Slovenija

Erjavca niso prepričali

Ljubljana, 13. 12. 2010 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koalicija se še vedno ni poenotila glede pokojninskega zakona. Erjavec se namreč ne da in vztraja, da bodo njegovi poslanci glasovali proti. Tako bodo storili tudi v primeru veta.

Državni zbor se bo tretje obravnave pokojninske reforme lotil na redni seji, ki se začne v tem tednu.

Koalicijski partnerji niso našli kompromisa glede pokojninskega zakona, o katerem bodo v državnem zboru glasovali jutri. Poslanci DeSUS ga ne bodo podprli, je po sestanku na vladi odločno ponovil prvak stranke upokojencev Karl Erjavec. DeSUS bo glasoval proti tudi po morebitnem izglasovanem vetu.

Na vprašanje, ali bi poslanci DeSUS prispevali podpise, če bi bil pokojninski zakon sprejet in bi opozicija s podpisi poslancev zahtevala referendum, pa Erjavec odgovarja, da je to še predaleč, da bi lahko ocenjeval. Pravi pa, da imajo sindikati po njemu znanih podatkih že zbrane podpise za referendum o pokojninski reformi in zbiranje podpisov v državnem zboru morda sploh ne bo potrebno.

Dom za upokojence
Dom za upokojence FOTO: Reuters

Tudi v Alternativi za referendum

Slovenska zveza sindikatov Alternativa opozarja, da gre reforma na škodo tistih, ki so "svoje delo pošteno opravili". Poudarjajo, da se bodo pridružili drugim sindikalnim centralam v referendumskih aktivnostih proti reformi.

Tako kot v drugih sindikalnih centralah tudi v Alternativi menijo, da bi moralo biti 40 let pokojninske dobe za moške dovolj za starostno upokojitev brez odbitkov. "Po našem mnenju je škodljivo, da 40 let pokojninske dobe ni dovolj za starostno upokojitev," je poudaril predsednik Alternative Zdenko Lorber. Takšne določbe po njegovih besedah tudi ne stimulirajo mladih. "To odganja od zaposlovanja tiste, ki naj bi se čim prej zaposlili," je menil.

Zdajšnje besedilo zakona sicer predvideva možnost starostne upokojitve brez odbitkov tudi s 60 leti starosti za moške in 58 leti starosti za ženske, vendar pa je zahtevana pokojninska doba za moške 43 let in za ženske 41 let.

Problematika nezadostnih sredstev za poklicne pokojnine po oceni Alternative zadeva 41.000 zavarovancev.

V Alternativi poleg tega opozarjajo na problematiko nezadostnih sredstev za poklicne pokojnine po veljavnem pokojninskem zakonu, ki pa naj bi jo glede na besedilo predlagane reforme uredili v posebnem zakonu. Po Lorberjevem opozorilu sploh ni izračunov, koliko sredstev manjka, po ocenah naj bi primanjkovalo od pet do 20 milijonov evrov. "Toda nov zakon bo moral imeti točen izračun finančnih posledic. Pravice so, denarja pa ni," je opozoril.

Prvi sestanek o posebnem zakonu, ki ga je ministrstvo za delo na to temo sklicalo v začetku decembra, ne kaže na odgovoren odnos ministrstva do tega vprašanja, je ocenil. Delodajalci po njegovem opozorilu na sestanek sploh niso bili povabljeni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dante123
15. 12. 2010 07.23
lahko pišejo in govorijo kar hočejo samo erjavec je imel svojo hrbtenico moral pa še za penzije bolj vstrajat kajti na volitvah čez dve leti bo tako dobil inpahor in kresalja se lahko obrišejo pod nosom
yarrick
14. 12. 2010 15.35
pa še tole: ko polsušam PODPORNIKE TEGA ZAKONA MI GRE NA BRUHANJE. Toliko kot ti poudarjajo na sociali ni bil zmožn niti sam karl marx.A res verjamejo, da je v današnjem času sploh še mogoče biti nek SOCIALNI SISTEM(ki to seveda ni ali pa je samo na papirju), ko te obkrožajo korporacijsko vodene države?Potem ap se zgovarjajo na PRETEKLOSt kako je bilo takrat urejeno in oh in sploh a zaboga ne povedo, daj e bilo takrat zaposlenih dosti več kot danes.Pa tudi o tej številki 104K brezposlenih jim ne verjamem, ravno tako kot spreminjajo podatke o številu upokojencev:enkrat jih je 500 plus, enkrat samo 485K itd...Kdorkoli bo podprl tale zakon je zame izdajalec. Vedno so in bodo obstajale alternative in če je tole najboljša od vseh možnosti ki so jih našli... me je sram da taki predstavljajo našo deželo v tujini.Nič čudnega dan aas nihče ne mara ali nas ne jemlje resno.Pri takih se nebi čudil, če dobimo še kak trgovski embargo...Res sramota kaj si je privoščila tale vlada!"!!
yarrick
14. 12. 2010 15.30
@tron3 13.12.2010, 13:45 Problem v teh letnicah oz. vseh dolgoročnih planih je v tem, da vsi računajo na IZBOLJŠANJE GOSPODARSTVA IN FINANC, dočim je realna slika malce drugačna, a pustimo to.Problem je tudi v tem, da bo ta zakon zopet potrebno spremeniti pred 2020, saj bo takrat demografska slika čisto drugačna kot danes in bo ves ta trušč okoli zakona o pokojninah zopet na dnevnem redu(pa ni važno katera stranak bo gor).Ne zavedajo se, da brezveze spreminjajo zakon, ko ga bo potrebno na 10 let STALNO spreminjati.Očitno sse gre nekaterim samo zato, da bi imeli lepe pnezijone, četudi bodo mladi(ki te pokojnine plčaujejo) zaradi tega delali do 70ega ali več.Ves ta sistem okrog pokojnin je bolana fora.če je nekdo 40 let vplačeval notr naj mu ta denar izplačajo pa je mir.A kaj ko tega denarja že doooolgo ni več in morajo zato tisti za njimi delati-vplačevati da pokrijejo stroške upokojencev. Jaz pravim naj dajo bruto plačo, od tega obijejo za zdravstveno zavarovanje(PA NAJ TA ZAOBLJEMA VSE NE DA MORAMO ZA VSAKO MALENKOST DOPLAČEVATI!!!) ostalo pa na račun.Potem pa naj vsak sam poskrbi zase.Kdor bo pač 40 let šparal bo mel, kdor pa bo vmes brezveze zapravljal...hja več sreče prihodnjič.Na tak način bi bilo vse rešeno a bi država imela NIČ od tega, kar pa zopet ni dobro in takega sistema NE BO PODPRLA. Se točno vidi kam pes taco moli...
goso
13. 12. 2010 22.00
jasno je, da erjavc mora prtiskat na koalicijo, ker ima patrio na glavi in računa, da bodo sprejeli daj-dam. Zakaj ni takrat odklonil podpis za nabavo patrij in zagrozil s svojim odstopom, če bi ga silili v nabavo? Karierist?
antivrednote
13. 12. 2010 17.41
Karl BRAVO. Samo vzrtajati moraš do konca, vse se ti bo z obresti poplačalo na naslednjih volitvah. Čas je da gre Pavliha SLO politike Borat Pahor na smetišče zgodovine skupaj z dvojčkom LDS in Zares, ki bosta itak izginila iz prizorišča. Včerajšnji izid bi še slepemu dal vedeti, da ni zaželjen in da se mu enako obeta še na naslednjih referendumih. Pahor GO HOME !!!
prehlad
13. 12. 2010 16.56
RJAVC JE KO NAŠ OSEL GA NE PREMAKNEŠ.
kr ena 1
13. 12. 2010 16.45
erjavc vi ste car, edini, ki ima jajca, jaz bi vas kar imela za pogajalca v JU, potem bi mogoce tudi nam kaj dali :)
Garfield7497
13. 12. 2010 15.30
DELOVNIH MEST JE DOVOLJ SAMO GOSPODJE IMAJO PO4 FUNKCIJE FOVŠERIJA DA JA NE BO KDO DRUG DOBIL KAKO BOLJŠE DELOVNO MESTO NA KOLIKO STOLČKOV PA LAHKO SEDI ENA RIT ???????????? 1
Garfield7497
13. 12. 2010 15.27
KONČNO MA GLAVO NA SVOJEM MESTU
orahovcan
13. 12. 2010 15.18
ce baba vanga ima prav,potem ta reforma sploh ni potrebna
vozilo
13. 12. 2010 15.12
bravo karli ti si car ki ne popušča voluharjem bravo.
tron3
13. 12. 2010 13.45
Kaj je bistvo te reforme, vseskozi ponavljajo leto 2020, kdo bo šel v tistem času v zaslužen pokoj in bi imel rad dobro penzijo, ker je gnil celo življenje na delovnem mestu, med drugimi tudi BORUT PAHOR
Gosposvetski
13. 12. 2010 13.14
Torej za moške po novem : 60 let starosti in43 let delovne dobe. S 17 leti začneš delati 43 let delaš=60let OK Ker,pa ti ljudje niso študirali so služili vojsko leto in pol.(ni priznano za delovno dobo)I Torej bi vsi morali začeti delati s 15 leti in pol,da bi izpolnili oba pogoja.Koliko,pa je takih ?BEDARIJA DO KONCA
kleopatra-1
13. 12. 2010 13.05
Ali je res potrebno spet zapravljati denar za neki brezzvezni referendum, ko že ptički na veji čivkajo skozi okno naši vladi, da zakon ni v redu? Ne bi tega denarja raje namenili za dvig minimalnih pokojnin?!