano škodovala. Kot sta izpostavila, blagovna menjava narašča, hkrati pa sta izrazila željo po nadaljnji krepitvi gospodarskega sodelovanja, tudi na tretjih trgih. Pri tem je Gül še posebej izpostavil Zahodni Balkan.

Türk je, kar zadeva gospodarske stike, izpostavil pomen sodelovanja na področju transporta, o čemer se bosta po njegovih besedah ob Gülovem obisku v Sloveniji pogovarjala pristojna ministra. Sicer pa se bosta oba predsednika v četrtek skupaj udeležila slovensko-turške poslovne konference, ki jo na Brdu pri Kranju pripravljajo ob Gülovem obisku.

Na novinarsko vprašanje glede referenduma o reformah, ki bo v Turčiji 12. septembra, del opozicije in javnosti pa mu nasprotuje, je Gül poudaril, da je EU dala vedeti, da je ta sveženj reform v skladu z njenimi pričakovanji.

Gantar ponudil pomoč in izkušnje

Gülla je nato sprejel tudi predsednik DZ Pavel Gantar, ki je bil pred kratkim uradnem obisku v Turčiji. Srečanje je potekalo, kot so zapisali v DZ, v zelo prijateljskem vzdušju, saj so odnosi med državama odlični, neobremenjeni z odprtimi vprašanji, vse to pa se vse bolj odraža tudi na gospodarskem, kulturnem, športnem in drugih področjih.

Tudi Gantar je izpostavil, da bo Slovenija tudi v prihodnje podpirala Turčijo na njeni poti do članstva EU. Ob tem je ponudil pomoč DZ, predvsem izkušnje na področju zakonodaje, ki jih je pridobil v času procesa približevanja EU.

"Nedavni obisk Carigrada je bil zelo impresiven in je potrdil moje preprièanje, da nas združujejo mnogi skupni interesi, predvsem pa Sredozemlje, skupna kultura, zibelka evropske civilizacije", je sklenil predsednik Gantar.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CtrlDelete
15. 07. 2010 12.49
isto velja za 24 ur....to sem napisal tudi na rtvslo oziroma MMC-ju
CtrlDelete
15. 07. 2010 12.48
Ne vem zakaj zadnje čase objavljate izjave skupine NSi ki sploh niso prestopili praga za vstop v parlament. Opažam, da jih zadnje čase vabite v Odmeve, pišete o izjavah ki so jih domnevno dali v javnost. Če ne bi novinarji rinili v njih, bi bilo edino pošteno, ker ne sedijo v parlamentu, tako se mi pa zdi, da jih non stop "vrtitr" kot powerplay v glasbi. Zdaj tu nekaj pametujejo, na volitvah jih pa sploh ni bilo opaziti! Očitno kurijo velike denarje za svojo promocijo na RTVSLO in na MMC-ju! Lp
Katalizator
15. 07. 2010 11.30
Zimbabwe v EU!
coyoteugly82@gmail.com
15. 07. 2010 10.36
@RealityView 14.07.2010, 17:27: Turčija leži na dveh kontinentih, eden od teh je Evropa... kaj vas nič ne učijo v šoli?
snifff
15. 07. 2010 10.27
Naš turk se počuti odlično v Turčiji in tam naj ostane. Kar se pa tiče same Turčie v EU pa je nekaj in sicer to, da sta velika nasprotnika tega predvsem Nemčija in Francija, tako da brez skrb,i še dolgo jih nebo med nami.
frako
15. 07. 2010 08.20
ma sej bodo pršl tm ene 2020 notr mjčkn pred hrvaško
d888
14. 07. 2010 23.03
Naslednji je na vrsti Uzbekistan pa še evropski parlament naj tja prestavijo.
Kum_Urke
14. 07. 2010 22.57
SAMO TURKOV NE V EU....
cepec22
14. 07. 2010 21.15
Vi kar brisete komentarje, ki vam niso po godu. Europa ze ve zakaj Turkov ne mara. Vprasajte Nemce, oni jih imajo ze vseh dovolj. Sedaj se najdejo majhni revezi, ki so jih turki pred stoletji ropali in pozigali in mi jih bomo podprli. Zakaj? Ker smo neumni, vsaj tako deluje nasa vlada. Pojdite ze enkrat v Turcijo in jih spoznajte pa boste videli, kdo so in kaksni so!! To so potomci istih ljudi, ki so harali s konji po nasi dezeli. So grobijani in ljudje , ki bi radi, da bi se njim svet priklonil! A je to dezela, ki prosi za vstop v Europo ali Europa prosi njih? Dajte no ze enkrat postanite normalni in spostujte zakonitosti ljudstva in stare kulture. To je tisto, kjer ze leta izubljamo bitko z zdravim razumom in se vedno se nismo naucili iz tega nic. Delal sem v Turciji in jo obiskal nekajkrat. Oni se obnasajo kot da je leto 1900 in ne 2010. Pa pomislite, da v ze razglaseno druzino pride se nekdo, ki pomaga se bolj spustiti vse po klancku dol. Kar poglejmo si koliko so Grki prispevali v Europi? Osusili so vse in tako bodo se vnaprej saj vidijo, da se da tako veslati. Turki so le podaljsana roka amerigotov v tistem koncu in njihova grobost seveda imponira Yankeyem, da stvari gredo po njihovi volji. Kaj pa smo sploh mi v tem vsemu kotlu? Za zgago in nic drugega, turki pa od nas iscejo podporo. Spoznajte jih pa boste razumeli zakaj jih veliki ne marajo!! tako je!!
islamnehvala
14. 07. 2010 20.49
Jaz sem proti !!!!!!!
IT_kritik
14. 07. 2010 19.08
To je država, ki je pred kratkim na internetu blokirala Google !! To vse pove o svobodi govora in zame je to popolnoma neevropsko. Podobne prijeme ima le še Kitajska.
s1m0n
14. 07. 2010 17.38
predal23, koristen za Slovenijo in ne nas ljudi! EU se hoče širit in kot gleda jim je vseeno katere države vstopijo v EU važno, da se širi!
RealityView
14. 07. 2010 17.27
Turčija sploh ni v Evropi!!!
predal23@email.si
14. 07. 2010 17.15
s1m0n, ne vem kaj si ti predstavljaš pod EU, ampak gre se za prost pretok kapitala in ljudi predvsem koristen za slovenijo je pretok kapitala.. kapitalizem ti pa daje kruh
s1m0n
14. 07. 2010 17.14
Kolko jaz mislim bo veliko prebivalcev EU proti Turčiji, le politiki bodo za.
primorc91
14. 07. 2010 17.13
Turčija sploh ni evropska država
s1m0n
14. 07. 2010 17.11
Bil v Turčiji in ti je slabo kar tam vidiš! In takšna država bi šla v EU, tudi opravljanje izpita v Turčiji je katastrona 15min vožnje in si naredo, pisno pa še huje ker si tujec lahko imaj prevajalca no moraš in ti lahko vse odgovore pove če želi :). Prometno so na podnu, da se o taksistih ne menimo ker vozijo kot da so edini v prometu. Gužje so nenormalne, ni črt, prometni znaki so le lepotni dodatek, nihče se jih ne drži... Se bi dalo pisal 10ur...
Pancamo
14. 07. 2010 17.11
bongbing popolnoma se strinjam s teboj
RealityView
14. 07. 2010 17.05
ne samo da bi turčiji morali prepovedati vstop v EU, nekatere (grčija, bolgarija, romunija) bi morali vreči ven
RobinHood
14. 07. 2010 16.57
predal2314.07.2010, 16:20 -5 jaz pa podpiram vstop turčije v EU. nekdo ki še ni bil v turčiji ni kompetenten za komentarje... Podpis ekolog14.07.2010, 16:22 1 Našik predniki so se borili proti Turkom...postavljali obzidnja ne vem kaj vse. Zadnji čas da začneš živet v sedanjosti, smo leta 2010