Slovenija

Tuje delavce oborožiti z znanjem o njihovih pravicah

Ljubljana, 12. 08. 2010 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
20

Le tako obstaja upanje, da tuji delavci ne bodo več deležni nepravic, ki jim jih povzročajo nekateri delodajalci. V dobrih dveh mesecih so na Info točkah zavoda za zaposlovanje svetovali kar 821 ljudem.

Skrb za delavce iz tujine, ki so v naši državi deležni številnih krivic, je pred dobrima dvema mesecema prevzel tudi zavod za zaposlovanje. Konec maja je zavod v središču Ljubljane odprl Info točko za tujce, katere glavni namen je tujcem oziroma delavcem migrantom na enem mestu posredovati ključne podatke o pogojih za delo in življenje ter jim tako omogočiti uspešnejšo integracijo v novem okolju.

V tem času so sodelavci zavoda posredovali informacije oziroma svetovali kar 821 osebam in številnim delodajalcem. Delujejo tudi na terenu, saj poskušajo navezati stik s tujimi delavci, ko ti prenehajo z delom na gradbiščih. Znano je, da ti delavci na gradbiščih ponavadi delajo od jutra do večera, časa za iskanje informacij in pravic pa nimajo. Zato je še kako pomembno, da do njih pristopijo kar sodelavci zavoda. Sicer pa so na terenu tudi številni drugi aktivisti raznih društev in tudi predstavniki sindikatov, ki poskušajo pomagati ljudem.

K delavcem tudi v samski dom

Delavci morajo poznati svoje pravice. Tako bodo takoj zaznali, da delodajalec krši delovnopravno zakonodajo, s hitrimi ukrepi pa bi lahko preprečili marsikatero zlorabo delavcev.
Delavci morajo poznati svoje pravice. Tako bodo takoj zaznali, da delodajalec krši delovnopravno zakonodajo, s hitrimi ukrepi pa bi lahko preprečili marsikatero zlorabo delavcev. FOTO: Reuters
Tudi v prihodnje zavod skupaj z drugimi organizacijami pripravlja podobne obiske po samskih domovih, saj po dosedanjih ugotovitvah tuji delavci kljub intenzivnemu obveščanju prek različnih komunikacijskih kanalov še ne poznajo dovolj svojih pravic in obveznosti, ki izhajajo iz dela. Zavod za zaposlovanje

Tako so sodelavci z Info točke v sodelovanju z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, Slovensko filantropijo in predstavniki območnih služb zavoda obiskali že osem tako imenovanih samskih domov po Sloveniji, kjer prebivajo tujci," so razložili na zavodu.

'Zanimanje je bilo veliko'

Včeraj zvečer so obiskali samski dom Bežigrad v Ljubljani. Zanimanje delavcev za pogovor in pridobivanje informacij je bilo izjemno, pravijo na zavodu. "Navzoče so seznanili z glavnimi poudarki iz delovnopravne zakonodaje, poleg tega so jim predstavili, kar morajo vedeti glede bivalnih pogojev, ureditve prijave bivališča ... Sodelavci zavoda so jim posredovali tudi informacije o aktualnih prostih delovnih mestih, jih opremili z vsemi ustreznimi kontaktnimi podatki, informativnimi gradivi ..." so še razložili.

Zavod je za tuje delavce pripravil zloženke v več različnih jezikih, kjer so na voljo vse poglavitne informacije o bivalnih in delovnih pogojih. "Te bi tuji delavci morali poznati, da bi se zavedali svojih pravic ter tako opozorili delodajalce na morebitno nespoštovanje delovnopravne zakonodaje,” so pojasnili na zavodu za zaposlovanje.

Kaj želijo izvedeti?

Delavca
Delavca FOTO: Reuters

Tuji delavci želijo predvsem pridobiti informacije glede urejanja delovnih razmerij ter urejanja bivalnih pogojev zase in za družino. Zanima jih tudi, kako naj uredijo zdravstveno zavarovanje, kako do zdravstvene pomoči in podobno.

Sprašujejo tudi o postopkih za odprtje samostojne poslovne dejavnosti, nudenje brezplačne pravne pomoči, seveda pa jih tudi skrbi, ali jim delodajalec plačuje prispevke. Zato predstavnike zavoda sprašujejo, kako naj preverijo te podatke.

Zanima jih tudi, katera prosta delovna mesta so na voljo. "Prav tu je zavod lahko v veliko pomoč, saj nudi informacije o prostih delovnih mestih pri delodajalcih, ki jim do sedaj ni bil izrečen ukrep inšpektorata za delo," so razložili predstavniki zavoda za zaposlovanje.

Ne le delati, temveč tudi živeti v Sloveniji

Dejstvo je, da ljudje, ki živijo in delajo v Sloveniji, želijo pridobiti čim več informacij o svojih pravicah in tudi dolžnostih. Nekateri se namreč soočajo z nečloveškimi bivanjskimi razmerami, nepravilnostmi pri izplačevanju osebnega dohodka, socialnih prispevkov in podobno. Prav tako nimajo pogojev oziroma časa, da bi navezali kakršne koli kontakte z okolico. Tako so obsojeni le na delovno mesto in prostor, v katerem prespijo. Interakcije z drugimi ljudmi večina teh delavcev nima, tako da jim je dobesedno onemogočeno spoznavanje in učenje slovenskega jezika, navezovanje prijateljstev in ustvarjanje normalnega življenja. Takšno življenje pa poraja med drugim tudi hude stiske in občutke izključenosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawboy
02. 09. 2010 14.04
Če uradne osebe ne ukrepajo ob neplačevanju plač in socialnih prispevkov ter drugačnem izkoriščanju delavcev, onemogočajo delodajalcem pridobitev neupravičene koristi, kar pa je korupcija. In kaj mi bo potem znanje o mojih pravicah, če mi jih uradne osebe onemogočajo, da bi kakorkoli in kadarkoli lahko uveljavljal Ustavne pravice.
kawboy
12. 08. 2010 20.20
Ja kaj jim pa bodo pomagale pravice in dolžnosti, takšni kateri izigravajo zakonodajo in sistem kot so posamezni delodajalci pa ne bodo nikoli preganjani niti kazensko in niti odškodninsko? Čeprav je to vse zapisano v zakonodaji, žal državne inštitucije ne delujejo v skladu z zakoni ampak si razlagajo zakone vsak po svoje? Tudi Slovenski delavci poznamo Ustavo, razne zakone in pravice ter dolžnosti, pa kaj nam to pomaga,če so le mrtve črke na papirju, najbolj so problematični dokazi, ker ti državni uslužbenci nobenega ne priznajo. In tako posledično delavec ne more uveljavljati Ustavnih pravic, kaj šele kaj drugega?
Buena Vita
12. 08. 2010 19.16
150 TISOČ SLOVENCEV JE NA CESTI
gripson
18. 12. 2011 17.39
Buena Vita
12. 08. 2010 19.16
UUHA,,BO ŽE KRESALOVA NAREDILA PROU,IZGNALA JIH BO,SAJ NISO NJENI VOLIVCI IN MARŠ S POLICIJSKIM KORDONOM NA MEJO IN DOMOV,BREZ PLAČ IN HRANE,BREZ VSEGA TO JE NAPREDEK ŠTALALENIJE,ZVANA KOALICIJSKI TRIANGEL UNIČEVALCEV
gripson
18. 12. 2011 17.38
Izklopi caps, in nauči se slovenskega jezika.
gripson
18. 12. 2011 17.38
Izklopi caps in nauči se slovenskega jezika
Nicolete
12. 08. 2010 18.51
+1
Slovenskih delavcev in delavk se pa ti v info točki bojijo..vsak čas se jih bodo tudi imeli zakaj.
Nicolete
12. 08. 2010 18.31
A za 120 000 Slovencev že na cesti in še 30 000 ki jih bo Slovencev namreč pa niso odprli ene info točke.
gripson
18. 12. 2011 17.39
.357
12. 08. 2010 17.49
Dolfa je imel pravice na vhodu napisane : "Arbeit macht frei !"
breyakuzla
12. 08. 2010 17.27
farsa! farsa je vse to! skupaj s tem člankom!
Penzic
12. 08. 2010 15.46
Odnos do tujih delavcev v Sloveniji nam je lahko samo sramota in vsekakor bi to bilo potrebno internacionalizirati, naj se ve, kakšna država je ta Slovenija. Že samo dejstvo da so se šele po 20 letih spomnili info točke za tujce, pa tudi direktnega dela na terenu, pove kakšne servise nam omogoča država. V zadnjem letu sem kar veliko sodeloval z enim uradom za delo in moram priznati, da sem zgrožen, kaj nudijo in kaj so sploh sposobni ponudit. Razen tega, da vodijo evidenco brezposelnih (kar glih ni neka umetnost) in organizirajo plačilo nadomestila, vse ostalo delajo "podizvajalci" in to za takšen denar, da te kar groza.
Jullia
12. 08. 2010 15.43
za komentatorja KLASIK sem dala oceno prikazete pa , kot minus!? zakaj? in to se velikokrat dogaja..:(:(:(
porka.malorka
12. 08. 2010 14.08
Najboljš za slovenca bi blo če bi popolnoma omejili tujo delovno silo. Ker nam telele znižujejo urno postavko.
gripson
18. 12. 2011 17.49
Ja, kaj pa delaš da ti znižujejo urno postavko?
dr_fik
12. 08. 2010 14.03
"Skrb za delavce iz tujine, ki so v naši državi deležni številnih krivic, je pred dobrima dvema mesecema prevzel tudi zavod za zaposlovanje..." !!!!!! pred DVEMA MESECEMA?? Ljudje božji ja kateri organ pa je to?? Mesnica? Mizarstvo? Knjižnica?? Kolikor vem je to MINISTRSTVO ZA DELO in podobne bučke in ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE . Ja kaj so pa ti modeli delali do sedaj??? Zadnjih 20 LET???? So samo plačo vlekli, pa papirje prestavljali, pa pisali poročila o tem, koliko dela imajo, pa mozgali in znanstveno dokazovali, da mormo slovenci delat do smrti. Lubi bog????Predlagam to ministrstvo, ministra, vse organe v sestavu za nobelovo nagrado za pamet, saj so v kratkem roku 20 let poštudirali, da so pravice delavcev....v njihovem delokrogu. Čestitam.
Uporabnik113189
12. 08. 2010 13.14
Gonilo vsega dogajanja je kapital, ki vidi v nizki ceni delovne sile iz bivše Jugoslavije priložnost za zaslužek. Zato so se lotili megalomanskih projektov in nenormalno povečali ter strahotno obremneli slovenski trg delovne sile s tujimi delavci. Nenaden naval tujcev predvsem v gradbeništvu pa ima za posledico uničenje ali opustošenje kapitala predvsem naših obrtnikov in tudi vseh branž ki so sodelavale pri projektih v gradbenuištvu. Razlike med obljubljenimi plačili in dejaskimi bodo namreč gromozanske. Nesolventnost se bo širila kot kuga. Medtem ko se seli večina slovencev na zavod za zaposlovanje, tuji delavci nosijo naš kapital v njihove sosednje obubožane države, kar bo v končni fazi pomenilo prej ali slej izenačenje revščine. Nam pa bodo ostali veliki stanovanjski kompleksi, avtoceste, kolesarske poti in nove kanalizacije, veliki športni objekti itd. Vse to pa bo prinašalo zaslužek samo nekaterim velikim lastnikom in koncesionarjem. Vsi ostali pa bomo iskali službe po celem svetu, ker jih pri nas ne bo. Naša država ni razmislila o kontroliranem pritoku tuje delovne sile s ciljem, da ohrani večino dela in s tem plač za svoje državljane. Niti o razvoju gopodarstva tako, da se bo povečalo število delovnih mest. Neravnotežje na trgu delovne sile je podobno cunamiju. V nasprotju z Avstrijo, kjer je število tujcev omejeno in strogo nadzorovano. Na ta način se zagotavlja tudi da imajo vsi delavci zagotovljene plače in da se hkrati ohranja na trgu delovne sile nakakšno ravnovesje. Meni osebno pa je iz izkušnje povsem jasno kaj se bo v prihodnje zgodilo po stari slovenski navadi. Ne bodo polovili črnoborzijancev, delavcev na črno in švercerjev. Naša država bo zopet napadla že tajko oropane slovenske podjetnike, ki so že tako ali drugače v brezupnem položaju zaradi poplavnega vala brezposelnih iz sosednjih držav s ponudbami izpod vsake razumne cene. Ko se bodo ti prenašalci keša v polivinilastih vrečkah umaknili nazaj domov, bo v našo mali državici ostalo kadrovsko opustošenje, ko nihče delovno sposoben ne bo znal praktično ničesar razen filozofirati. Iz te dejavnosti pa si kruh težko služi že naš slavni Žižek ki je popolnoma zasedel že ves razpoložljiv svetovni trg.
RobinHood
12. 08. 2010 13.10
Tuje delavce oborožiti z znanjem o njihovih pravicah - PRAVILNO !!
CKKPJ_Milko
12. 08. 2010 12.54
Domače pa hitro razorožiti da ne bodo predstavljali grožnje oblasti zmagovitega trojčka.