Slovenija

'Tudi v Sloveniji imamo navijače, ki ne sodijo na športne prireditve'

Ljubljana, 13. 09. 2012 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novela zakona, ki policistom daje večja pooblastila za ukrepanje na tekmah, je dobila zeleno luč za nadaljnjo obravnavo. Vilfan je izpostavil, da ne moremo čakati na zakon o nalogah policije, saj prihodnje leto gostimo evropsko prvenstvo v košarki.

Novelo je predlagal Peter Vilfan
Novelo je predlagal Peter Vilfan FOTO: Damjan Žibert

Parlamentarni odbor za notranje zadeve je z osmimi glasovi za in sedmimi proti prižgal zeleno luč nadaljnji obravnavi novele zakona o policiji v državnem zboru.

Novelo je sicer predlagala skupina poslancev s prvopodpisanim Petrom Vilfanom (Pozitivna Slovenija), namenjena pa je preprečitvi nasilja in izgredov na slovenskih športnih prizoriščih. Novela namreč predvideva dve novi pooblastili policije v primeru navijaških izgredov. Omogočala bi izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah do dveh let osebam, ki so jih zalotili pri prekrških v zvezi s športno prireditvijo, in prepoved potovanja na tekmovanja tistim, ki že med potjo kršijo javni red in mir.

Vilfan opozoril, da ne moremo več čakati

Sicer se je današnja razprava večinoma vrtela okoli tega, ali je sprejetje te novele smiselno, saj da je tik pred potrditvijo na vladi predlog zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki ureja tudi problematiko izgredov na športnih prireditvah. Vilfan je opozoril, da še ni gotovo, kdaj bo ta zakon sprejet, septembra prihodnje leto pa Slovenija gosti evropsko prvenstvo v košarki, kjer bo sodelovalo 24 reprezentanc, med njimi tudi šest z območja nekdanje Jugoslavije.

To po Vilfanovih besedah pomeni, da bodo iz teh držav prišli člani "militantnih navijaških skupin". Vilfan še dodaja, da imamo tudi v Slovenji navijače, ki ne sodijo na športne prireditve. Omenil je še pomisleke, ki jih je zakonodajno-pravna služba imela glede kršenja človekovih pravic kršiteljem. Pri tem se je vprašal, katere pravice so pomembnejše – ali pravice kršiteljev ali pravice večine, ki na tekme prihaja spodbujat slovenske igralce in moštva.

Že čez leto bo Slovenija gostila evropsko prvenstvo v košarki in ravno zato po Vilfanovih besedah ne moremo čakati na zakon o nalogah in pooblastilih policije.
Že čez leto bo Slovenija gostila evropsko prvenstvo v košarki in ravno zato po Vilfanovih besedah ne moremo čakati na zakon o nalogah in pooblastilih policije. FOTO: Damjan Žibert

Ministrstvo nasprotuje nesistemskim spremembam

V imenu vlade je nastopil državni sekretar na notranjem ministrstvu Robert Marolt. Po njegovih besedah se ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) načeloma strinja s prizadevanji predlagatelja, a nasprotujejo nesistemskim spremembam. Poleg tega je prepričan, da ima zakon nekatere vsebinske pomanjkljivosti in nejasnosti.

Dodal je, da predlog zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki so ga pripravili na MNZ, ne ureja le dve policijski pooblastili, temveč sedem. Hkrati pa se jim zdi nepotrebno, da bi s sprejetjem zdaj predlaganega zakona ustvarjali nove stroške, saj bo ta veljal le nekaj mesecev do sprejetja njihove novele.

Podporo noveli sta med drugim izrekla predsednika obeh policijskih sindikatov Zoran Petrovič in Radivoj Uroševič, saj da pristojnosti iz novele ščitita tako udeležence športnih prireditev kot policiste.

In medtem ko koalicijske stranke nadaljnjo obravnavo novele niso podprle, je bila izjema Državljanska lista. Poslanka DL Kristina Valenčič je namreč dejala, da je razlogi, zakaj predloga novele ne bi podprla, niso prepričali.

Gre za novelo, ki jo je maja že obravnaval odbor za finance, a takrat je odbor sklenil, da ne bo upošteval nobenega od členov predloga novele. Državni zbor pa je tik pred parlamentarnimi počitnicami z 42 glasovi za in 41 proti potrdil, da je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo. Predsednik DL Gregor Virant je takrat dejal, da je predlog dober in je "včasih treba podpreti tudi kak predlog opozicije".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lukardi
25. 11. 2012 21.20
+2
če bo zakon sprejet boš se tuji zajebo ker nebo gledalcev(navadnih in ultrasov)in nebo tudi dnara pol bos pa spet jamro vilfan haha,za tote 4 derbije kaj so v prvenstvu pa se to ce se 1x kaj zgodi,pa nekaj bakel mislim da ni potreben zakon mamo vec drugih problematicnih stvari v sloveniji! FORZA VIOLE,PIROTEHNIKA NI ZLOCIN!
hanzz
19. 09. 2012 07.55
-2
da bomo lahko že na poti zavrnili avtobus če bodo kršili javni red in mir??? a sedaj pa ne delajo tega
srebrnibreg
14. 09. 2012 14.55
+5
Ta zakon je čisto nepotreben saj so naši navijači prave ovčice. Kdor ne verjame naj v dokaz pogleda gornji video.
NiiCk
14. 09. 2012 12.37
-3
Skrajni čas je da se Nardi en taki zakon, ker tui sam ne hodim več na derbije zarad teh par "debi lov, ki se imajo za navijače.
lizziarm
14. 09. 2012 12.10
+4
napišeš zakon in že je red na stadionih.PERO ti si res naš rešitelj in kaj so delale vse vlade tega sveta .Zdaj bo milina na razprodanih slovenskih stadionih gledati slo. ligo.Policija je do sedaj izvajala KAJ?ni že sedaj vse to prepovedano in tudi kazensko preganjano.Navijač vijol je že nekaj let v zaporu.Ja,pa še to Pero samo za tebe-vSarajevu je navijač vujol policaju-ki pokazal rit .-kazen 200E. Pero delat se spravi,kaj bolj pametnega,zakone že imamo samo izvajati ga je treba.
donvincenco
14. 09. 2012 12.05
-2
Uvesti red kot v Angliji-huligani pa naj se zbijejo zunaj nekje stran od normalnih družin z otroci kakršne naši klubi potrebujejo da bo končno kdo prišel na tekmo...
santamaura
14. 09. 2012 11.23
-1
Vilfanov zakon: Če se navijač odloči, da bo na stadion pretihotapil petardo v danki, mora pri tem obvezno uporabiti higienske rokavice
santamaura
14. 09. 2012 11.21
+2
Vilfanov zakon: Skandiranje "Sudija lopove" je dovoljeno le v primeru, če sodnik dosodi prekršek domačemu igralcu
santamaura
14. 09. 2012 11.19
+7
Vilfanov zakon: Pri izvajanju navijaške pesmi "kdor ne skače ni Slovenc" je najvišja dovoljena višina skokov 8,5 cm
xelA
14. 09. 2012 10.52
+3
že tak mamo žalost na stadionih pa eno tekmo ki ji lahko rečemo derbi, pa še to bi radi uničili. v tem času so problem št. 1 sigurno navijači. bravo res. mediji pa ste tudi navadna gov*a pišete bedarije ki jih trotli ki so doma na sedežni verjamejo. mediji so ena velika kuga tega časa. ustvarjanje lažnega mnenja za ovce in ustvarjanje konfliktov. rabimo zakon o medijih, ki delajo več škode ne pa zakon o navijačih.
BigBoss
14. 09. 2012 10.19
+1
Poznam 3 navijace viol in ce zgubijo tekmo se doma spravijo na zeno in jo pretepejo samo da se potesijo.ona pa mora vpis olimpij zato da ima dober razlog da jo tepe.2 od teh imajo ze protezo pri 26 letih ena pa pri 21 zalostno
bus303
14. 09. 2012 10.00
+6
Vilfan, ne pametuj preveč ..
bus303
14. 09. 2012 10.03
+7
Predlagaj raje zakon o goljufivih politikh, korumpiranih županih, nesposobnih poslancih, prevarantskih direktorjih javnih zavodov .. boš ti nam pamet solil!
lizziarm
14. 09. 2012 12.15
+2
est
14. 09. 2012 06.59
+5
O tem zagotovo ne more moralizirati Vilfan, ki je svoje čase kazal zadnjico na košarkaških tekmah in bil eden večjih provokatorjev, da je jezil navijače.
ignorantsociety
14. 09. 2012 01.08
+2
Navijači smo svinje, priznam. Ne zanima nas kaj si navadne ovčice mislijo o nas. Nam je fajn,uživamo v tem kaj delamo. En zakonček pa tega nikoli ne bo ukrotil. Can't STOP Ultras!!! Ti dedeki v parlamentu raje naj poskrbijo za to, da folk ne bo lačen.
kurjeoko
14. 09. 2012 00.37
+4
naj vilfan raje temu zakonu pokaže rit, kot je to znal v svojih dobrih starih časih ;) opičnjak
antip0ptiz3m
14. 09. 2012 00.25
+7
vsi ki so sedaj tak pametni s totim zakonom..... če ga slučajno sprejmejo zagotovo še vedno se bo bakla prižgala na tekmi, še vedno se bo navijalo, še vedno bo kaki stol zlaman al pa bodo odmevale kletvice, itd.... tega enostavno ne gre preprečit ker tak pač je to. Vsi, ki bi pa radi kokice pa tišino pa ne rabite na tekme hodit... Še vedno se bodo dogajali izgredi, nič manj policije nebo na rizičnih tekmah, nič manj varnostnikov... Tudi v državah, kjer imajo te zakone, še vedno se dogajajo manjši izgredi (večjih izgredov zadnja leta tako ali tako ni več). Tak da mislim da je ta zakon popolnoma nesmiseln in izguba dragocenega časa v parlamentu, katerega naj raje porabijo za reševanje države (kljub kanzim je navijači ne bomo mogli rešit). Za vse optimiste, ki vrjamejo v zakon pa priporočam naj si tekme raje ogledajo doma s fotela pa pir v roke pa en al pa dva vlka mastna hamburgerja v roke pa se naj bašejo pred tv-jem..............................
Ciko88
14. 09. 2012 00.24
+6
mi smo trn v peti? vi nas mate zaradi par bakel za huligane? kakšni neredi... ve se da je tudi to del nogometa bilo in še bo... potem še pa dajte take zakone kot jih imajo v angliji za tajkune ter vse ostale ko so nam državo obkradli. En primer mi naj pove novinar na kateri nogometni tekmi je nastradal "obični" gledalec če mu pretep ni bil v interesu. Vedno prihaja do konfliktov za katerega so zainteresirane dve grupi in tist ko hoče tist dobi. Pa v sarajevu smo tudi provocirali ne? joj joj mediji ste tak močni da ljudje kaj vi objavite vse vrjamejo... zakaj je blo že minimalno 5 tv klubov al kaj je toti studio vaš samo zaradi navijačev a mamo 4 derbije na leto ko se niti 100 bakl ne prižge vi forsirate ta zakon... neki strokovnjaki ja.. ko je jaklič govoril da si bakle v ritih švercamo... mi nismo anglija mi smo slovenija mi smo balkan. pa uvedite še zakon o piknikah, če boš na pikniku preveč agresivn se boš mogu na policijo javit če bo v radiusu 10 km piknik.
A~C~A~B
14. 09. 2012 00.04
+1
MENE ZANIMA SAMO KDO BO ZDAJ LAHKO ZAŠČITIL in OMOGOČIL VARNOST TEMU " VILFAN-u " PRED TEMI HULIGANI in NAVIJAČI :-))) morem rečt da ma jajca !!!
a.c.a.b
13. 09. 2012 23.44
+6
PROTI ZAKONU O NAVIJAČIH!!
HooplaToopla
13. 09. 2012 23.10
+2
Tule bi lahko združili prijetno s koristnim. Oziroma ubili dve muhi na en mah. Na štadion spustimo z ene strani Viole, z druge pa Green dragonse. Ostali pa kupimo vstopnice in jih gledamo kako se mikastijo, kibicamo ter sklepamo stave. Opcijsko, bi lahko tovrstne spektakle organizirali tudi v hribih v kakem naravnem amfiteatru, da bi bilo manj materialne škode. Posledično bi lahko vstopnice prodajali po vsem sprejemljivi ceni. V primeru da je v državi še več ambicioznih huliganskih skupin, bi bilo mogoče organizirati celo ligo. Če bi se mladci borili dovolj srčno, ni vrag, da ne bi privabili tudi tujih turistov.
F_O_X
14. 09. 2012 00.14
+0
kr na plečnikov stadion, da se ne grmičevje preveč zaraslo