Slovenija

Vlada ne bo pristala na 'diktat iz Bruslja'

Ljubljana, 28. 10. 2008 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada v odgovoru na opomin Evropske komisije glede vinjet trdi, da tuji državljani niso diskriminirani. Jelinčič ob tem zahteva, naj Slovenija ne podleže pritiskom iz Bruslja.

Vinjete
Vinjete FOTO: Kanal A


Vlada je na dopisni seji sprejela odgovor na uradni opomin Evropske komisije glede uvedbe vinjet. Tako so sklenili, da Republika Slovenija navedene očitke v celoti zavrača. Vinjetni sistem cestninjenja in njegove posledice nikakor ne morejo predstavljati ukrepa z neposrednimi ali posrednimi diskriminatornimi učinki na podlagi državljanstva, kot trdi komisija, poudarjajo. Zgolj občasna uporaba avtocestnega omrežja Republike Slovenije namreč po njihovem mnenju ni omejena zgolj na voznike iz drugih držav članic. Tudi velik del slovenskih državljanov namreč avtocestno omrežje uporablja zgolj občasno, kar jih postavlja v enak položaj kot občasne uporabnike iz drugih držav članic EU.

Vlada je hkrati tudi pooblastila ministra za promet Radovana Žerjava za podpis in posredovanje odgovora Evropski komisiji.

SNS: Od vlade zahtevamo, da ne podleže pritiskom!

Jelinčič: "Ne pristajamo na diktate iz Bruslja!"
Jelinčič: "Ne pristajamo na diktate iz Bruslja!" FOTO: Dare Čekeliš

Na dogajanje okrog vinjet so se odzvali tudi v poslanski skupini Slovenske nacionalne stranke. Njen vodja in predsednik stranke Zmago Jelinčič je zapisal, da v poslanski skupini SNS nikakor ne pristajajo na "diktate iz Bruslja".

"Evropski uniji nikakor ne smemo dovoliti, da bi s svojimi zahtevami posegala v notranji pravni red Republike Slovenije," je poudaril Jelinčič.

Morebitna uvedba desetdnevnih vinjet bi po prepričanju SNS gotovo pomenila tudi zvišanje cene polletnih in letnih vinjet, kar bi pod vprašaj postavilo smiselnost celotnega sistema cestninjenja.

"Ne le, da vladi svetujemo, od nje zahtevamo, da v nobenem primeru ne podleže pritiskom iz Bruslja!" je še zapisal Jelinčič.

Spomnimo

V uradnem opominu je Evropska komisija Slovenijo 2. oktobra opozorila, da z veljavnim sistemom vinjet nepravično obravnava tuje državljane, ki slovenske avtoceste uporabljajo le občasno. Presodila je namreč, da so ti zaradi nesorazmernih cestnin za tranzit ali kratkotrajno uporabo avtocest v slabšem položaju kot Slovenci. Po mnenju Bruslja bi bil zadovoljiv odgovor, da bi Slovenija poleg enoletnih in polletnih vinjet uvedla tudi vinjete za deset ali sedem dni.

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
31. 10. 2008 07.42
Vprašati se je treba zakaj se plačuje cestnina = uporabnina ceste in koliko kdo ! DISKRIMINIRANI smo plačniki vinjet v osebnih vozilih skupaj z slovenskimi davkoplačevalci , saj smo s plačljivimi avtocestami dobili samo še en DAVEK več ter hkrati postali talci nepreglednih kolon tovornjakarjev, ki se UNIČENJU NEPRIMERNO POCENI predrzno vozakajo preko Slovenije.
tatanka_yotanka
31. 10. 2008 07.19
Tam kje se dimi je tudi ogenj !!! Sicer zakaj bi se Bruselj bunil, zastonj že ne. Kaj zdej neki komplicirat, zakaj bi Slovenija bila posebna ko v Avstriji majo že leta in leta vinjete, in a je kak problem ko jo v Avstriji kupimo za 10 dni ali 1 mesec, noben se nič ne buni. Torej zakaj jo nebi lahko kupili tudi pri nas za 10 dni, oziroma 1 mesec ? Kaj se zdej neki blamiramo ? Spustit v prodajo 10 dnevne vinjete oziroma 1 mesečne ob že obstoječih in ... konc vojne. Sicer smo res bumbarji s to vlado ko zganja nelogične poteze in ko je bilo koj na začetku jasn da tak sistem vinjet ne more zdravo funkcionirat. P.S. Jaz bi se tudi bunil če bi zedej po ta novem še hrvati za prehod do Hrvaškega morja zaračunavali 50 € kar ga rabim 1 x ali 2 x na let.
bkaval
29. 10. 2008 14.33
Kaj pa napr. Švica, čeprav ni članica EU, ampak je z njo vse tako kot, da je v EU, ima samo enoletno vinjeto. Če pridem v Švico 25.12. jo moram kupiti in mi velja beri \"enoletna vinjeta\" samo do 31.01. naslednjega leta. To je samo en mesec in 6 dni. Ali ni to diskriminatorno? Nihče jim ne upa ničesar reči. Mi Slovenci se ne damo.
hakihak
29. 10. 2008 13.11
bozjibic ti klatiš neumnosti povej kdo je v teh 17-ih leti povabu SNS v vlado, pa niso hotli iti???
gismo@email.si
29. 10. 2008 12.13
HAHAHA kaj nam je to fajn Janševc zakuhu. Dobr je vrgu polena pod kolena nove vlade. Fajn je zafrknu vse, ste bli veseli ane Janševci da ste dubl vinjete tolk pocen. Par pik je tko dubu na volitvah, verjetno je prou vesel da je zgubu in da se mu zdej ni treba ubadat kako bo rešu eno večjih svojih tumarij. Zdej bo pa nova vlada kriva ker bo dvignila cene cestnin. Bravo Janša, dobr si folk nategnu, pa še hvala so ti rekl.
robert2
29. 10. 2008 10.54
Osebno pa vidim še en problem, ki se pojavlja okoli vinjet. To je nadzor!! Dnevno se prevozim vsaj 300km po cestah in se včasih skoncentriram in gledam tujcem na vetrobranska stekla. Verjemite, da jih veliko nima vinjet. Tako zgubljamo dvakrat: goljufajo nas, pa še Bruslju in Co. smo v zobeh. V Avstriji sem letos mislim da petkrat peljal iz avtoceste na parkirišče z 20 ljudmi Asfinaga in policijo. Plačati pa moraš seveda takoj, v primeru, če nimaš vinjete. Znanec je celo pustil avtoradio tam, ker ni imel dovolj denarja. Kasneje pa je naredil 200km, da so mu ga vrnili, plačal je kazen, pa še vinjeto je moral kupiti. In tega je pri nas pemalo, vsaj po mojem mnenju. Slovenci smo se in se bomo še naprej vedno prilagajali. Taki smo!!
robert2
29. 10. 2008 10.42
Veliko vas je takih, ki sekate po Jelinčiču. Prav ima!!! Zakaj bi se zopet nekomu podrejali?? Tudi mi moramo plačevati vinjete, cestnine ali tunelnine, kjerkoli se vozimo. Komu se lahko pritožimo? Če tega nočemoplačati, se bomo pač morali voziti po stranskih in običajno daljših poteh. Tam pa te pokasirajo njihove policije in si na istem. Kdo pa pravi, da se vsi ti morajo voziti čez Slo? Naj nas pač obvozijo drugod. Za sabo puščajo le smeti in \"drek\"- si je morda že kdo od teh ogledal kako parkirišče, kjer se taki zaustavljajo??? Če pa že moramo, pa bi jaz predlagal 8-10 dnevno vinjeto ali celo manj (ker nas večina hodi na dopust za 14 dni), jo zaračunal vsaj pol cene polletne vinjete ca. 17-20€, vendar bi potem na cesto postavil maximalen nadzor in vse neplačnike kaznoval dvojno. Pa ne rabijo to biti Darsovi, ampak poberejo ljudi preko javnih del iz Zavoda za zaposlovanje. Zanesljivo sami sebe pokrijejo in še blagajno polnijo. Tako bi celo ubil dve muhi na ena mah, pa še Bruslju bi zavezali \"g...\".
Zvone Kokalj
29. 10. 2008 09.40
Saj EU sploh ne trdi, da gre za diskriminacijo na podlagi dravljanstva. S svojim opominom namreč ščiti tiste, ki jih država neodgovorno odira. To pa so tudi slovenski državljani, ki komaj kdaj uporabljajo avtoceste, zdomci in seveda turisti, ki enkrat letno prečkajo nekaj kiliometrov Slovenije. Pri tem pa slovenske avtoceste vsak dan prečka po dolgem in počez vse več tujih tovornjakov. Znano je, da ti znatno bolj uničujejo ceste kot osebni avtomobili. Prav zato (in najbrž tudi zaradi \"super mega kvalitete\" del) je Slovenija te dni seo samo gradbišče! Namesto da bi odhajajoča (in prihodnja!) vlada razmislila o argumentih - ne samo iz EU!!! - trmari ... in enostavno pozablja na drugi argument: da je namreč vinjeta \"pavšalna obdavčitev! S tem pa se spremeni še kaj...
scoop
29. 10. 2008 09.20
Volk D, samo tolk da te opomnem, ker vidim da neves kaj pises... Vinjete so samo zacasna resitev... Dokler v cca. 2 letih ne uvedejo satelitskega cestninjenja... Tko da... Dej mir, ok ? ... :) O kaksnih 10ih, 15ih letih govoris ? :) In ja, v vseh drzavah oz. v vecini njih imajo vinjete tudi za krajse casovno obdobje, like 1 teden, 10 dni...
bozjibic
29. 10. 2008 09.04
Plemeniti splet klati neumnosti, ker je v položaju, da si to lahko privošči. Upam, da bo nekoč v vladi in bo nosil tudi odgovornost za njegova dejanja, ne pa da se redi na račun davkoplačevalcev!
hakihak
29. 10. 2008 08.52
vlada ne bo pristala????? katera vlada zdajšna ali kasnejša?? zmago ima spet prav: NE DAJMO SE, DOKAŽIMO DA SMO NA SLOVENSKEM MI GOSPODAR!!!!!! ALI PA SE SPET MOTIM???!!!!
Tonček Balonček
29. 10. 2008 08.38
V čem je problem, da vztrajajo pri polletnih vinjetah. Imajo podatke o gibanju in frekventnosti tuih avtomobilov, krajše vinejte bodo več ali amnj kupovali tujci. Naj nastavijo ustrezne cene, da bomo pokasirali dovolj in več kot zdaj in stvar bo urejena, tisti italjanski komisar pa ne bo več težil! A je to taak kunšt? 95 odstotkov Slovencev bo itak kupilo letno vinjeto, če jo pa rabimo še za obvoznice in sploh povsod!
Emil Kvar
29. 10. 2008 07.25
še vedno nerazumem zakaj ne bi uvedli vinjet za krajši čas, če jih imajo avstrijci, madžari itd. In še vedno mi ni jasno zakaj bi podražili polletne in letne vinjete, če bi uvedli desetdnevne. Kje je tu logika, ali res moramo biti na vseh področjih posebneži.
VolkD
28. 10. 2008 21.21
In če že, potem naj narede enodnevno vinjeto za 15 €. razlog je preprost. Da golazen, ki misli zgolj nase čimprej prečka našo ljubo deželo in bomo imeli mir pred njimi.
VolkD
28. 10. 2008 21.18
Tudi v Sloveniji je zelo dosti ljudi, ki se samo enkrat letno peljejo v Ljubljano. In ? Če gospodom z Bruslja ni prav tako, naj pa doma ostanejo, saj jih nihče ne tera tu zapravljat \"ogromnega\" premoženja. Gredo lahko kar v Avstrijo plačevat tunelnine, pa v Italijo plačevat za urejanje prelazov. In nora bi naša vlada bila, če bi ne postavila rampe na Vršič in pokasirala za vzrževanje ceste, ki jo vsako leto uniči zima. In če se recimo odločimo za 10-dnevne vinjete. Potem se bo našel nekdo, ki bo hotel imeti 5 dnevne. Pa bomo spet rekli ja ja seveda... In veste kaj bo potem ? Čez 10 ali 15 let bomo imeli vinjete na minute ! Neka spodnja časovna meja mora obstajati. In ta je definirana z racionalizacijo sistema samega. Tiskanje in razpečava vinjet namreč ni zastonj. Vsi izračuni in simulacije za posamezne primere tudi ne. Ko bo testroške pokrival bruselj, naj se pa kar zmišljuje še 10 ali 7 dnevne vinjete. Sicer pa je zdaj le postalo jasno, da so v Sloveniji za potovanje po avtocesti potrebne vinjete. Torej je čas, da \"simbolične\" kazni za kršitelje dvignemo za faktor 10 ali pa celo 20 !!
Uroš Palhartinger
28. 10. 2008 21.10
Avtocesto zapret za tujce... Sploh za Turke... Naj se preko Madžarske vozijo domov na Ararat...
vinadap
28. 10. 2008 19.50
Lionkingo - tudi jaz se peljem enkrat letno v Munchen,pa me stane 38€. Čemu?
12309
28. 10. 2008 19.49
Prav Jelinčiča najbolj srbijo vinjete, se bo dobiček od turizma na Hrvaškem zmanjšal.
12309
28. 10. 2008 19.45
Tale Jelinčič naj pa kar zapre gobec pa pravac Hrvaška, joj saj res, Hrvate sovraži !
12309
28. 10. 2008 19.41
Menda se ne bo Bruselj klanjal neposlušni članici, če zakon pravi da je zakon diskriminatoren potem je verjetno res diskriminatoren. Nemec se pelje enkrat na leto na Hrvaško, medtem ko domačini uporabljajo cestni križ vsak dan. Meni se bi tudi za malo zdelo plačat 15.000 SIT da prečkam Slovenijo, halo?