Slovenija

FOTO: Neurje spet besnelo nad Slovenijo

Ljubljana, 14. 08. 2008 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA/R.E./D.O./U.Z.
Komentarji
120

Napovedano neurje se je razbesnelo nad jugovzhodno, vzhodno in severovzhodno Slovenijo. Močan veter je razkrival strehe, ruval drevesa, padala je tudi toča.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. V večernih urah se je neurje razbesnelo nad jugovzhodno, vzhodno in severovzhodno Slovenijo - najbolj je prizadelo Dolenjsko, Posavje in Belo krajino. Močan veter je razkrival strehe, ruval drevesa, padala je tudi toča s premerom štiri centimetre. Obilne padavine so zalile več stanovanjskih hiš in drugih poslopji.

Toča na Dravskem polju je prekinila telefonske povezave in električno napeljavo.
Toča na Dravskem polju je prekinila telefonske povezave in električno napeljavo. FOTO: Tadej Tement

Začelo se je že nekaj po 20. uri v Črnomlju in okolici, najhuje pa je bilo v Semiču, kjer je podiralo drevesa in odkrilo nekaj 10 streh stanovanjskih hiš in streh na blokih. Prebivalci so ostali celo brez elektrike. Neurje se je nato preselilo nad Novo mesto, kjer je zalilo vsaj 30 kleti in zamašilo kanalizacijo. Tudi v Šentjerneju je pihal močan veter, ki je odkrival strehe in ruval drevesa. Posledice razdejanja še odstranjujejo.

Če imate fotografije ali posnetke neurja in dovolite njihovo brezplačno objavo, nam jih lahko pošljete na elektronski naslov 24ur.com@pop-tv.si

Hude padavine so zajele tudi Ptuj in Dravsko polje, kjer je pihal močan veter s točo. Poškodovani so televizijski oddajniki, prekinilo je telefonske povezave in električno napeljavo.

Na Krškem je orkanski veter prinesel nekaj toče in povzročil podrta drevesa, potrgane žice, neprevozne ceste ter razkrivanje streh. V Posavju so domala vse ceste neprevozne, drevesa podrta, strehe razkrite, elektrike pa ni.

Okoli 22.30 ure se je neurje premaknilo proti Prekmurju. Posledično se bodo v noči na soboto močno povečali pretoki po vsej državi, najbolj v zahodni, severni in severovzhodni Sloveniji. Krajevno bodo močno narasli hudourniki in manjši potoki.

Toča je preglavice povzročala tudi v Račah pri Mariboru.
Toča je preglavice povzročala tudi v Račah pri Mariboru. FOTO: Tadej Nedelko

S pomočjo radarske slike padavin lahko spremljate, kako se širijo padavine prek Slovenije. V soboto zjutraj bodo padavine ponehale. Dopoldne se bo jasnilo na Primorskem, popoldne pa tudi drugod po državi. Hladneje bo. V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bodo nastale krajevne plohe. Več o vremenu ...

Svarilo pred tramontano

Vremenoslovci opozarjajo, da je spet napovedana tramontana, ki je pred tednom dni povzročila precej gmotne škode v slovenskih pristaniščih. Tokrat svarijo vse, ki bodo takrat na odprtem morju, naj bodo še posebej previdni.

Neurje prizadelo Italijo

Sever Italije je danes že prizadelo hudo neurje, ob močnem vetru pa se je na suhem jugu države razdivjalo kakih sto požarov.

Neurje je najhuje prizadelo Črnomelj, Semič, Novo mesto, Krško, Brežice in Dravsko polje.
Neurje je najhuje prizadelo Črnomelj, Semič, Novo mesto, Krško, Brežice in Dravsko polje. FOTO: Tadej Tement

V bližini Torina je v desetletnega dečka udarila strela. Gasilci so zaradi močnega vetra, ki je ruval drevesa in odkrival strehe, posredovali več kot stokrat.

V bližini mesta Bari na jugu Italije, ki ga doslej letos še niso prizadeli večji požari, pa so zaradi ognja evakuirali nek dom za ostarele. Požari najbolj ogrožajo pokrajino Basilicata jugozahodno od Barija.

V bližini Pescare ob Jadranskem morju so se ognjeni zublji približali tudi neki kemični tovarni.

To fotografijo nam je poslal bralec iz Svetega Tomaža pri Ormožu.
To fotografijo nam je poslal bralec iz Svetega Tomaža pri Ormožu. FOTO: Denis Ozmec

Tudi na Jadranu bo dež prinesel ohladitve

Hrvaški meteorologi napovedujejo drastičen padec temperatur ter nevihte s točo. Najprej se bo ohladilo na severnem Jadranu, popoldne pa tudi v Dalmaciji. Zapihala bo močna burja. Sonce bo posijalo šele v nedeljo popoldan, ko se bo tudi nekoliko ogrelo.

Razdejanje, ki ga je za seboj pustilo neurje.
Razdejanje, ki ga je za seboj pustilo neurje. FOTO: Tadej Nedelko

Minuli petek je neurje s točo največ škode povzročilo na ilirskobistriškem in v Brkinih. Najhuje je bilo v vaseh Huje, Pregarje, Ritomeče, Čelje, Kovčice, Gradišče pri Materiji in v Ilirski Bistrici. Toča je klestila tudi v Ljubljani in njeni širši okolici, najhuje pa je bilo v občini Brezovica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtkoneki
18. 08. 2008 19.37
Ja, je kdo pomislil na našo vojsko. Imajo kar ducat Pilatusov PC-9, ki so jih pred leti s pompom modificirali v "šolska" vojaška letala. Sedaj pa je vojaškemu vrhu kar nerodno priznati, da je bil to zgrešen projekt. Če že moramo šolati nekaj pilotov, ki kasneje šolani s certifikati " uidejo" v bolje plačan civilni sektor jim dajmo priložnost. Bodo poleg obveznega letenja opravili tudi kakšno koristno "bojno" nalogo. Še kakšen projekt modifikacije na PC-9 in letala bodo delno upravičila nakup pred leti.
korintos23
12. 07. 2017 12.18
Letala ne smejo v luft nad toči ker motijo sivilni promet, vsaj nekaj takega je bilo rečeno. Po drugi strani jih pa Avstrijci in Nemci imajo pa jih celo leto klesti kot hudič, narava se maščuje.
MiG
17. 08. 2008 23.50
Vsx1016: Ponoči se ne leti ker je z razpoložljivimi sredstvi prenevarno. Trenutno je v uporabi eno letalo, seveda bistveno premalo, pa tudi branjeno območje obsega v glavnem dravsko polje, en del celjskega pa na severu do radelj ob dravi in pa na vzhodu do mure. Zakaj je temu tako? Vrjetno mi ni potrebno razlagat da je problem denar ... Kar se tiče raketnega obstreljevanja z zemlje...Tonček Balonček je povedal prav..oblak je potrebno pričeti posipavati v fazi nastajanja in ne ko je ta že razvit. Se pravi celica ki je povzročila tukaj največ škode je nastala nad hrvaškimi delnicami. Faktorjev ki vplivajo na problem denarja je veliko, eden izmed njih je dokazljivost uspešnosti projekta v praksi (zadeva v teoriji deluje 100%). Študije, eksperimenti in pa praktični dokazi da je projekt finančno opravičljiv obstajajo (naredili so jih grki, američani,....v emiratih bi celo z nasprotnim efektom radi proizvajali dež), ne pa tudi da je problem toče odpravljiv. Grki na primer malo večje območje branijo s tremi avioni katere pa vsakega od teh poganjata 2 zelo močna turbopropelerska motorja. Maročani na primer uporabljajo kar vojaške lovce, glede ameriških sredstev tukaj nebi zgubljal besed med tem ko pa pri nas to počnemo s Cessno 206 z enim batnim motorjem. Če se še dotaknem naših severnih sosedov..imajo vsaj 3 avione. Po drugi strani se pojavlja problem ekologije. Glede na to da so avstrijci recimo bolj ekološko osveščeni kot mi, spustijo v zrak kar nekajkrat večje količine srebrovega jodida (NE živosrebrovega da ne bo pomote), pri nas pa je to ekološko malo bolj sporno.itd itd....
-marko
17. 08. 2008 01.31
danes smo bili z gasilcim na drzavni intervenciji v Desterniku! katastrofa! ne najdes hise ki neb bla razbita; ali jim je odneslo strehe z ostrešji vred al pa jim je toča naredla sito na strehah! uglavnem tako kot je rekla branka use še šipe! drevesa! avtomobili! fasada je tako preluknana kot da bi biu sredu vojne cone! skratka BOGI NAROD!
mafia89
16. 08. 2008 23.08
jao pa ta vreme ni normaln :S:S
Polona Škreblin
16. 08. 2008 21.40
Sploh se ne čudim tem vremenskim razmeram dan danes po svetu..mi z globalnim segrevanjem,izpušnimi plini,bla bla,idt. uničujemo naravo,ona pa udari po nas.Je krut stavek ampak roko na srece,drži! In vedno več bo tega...žal! Sočustvujem z vsemi,katerim jim je potolko hiše, pridelek,avtomobile.Samo da smo mi celi :-) lep pozdrav s Ptuja
ASYOUWISH
16. 08. 2008 18.54
ojoj . Ptuj - Grajena - Štuki - Desternik - Mestni vrh . -Placar- wse je uničeno. :( . avti z razbitimi šipami . strehe preluknane . na okni šipe strte . fasada uničena . vrt uničeni . rože uničene . :( . wse je šlo :(
Tonček Balonček
16. 08. 2008 16.52
Ko sem bil še majhen, ni bilo toče in neurij, upam, da jih tdi v prihodnje ne bo, saj sta Janez Janša in Dimitrij Rupel večkrat poudarila, da se moreamo zoperstaviti proti globalnim spremembam! Seveda za te naloge potrebujeta še najmanj 100 mandatov! Zaupajmo ekipi!!
mršlplm?mlkn
16. 08. 2008 16.32
stasaza.... hmmmmmmm...a se naj iz maribora vsak dan vozim v Gradc v službo? oziroma z vlakom po nevidni železnici alkaj?... butasta izjava
stasa kr
16. 08. 2008 14.00
res gorza ampak če povem po pravici smo si seveda sami krivi --> podnebne spremembe oz. vozite se s kolesi ali vlaki ne pa z avtomobili !
Buena Vita
16. 08. 2008 09.12
ivan.bistria že z vprašanje si odgovoril,nam in sebi, ti kvazi strokovnjaki bluzejo,ker morajo čuvat svoja mesta brez dela--kot sodniki--in šeeeee
brankasrbijanka
16. 08. 2008 09.00
Vreme res ne prizanaša določenim delom Slo. Pri nas na Gorenjskem v Zg.savski dolini je vse OK. Veliko dežja, precej vetra, razen polomljenih rož v balkonskih koritih pa ni večje škode. Pozdrav vsem Vam, ki ste "naskrkali" ..
jeranko
16. 08. 2008 08.57
tud v okolici rogaške slatine smo imeli neurje izruvalo nam je oreh dobro da ni padel na streho toča nam je že drugič uničila vse sosedje pa zdaj pokrivajo streho
jeranko
16. 08. 2008 08.57
tud v okolici rogaške slatine smo imeli neurje izruvalo nam je oreh dobro da ni padel na streho toča nam je že drugič uničila vse sosedje pa zdaj pokrivajo streho
_Maya_
16. 08. 2008 08.51
Sem iz okolice Ptuja in moram povedati, da tu je toča bila še usmiljena, glede na slike zgoraj. Ptuj, Kidričevo, Mestni vrg, Grajena, Vurberg...katastrofa! Skupilo jih je OGROMNO avtomobilov, hiše je razkrilo, polomilo okna...v glavnem, res je hudo. Spali smo menda vsi samo kakšne 3 urce nocoj. In ravno sedaj,ko pišem ta komentar, spet tulijo gasilske sirene... Lp
gorgonalen
16. 08. 2008 08.44
prinas v ljutomeru je tut full padalo od toče pa do full čončega dežja,zalilo je kar nekaj kleti.je pa full žalostno da nam narava kaže da ljedje ne delamo dobro pa se še ne zavedamo tega-al pa se nočemo
GTR
16. 08. 2008 08.37
Jao žalostno... narava nam bo vse vrnila, mormo se navadit, vsak mesec bo en mest stolčen. A ma kdo kakšne slike s Ptuja jih nej nekam uploada da vidmo to razdejanje...
Tonček Balonček
16. 08. 2008 08.36
Strelja se pa več, ker so stistimi črnogorskimi raketami več ali manj zažigali senike, saj jih je pol priletelo nazaj na zemljo, komu na glavo npr. Pa tudi preden so začeli nažigati, je bil oblak že mimo...
srecna
16. 08. 2008 08.28
A mi lahko kdo pove ZAKAJ se vec ne "strelja" proti toci, kot se je to vcasih delalo? Socustvujem z vsemi prizadetimi in ja tudi mi smo na Dr. polju :((( ok. glavno, da ljudem nic ni bilo samo sok pa ostane otrokom oz. najstnikom :((
julija007
16. 08. 2008 08.27
Pri nas je katastrofa, gasilci prosijo za pomoč prebivalstvo na pomaga. Groza, uničene so strehe, ljudje so brez doma... Ptuj
433895
16. 08. 2008 08.19
kaj je bilo kaj na slovenskem primorju?ali kdo ve?