Slovenija

FOTO: Če ne zaprosijo za azil, jim v Centru za tujce zaračunajo 20 evrov na dan

Ljubljana, 17. 09. 2015 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tujcem, ki nezakonito prečkajo našo državo in jih odpeljejo v Center za tujce v Postojni – ti pa nato ne zaprosijo za azil – Slovenija zaračuna 20 evrov na dan za bivanje v centru. Tam sicer imajo prenočišče in hrano, a vzamejo jim vse osebne stvari, tudi telefon in ves denar, gibanje pa je omejeno le na ograjeno dvorišče.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V centru za tujce Postojna
    01:36
    Iz SVETA: V centru za tujce Postojna
  • Iz 24UR: Postojnski center lahko sprejme 400 ljudi
    02:45
    Iz 24UR: Postojnski center lahko sprejme 400 ljudi
V Centru za tujce v Postojni je teden dni bivalo tudi 14 beguncev, ki naj bi bili iz Sirije.
V Centru za tujce v Postojni je teden dni bivalo tudi 14 beguncev, ki naj bi bili iz Sirije. FOTO: Damjan Žibert

Slovenija vsem tujcem, ki jih dobijo pri nelegalnem zadrževanju v državi in ki v Sloveniji ne zaprosijo za azil, zaračuna 20 evrov za dan bivanja v Centru za tujce v Postojni, piše današnji Dnevnik. Torej, tudi 14 beguncem, domnevno Sirijcem, ki so jih od petka zadrževali v Postojni, bodo zaračunali za bivanje, čeprav ti v Sloveniji sploh niso nameravali ostati, ampak so jo zgolj prečkali na poti proti Avstriji in Nemčiji. Danes so sicer ti zaprosili za azil.

"Tujci so dolžni na podlagi Zakona o tujcih sami kriti stroške svojega preživljanja in nastanitve ter stroške odstranitve," so nam pojasnili na Generalni policijski upravi. In za dan bivanja v postojnskem centru jim zaračunajo kar 20 evrov.

Po podatkih, ki so nam jih posredovali s policije, so tujci v letošnjem letu v Centru za tujce deponirali 33 tisoč evrov, od tega so jim za bivanje zaračunali 9000 evrov. Toliko je namreč od tujcev romalo v državni proračun.

Kaj je všteto v to ceno? Stroški bivanja in hrane, elektrike, vode, plina, komunalnih storitev, čiščenja, pojasnjujejo na policiji. In zakaj 20 evrov? Toliko so izračunali na podlagi povprečnih dnevnih stroškov na osebo. Postopek za vrnitev v drugo državo pa se lahko zavleče, temu primerno pa se nakopičijo tudi stroški, ki jih tujcem obračunajo na koncu, ko jih "odstranijo" iz države. "Nikoli se ne obračunavajo stroški vnaprej, vedno ob zaključku bivanja," pravi Drago Menegalija iz GPU.

Tujcem, tudi beguncem, ki ne zaprosijo za azil, pa ob nastanitvi v center odvzamejo denar in osebne stvari, kot je denimo mobilni telefon. "Ko so tujci sprejeti in nastanjeni v center, so dolžni lastna sredstva deponirati," pravijo na GPU.

Tujci, ki so nastanjeni v centru, se ne morejo svobodno gibati.
Tujci, ki so nastanjeni v centru, se ne morejo svobodno gibati. FOTO: Damjan Žibert

Ko so enkrat v centru, pa se lahko svobodno gibajo le na ograjenem dvorišču. Če morajo kaj kupiti, jim del denarja vrnejo. "V času nastanitve, zaradi zadovoljevanja nujnih osebnih potreb, lahko ta sredstva koristijo – se jim vračajo. To pomeni, da ob zaključku nastanitve največkrat tujci nimajo več lastnih sredstev, s katerimi bi lahko pokrili stroške bivanja," so še zapisali. V tem primeru stroške krijejo iz državnega proračuna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3