Slovenija

Tuji zdravniki do licence že v mesecu dni

Ljubljana, 24. 11. 2010 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Postopek priznavanja kvalifikacije tujega zdravnika bo lahko zaključen v mesecu dni, dokler tuji zdravnik ne bo delal samostojno, ne bo obvezno znanje slovenščine.

Ministrstvo za zdravje je danes predstavilo predlog zakona o poklicnih kvalifikacijah, s katerim želijo skrajšati postopke priznavanja kvalifikacij tujim zdravnikom. V Sloveniji imamo okoli 500 zdravnikov premalo, s poenostavljenimi postopki pa si na ministrstvu za pomlad 2011 obetajo vsaj 100 kandidatov za delo pri nas.

Dorjan Marušič zakonu napoveduje hitri postopek.
Dorjan Marušič zakonu napoveduje hitri postopek. FOTO: Blaž Garbajs

Z omenjenim zakonom bodo poenostavili priznavanje kvalifikacij za zdravnike iz držav, ki niso članice EU, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Dorjan Marušič. Med interesenti za prihod k nam je namreč največ takih, večina kandidatov prihaja iz držav bivše Jugoslavije, je ob tem pojasnila Tina Jamšek z direktorata za zdravstveno varstvo.

Zakon v četrtek na vladi

Predlog zakona bo v četrtek obravnavala vlada, Marušič zakonu napoveduje hitri postopek in uveljavitev že 1. januarja 2011. Zakon bo po ministrovem prepričanju lahko zagotovil večjo stabilnost na področju kadrov.

Da bo postopek priznavanja poklicnih kvalifikacij za tujega zdravnika potekal po hitrejšem postopku, bodo morali biti izpolnjeni nekateri pogoji. Marušič je med drugim izpostavil, da bo moral kandidat imeti garantno pismo izvajalca zdravstvenih storitev v Sloveniji. "To pomeni, da je izvajalec v javni zdravstveni mreži ugotovil potrebo po takem kadru," je pojasnil Marušič.

Tuji zdravnik bo potreboval garantno pismo izvajalca zdravstvenih storitev v Sloveniji.
Tuji zdravnik bo potreboval garantno pismo izvajalca zdravstvenih storitev v Sloveniji. FOTO:

Celoten postopek bo potekal pod pokroviteljstvom ministrstva za zdravje in bo lahko zaključen tudi v mesecu dni. Kandidata, ki bo opravil te postopke, bodo pri delodajalcu vključili v delo, za kar bo prejemal plačo. Ko bo začel delovati samostojno, pa bo že moral znati slovensko. Posebna komisija ministrstva za zdravje bo skrbela za preverjanje znanja kandidata, je navedel minister.

Slovenija ne bo odskočna deska

Tudi če bi kateri od teh kandidatov poskušal Slovenijo izkoristiti za "odskočno desko za EU", bo po besedah ministra skladno z evropsko direktivo moral najprej pri nas "oddelati". Evropska direktiva namreč določa, da če zdravnik v določeni državi pridobi poklicno kvalifikacijo, je v tej državi dolžan delati vsaj tri leta.

Po besedah Marušiča je v lanskem letu za priznanje medicinske izobrazbe zaprosilo 194 tujih zdravnikov, 10 jih je v zadnjem letu dejansko prišlo delat k nam. Na ministrstvu so že pridobili soglasje tistih kandidatov, ki že imajo opravljeno specializacijo, da jih "ponudijo" slovenskim javnim zavodom, ki iščejo kader.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eschenhof
26. 11. 2010 15.47
-1
Ko človek gleda nekatere poste ne ve ali bere poste le ksenofobov ali ljudi, ki ne rabijo oz do sedaj niso nikoli rabili zdravnika. Bolniku, ki je resnično bolan ni važno kdo ga zdravi, važno je le da ga pozdravi. Ne vem tudi ali je tako velik problem poznati srbo hrvaščino oz. jo je novodobna demokratična gospoda že izbrisala iz spomina. Samo da znamo nemško in angleško. Če bi prišli zdravniki iz Nemčije in ZDA bi pa bilo odlično ali ne. Mislim da je akcija Marušiča več kot odlična, da spusti bogove v belem počasi na zemljo in da bodo tudi oni videli da niso nezamenljivi. Naslednja akcija Ministrstva pa mora biti povečanje vpisa na Medicinsko fakulteto in odprava vpisa samo za izbrance (večinoma otroke zdravnikov ali njihova sorodstva). Ko bo tudi to urejeno ne bo več takega problema v zdravstvu kot ga opažamo sedaj Zato le tako naprej.
m.mataln@siol.net
25. 11. 2010 16.44
+1
mis NA MEDICINSKIH FAKULTETAH KONČA V SLOVENIJI VSAKO LETO CCA200 ZDRAVNIKOV,KI SI IŠČEJO SLUŽBO NA BORZI(NEUREJENA PRAKSA,SPECIALIZACIJA...) Uvoz zdravnikov je torej NUJNO potreben???????????
silencer
25. 11. 2010 09.50
+1
nipomembno, jaz se pa čudim da je tolikim ljudem to dobra ideja... Že sedaj se komaj kaj dogovori z zdravnikom, ko bo pa pred tabo nekdo ki ne bo znal Slovensko boš pa kaj? Sploh otroci in starejši, bodo jamrali da jih boli glava, zdravnik ti bo dal pa napotnico za operacjo kolka... Vidim da vas včina pri zdravniku še ni bila za kaj resnega ampak če že greste samo jamrat za bolniško, bo vas kdaj doleti, da boste dejansko rabili zdravniško pooč, potem se sgurno ne boste želeli pogovarjati v Hrvaščini, kjer boste ugotovili, da s tistimi parimi besedami, ki jih znate, ne boste kaj dosti dosegli...
Tonček Balonček
25. 11. 2010 09.49
+1
Kakšna srbizacija, pri nas imamo Moldavce in Ukrajince, nekaj pa je Albancev! Zaenkrat komunicirajo z rokami, ampak saj ni važno, jih bomo dali na patologijo in za operacije. Zdravili bodo paciente v komi, z njimi itak komuniciraš le preko tipkovnic in gumbov ter z raznimi ihlami ter cevmi. Težave bodo s psihiatri in podobnimi specialisti.
nipomembno
25. 11. 2010 09.17
-1
se čudim rezultatom te ankete, v bistvu sem zelo presenečena da je toliko ljudi odgovorilo da je to slaba poteza, ko pa nam že tako primankuje zdravnikov in še te kateri pridejo iz tujine imajo velikooo preveč okupacije z dovoljeni,.....namest da bi lahko delal in zdravli naše bolnike!! pač moje mnenje....
zdrava.pamet
25. 11. 2010 09.07
-1
Ćestitam, g.Marušič. Osebno sem se naveličala naših zdravnikov, ki so samo izsiljevali za plačo, če pa greš k zdravniku, pa moraš imeti srečo, da dobiš hiconcil .Otroka, ki ima močne akne, pa ti sploh nočejo pozdravit in ga moraš odpeljati k dobremu samoplačniškemu dermatologu... Vsekakor podpiram zdravnike iz tujine, sigurno tudi dosti znajo in naši beli mafiji naj pade krona iz glave. Žal mi je samo naših dobrih zdravnikov, ki so zaradi take slabe politike prišli na slab glas.
Andrej Lesjak 1
24. 11. 2010 23.05
+1
Dajmo uvozit še šamane iz Afrike!!! Jeee... A prosim vas, sploh dajmo ukinit preverjanje znanja na naših medicinskih fakultetah in strokovni izpit. Specializacija je tako nepotrebna. Znanje slovenskega jezika? Čisto nepotrebno! Saj enkrat vam bo jasno, da poceni zna biti zelo drago. Zelo drago za vaše zdravje. Ampak pomembo je to s čimer so vas nafilali... da barabe zdravniki ne bodo imeli velikih plač, tudi če trpi zdravje ljudi...
morkonja
24. 11. 2010 21.10
če jih boste zaposli še 500 pa čakalne dobe ne boste zmanšali,saj vsak specialist dela nekje dodatno,in te prisilijo,da greš na pregled kot samoplačnik.tam pa te pregleda zdravnik za katerega bi moral ćakati od treh do šest mesecev.
Javoje
24. 11. 2010 20.38
-1
Končno - samo tako naprej gospod minister! Ne vem sicer, zakaj morajo znati perfektno slovensko. Ste že slišali za naše zdravnike, ki gredo delat v tujino, pa ni jezik novena ovira? Zakaj noben slovenski pacient napoten na zdravljenje v tujino tega ne zavrne, ker ne zna jezika? Očitno jezik ni tak problem, kot se ga poskuša narediti (zato, da se bo kljub vsemu lahko omejevalo pritok)? Še vedno pa čakamo na pojasnilo vodstva medicinske fakučtete, kako da jim v dvajset letih ni uspelo povečati kapacitet in ali jih ni nič sram, da so tako številnim slovenskim otrokom onemogočili študij medicine. Samo, da ne bodo spet (tudi tega) politiki krivi - da so vedno izključno zdravniki vodili zdravstveno politiko v tej državi upam, da se ve...
JanezNovakJohn
24. 11. 2010 20.07
-1
Bravo Dorjan Marušič. Ob nadutih zdravnikih ni mogoče izvesti generalno reformo zdravstva. Zato pozdravljam ministrove majhne poteze, ki so velike. Le tako naprej. Upam da je kmalu na vrsti katastrofalen informaciski sistem, ki bo zajemal tekoče zdravniške kapacitete in posledično čakalne vrste, Ukinil NAPOTNICE v kamnoseški obliki in tudi enake recepte.
trasty
24. 11. 2010 19.39
+1
Predlaga, da jih uvozimo iz Kube. Njihovi zdravniki namreč spadajo med najboljše v svetovnem merilu se lahko še naši kaj naučijo :). Pa se jezikovna bariera bi bila manjša ob poplavi mehiških nadaljevank.
Milan Koleznik
24. 11. 2010 19.33
+1
nekdo je napisal raj za tujce,bekel za slovence,to je čista resnica,resnica .
alterego
24. 11. 2010 17.59
+1
mhmm, zdravnike uvažamo, elektriko bomo uvažali, uvažamo fižol in česen... kaj za vraga bomo pa mi, Slovenci delali!?
QueerAsYou
24. 11. 2010 17.41
-1
Zdravniki iz bivše Jugoslavije se bodo lahko hitro naučii jezik. Pomoje je to ciljna skupina! Čakalne vrste je potrebno zmanjšat!
Vo Tj
24. 11. 2010 17.39
PA SE KDO VPRAŠA, ČE BODO OBVLADALI SLOVENSKI JEZIK. VERJETNO V ENEM MESECU NE IN KAJ LAHKO IZ TEGA NASTANE?
medico
24. 11. 2010 17.25
+1
žalostno je to da po nostrifikaciji diplome država /ministerstvo za zdravstvo ne plača pripravništva tujim državljanom...zdravniška zbornica pa kljub temu pošilja položnice za članstvo,....informacija je 100% preverjena!!!
Drejc MB
24. 11. 2010 17.10
-1
Pošteno, naj konkurenca naredi svoje,..... potem pa ne bo več monopola, nedotakljivosti, nezamenljivosti in posebnega statusa znotraj JU (praktično edini, ki za opravljeno nadurno delo dobijo plačano, praktično edini, ki dobijo plačano dežurstvo itd. ne pa kompenzacijskih ur, ki so nevnovčljive in še koristit jih ne moreš, ker te potrebujejo v službi.). Dobili bomo samo mi, manj bomo čakali.......
badchelsea
24. 11. 2010 17.02
+1
Podenj!!!! Namesto da bi naredl novo zdravstveno univerzo za SLO dijake, ki jim TOLIKIM zmanjka samo točka pri maturi da bi se lahko vpisali na medicino. A zdei bomo raje uvažali neke Irance... Svašta. Podenj od sistema!
gulmor
24. 11. 2010 17.01
-1
Zakaj pa ne? Če znajo popravit človeka.
nik500
24. 11. 2010 16.59
+1
Poleg pomankanja zdravnikov je tudi pomankanje zobozdravnikov. Za prvi pregled pri zobozdravniku v zdravstvenm domu je čakalna doba 1 leto in to v Ljubljani.