Slovenija

Zaradi tabletk zbolela za pljučno embolijo?

Ljubljana, 25. 09. 2008 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
P.J. / Š.Z.
Komentarji
132

Bralka je opozorila, da je tudi sama zbolela za pljučno embolijo, ko je jemala tabletke Yarina. Zdravniki pri njej tega niso videli kot vzrok.

Yarina so nizkodozne kontracepcijske tabletke, ki so na slovenski trg prišle leta 2004.
Yarina so nizkodozne kontracepcijske tabletke, ki so na slovenski trg prišle leta 2004. FOTO: J.K.

42-letna bralka nam je sporočila, da je tudi sama zbolela za pljučno embolijo, ko je tri leta jemala tabletke Yarina. Pravi, da je za las ušla smrti, njene težave pa so trajale okoli tri tedne. Zdravniki nikakor niso mogli ugotoviti vzroka njenemu dušenju in težavam z dihanjem, kljub večkratnemu obisku urgence in osebne zdravnice, pripoveduje.

Kot pravi, ji je življenje rešila njena pulmologinja dr. Polona Zalokar, ki jo je sprejela kar brez napotnice in takoj posumila na možnost pljučne embolije. Ko so jo pripeljali na klinični center in ji slikali pljuča, pa so našli kar 25 strdkov v pljučih. "Ves čas mojega sprejema in zdravljenja na kliničnem centru so se vsi čudili, da sem zbolela za pljučno embolijo in da je to pri moji starosti že skoraj nemogoče,“ je še zapisala bralka.

Kot je še povedala, so ji naredili veliko preiskav, a vzroka za bolezen niso našli, čeprav so bili obveščeni o tem, da jemlje tabletke Yarina. Bralka pravi, da njena zdravnica ni resno pristopila k njenemu zdravljenju in da ji je celo po tretjem obisku pri njej zaradi še vedno enakih težav, ponudila tablete za živce, češ da dela paniko.

Po poročanju o primeru dveh smrti, za katere nekateri pravijo, da so krive omenjene kontracepcijske tabletke, pa se je tudi sama začela spraševati, če ni morda v tem vzrok njene bolezni. 

Dva smrtna primera na Hrvaškem in en v Avstraliji

V javnosti sta v zadnjem času odmevala dva hrvaška primera smrti zaradi pljučne embolije. Najprej je v javnost prišla vest, da je zaradi kontracepcijskih tabletk Yasmin (na Hrvaškem in v Avstraliji jih prodajajo pod tem imenom) umrla 22-letna Zadrčanka, potem pa še, da je tudi pred dvema letoma zaradi uživanja istih tablet umrla še 26-letna Rečanka. Čeprav vzrok smrti mlade Rečanke javnosti ni bil znan, so zdravniki sumili na tablete Yasmin. Zdravniki pa so povedali, da so leta 2007 zabeležili še en primer srčnega zastoja zaradi tablet Yasmin, ki pa se na srečo ni končal tragično. Pred mesecem dni pa so mediji poročali tudi o nenadni smrti 24-letne Avstralke Tanye Hayes, ki je prav tako umrla zaradi jemanja tablet Yasmin.

Tudi z nizkodoznimi tabletkami je treba biti previden

So tabletke Yarina krive za plučno embolijo nekaterih žensk?
So tabletke Yarina krive za plučno embolijo nekaterih žensk? FOTO: J.K.

Vodja inštituta za farmakologijo in eksperimentalno toksikologijo na medicinski fakulteti dr. Lovro Stanovnik je povedal, da so tabletke Yarina nizkodozne kontracepcijske tabletke, za katere so pred časom rekli, da jih zato, ker je tako mala doza, lahko jemljejo vse ženske. Kot je pojasnil, je namreč pri nekaterih ženskah zaradi kontracepcijskih tabletk ali pa zaradi določene vrste kontracepcijskih tabletk možnost tromboze. Za nizkodozne tablete pa so rekli, da jih lahko jemljejo vse ženske, tako je pozornost pri kontroli malo popustila in so bili zaradi tega nekateri problemi, je povedal.

Tudi specialistka za pljučne bolezni in alergijo dr. Polona Zalokar je povedala, da je že dalj časa znano, da kontracepcijske tablete, ki vsebujejo estrogen, lahko povzročijo tromboze. S takimi primeri so se v njeni ambulanti že srečali, a so zelo redki, pravi.

Zdravniška zbornica: Stranski učinki so znani in zelo redki

Stranski učinki kontracepcijskih tablet se pojavljajo redko, zlasti so izjemni hujši zapleti, kot na primer pljučna embolija. Zdravniška zbornica Slovenije

Z Zdravniške zbornice Slovenije pa so pojasnili, da so stranski učinki kontracepcijskih tablet dobro poznani in so v pisni obliki priloženi vsakemu zavojčku tablet. Ti se po besedah strokovnega direktorja ginekološke klinike Adolfa Lukanoviča in višje svetnice dr. Helene Meden-Vrtovec pojavljajo redko, "zlasti so izjemni hujši zapleti, kot na primer pljučna embolija“. Ta se pojavlja pri tistih ženskah, ki imajo motnje v strjevanju krvi – predvsem prekomerno število trombocitov (trombofilija).

Strokovni direktor ginekološke klinike Adolf Lukanovič.
Strokovni direktor ginekološke klinike Adolf Lukanovič. FOTO:

Na zbornici so še pojasnili, da danes po svetu uporablja kontracepcijske tablete 100 milijonov žensk, v Sloveniji 100.000, od tega 10.000 žensk uporablja oralno kontracepcijo Yarina. Vsa oralna hormonska kontracepcijska sredstva so na pozitivni listi zdravil, torej so brezplačna.

Bayer Schering: Yarina je tako varna kontracepcijska tabletka kot druge

S podjetja Bayer Schering, ki je zastopnik za tabletke Yarina v Sloveniji pa so sporočili, da je Yarina varna tabletka. Vodja poslovne enote ginekologija v omenjenem podjetju Andreja Smolnikar Prah je povedala, da je pojav venske trombebolije zelo redek pojav in tudi ozdravljiv. Statistični podatki kažejo, da lahko le dve do tri ženske uporabnice teh tablet od 10.000 zbolijo za to boleznijo, od tega pa le 0,03 ženske končajo tragično.

Po podatkih Zdravniške zbornice Slovenije v Sloveniji 100.000 žensk jemlje kontracepcijske tabletke. Od tega jemlje 10.000 žensk tabletke Yarina.

Smolnikar Prahova je povedala tudi, da so v podjetju Bayer Schering seznanjeni s primeroma na Hrvaškem. Kot pravi, starši ženske iz Zadra niso želeli narediti obdukcije. „To spoštujemo, vendar bi bilo to zelo dobrodošlo, saj želimo izvedeti, kaj je bil dejanski vzrok tega nesrečnega dogodka,“ je pojasnila.

Poudarila je, da je Yarina po raziskavah enako varna kot vse ostale kontracepcijske tabletke, poleg tega pa ima tudi pozitivne učinke. Poleg tega gredo pri nas ženske, preden jim ginekologi predpišejo kontracepcijske tabletke, skozi poseben zdravniški protokol. Zato trenutno še ne razmišljajo o umiku teh tabletk s trga, je še pojasnila.

Yarina so na listi zdravil, ki so za uporabnika brezplačne

Sicer pa so tablete Yarina od 11. decembra 2007 tudi uvrščene na pozitivno listo zdravil. Yarina sodijo med tako imenovane nizkodozne kontracepcijske tabletke s hormonom drospirenon (poleg njih so to še tablete Yasminelle).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jagoda1234
07. 10. 2008 10.19
Pozdravljene! Pred letom in pol sem pri 24-letih zbolela za pljučno embolijo. Pred tem sem 1 leto jemala kontacepcijske tablete Logest. Pred tem nisem imela nikakršnih zdravstvenih težav, pa tudi od tabletk nisem imela stranskih učinkov. Meni so diagnozo postavili kar hitro, ker me je osebni zdravnik takoj napotil k pulmologu, zaradi težav pri dihanju. Pri tem moram reči, da sem imela izredno srečo, da je pulmologinja pravilno tolmačila moje sintome in me takoj napotila v bolnišnico. Tam so takoj posumili, da bi vzrok za embolijo lahko bile kont. tabletke. V letu in pol so mi naredili vse mogoče teste, da bi ugotovili razlog embolije. Vsi testi so bili negativni in potrdil se je sum, da so razlog kont. tabletke. Po vsem kar sem doživela (10 dni v bolnišnici, 1-letno zdravljenje z marivarinom in še danes hodim na preglede - pa vseeno vem, da sem imela prekleto srečo, da se je tako končalo, kot sej je) nisem proti kont. tabletkam. Menim pa, da bi bilo potrebno opraviti krvne teste vsake pacientke, preden jih ginekologi predpišejo ( ve nekaterih državah je to obvezno). Le tako se bi rizik za morebitne zaplete (embolija, tromboza, . ..) zmanjšal.
Urša Kastelic 1
28. 09. 2008 09.28
+1
eno leta nazaj sem jemala kontracepcijske tapletke Logest. Kar naenkrat mi je leva noga zatekla bolelo me je nenormalno, cez cas je noga postala rahlo vijolicne barve. Zdravniki 3 tedne niso vedeli kaj je, rekli so mi da je verjetno vneta bezgavka, no kmalu pa so mi naredili ultrazvok ven in odkrili vensko trombozo na dveh mestih, v dimljah in pod kolenom. Zdravniki so rekli da je razlog kontracepcija, ker nisem imela nobene operacije ali druge poskodbe. Zdravila sem se pol leta, vendar se zdaj strdek ni cisto izginil in verjetno nikoli ne bo. Celo zivljenje bom morala paziti in hoditi na kontrole. Tako da punce ce imate kaksno drugo moznost pri kontracepcijo npr. kondomi, in ne tabletke vam raje priporocam kondome,...
sonja111
27. 09. 2008 17.16
Tudi jaz sem zadje leto jemala kontracepcijske tabletke pod imenom Femoden, zaradi uravnavanja menstruacije. Trenutno pa se zdravim za tombozo brez pljučne embulije, ki je stranski učinek pri vseh kontracepcijskih tabletih. Imela sem veliko srečo, da je bilo pravočasno odkrito. Draga dekleta in žene posežite raje po drugačnih zaščitah ki še obstajajo.
erienne
27. 09. 2008 15.16
sanniQa, točno to, jaz že non stop govorim ljudem da ene ne jemljemo tabletk zaradi preprečevanja nosečnosti,ampak zaradi drugih težav, ki se jih ne da rešit na drug način. boleče, dolge menstruacije... meni tabletke služijo izključno temu da lahko normalno živim, drugače proti kodomu nimam čisto nič in tabletk nebi uoprabljala če nebi imela grozljivo bolečih menstruacij
sanniQa
27. 09. 2008 12.56
Tta.. ne jemljemo vsi teh tabletk zgolj zaradi preprečitve nosečnosti :) s temi tabletkami sm js začela za tem ko sm imela 4 mesce neprekinjeno menstruacijo =/ mislim da se ti nemore niti sanjat kako boleče in utrujajoče je to. in TE tabletke so me rešile vseh teh bolečin, itd. Na začetku sem sicer imela neke druge tabletke s katerimi sm se nenormalno zredila.. da o glavobolih ne govorim.. pri Yarina tabletkah pa nobenega problema.. čeprau jih jemljem že dobro leto. :)
Tonček Balonček
26. 09. 2008 21.48
Pa naj vam zaupam še svojo izkušjo: Nikoli nisem jemal kontacepcijskih tabletk, še manj Sheringovih ali Bayerjevih, nikoli! Lahko s epohvalim, das nisem nikdar zanosil, res pa je, da seo se mi in se mi še pojavljajo nihanja v razpoloženju, nekoliko sem se zredil in mišična amsa se je zmanjšala za nekaj odstotkov. S tlakom in pulzom je zaenkrat v redu, žal pa moram potožiti, da me ginekologinja noče sprejeti in setra pri njej priporoča, naj se oglasim pri svojem zdravniku in zaprosim za napotnico k psihiatru! Slišalk sem, da za tja napotnica ni nujna, ali je to res?
karah
26. 09. 2008 19.54
jaz jemljem lindynette 20 (mislim da je to drugo ime za logest) že eno leto, pa nikoli ni bilo hujših stranskih učinkov, razen recimo nihanj v razpoloženju, pa še kakšne malenkosti.
Vlasta Ku?an
26. 09. 2008 12.25
tudi sama sem uporabljala te tabletke in vam moram povedat da niso kaj prida! resnično odsvetujem jemanje teh tabletk tistim ki so podvržene glavobolom. kajti mene velikokrat boli glava vendar ko pa sem jedla tabletke jarina me je glava neprestano bolela,včasih tudi tako da sem od bolečine bruhala in celo izgubila zavest. punce,ženske obstajajo še druge bolj zdrave zaščite proti zanositvi kot so kondom ali pa mogoče kakšna krema ki te zaščiti, le kemije ne jemat. moja prijateljica zaradi kontracepcijskih tablet ne more zanosit.nikoli...
dolenkica
26. 09. 2008 11.02
mislm d takih primerov ni malo poznam full žensk k majo bleme s tem k jedo tabletke ..v bistvu ženske se sploh ne zavedate kaj jeste k vsak dan vzamete to tabletko.. mene ne bo noben prepriču d je tu dobru jest itd. k noben tablet ni bil še zdrav sploh pa ne tak ki prepričuje nek naravni pojav tko da se ne čudim d ma kdo take bleme z zdravjem in da celo umre..sicer so pa tu krive čist same ženske k zaupajo zdravnikom slednji pa itak da no ne vsi samo večina pa zagovarja zdravila.. tko da mislte mal ljudje kaj jeste d pol ni treba takih člankov brat.. lp
mimar_12@hotmail.com
26. 09. 2008 10.56
Jasna_1306 Saj beremo navodila za uporabo-vsaj jaz jih vedno. Za vsako zdravilo, ki ga vzamem, se posvetujem z zdravnikom. In tudi za kontracepcijske tabletke sem se.
Jasna K.
26. 09. 2008 10.29
Jst pa rečem takole. V dveh letih, kar jem kontracepcijske, mam že 3.vrste tabletk-Yarina namreč. Prvo sem dobla Logest (sm se zredila,imela občasne slabosti,občutek napihnjenega trebuha pred menstruacijo),potem sem vzela Minulet, ki naj bi bili boljši(sm se spet zredila,res da ni bilo nekih slabosti,napihnjen trebuh pred mestruacijo pa še zmeraj-to me je zmeraj NAJBOLJ motilo). Potem sem pa poskusila z Yarino,saj naj bi odvajale vodo iz telesa. In kot bi odrezal-jaz sem s temi tabletki tako zelo zadovoljna,da jih ne mislim zamenjati, če res ne bom imela kakršnihkoli težav. Ker sem pač iz \"zdravstvenih vod\", vem, da so takšni primeri, kot so ti, zelo zelo zelo redki. In vedite, da vsako zdravilo na tem svetu, čisto vsako, ima pozitivne učinke, ki vam zdravijo ali lajšajo bolezen, ima pa tudi negativne učinke, ki vam lahko tudi škodijo-čeprav je to redko. Če bi vsak pacient redno prebral navodila za uporabo zdravil in stranske učinke, bi ugotovil, da bi lahko imeli še nešteto oddaj na to vrsto teme. Ti primeri so bili tisti, ki imajo lahko možnost npr.: 1:1500000...žal je res tako. Menim da predentudi kakšni uporabniki določenih tabletk naredijo takšno afero, da naj pred uporabo preberejo navodila in stranske učinke,ter se seveda posvetujejo z zdravnikom-zato ga vendar imajo. Zakaj mislite, da je glede tega toliko oglaševanja? Lep dan...
ninea
26. 09. 2008 10.12
Tudi sama bi želela opozoriti na slabosti KT... Tablete Logest sem začela jemati 3 leta nazaj, predvsem zaradi močnih in bolečih menstruacij. Po jemanju tabletk sem se počutila kot na novo rojeno bitje, saj nisem imela nikakršnih bolečin ob menstruaciji, prav tako tudi PMSja ne, zredila sem se morda le za kakšni dve kili, všeč mi je bilo tudi, da sem vnaprej točno vedela, kdaj dobim menstruacijo.Dve leti je bilo vse v najlepšem redu, lansko leto julija pa so se začele pojavljati neznane težave...bruhanje, driske in s tem povezano hujšanje, bolečine v glavi, rahla depresija. Vse skupaj je trajalo do letošnjega maja, ko so mi med letom opravili nešteto preiskav, saj so sumili na chronovo bolezen, črevesnega raka, same hude bolezni... Nihče na KT niti slučajno ni pomislil.Ker so bili vsi izvidi BP, je zdravnica odredila, da mi predpišejo antidepresive. Vmes sem zamenjala tudi osebno zdravnico, vendar je bila enakega mnenja, da je krivo stresno življenje.Takrat sem se zares vzela v roke in sama prebrala ogromno literature o črevesnih boleznih, o ščitnici, o hormonih... Po prigovarjanju svojega fanta, sem maja letos prenehala z jemanjem KT in v treh tednih se je stanje izboljšalo za 100%.Začela sem jesti vso hrano (prej sem imela predpisano ogabno dieto), pridobivati sem začela na teži in zopet se lahko ukvarjam s športom, kar se lansko leto nisem mogla, saj nisem imela nobene moči. Stara sem 23 let in sem želela svojo zgodbo deliti z vami, predvsem pa sem mnenja, da te noben zdavnik ne more poznati tako dobro, kot se poznaš sam in moraš vztrajati pri svojem.
_beib_
26. 09. 2008 10.10
BRAVO KAUKO!!! Se strinjam s tabo! Ma čist neki brezveze zganjajo paniko, pol so pa vsi neki pametni...
blackbaby
26. 09. 2008 09.43
+1
Ko berem komentarje tipov mi je kar slabo.. tako so vsi pametni! O bolezni za katero umirajo in imajo dologorčne težave pa pravijo da ni bavbav.. večina tipov pa je že z eno nogo v grobu ko se malce oprasne ali ima malce muskerfibra... kaj šele da bi imeli kaj hujšega! ne pametujejo pa o vsem o čemer še pojma nimajo kako je hudo... raši bodite tiho,kot da pišete komentarje pri katerih se vidi da nimate 5 čistih v glavi!
Tanja Lebar
26. 09. 2008 09.30
+1
Vsi tisti,ki trdite ,da pljučna embolija ni bavbav se hudo motite. Koliko težav to prinese se nekaterim še sanja ne. Ne samo ,da je življensko nevarno že samo zdravljenje je izredno težko. Bolnik dobi tablete marivarin ki redčijo kri in s tem še ostale neprijetnost ,ki jih s sabo prinese uporaba tega zdravila. Iz lastnih izkušenj vam lahko povem , kako kompliciran je navaden obisk zobozdravnika če si na marivarinu. Predno mi zobozdravnik opravi na primer navadno vrtanje zoba moram vzeti 6 antibiotikov 1 uro pred posegom, 6 ur po posegu pa še 3. Če zob pulijo je še večji problem. Poleg tega je lahko usodna vsaka večja poškodba ,če krvavim ker lahko zaradi razredčene krvi izkrvavim . Tako ,da jaz tega ne bi jemala z levo roko.
mimar_12@hotmail.com
26. 09. 2008 08.45
komenatar na sandi101; veš, nekatere moramo jest hormonske tabletke zaradi ginekoloških težav in ne samo zaradi zaščite. sicer pa; a moški nimate raje brez kondoma?
Svoboden Miki
26. 09. 2008 08.27
Jst sm dvakrat jemala tabletke za prestavitev menstruacije, ki so tud kontracepcijske pa sm obakrat dobila aritmijo.Po pol leta je sicer minila sama od sebe. Zdravniki itak ne priznajo, da je to od tabletk tako da škoda njih za nasvete in mnenje spraševat, najboljši zdravnik si sam sebi.Tako kot je ena že prej napisala,povrhu vseega ti hočejo potem napisat še kakšne tablete za živce.Tako da se je treba res pazit teh zdravnikov.
mimar_12@hotmail.com
26. 09. 2008 08.16
glede tabletk Yasminelle!!! Sama sem jemala te tabletke 1 mesec in sem bila tako nezadovoljna; krvavela sem cel mesec, imela sem težave z ledvicami, vneto grlo... Predpisali so mi te tabletke, da bi omilile ginekološke težave, pa se je vse samo še poslabšalo!!!
deadea
26. 09. 2008 04.36
treba paziti s temi tabletami, vecina jih je samo zaradi zasluzka na trgu ne pa za splosno dobro. hecate vse najboljse za rojstni dan
hecate
26. 09. 2008 02.59
čez 3 ure bom stara 24 let. kontracepcijske tabletke jemljem tm nekje od 17ga leta...od zadnje meje idelane teže mam mogoče par kilc preveč. prej sm jemala Logest in sm pred par leti prešaltala na Yasminelle. na logest sm se zredila za okol 10kil, na yasminelle sm se znebila okol 4 kile. to so edine izkušnje k jih mam jes s tabletkami. ne vplivajo na moje počutje, pmsja nimam, trebuh me mnj boli ob menstruaciji, pritisk in use mam normaln....uglavnem razn to da sm se zredila nimam negativnih izkušenj.