Slovenija

Tudi zdravstveni delavci zagrozili s stavko. 'Naše delo je premalo vrednoteno'

Ljubljana, 21. 12. 2017 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavkovne aktivnosti sta začela tudi sindikat delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva. Prepričani so, da je njihovo delo premalo vrednoteno, še posebej po vladnem popuščanju zaradi pritiskov posameznih poklicnih skupin.

Stavkovne aktivnosti sta začela tudi sindikat delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva, in sicer zaradi neuspešnih poskusov dogovora z vlado za odpravo anomalij v javnem sektorju. Prepričani so, da je njihovo delo premalo vrednoteno, še posebej po vladnem popuščanju zaradi pritiskov posameznih poklicnih skupin.

Kot so zapisali v skupnem sporočilu za javnost sindikatov, ki po njihovih navedbah združujeta 80 odstotkov vsega organiziranega članstva v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva v Sloveniji, zaposleni v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih upokojencev, centrih za socialno delo, posebnih socialnovarstvenih zavodih, lekarnah, zdraviliščih in drugih ustanovah delajo vse dni v letu, tudi ob nedeljah in praznikih in tudi ponoči.

Pomanjkanje kadra v socialnem varstvu, ponekod tudi v zdravstvu, že dosega kritične meje, opozarjajo.
Pomanjkanje kadra v socialnem varstvu, ponekod tudi v zdravstvu, že dosega kritične meje, opozarjajo. FOTO: Thinkstock

S tem, ko je vlada popustila pritiskom in posameznim poklicnim skupinam selektivno dvignila plače, so po njihovem prepričanju nastale nove anomalije. "S tem vlada kaže, da ni sposobna izpeljati dogovora na ravni socialnega dialoga in nas, sindikate, sili v zaostrovanje sindikalnih aktivnosti," so navedli.

Svoje zahteve vežejo tudi na dogovorjeno z zdravniki, saj si, kot so zapisali, ne morejo "predstavljati delovanja zdravstvenega sistema brez ustrezne primerljivosti zdravstvenih delavcev in sodelavcev".

Kot so spomnili v sindikatih zdravstva in socialnega varstva v današnjem sporočilu za javnost, si že vrsto let prizadevajo za uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, ki so zapisani v modri knjigi standardov in normativov v zdravstveni in babiški negi ter oskrbi. Opozorili so tudi, da pomanjkanje kadra v socialnem varstvu, ponekod tudi v zdravstvu že dosega kritične meje, zaposleni so iztrošeni, kar se odraža tudi v bolniški odsotnosti. Zahtevajo pa tudi spoštovanje prostih vikendov, ustrezno plačilo praznikov in nedelj ter nočnega dela.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, pod katerim sta podpisana predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar in predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič, bodo stavkovne zahteve oblikovali in predložili vladni pogajalski skupini.

Med predstavniki vlade in sindikati javnega sektorja sicer potekajo pogajanja o odpravi anomalij pri vrednotenju delovnih mest nad 26. plačnim razredom, a so ta teden ugotovili, da s sindikalnima skupinama ni mogoče skleniti dogovora o parafi sporazuma. Omenjenim pogajanjem pa naj bi sledil tudi dogovor o odpravi odstopanj, do katerega je prišlo zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
22. 12. 2017 17.35
Vse cene so v državi pretirano visoke,če pogledate samo za zdravila v naših lekarnah in v Avstrijskih,naša zdravila na bel recept so dražja tudi do 300-500%,vse to in še marsikaj drugega se naj zniža,pa bodo že te plače previsoke
BUONcaffee
21. 12. 2017 18.44
+1
Na koncu ne bo nič, ker se bodo skregala med sabo, ha, ha,......
razocarani
21. 12. 2017 21.05
+3
ko je denar vmes so hitro prjatli samo pri delitvi se pa res skregajo ,,enkrat dobijo eni pa hocejo se drugi in zacaran krog ce nihce ne bi nic dobil pa bi bilmir in vsi bi bili srecni ker nihce nic ne dobi tako pa FOVSIJA zene vse te naprej in napej ,,zakaj pa ima oni nekaj vec in tako dalje ,,ja prava slovenska idila in folklora ,,ce ti ne pase pa pojdi kaj jih je malo na zavodu ,tako bi moralo biti ne pa vedno eni in isti nezadovoljni ,,kaj pa vecina ki gara in dobi vedno manj ,,teh pa tile ki imajo cas strajkati ne vidite ,,,kje pa vi ste nekaj vec kot tisti ki niso v drzavni upravi ,,a kdo polni to vedno spraznjeno vreco ?????????ko pa vidite b bolnisnici tega reveza pa se dobesedno norcujete iz njega ,,samo za gospodo ste pa vedno na razpolago a ta gospoda vsem krade ne da bi vsaj davke placevali ,,,in se vedno so pri vas priviligirani ,,vsi se jim klanjate in lezete v zadnjice ,,,
Transformerji
21. 12. 2017 18.28
+1
Ugotovil sem, zakaj ne štrajkajo iz gospodarskega sektorja in upokojenci (celo Romi so imeli svoj protest); zato, ker bo vse gospodarske dejavnosti nadomestila robotika, tudi pri nas se odpira tovarna robotov. Predno bo štrajkal gospodarski sektor, bodo delavce že nadomestili roboti. Ti pa ne bodo štrajkali. Nov svetovni red - peščica bogatašev in nepregledna množica revnih. Že dolgo za to skrbi Sorosova podpora nevladnih organizacij, ki skrbi za širjenje pomoči in dobrote. Če v razvitem svetu upada rodnost, se pa ljudi uvozi. Se bodo razmnožili pa z našimi vred postali kriminalci.
ooResnicA
21. 12. 2017 18.03
+3
....ročna bremza bravo sestrice in bratci...gotofi so!!!
devote
21. 12. 2017 17.58
+2
Najbolj obremenjene in najbolj spregledane so se vedno tiste med. sestre, ki delajo DIREKTNO ob bolniški postelji petek in svetek, praznike, nedelje, nočne... največkrat so to srednje sestre, ponekod pa tudi diplomirane. Ta turnusni tip dela je ABSOLUTNO PREMALO plačan GLEDE NA ZAHTEVNOST. Že po tem se vidi, kako zahtevno je delo direktno z bolniki, da vse, kar more beži od bolniške postelje... vse to gre na škodo bolnika. predvsem dipl. med. sestre bi bile rade gospe znotraj sistema, se ukvarjale samo s papirji, administracijo, skratka s samimi finimi opravili, bolnega bi po njihovo videle le še preko računalnika..., od pon. do petka dopoldne po možnosti. ob tem pa štartale s 34. plačnim razredom...
Levcekk
21. 12. 2017 17.40
+0
Ma se prevec dobijo,mene ze 3 leta vlecejo z preiskavami za transplantacijo ledvice in zdaj ne verjamem vec,v nakljucje ampak namarno zavlacevanje povrhu vsega bo pa predstojnica nefrologije g.Buturevic zdaj strokovna direktorica UKC LJ.Ali si res zasluzijo vecje place?
razocarani
21. 12. 2017 17.10
+4
komentar za erjavcka ,,,kdaj pa bomo strajkali upokojenci ki prejemamo pokojnino ki je pod pragom revscine ,,,tega pa nihce noce videti ,,takih ki prejemajo pokojnino pod 600 evri je vecina ,,no vsi ti danasnji strajkaci bodo nekoc tudi pred tem kako pa boste praziveli z pol manj kot danes ,,????????? in kako prezivi vecina delavstva na minimalcu ki je tudi ze pod tistim pragom ,,,,
razocarani
21. 12. 2017 17.00
+6
najboljse da nas upokojenc e pospravite pa bo manj dela po bolnisnicah in domovih za starejse ,,,vcasih imam obcutek da se nekateri ki imajo opravka z upokojnci kar trudijo da bi nas bilo cim manj ,,zalostno da nocejo vedeti da bodo tudi oni nekoc stari ,,, ja vem da smo vsem upokojenci v zelodcu ,,to cutis v vseh teh ustanovah ,,,
proofreader
21. 12. 2017 16.53
+8
Najbolje da se šolnikom vzame, tisti imajo že sedaj preveč. Ali pa da gredo po 12h šolniki pomagat v zdravstvo in delit hrano v domovih za upokojence.
proofreader
21. 12. 2017 16.51
+2
Naredi se spletna stran in uporabniki storitev glasujejo, ali si zaposleni zasluži višjo plačo. To bo dvignilo kvaliteto storitev in zadovoljstvo uporabnikov.
Castrum
21. 12. 2017 16.48
+1
Vsi, ki prejemajo plačo iz proračuna, bi morali imeti ZAKONSKO PREPOVED stavke !
tonivecnormalno
21. 12. 2017 16.50
+3
to je splošna univerzalna človekova pravica! to se ne sme in ne more prepovedati kar tako! zakonsko bi bilo treba omejiti samo plače vseh vodij in direktorjev, ki šibajo minimalne plače tudi do 14x in več!
proofreader
21. 12. 2017 16.51
+2
Nimajo kaj stavkati, če gre iz mojega žepa.
Castrum
21. 12. 2017 16.57
+3
Vojak recimo po zakonu ne sme štrajkati! Govoriš o pravicah? Kje so pa moje pravice kot uporabnik javnih storitev? Jaz plačujem v proračun zato, da sistem deluje, ne pa zato, da si bo vsak "štrukelj" spomnil štrajkati pet mesecev pred vsakimi volitvami in to samo in edino zato - da si dvignejo plačo! Gnusno in ponižujoče do vseh nas iz realnega sektorja!
Madeni
21. 12. 2017 16.20
+7
To kar si gre javni sektor v SLOVENIJI to je višek kriminala neke družbe to je preprosto čisti IDIOTIZEM..
razocarani
21. 12. 2017 17.05
+4
ne to je pohlep teh ki imajo toliko privilegijev kot si jih delavci v privat sektorju niti ne predstavljajo ,,vecina njih ima placan se dodatek k pokojnini tako da bo ta veliko vecja ,,se ti pohlepnezi zavedajo koliksne place prejemajo delavci in pod kaksnimi pogoji delajo ,,,sigurno ne ,,da ne recem kako prezivlja vecina upokojencev ki je pod pragom revscine ,,ja tisti ki se znamo racunati smo pravi carovniki da poklopimo mesec z mesecem brez dolgov ali v minusu ,,in z to borno pokojnino se pomagamo otrokom ,,,kako bo sele tem ko pokojnine niti dobili ne bodo ,,,
Madeni
21. 12. 2017 16.12
+3
50 000 jih je v javnem, sekktorju preveč pa še kar napenjajo..
razocarani
21. 12. 2017 17.06
+3
to je to in ta denar naj razdelijo tistim ki imajo voljo do dela ,,,
Madeni
21. 12. 2017 16.11
+1
Kaštrunovanje...
razocarani
21. 12. 2017 17.07
+2
in strukljevanje ,,,strukljcki so se se vsako leto podrazili
planetiusode
21. 12. 2017 16.06
+15
Enim sigurno treba zvišat,ne pa vsem,ne moreš primerjat medicinsko sestro v ukc-ju ali domu starejših,z sestro v ZD,brez nočnih,od pon. do petka,praznikov ....
proofreader
21. 12. 2017 15.54
+12
30.000 javnosektorašev je viška. Če se to spuca, bo dovolj za ostale.
mertseger
21. 12. 2017 15.42
+15
Predlagamm da gremo tudi vsi v gospodarstvu stavkat, pri nas tudi niso šle zanjih 5 let plače nič gor.
dr.dare
21. 12. 2017 15.48
+2
mertseger
21. 12. 2017 16.00
+0
Saj veš ko hoče javni sektor več mora gospodarstvo bolj delat....
dajno
21. 12. 2017 15.27
+20
Vsakega 5ga v JU odpustit! Izjema medicinsko osebje, gasilci, policisti na terenu
masaker1975
21. 12. 2017 16.50
+0
dipe
21. 12. 2017 15.20
+4
Stavkata usi ki lahko ( ki so na državnih jaslah). Naj stavkata gradbeni delavc,,če si upa.
dr.dare
21. 12. 2017 15.48
+2
sestreljenijastreb
21. 12. 2017 16.01
+4
sej lahka javne jasli hitro posnatejo zasebne pa da vidimo kok ma kir v žepu za svoje zdravje
emilzapata
21. 12. 2017 15.12
+2
v tej državi ne bi rad minister, še manj premier, "demokracija" je naporna reč. Saj je v post revolucionarni rusiji tudi vsak vlekel krpo v svoj konec, potem je pa prišel jekleni, to se ni zgodilo po naključju.