Slovenija

Tujih gostov letos manj

Ljubljana, 24. 12. 2009 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novembra je Slovenijo obiskalo 140.895 gostov, kar je tri odstotke manj kot v istem mesecu lani. V prvih enajstih mesecih skupaj pa smo zabeležili skupaj 2,5 milijona gostov.

Medtem ko se je obisk gostov v Sloveniji v novembru v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za tri odstotke, pa je za dva odstotka upadlo tudi število vseh gostov, ki so v prvih enajstih mesecih obiskali našo državo. Teh je bilo namreč 2,5 milijona.

Turisti
Turisti FOTO: Reuters

V primerjavi z lanskim novembrom je precej upadel obisk tujih gostov, in sicer za šest odstotkov na 76.783. Obisk domačih gostov je ostal na ravni iz lanskega novembra, našteli so jih 64.112.

V prvih enajstih mesecih letos je v Sloveniji letovalo 976.432 domačih in 1.571.383 tujih turistov. Število domačih gostov je bilo v tem obdobju za sedem odstotkov večje kot v enakem obdobju lani, medtem ko se je število gostov iz tujine zmanjšalo za šest odstotkov.

V slovenskih turističnih krajih so novembra zabeležili 388.001 nočitev domačih in tujih turistov, kar je šest odstotkov manj kot lanskega novembra. V prvih enajstih mesecih letos pa je bilo v Sloveniji skupaj 7,8 milijona turističnih nočitev, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani odstotek manj.

Med turističnimi prenočitvami je bila novembra polovica tujskih. Prevladovali so gostje iz Avstrije, Italije in Nemčije.

V zdraviliških krajih je bilo v novembru zabeleženih 44 odstotkov vseh prenočitev, v obmorskih krajih 19 odstotkih, gorskih devet odstotkov in v Ljubljani 11 odstotkov.

'Blizu pozitivne ničle'

Podatki za prvih enajst mesecev po navedbah Slovenske turistične organizacije (STO) ponovno potrjujejo oceno, da bo slovenski turizem letošnje leto zaključil blizu zastavljenega cilja, to je pozitivne ničle.

"Na Slovenski turistični organizaciji smo zadovoljni z rezultati, ki jih beleži slovenski turizem ob skorajšnjem zaključku letošnje sezone," pravi direktor STO Dimitrij Piciga.

Kot poudarja, jim je s številnimi dodatnimi promocijskimi aktivnostmi in trdim delom uspelo, da je Slovenija kljub recesiji uspela ohraniti raven rekordnega leta 2008 in da je statistično gledano boljša od povprečja, ki ga beležijo evropske destinacije.

"Upamo lahko, da deževen božič ne bo pretirano vplival na končne rezultate ter da bomo ob koncu turistične sezone 2009 zabeležili zelene številke. Na to kaže tudi dobra zasedenost namestitvenih kapacitet v nekaterih večjih turističnih destinacijah," še dodaja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
25. 12. 2009 05.58
Nizje cene in boljso postrezbo in se turisti vrnejo...
bron
24. 12. 2009 21.26
KDO BO PA ŠE OBISKOLA TO OBOŽANO IN SKORUMPIRANO DRŽAVO SAJ MU LAHKO ZAPLENIJO PREMOŽENJE.
jezek_lula_lula
24. 12. 2009 15.06
Kok majo lepo barvo, te ljudje na sliki.