Slovenija

Tudi Türk za 'drugo republiko'?

Ljubljana, 27. 05. 2009 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janša, ki je sprožil polemike zaradi predloga ustavnih sprememb, "si zasluži pozornost", meni Türk. Prvak opozicije odgovarja: "Vesel sem, ker se predsednik pobud ne loteva s tresočo roko."

Predsednik Danilo Türk je za razpravo o ustavnih spremembah za prihodnost.
Predsednik Danilo Türk je za razpravo o ustavnih spremembah za prihodnost. FOTO: Miro Majcen
Najprej je treba narediti svoboden, neobremenjen premislek, neobremenjen s političnimi dogajanji na tem ali onem kongresu te ali one stranke. Ustavo je treba spreminjati s težko in tresočo roko, kar pa ne pomeni, da premislek o njej ne more biti svoboden in iti tudi onkraj tega, kar se da spremeniti. Pavel Gantar

Predsednik republike Danilo Türk političnemu vrhu predlaga začetek razprave o potrebnih in želenih ustavnih spremembah za prihodnost. Meni, da si zamisel predsednika SDS Janeza Janše, ki je na nedavnem kongresu stranke predstavil svoj pogled glede potrebnih ustavnih sprememb, zasluži pozornost.

''Pazljivo spremljam ustavnopravno prakso in razvoj ustavnosti v Sloveniji. Oboje je bistvenega pomena za naš pravni red, delovanje demokracije in razvoj države," je sporočil. Aprila 2008 je državnemu zboru predstavil pogled na navedena vprašanja in mu podal pobudo glede nujno potrebnih ustavnih sprememb, ki bi omogočale ustavnemu sodišču, da se osredotoči na najpomembnejša vprašanja ustavne ureditve in se razbremeni zadev, ki jih lahko hitreje in s tem učinkoviteje rešujejo druga sodišča.

Nato je po strokovnih razpravah nastalo gradivo, "ki bi ga vlada lahko uporabila za dokončanje strokovnih razprav in izdelavo formalno oblikovanega predloga ustavnih sprememb, ki zadevajo delovanje ustavnega sodišča". Ocenjuje, da bi lahko na enak način zbrali in razvijali tudi druge zamisli o potrebnih ustavnih spremembah, ki se pojavljajo v javnosti. Pripravljen je celo organizirati nove razprave.

Janša: Türk podprl pobude SDS

Treba je iskati rešitve na novonastale probleme, ki jih pred 20 leti ni bilo mogoče predvideti. Janez Janša (SDS)

Prvak opozicije Janša pozdravlja Türkovo pobudo: ''Tako je na nek način podprl pobude za razpravo o ustavnih spremembah s strani SDS. Družba in država, ki se ne znata pripraviti na spremembe, začneta propadati." Veseli ga, da se predsednik republike pobud za ustavne spremembe ne loteva s "tresočo roko". Kot je znano, se je premier Borut Pahor (SD) na Janšev govor o ''drugi republiki'' odzval z besedami: "Ustava je živ tekst, vendar pa je treba dopolnila pisati s tresočo roko."

Pahorjev namestnik v SD Patrick Vlačič umirja: "S spremembami ustave se absolutno ne mudi. Treba jih je sprejemati, če so res nujne, široka razprava pa je dobrodošla. Ustava je akt državnosti, ki se ga ne spreminja samo zato, ker nekdo meni, da ni čisto po njegovih željah. O takih spremembah mora obstajati širok družbeni konsenz. Poleg tega ima država trenutno toliko pomembnejših prioritet, kot so protikrizni ukrepi, zagotavljanje vzdržnosti pokojninske blagajne ali dobro zdravstvo.''

Glavne teme: sodniški mandat, referendum, sociala, okolje, pokrajine, poslanska imuniteta ...

Glede predlaganih sprememb je dobro premisliti referendumsko ureditev v Sloveniji, da bi volja ljudi prišla do izraza in ne bi bila predmet strankarskih manipulacij. Treba je premisliti ureditev glede sodnikov in ustavnih sodnikov, prav tako tudi poenostavitev postopkov glede možnosti predčasnih volitev in imenovanja vlade, da se čas razumno skrajša. Gregor Golobič (Zares)

Türkovo pobudo je pozdravil tudi prvak Zaresa Gregor Golobič, saj ''odpira možnost za strokovno razpravo, razbremenjeno strankarsko prestižnih vidikov". Strinja se s premislekom o referendumski ureditvi, poenostavitvi razpisa predčasnih volitev in glede ustavnih sodnikov. "SDS je s strankarsko noto dala premočen poudarek na to plat, predsednik republike pa s svojo pobudo poskuša ustavno revizijsko debato vrniti v vode, ki so primerne za civilizirano evropsko državo, kjer se o ustavi razpravlja premišljeno in vključujoče."

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pobudo sicer jemlje kot pozitivno, širša razprava pa "lahko doprinese k temu, da bodo ljudje še bolj ozaveščeni, kakšna je naša ustava". Dodaja, da je slovenska ustava sicer dobra in da "kakšnih večjih sprememb ne potrebuje, razgovor o tem pa je vedno dobrodošel". Spremembe pričakuje na socialnem in okoljskem področju, medtem ko trajnega sodniškega mandata ne bi ukinil.

''V LDS cenimo prizadevanja za krepitev pravne države, ki so povezana s pobudo predsednika republike glede razmisleka o morebitnih ustavnih spremembah. Ministrstvo za pravosodje že pripravlja – tudi na podlagi predloga predsednika – predlog sprememb glede ustavnega sodišča,'' je pojasnila predsednica LDS Katarina Kresal.

Ob trenutnih razmerjih sil v državnem zboru je nerealno pričakovati dejanske spremembe ustave. Karl Erjavec (DeSUS)

''Türkova pobuda je pametna ideja. Mislim, da se moramo pogovoriti o določenih ustavnih spremembah, zagotovo pa bo imela vsaka poslanska skupina svoje različne predloge za ustavne spremembe,'' je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Predlaga spremembe v pravosodju, ukinil bi trajne sodniške mandate. "V ustavo bi morali napisati tudi pet pokrajin v skladu z zgodovinskimi pokrajinami v slovenskem nacionalnem prostoru." Po Jelinčičevih besedah je treba rešiti še vprašanje imunitete poslancev. "Edini predstavniki parlamenta na svetu smo, ki smo lahko kaznovani, če govorimo resnico."

Gantar pričakuje predloge o ustavnem sodišču

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar meni, da je pobuda koristna, in sicer predvsem zato, da se razčistijo določeni konceptualni pogledi v zvezi s prihodnjo ustavo in mogočimi ustavnimi spremembami. Državni zbor ima že ustanovljeno ustavno komisijo, ki pa bo obravnavala že vložene predloge za spremembo ustave. Pričakuje, da bo s strani vlade prišel predlog o spremembi ustave glede položaja ustavnega sodišča, medtem ko drugih pobud v tem trenutku ne vidi na obzorju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
28. 05. 2009 16.44
naj grejo v saharo in si naredijo drugo republiko, mi bomo pa reševali to kar so zafurali v teh 18-tih letih
Franc Zabukovec
28. 05. 2009 10.01
cenzura ki jo izvajate je odličen pokazatelj stopnje vaše izobrazbe in kulture, ki ne presega osnovnega minimuma. z vso odgovornostjo lahko sklepam da IQ vaših odgovornih urednikov skupaj ne presega 50. pridite h meni v šolo, brezplačno seveda
Neurath
28. 05. 2009 09.36
Türk odplačuje dolg zaradi nespodobnega vedenja in poslikave na SD plakatih-dejstvo. Druga republika pa je odličen predlogs s strani opozicije-ki očitno še edina miga v smeri slehernega državljana-, vsaj so prvotno popolnoma pordečili ti nesposobni uradniki izurjeni za kuho kave!
SPICELJ
28. 05. 2009 08.19
vsi smo za drugo republiko,saj je ta pokradena do konca,Janševa vlada pa jo je zapufala za tri republike naprej....
Tonček Balonček
28. 05. 2009 08.01
"..za svobodno krščansko Slovenijo". Kako se lahko pod zastavo Hitlerja, ki se je hjasno in glasno namenil uničiti slovenski narod in je izselih v Srbijo 60.000 Slovencev, na desettisoče pa deportiral v taborišča, kdo bori za to svobodno krščansko Slovenijo. Hitler hje Boga in RKC globoko preziral, tudi vsi enmški vojaki in oficirji so domobrance prezirali, z njimi s etudi slučajno niso hoteli družiti, saj so veljali za moralno izprijene. Nobena tuja vojska ne spoštuje domačih izdajalcev, jim pa pridejo prav.
SPICELJ
28. 05. 2009 07.26
ah kaj se oglaša ta Turk,ta še za našo prvo republiko ni bil,pa pred jamo v Laškem se ni poklonil našim borcem,ki so se že dolgo nazaj borili za svobodno krščansko Slovenijo,v naših srcih je itak Peterle predsednik...
Franc Zabukovec
28. 05. 2009 06.56
to so vse Zidarska posla, pa glih karkoli se kdo zmisli je iz iste malte sam priskledniki se mal menjavajo ali pa so toliko neprevidni da se pokažejo na svetlo
Tonček Balonček
27. 05. 2009 21.19
Turka je srečala pamet in za enkim grmom se mu je preikazal Janša.... Prva poteza je bila, da ej kompromitiral SD s svojo pojavo oz. rokovanje s Thalerjem, oba sta nadstranskarska, ampak plakat je plačala pa SD! Jih že blati in uničuje v maniri svojega najnovejšega mamona!
titovka
27. 05. 2009 21.12
kaj smo še v jugoslaviji??????
Slavko Malek
27. 05. 2009 20.53
Predsednik Danilo Türk JE KONČNO SPREGLEDAL - ŠE JE UPANJE ZA SLO ;)
0601
27. 05. 2009 20.51
Türka je pamet srečala :)
0601
27. 05. 2009 20.42
insaner27.05.2009, 18:43 << tipično komunajzarsko! Ko nima argumentov, pa žali. Lejga, ne me primerjat s sabo ("retardiranec")!
benta
27. 05. 2009 20.07
na toti sliki pa turk roke drži ko župnik med mašo!! haha
manco-capac
27. 05. 2009 19.49
Gospod predsednik, lepo prosim, ne spodbujat Jance! Že tako preveč bluzi.
Tonček Balonček
27. 05. 2009 19.42
Ampak laži so bile tudi ob tistih aretacijah Zidarja in ostalih, celo s TV spremstvom (delajo brez medijev!). Nobene obtožnice ni, Brezigarjeva tega Zidarja v poročiliu za lansko leto še omenila ni!
Buena Vita
27. 05. 2009 19.33
katjuška---K VEŠ,Z LAŽMI STE PRIŠLI NA OBLAST,IN LAŽI SEJETE,PA SEDAJ POLETJE CVETI V VSEJ MOČI,IN NA VAS JE DA ZAČNETE ŽET PLEVEL,REALITI, LAŽI SEJALI,PLEVEL POBRALI,
Buena Vita
27. 05. 2009 19.30
a se je turkič prestrašil za stolček,in je ozrl se po opoziciji predlog imam za njega,v Kopru imamo palme,in naj pride trenirat,skakat s palme na palmo, opice to vedo brez treninga,komunejzerji pa serjejo dvojno
Buena Vita
27. 05. 2009 19.28
neprimerne besede
Buena Vita
27. 05. 2009 19.27
INSANER VEŠ-KR PREBERI ZAKRETENE PET KRAT,POTEM BOŠ VEDEL ZAKAJ SI JE TA GOSPODIČ DAL TAK LOGOz malimi črkami,piše za- kre-tene
Tonček Balonček
27. 05. 2009 19.14
0601: "Raje sem Janšist, ko pa komunist!" Tako se se odločil tudi Janez Janša, ko so ga po enem letu članstva izključili in ni mogel nazaj kljub pisanju prošenj in opravičil. Pa ga niso izključili zatradi nediscipoline, ampka zaradi pretirane ortodoksne usmeritve. Takrat so bile to mladostne zablode, danes ima pa očitno že starostne...