Slovenija

Tudi živali zebe: za ohranjanje telesne temperature potrebujejo več hrane

Ljubljana, 09. 01. 2017 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja lastnike in skrbnike živali, da v ekstremnem mrazu ustrezno poskrbijo za svoje živali. Pasje ute so primerne samo, če so dobro izolirane, niso izpostavljene prepihu in imajo psi ustrezen material za ležišče.

V obdobju, ko tudi podnevi temperatura ostaja pod lediščem, v Upravi RS za varno hrano priporočajo lastnikom in skrbnikom živali, da jim omogočijo počitek v zaprtih in ogrevanih prostorih s suhim ležiščem.

Za pasje mladiče, kratkodlake pse, male družne pse in hrte je zunanja namestitev v ekstremnih zimskih temperaturah povsem neprimerna. Za naštete pse za sprehode v takih ekstremnih temperaturah na upravi svetujejo uporabo zaščitnih oblačil, ki prekrijejo izpostavljene dele, na katerih se pes hitro ohlaja, ter zaščito tačk z mazili ali z nepremočljivimi nogavicami.

Za domače živali je zunanja namestitev v ekstremnih zimskih razmerah povsem neprimerna.
Za domače živali je zunanja namestitev v ekstremnih zimskih razmerah povsem neprimerna. FOTO: Thinkstock

Prostoživeče zunanje mačke v tem času potrebujejo več energetsko bogate hrane in toplejše zavetje s suhim in dobro izoliranim ležiščem.

"Tudi za pašne živali so temperature pod -10 stopinj Celzija ekstremne in živali v takih razmerah potrebujejo dovolj krme - prežvekovalci dovolj krme sena, slame - suh in topel prostor za počitek ter pitno vodo, kar je v trenutnih razmerah težko zagotavljati, zato priporočamo, da se živali umakne v hleve," še poudarjajo v upravi.

Še posebej so izpostavili skrb za živali pri prevozu. Glede na zakonodajo je treba pri prevozu živali zagotoviti ustrezno temperaturo znotraj oddelka z živalmi, ne glede na to ali se vozilo premika ali stoji. Pri dolgih vožnjah mora biti temperatura med pet in 30 stopinj Celzija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rde?kar
09. 01. 2017 18.20
-5
Bluzenje poskrbite za stare ljudi
metronom
09. 01. 2017 18.02
+3
pop tv mate zelo sposobne novinarje ravno tako kot nsi politiko
vzdev
09. 01. 2017 18.00
-2
Kaj pišete neumnosti? Mačke in psi lahko brez težav preživijo zunaj. Sam imam mačka večino časa zunaj. Res se mi naprimer zasmili in ga želim v tem hladnem vremenu spustiti tudi v hišo. Toda maček sploh ne želi biti veliko časa znotraj. Mogoče kakšno uro leži na kavču, nato pa želi sama iti ven. Pa tudi če je krepko pod minusom.