Slovenija

Tudi v Sloveniji bo predvidoma možno črno gradnjo spremeniti v legalno

Ljubljana, 25. 10. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predvidoma prihodnje leto bodo lahko lastniki legalizirali nekatere črne gradnje v Sloveniji, do takrat pa jih bodo načeloma rušili. Obenem predvidevajo tudi več gradbenih inšpektorjev.

Na Hrvaškem so lastnikom že dali možnost legalizacije črnih gradenj v zameno za denar, s čimer se je v državni proračun nateklo precej denarja. In zdaj tudi slovenska vlada pripravlja zakon, ki bo omogočil legalizacijo neproblematičnih črnih gradenj. Presojali bodo primernost z okoljskega vidika, kulturne dediščine in tako dalje.

Zakon o legalizaciji črnih gradenj naj bi v Sloveniii zaživel leta 2014.
Zakon o legalizaciji črnih gradenj naj bi v Sloveniii zaživel leta 2014. FOTO: Thinkstock

Takoj po sprejemu takšnega zakona je predviden še sprejem nove prostorske in gradbene zakonodaje, ki mora odpraviti normativne razloge za pojavljanje črnih gradenj, so poudarili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Predvidena je tudi kadrovska okrepitev gradbene inšpekcije in osveščanje državljanov. Zakon, ki bo določil pogoje, postopek in pravne posledice legalizacije objektov, je v pripravi in v fazi usklajevanja z resorji, njegov sprejem je predviden v letu 2014.

Bohinjski župan prosi za moratorij

V bohinjski občini so medtem pripravili konferenco o rušenju črnih gradenj v Triglavskem narodnem parku (TNP). Bohinjci se bojijo, da bodo njihovi objekti porušeni v vmesnem obdobju pred sprejetjem zakona. Inšpektorat namreč ne more odložiti rušenja, župan Franc Kramar pa bo predsednico vlade Alenko Bratušek prosil, naj uvede moratorij.

Pobuda za sprejem zakona je prišla prav iz Bohinja, kjer so si številni lastniki nepremičnin na območju parka vrsto let brez uspeha prizadevali legalizirati več desetletij stare objekte. "To so objekti, stari več kot 40 let, umeščeni v prostor pred več kot stotimi leti in ni prav, da se jih ruši vse povprek," je izpostavil župan Kramar.

Na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor imajo v območju TNP trenutno evidentiranih 125 nedovoljenih gradenj, v 16 zadevah se je že začel izvršilni postopek. Letos so prisilno porušili tri objekte, ki jih lastniki niso sami odstranili. V zadnjem mesecu pa so še nekateri lastniki prejeli napovedane datume začetka rušenja.

Tako je za 5. november napovedano rušenje hišice ob Bohinjskem jezeru, v kateri že skoraj 30 let biva Darko Kuzmič. Po neuspelem pravnem boju za legalizacijo objekta in neuspelih pritožbah na odločbo o odstranitvi črne gradnje, so hiški julija letos že odklopili elektriko. Sam pa še vedno vztraja, da objekta ne bo porušil, saj tudi drugega bivalnega prostora nima.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AwakenOne
05. 11. 2013 20.42
Predvidoma (mogoče ja, mogoče ne... tolk da se nekaj izjavlja) prihodnje leto bodo lahko lastniki legalizirali nekatere (eni bodo lahko - drugi ne ali kako? VEMO KDO JIH BO LAHKO) črne gradnje (črne gradnje?? ZATO pa imamo tak izaz... porušit vse povrst ali ničesar; zakoni naj veljajo za vse enako!) v Sloveniji, do takrat pa jih bodo načeloma (Kako načeloma?? ..pomeni, tisti, kateri bodo "izžrebani", tistim bodo težili z rušenjem, drugi, bolj "spretni" - beri premožni ali pravno podkovani, pa se bodo izmikali vse dokler... bodo svoje ČRNE GRADNJE lahko LEGALIZIRALI?!) rušili. Obenem predvidevajo (izraz predvidevajo pomeni metanje peska v oči. Kdo pa bo vršil inšpekcijo po terenu?? Nizko izobražen, podkupljiv kader ipd. in potem smo spet na začetku, torej v začaranem krogu) tudi več gradbenih inšpektorjev. Oprostite izrazu, jaz take vrste člankov berem kot genocid nad slovenskim narodom!! Katastrofa!! Namesto da bi v svoji mali državi poskrbeli za red in bili vzor drugim......ahhh bruh!
Anže Rozman 1
26. 10. 2013 00.47
Zakaj ne podirajo tistim ki so znani že nekaj časa oz. tistim ki imajo malo več pod palcem ne pa takšnim ki imajo komaj za preživetje sramota za slovenijo, ze slovenski narod ki to dopušča mogoče smo res le hlapci ampak nismo pa neumni. ZAKAJj ravno zdaj inšpektorica rabi pravno podlogo da zaustavi rušenje prej se pa to ni zgodilo? ZAKAJ ravno zdaj udarjajo po majhnih ljudeh? ZAKAJ ne podrejo vile ki so zgrajene na črno od tistih ki nekaj veljajo? ZAČNEJO NAJ PRI VRHU PODIRAT POTEM ŠELE PRI DELOVNEM NARODU.
Bojan-F
25. 10. 2013 16.54
V primerjavi s našo soseščino (Avstrija vključena) imamo zgledno restriktivno urejeno okoljsko politiko. Ne vem kako bi lahko bila neka črna gradnja (npr. na Obali) legalizirana. Ravno tako ne vem, kaj je potrebno 2.000.000 državljanom še pozidati.
Mladi? Plasto
25. 10. 2013 14.56
+1
končno smo dobili zakon ,ki bo v prihodnosti omogočil gradnjo favel:)))
slovenija981
25. 10. 2013 14.44
+1
Po vseh državah imajo mafije, ki se skrivajo, le v sloveniji pa državo vodijo mafijci, mi loleki pa to gledamo.....
hondica
25. 10. 2013 13.46
Zakaj bodo zdaj legalizirali? Jah, je pa ja lepše, da še od teh gradenj pokasirajo davke, kot pa da bi rušili!
mackon08
25. 10. 2013 13.45
+0
Če je bila hiša zgrajena pred 30 leti kot črna gradnja je seveda nelegalno in tu ni kaj sporno. Nima veze če je tam že 30 let je pač že 30 let črna gradnja. najbolj pošteno bi bilo da bi vse črne gradnje porušili brez izjem in možnosti legalizacije. ne moreš nekaj gradit če nimaš veljavnih dovoljenj in to je bistvo.
hondica
25. 10. 2013 13.45
+1
Rušiti vsem, ki so gradili na črno, razen tistim, ki zaradi nepomembne birokratske malenkosti niso dobili gradbenega dovoljenja ali reševali osnovni stanovanjski problem.
User447113
25. 10. 2013 15.40
Tako. Za vse ostale pa davek v višini 75% tržne vrednosti nepremičnine. Pa bi se pobralo par miljard evrov namesto nepremičninskega davka. Banda.
Verbena
25. 10. 2013 13.37
+1
Ljudje so od nekdaj gradili tudi na črno.Če pogledamo nadomestne hiše,stare še vedno stojijo.Nekaj je bilo v preteklosti tudi rušenja,ker so baje stale na kmetijskem zemljišču,,,,kako je danes prav to kmetijsko zemljišče pozidano,rajši ne govorim,,tudi pred 30 leti so delali na črno ,ker so bili vzroki za izdajo dovoljenja malo čudni,čez čas je vsak ,ki je hotel tako gradnjo legaliziral z vsemi stroški,,,ponekod na deželi je večina hiš tako postavljenih,pa je še vedno dovolj obdelovalne zemlje,,,včasih so bili uradniki mal nelogični,,mene danes motijo bolj kot črne gradnje te zelo čudne barve fasade,,to bi bilo potrebno dodatno obdavčit,saj ti ljudje ne spoštujejo sprejemljivih barv,,zakon baje obstaja samo držijo se ga ne oz,izvaja ga nihče,,
Transformerji
25. 10. 2013 13.25
+3
Saj ta možnost že ves čas obstaja - samo pravi priimek moraš imeti in pravo politično podporo levih ali pa desnih!
Terezinka
25. 10. 2013 12.55
+2
Dvomim, da bo legalizacija črnih gradenj v TNP tudi po novem zakonu možna. Dejstvo je, da se legalizacije "praviloma" lahko izvajajo tam kjer bi bila gradnja lahko dovoljena. Ne vidim možnosti legalizacije na mestih kjer gradnja ni bila in ne bo tudi v bodoče dovoljena. Mislim, da so si tudi nekoč tam "privoščili" in v TNP gradili le izbranci, ki jim nihče nič ni mogel. Tudi danes ne gradijo vsi tako predrzno kot razni Turki, Rajkoti inpodobni
Profet
25. 10. 2013 12.36
+2
Problem je v tem če imaš veliko denarja lahko postaviš hišo kjer koli na top lokaciji,plačaš kazen ampak imaš top lokacijo-ko legaliziraš pa tako gradnjo dražje prodaš in narediš dobiček.
Profet
25. 10. 2013 12.41
-1
S takim dejanji se narava krči ,obdelovalna zemlja izginja,nacionalni parki izginjajo,živali so ogroženi itd..Slab zakon -rušit vse brez izjem.
Terezinka
25. 10. 2013 12.56
+1
Pravilno legalizira naj se manjše odmike in lokacije, ki niso sporne
Ana Hleb
25. 10. 2013 12.30
+0
Plačajo naj visoke kazni in pika! Tudi brez izpita se ne smeš voziti pocesti ......kje je problem?
Terezinka
25. 10. 2013 12.57
+3
Vendar tudi z izpitom ne smeš voziti koder koli
Anže Rozman 1
26. 10. 2013 01.31
...problem je da se spravijo samo na tiste ki nimajo naj poberejo tistim oz. tistim ki ki so visoko v politiki naj njim rušijo črne gradnje pa vsi vejo za njih to se pa ne zgodi v enem tednu
hondica
25. 10. 2013 12.10
+4
Jaklič samo še leto dni "potrpi", pa bo lahko povsem brezskrbno napajal ovce v bazenu na svoji kmetiji.
Terezinka
25. 10. 2013 12.59
+1
Jaklič je kljub vsemu gradil na območju kjer objekt lahko stoji, le drugačen je namen dela objekta. To kljub temu ni TNP, to je bistvena razlika. Kazen pa naj plača, da se zasveti
santamaura
25. 10. 2013 12.01
+1
Če se bo ta Židan še dolgo zgledoval po Hrvatih, bomo kmalu po gozdovih lovili kune, če bomo hoteli, da nas še obišče kakšna trojka iz evrope
jenihvetes
25. 10. 2013 11.11
+6
evo, še en nateg raje na suho brez vazelina; boli, kajne, ko vas ima elita, ki ji nihče ne more nič, sedaj za bedake, vam bodo porušili majhno hišico in vas pred zimo vrgli na cesto, da cr.knete, Turk in Jaklič pa bosta svoji veliki vili obdržali, formalno vpisali in življenje teče dalje. Tale delavec v MB je včeraj vsaj naredil nekaj, da se ve, da je živel, ne pa vi, raja, tukaj vas elita lupi vsakodnevno, pa kar držite, nato boste pa si nekje na tiho štrik okrog vratu dali in nihče ne bo vedel da ste obstajali. A vas nič ni sram, že zaradi vaših potomcev, da se nikoli ne uprete??????? Sramoten narod!!!!
Šerif_Grozni
25. 10. 2013 11.25
+3
"A vas nič ni sram, že zaradi vaših potomcev, da se nikoli ne uprete???????" Na kakšen način se pa ti upiraš, da govoriš v tretji osebi? Predvidevam, da boš 5. novembra v prvi bojni vrsti in tako za zgled ostalim?
korintos1
25. 10. 2013 11.03
+4
Vsi se zgovarjajo na neke babice in dedije, ko smo gradili smo pa bili še mladi!
Terezinka
25. 10. 2013 13.01
+1
In tisti, ki so gradili, oziroma so si upali graditi v TNP so imeli dedke in babice s sigurnimi takratnimi privilegiji. V stari Jugi se namreč ni smelo kjer koli graditi. Tudi takrat so bili Jakliči in Turki
llaall
25. 10. 2013 11.01
+12
Zahtevam,da prvo porušijo črne gradnje slovenskih "velikašev"! ne pa, da bodo do novega zakona zrušili vse bajtice malih ljudi, ko bodo pa na vrsto prišli jakliči &co,bo pa kar naenkrat začel veljati nov zakon in glej ga zlomka....njihove vile bodo legalno zgrajene!sram me je,resno!pa to je očitno kaj se dogaja no!
korintos1
25. 10. 2013 11.03
+6
Terezinka
25. 10. 2013 13.03
+2
Vsi ali nič, privilegiji iz preteklosti in privilegiji današnjih. Uredi pa naj se manjše odmike, prizidke in objekte v dovoljenih predelih
fujjjjjj
25. 10. 2013 11.00
+7
Turki že slavijo!!!!!! Saj drugače sploh ni moglo bit. Če bi imel jaz kako nepremičnino na črno ,bi se prah od rušenja že polegel.VSI ENAKI PRED ZAKONOM.
korintos1
25. 10. 2013 11.04
+3
Turk ima še en mesec časa da sam podre, to pa prične veljato komaj sredi drugega leta.
Profet
25. 10. 2013 12.38
+1
Se bodo že znašli ugovor,pritožba itd...se vleče...
Gosposvetski
25. 10. 2013 10.57
+2
Nič se ne bo rušilo ,za Slovenske lenuhe je to preveč dela,Bosanci se, tudi ne pustijo več izkoriščati ,pristojnim,pa itak ni mar !