Slovenija

V postopku proti Kaničevi njen odvetnik zahteva izločitev Živčec Kalanove

Ljubljana, 28. 08. 2012 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zdravniška zbornica je spet uvedla postopek glede licence pediatrinje Zlatke Kanič, ki je zdravila Bora Nekrepa. Odvetnik Kaničeve je zahteval izločitev predsednice zbornice Gordane Živčec Kalan, ker naj bi bila pristranska. Proti njej je vložil tudi kazensko ovadbo.

Zlatka Kanič
Zlatka Kanič FOTO: Mia Media

Pri Zdravniški zbornici Slovenije je danes potekala ustna obravnava v ponovljenem postopku morebitnega odvzema licence mariborski pediatrinji Zlatki Kanič, ki je marca 2008 zdravila Bora Nekrepa, ta pa je pozneje umrl.

Zdravničin odvetnik Boštjan Penko je ob začetku zahteval izločitev predsednice zbornice Gordane Živčec Kalan iz postopka, o čemer bo odločalo ministrstvo za zdravje. Živčec Kalanova je obravnavo vseeno izvedla. Penko je opozoril, da obstajajo objektivne okoliščine, ki zbujajo dvom o njeni nepristranskosti. Zoper njo in generalnega sekretarja zbornice Marijana Štrikerja, ki je prav tako uradna oseba zbornice, je vložil kazensko ovadbo zaradi nevestnega dela.

Predsednici zbornice Penko očita, da je Kaničevi v prvem upravnem postopku odrekala pravico do pooblaščenca. Nepristranskost Živčec Kalanove bi po Penkovem mnenju lahko razbrali tudi iz njenih izjav in sporočil za javnost glede primera Nekrep, kot vzrok izločitev Živčec Kalanove pa navaja tudi bližajoče se volitve za predsednika zdravniške zbornice.

Boštjan Penko
Boštjan Penko FOTO: Damjan Žibert
Hkrati je Penko Živčec Kalanovo pozval, naj ne sprejme odločitve glede licence njegove varovanke, dokler se o njegovi pritožbi ne izjasni ministrstvo za zdravje.

Po obravnavi je Penko dejal, da je bila ta vodena korektno, a da je bila protipravna in nepotrebna, saj da je zbornica že enkrat odločila o tej zadevi. Če bi slučajno prišlo do ponovne odločitve zbornice o odvzemu licence, se bodo na to pritožili. Če jim ministrstvo na pritožbo ne bo ugodilo, pa Penko napoveduje, da "bo zadeva šla v sodno varstvo".

Znova zaslišali tujega izvedenca

Na današnji obravnavi so ponovno zaslišali tujega izvedenca, nemškega specialista za medicino otrok in mladine, ki se ukvarja s presnovnimi boleznimi, Bertholda Koletzka. Ta je v pričanju poudaril, da bi si morali prizadevati za zgodnejše odkrivanje visoke vrednosti amoniaka v krvi Bora Nekrepa. "Krajše, kot je obdobje izpostavljenosti visoki ravni amoniaka, večja je možnost, da se prepreči nepovratne poškodbe možganov," je dejal.

Dopustil je možnost, da bi težke možganske poškodbe pri otroku zaradi visoke ravni amoniaka v krvi lahko nastale tudi v 10 do 11 urah po začetka visoke vrednosti amoniaka. Bor Nekrep je namreč dobil motnje v zavesti, ki so nakazovale na visoko raven amoniaka v krvi, okoli 14. ure, medtem ko je Kaničeva okoli 1. ure zjutraj naslednji dan prejela izvide krvi. Koletzko je dejal, da je možno, da bi deček ob drugačnem ukrepanju zdravnikov po transportu v Ljubljano preživel, lahko tudi s trajnimi nevrološkimi poškodbami. Sicer pa je treba po njegovem mnenju resno razpravljati tudi o tem, da so lahko pogoji transporta bistveno vplivali na poslabšanje, saj da oprema transportnega sistema ni bila zadovoljiva.

Gordana Živčec Kalan
Gordana Živčec Kalan FOTO: Aljoša Kravanja

Predstojnik mariborske pediatrije bi verjetno ravnal enako

Ponovno so danes zaslišali tudi nekdanjega predstojnika mariborske pediatrične klinike Alojza Gregoriča, ki je dejal, da bi ob takšnem bolniku, kot je bil Bor Nekrep, ukrepal približno enako, kot je ukrepala Kaničeva. Po njegovi oceni je Kaničeva napačno klinično presodila, kar pa je možno pri vsaki bolezni. Gregorič tudi meni, da ne bi noben zdravnik v Sloveniji v tistem trenutku pravilno ugotovil, za katero diagnozo v resnici gre. Za Kaničevo je Gregorič sicer dejal, da je izjemna zdravnica kot oseba in kot strokovnjakinja. Strokovnih napak pa da pri njenem delu ni nikoli opažal.

Danes je pričala tudi zdravnica Shpresa Pula, ki je Bora Nekrepa kot dežurna specializantka sprejela v obravnavo v bolnišnico. Pula, ki je v pričanju v sodnem postopku proti Kaničevi izpostavila njeno aroganco in neustrezno komunikacijo, pa v današnji obravnavi o teh okoliščinah ni bila vprašana, pač pa je govorila predvsem o okoliščinah sprejema dečka v bolnišnico.

Borovih staršev ni bilo na obravnavo

Kaničeva danes ni želela dopolnjevati izjave, ki jo je podala v prvi obravnavi po upravnem postopku. Ponovila je le, da ji je žal, da se je tako končalo in da to ni bila njena želja.

Kot priče so bili k obravnavi spet povabljeni starši Bora Nekrepa, ki pa se razprave niso udeležili. Odvetnik Andrej Pitako je želel prebrati njihovo izjavo, a mu Živčec Kalanova tega ni dovolila, saj da to ne more nadomestiti izjav priče.

Spomnimo

Kaničeva je marca 2008 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zdravila dvanajstletnega Bora Nekrepa. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan pozneje premeščen v UKC Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl. V pričanju pred zbornico je sicer Kaničeva zatrdila, da je za dečka storila vse, kar je bilo v njeni moči.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JezekTekaTeka44
03. 09. 2012 10.21
Dejte že Gordano na eno banko delat ... ona zna ful s krediti, pa to ...
dnstuff
28. 08. 2012 17.38
+3
a je normalno da po razveljavjenem postopku vodi primer ista oseba?
Valerija Irši?
28. 08. 2012 16.30
+4
ne bom preveč pameten a če bi to storila mojemu otroku vzamem zakon v svoje roke in verjemte mi da licence ne bi več potrebovala
Kunar
28. 08. 2012 17.50
+2
torej bi licenca ostala brez lastnice ? :D
gruber74
28. 08. 2012 14.19
+5
Čas je da tile dohtarji začnejo odgovarjat za svoja dejanja.Drugače bo treba pravico vzet v svoje roke in uredit na Balkanski način.
Tonček Balonček
28. 08. 2012 14.35
+1
TAko je, za zdarvnike bomo iemnovali raje odvetnike! Vsaj vrst ne bo več in čakalnih dob!
Kunar
28. 08. 2012 11.07
+22
postopek pa bo tudi tokrat vodila predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan...tukaj sem nehal brat
tankopiš
29. 08. 2012 09.37
Do kdaj jo bomo še gledali in poslušali?.
vzhod
28. 08. 2012 10.55
+6
zdrovniki so frajeri samo skacejo se, tja kao nikoga ne poslusajo, nesramni do medicinakih sester ne sodelujejo z starsi pri zdravljenju ker mislijo da vse vejo in obvladajo... seveda niso vsi taksni ampak vecina
9794106
28. 08. 2012 10.59
-7
ravno z dr. Kaničevo imam osebno zelo pozitivne izkušnje, seveda pa je bil odnos korekten obojestransko.......nimam nobenih pripomb
oldfard
28. 08. 2012 11.17
-2
Nekateri pač ne prenesejo da je navajena povedat resnico, pa naj bo še tako boleča.
enaizmb1
03. 09. 2012 10.13
Ne morem si predstavljati bolečine, če bi se meni zgodilo to, kar se je zgodilo družini Nekrep. A vendar: dr. Kaničeva je zdravnica mojega otroka. Ji popolnoma zaupam, zmeraj se lahko nanjo obrnem. Zame osebno je izjemen, topel in prijazen človek. Tudi v njeno strokovnost niti ntrenutka ne dvomim.