Slovenija

'Tudi vlado skrbi, kako bomo uspeli pomagati tolikšnemu številu beguncev'

Gornja Radgona/Ljubljana, 26. 08. 2015 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Miro Cerar pravi, da se zaradi morebitnega navala migrantov vlada resno pripravlja na vse možne scenarije. Ob tem pa dodaja, da "deloma seveda drži", da je Evropa na takšno krizo nepripravljena, saj je ta presegla vse pričakovane razsežnosti.

Miro Cerar - 2
Miro Cerar - 2 FOTO: Reuters
Slovenija je na morebitno večje število beguncev pripravljena, zatrjuje premier Miro Cerar. Kljub zaskrbljenosti zaradi morebitnega navala migrantov je po njegovih besedah pomembno, da k temu pristopijo odprto in brez strahu.

Premier Cerar je ob robu sejma Agra v Gornji Radgoni povedal, da se vlada resno pripravlja na vse možne scenarije. Kot je poudaril, gre za ljudi v stiski, zato vlada do tega vprašanja zavzema humanitarno držo. Je pa ob tem izpostavil vprašanji integracijske sposobnosti Slovenije in varnosti, o čemer bo vlada po njegovih napovedih razpravljala na petkovi seji.

Kot je zatrdil Cerar, je ves čas v stiku z ministrstvom za notranje zadeve, ki v koordinaciji z drugimi ministrstvi spremlja dogajanje in pripravlja ukrepe. Po zagotovilu premierja je Slovenija na morebitno večje število beguncev oziroma migrantov pripravljena. Od začetka begunske krize so se namreč nanje pripravljali, tudi s povečevanjem integracijskih sposobnosti oz. kapacitet za namestitev migrantov.

Premier je tudi pojasnil, da ima EU v solidarnostnem načrtu sicer pripravljena določena sredstva za relokacijo, vendar pa jih je po njegovi oceni bistveno premalo za trenutne razmere. Zato bo Slovenija v tem primeru morala izkoristiti tudi lastna sredstva in kapacitete.

Tudi sicer po njegovih besedah "deloma seveda drži", da je Evropa na takšno krizo nepripravljena, saj je ta presegla vse pričakovane razsežnosti. So pa različne države v različnih položajih. Vsaka od njih mora na eni strani graditi evropsko solidarnostno in humanitarno politiko, na drugi strani pa poskrbeti tudi za svoje državljanke in državljane.

"Tudi vlado skrbi, kako bomo uspeli pomagati tolikšnemu številu beguncev," je priznal Cerar. Je pa po njegovih besedah pomembno, da k temu pristopijo "odprto in brez strahu" in da hkrati zagotovijo, da problematika "ne bi povzročila nekih motenj v naši državi".

Premier je ob tem izrazil tudi zadovoljstvo nad aktivnostjo nevladnih organizacij, s katerimi se bo na to temo sešel v petek. Srečanja se bodo udeležile tudi ministrice za obrambo, notranje zadeve ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Cerar bo ob tej priložnosti omenjenim organizacijam predstavil poročilo o pripravljenosti Slovenije na trenutne ocene povečanih begunskih tokov, ki ga pripravlja notranje ministrstvo.

Begunci v Beogradu - 2
Begunci v Beogradu - 2 FOTO: Reuters

Begunska problematika sproža odzive tudi v parlamentarnih strankah

Kot so zapisali v SMC, vlado podpirajo v njenih prizadevanjih, da vprašanje evropske begunske krize v prvi vrsti rešuje kot humanitarno vprašanje. Prepričani so, da Slovenija svojih meja pred begunci ne sme zapreti, se pa obenem zavedajo varnostnega tveganja begunske krize, ki "zahteva skrbno in načrtovano spremljanje in pripravljenost na različne razplete in potek begunskih tokov".

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je danes ob robu sejma Agra izpostavila, da ni povsem jasno, kako dobro je Slovenija pripravljena na morebiten množičen prihod beguncev. Zato bodo v NSi na to temo verjetno predlagali razpravo v državnem zboru. Poslanska skupina pa zahteva sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo o pripravljenosti Slovenije na prihod večjega števila beguncev.

Novakova pogreša tudi aktivno vključevanje držav iz arabskega sveta v reševanje begunske problematike. "Žal se je vse prelevilo na ramena Evropske unije, ki pa tega problema ni povzročila," je pojasnila in izrazila pričakovanje, da se bo v reševanje problematike vključila širša svetovna skupnost.

V Sloveniji moramo po njenih besedah zagotoviti vso človekoljubno pomoč, ki jo begunci potrebujejo, obenem pa ne gre zanemariti varnostnega vidika oz. morebitnih pripadnikov skrajnih terorističnih organizacij, ki bi se utegnili skriti med begunce, je še povedala Novakova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni