Slovenija

Tudi sodišče zavrnilo Janšev predlog

Ljubljana, 29. 10. 2011 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je zavrglo Janšev obtožni predlog proti Zobec Hrastarjevi. Janša je nekdanji državni tožilki očital zlorabo položaja in ponarejanje listin v primeru Patria. Ko je okrajno državno tožilstvo kazensko ovadbo zavrnilo, je Janša pregon prevzel sam.

Nekdanja državna tožilka Branka Zobec Hrastar.
Nekdanja državna tožilka Branka Zobec Hrastar. FOTO: POP TV

Okrajno sodišče v Ljubljani je zavrglo obtožni predlog, ki ga je prvak SDS Janez Janša vložil proti nekdanji višji državni tožilki na Vrhovnem državnem tožilstvu RS Branki Zobec Hrastar, poroča spletno Delo. Janšev zastopnik Franci Matoz je dejal, da so zoper odločitev že vložili pritožbo na višje sodišče.

Predsednik SDS je obtožni predlog vložil po tem, ko je njegovo kazensko ovadbo zavrglo ljubljansko tožilstvo. Nekdanji tožilki in zdaj odvetnici je očital, da je v obtožnem predlogu, ki ga je vložila proti Janši in soobdolženim v zadevi Patria, kot ključni dokaz navajala elektronsko sporočilo, ki da ga je 8. septembra 2005 dunajskemu posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu v imenu direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča poslala njegova žena, čeprav, kot trdi Janša, takšno sporočilo ni bilo poslano.

Zobec Hrastarjeva odstopila

Branki Zobec Hrastar je funkcija višje državne tožilke na podlagi vladnega sklepa izpred nekaj dni prenehala z 21. oktobrom. Zobec Hrastarjeva je pisno izjavo, da se z 21. oktobrom odpoveduje službi državne tožilke, na vlado sicer podala 26. septembra.

O njenem odhodu se je sicer govorilo že od sredine julija. Zobec Hrastarjeva je takrat ob napovedi svojega odstopa dejala, da ne more več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev.

Prvak SDS Janez Janša je junija proti njej namreč vložil kazensko ovadbo, v kateri ji je očital zlorabo položaja in ponarejanje listin v primeru Patria. Okrožno državno tožilstvo je kazensko ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo zavrnilo. Janša je zato pregon prevzel sam s pomočjo odvetnika Francija Matoza in na ljubljansko okrajno sodišče zoper Zobec Hrastarjevo vložil obtožni predlog.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
31. 10. 2011 07.13
kaj janša že trenira matoza za svojega državnega tožilca, če pride na oblast???mislila sem, da bo brezgarjeva ta svoj posel nadaljevala naprej!!!saj zastonj ne rečejo -misliti nič vedeti!!!!!
Danger_Mouse
30. 10. 2011 21.47
Pardon, Strasbourgu.
Danger_Mouse
30. 10. 2011 21.46
Zakaj imam občutek, da bo zadeva dobila epilog šele v Bruslju?
Danger_Mouse
30. 10. 2011 21.42
Vrana vrani...
M_teorija
30. 10. 2011 21.36
~Janša je nekdanji državni tožilki očital zlorabo položaja in ponarejanje listin~ A ma mogoče JJ ekskluzivno pravico na ponarejanje dokumentov!?
Raztezje
30. 10. 2011 21.22
verainupanje 30.10.2011, 20:34 Kdor je enkrat doživel tako izkušnjo, še posebej nedolžen, ga spremeni ter zaznamuje za celo življenje. Tega nikoli ne pozabi, niti kako je mogel biti prej tako naiven, da tega ni verjel. Na srečo, je takšnih pri nas vse več, vrh ne bo zdržal.
Raztezje
30. 10. 2011 21.18
Pri nas je pravosodni lobi tako močan, da se ga mora lotiti kar predsenik države osebno, tudi izkušen vojak in desetar. Skupaj s tajno policijo, je enkrat že premagal premočnega nasprotnika, zakaj bi bila usoda teh elementov drugačna od tiste, ki je doletela jugo soldatesko? Upajmo na najboljše, jaz ga v njegovih prizadevanjih za višjo pravico podpiram. So še druga sodišča, recimo normalna in tista, ki niso na zemlji, niso del tega sveta. Če vam to kaj pove!
verainupanje
30. 10. 2011 20.34
Vrana vrani ne izkljuva oči - velja na žalost za represivne organe in sodno vejo oblasti v Sloveniji, ki so po svoji pripadnosti bili in ostali levaki ter ne želijo izgubiti oblasti nad vsem in vsemi, zato tudi toliko zrežiranih afer s strani njihovih botrov,seveda pravih kriminalcev - tajkunov in ostalih pa ne smejo videti, ker so jim botri , ki jim na vse kriplje hočejo zagotavljati njihovo nedotakljivost, tako naročili.....O skorumpiranosti in neverodostojnosti vseh teh oragnov sem se prepričala na lastni koži,,,
kosir_maks
30. 10. 2011 19.33
Balonček : Tako je tudi na Finskem, smi levaki...... niso samo levaki ( socialisti ) dejansko pa je odgovorni urednik te televizije YLE član socialistične stranke ali je postal .... nekaj takega
Tonček Balonček
30. 10. 2011 19.27
Jaz sem slišal, da so tudi sosedje od Janševe sodnice bolj levo usmerjeni, tisti, ki stanuje nasproti, pa ni sodeloval v vojni za Slovenijo. Tako je tudi na Finskem, smi levaki, z metodami mučenj in prisile so izsilili neke "dokaze" o podkupovanju in podobno, kar ni ničemur podobno! Skratrka, gre za pravni škaddal takorekoč evropskih razsežnosti, saj tudi avstrijci na vsak način hočejo dokazovati, da sta Wolf in Riedl po Sloveniji operiraal s kufri denarja. Prepričan sem, da sta denar pobasala v svoje žepe in je Janša ostal opeharjen!
kosir_maks
30. 10. 2011 19.17
Janez Novak: Ignoranca inštitucije predsednika države in sodišča in še kaj........... bla ,bla A mogoče uganeš katera opcija obvladuje sodno vejo oblasti . Še zadnj desni Brezigarci je potekel mandat. V primeru Patria recimo JJ in ostalim sodi ženska , čigar starši so strogo levo usmerjeni. Sodišča so nafutrana z levim kadrom v ogromni večini , zato so pristranska sploh v političnih zadevah ............ a ti to res ni jasno?
JanezNovakJohn
30. 10. 2011 18.59
Janša je vedno je delal je le za svojo ponovno izvolitev. Zaradi dopadnosti se ni lotil meje s Hrvati ni se lotil pokojninske reforme ni se lotil zdravstvene reforme ni zmanjšal zaposlenih v državnem aparatu ni se lotil železnic ni odpravil tajkunstva ni odpravil bajnih odpravnin Iz slovenske vojske je hotel narediti JLA in je naročil Izraelske havbice,pilatuse, belgiske puške, Rusko topnjačo, Rolande.... Je poklonil narodu Vinjete in naredil izgubo Darsu, Je poklonil narodu dva bresplačnika skupaj z računom zanj, uničil je s svojimi nesposobnimi kadri najboljša slovenska podjetja, LUKO, Interevropo, IUV, Palomo, Ibi, Beti, Zvezdo, Istrabenz, Laško. Zaposlil je naše sodnike z nekaj tisoč ur dela. In še mnogo tega. Njegova grupica, v siloviti gospodarski krizi danes, ni ponudila drugega kot mitingaško ulico za 2 €, laško pivo, jegermaister in granitne kocke. Tega si pa, čeprav smo Butalci, ne želimo.
JanezNovakJohn
30. 10. 2011 18.57
KAOS JE V CELOTNI SLOVENSKI DRUŽBI. ZAMETKI TEGA KAOSA SO NASTALI PRI OROŽARSKIH POSLIH IN ZA ČASA VLADANJA JANŠE. NAPRIMER KAZENSKI ZAKONIK IN USTOLIČENJE B. B. PRODAJA MERKATORJA IN PIVOVARNE. ŽE DOLGO NI VEČ SPROŠČENOSTI PA NE ZARADI GOSPODARSKE KRIZE, TEMVEČ ZATO KER JE BILO PREVEČ VOJNEGA DOBIČKARSTVA, MREŽENJA, TURBO GRABEŽLIVOSTI, POLITIZACIJA IN ŠE POVRH NEUREJENEGA TOŽILSTVA IN SODSTVA NA VSEH NIVOJIH. SAMA KORITA ZA IZBRANCE.
JanezNovakJohn
30. 10. 2011 18.56
Dokler bodo obstoječi politiki skrbeli le za nagrabljeno in svoje politične pozicije, ki jim to omogočajo, ni možnosti za napredek. Rešitev je brisati politična imena, ki so sedela v katerikoli vladi, parlamentu, *.
JanezNovakJohn
30. 10. 2011 18.54
Taki smo in to imamo. Sami poštenjaki. Janša, Grims, Wolf, Pavček, Bavčar, Adamič Kresalova, Pavček, Šrot, Golobič, Tovšakca, Zidar, Turk, Kramberger, Rode, Brezigarjeva, Senica, Jelinčič, Krašovec, Prijatelj, Stojko, Strojanovi, SLOVENSKE GORE LISTI!
JanezNovakJohn
30. 10. 2011 18.53
Ivan.J. zganja vse to kar zganja, z enim preprostim razlogom. Mora ostati v politiki, sicer bodo vse v vezi orožja in tajkunizacije razkrito. Ivo Sanader se je samo za pol leta umaknil in kje je danes ? V ČUZI !
JanezNovakJohn
30. 10. 2011 18.53
Visokokvalificirani kriminalci v službi kapitala. !
JanezNovakJohn
30. 10. 2011 18.52
Slovenci se zavedamo da imamo resen problem že os samega začetka. -Peterle je dovolil preprodajanje certifikatov čeprav je obstajal moratorij in s tem spodbudil nastajanje tajkunstva. _ Janša je mešetaril z orožjem in nato z prodajo Merkatorja sproži plaž tajkunskih lastninjenj kjer je bilo pomembno le kdo se bo v večji meri okoristil. Taki smo in to imamo. ,
JanezNovakJohn
30. 10. 2011 18.50
Ignoranca inštitucije predsednika države in sodišča in še kaj, s strani Ivana Janše, kaže odnos Janše in SDS do Slovencev, Slovenstva, volilcev in države. To enoumje nas lahko čaka. "kdor ni naš, nima na tem svetu kaj iskati" Potrojimo straže, da ne vstane J.J. (Stalin) in z njim preteklost.
usi-glih
30. 10. 2011 17.08
A je ta še kar na svobodi , čeprav bi moral biti že pred 15 leti v Haggu ???