Slovenija

Erjavec zagotavlja, da Evropska komisija ne bo podprla terminala

Ljubljana, 22. 07. 2013 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./E.K./G.G./STA
Komentarji
266

Po kriznem sestanku pri premierki Alenki Bratušek se je vlada odločila, da bo v sredo v Bruslju glasovala proti seznamu prednostnih projektov skupnega pomena v EU, na katerem je tudi plinski terminal v Žavljah. S tem je klonila pod pritiski javnosti.

Slovenska vlada bo kljub napovedi v minulem tednu v sredo glasovala proti seznamu prednostnih projektov skupnega pomena v EU, med katerimi je tudi plinski terminal v Žavljah, je po sestanku na vladi povedal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Minister Omerzel je napovedal uporabo vseh pravnih sredstev, da ta projekt preprečijo.
Minister Omerzel je napovedal uporabo vseh pravnih sredstev, da ta projekt preprečijo. FOTO: Dz-rs.si
Predsednik SD Igor Lukšič je prepričan, da je škoda, da Slovenija v prejšnjih dveh letih ni naredila več na tem, da bi z italijanskimi oblastmi dosegla, da tega ne bi bilo na dnevnem redu. "Zdaj smo talci položaja, ko se je treba zelo ostro postaviti proti Žavljam, hkrati pa biti konsistenten pri obrambi naših projektov."

Slovenija je proti terminalu v Žavljah in bo zato kljub sedmim dobrim projektom, ki so še na tej listi, glasovala proti, je dodal minister. Sprva je bilo načrtovano, da se bo Slovenija pri glasovanju vzdržala, ob tem pa podala politično izjavo o nasprotovanju omenjenemu terminalu. Kot je še pojasnil Omerzel, se je vlada posvetovala tudi s pravniki. "S tem, ko bomo glasovali proti, bomo jasno pokazali, v kolikšni meri je projekt v Žavljah sporen za Slovenijo," je dejal.

Po Omerzelovih besedah je bila odločitev vlade težka prav zaradi dobrih projektov, ki so še na tej listi in veliko pomenijo za Slovenijo.

Ostalih sedem projektov bo sicer vseeno uvrščenih na seznam prednostnih projektov skupnega pomena v EU in bodo šli naprej v postopek. Glede na to, da bo Slovenija verjetno edina država, ki bo glasovala proti celotnemu seznamu, bo ta namreč očitno potrjen, pravi Omerzel.

Spomnil je, da se na ministrstvu že kar nekaj časa borijo proti umestitvi terminala v Žavljah na seznam in se bodo še naprej "borili, da ta projekt ne uspe". Za zdaj sicer še ne vedo, ali je prava pot tožba. Napoveduje pa, da bodo, če bo to treba, uporabili vsa razpoložljiva sredstva, da ta projekt preprečijo.

"Ocenili smo, da glasovati sam proti sebi ne bi bilo najbolje," je dejala Bratuškova, a so dodatna pravna mnenja pokazala, da Sloveniji ob vzdržanju glasu to onemogoči morebitno sodno pot, če bi bila ta kdaj potrebna.

Z njim se strinja tudi premierka Alenka Bratušek, ki je poudarila, da bi nam vzdržanje pri glasovanju glede seznama prednostnih projektov skupnega pomena v EU onemogočilo morebitno sodno pot. Še vedno pa je žalostna, ker moramo glasovati tudi proti svojim projektom. "Upam, da nam ne bo žal," je poudarila.

Še bolj odločen je zunanji minister Karl Erjavec, ki pravi, da terminala Žavlje ne bo na evropskem seznamu prednostnih energetskih projektov. "Mirno lahko zagotovim, da terminala Žavlje ne bo na tem seznamu in da po informacijah, ki jih imam, Evropska komisija tega konkretnega projekta ne podpira," je poudaril.

Prav tako je minister povedal, da je italijansko administrativno sodišče danes zavrglo presojo glede okoljske presoje, kar pomeni, da projekt ne izpolnjuje pogojev za to, da bi lahko bil uvrščen na seznam evropskih prednostnih energetskih projektov.

Minister je še izpostavil, da se v sredo v Bruslju ne bo zgodilo nič dramatičnega in da bo pomembna odločitev o evropskem seznamu energetskih projektov, ki jo bo 2. oktobra sprejela Evropska komisija.

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je po sestanku zadovoljen dejal: "Smo proti Žavljam in to želimo na vse možne načine pokazati." Po njegovih besedah so pravniki napovedali, da se s tem, ko vlada glasuje proti, v primeru pravnega spora možnosti "za zmago" nekoliko povečajo.

Vajgl pozdravlja odločitev vlade

"Vlada Republike Slovenije ravna prav in si zasluži priznanje, ker je prisluhnila mnenju, da morajo njeni predstavniki na sestanku visokih uradnikov prihodnjo sredo v Bruslju zavrniti seznam prioritetnih projektov EU na področju energetike, na katerem je tudi možnost izgradnje velikega plinskega terminala v Žavljah," pa je odločitev vlade komentiral evropski poslanec Ivo Vajgl.

Številni pozivi proti vladnim namenom, da se vzdrži glasovanja

Predsednik Državnega zbora Janko Veber je v javnem odzivu glede napovedi vlade, da se bo vzdržala glasovanja, dejal, da bo zelo razočaran, če vlada v sredo ne bo glasovala proti.

Predsednik DZ Janko Veber
Predsednik DZ Janko Veber FOTO: Aljoša Kravanja
Evropska komisija ostaja diplomatska. Upa, da bodo v pogajanjih s Slovenijo in Italijo rešitve mogoče najti do srede. Končno odločitev bo sicer sprejela komisija jeseni.

Veber opozarja, da je o zaščiti Severnega Jadrana obširno razpravljal tudi državni zbor, ki je sprejel Resolucijo o strategiji za Jadran, v kateri je v 8. poglavju zapisano, da je "na območju Severnega Jadrana pri nameščanju novih gospodarskih objektov in drugih posegov v prostor, ki imajo relevanten vpliv na ravnovesje ekosistema tega območja, potreben regionalno usklajen pristop." V resoluciji je še zapisano, "da državni zbor iz okoljskih, varnostnih, prometnih in družbenih razlogov nasprotuje namestitvi terminalov za utekočinjeni zemeljski plin ob slovenskih teritorialnih vodah in v širšem Tržaškem zalivu, enako spoštovanje omenjenih kriterijev pa pričakuje tudi od drugih držav jadranskega bazena, zato vladi nalaga, da pri oblikovanju Strategije iz četrtega poglavja takšno stališče jasno zagovarja."

Odbor za zunanjo politiko je sprejel stališče, v katerem gradnji terminala v Žavljah nasprotuje.
Odbor za zunanjo politiko je sprejel stališče, v katerem gradnji terminala v Žavljah nasprotuje. FOTO: POP TV

"da mora Slovenija jasno in nedvoumno predstaviti in zastopati interese zaščite okolja in varnosti na območju Severnega Jadrana." Po besedah Vebra je omenjeno problematiko obravnaval tudi odbor za zunanjo politiko na 22. nujni seji 19. decembra lani, ki je bila zaprta za javnost. Odbor je takrat jasno izrazil, da gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in njegovem zaledju nasprotuje.

Veber vlado poziva, da spoštuje resolucijo, ki jo je sprejel DZ in tudi ponovljeno ter jasno stališče parlamentarnega odbora za zunanjo politiko o nasprotovanju gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivi. "Izvedba projekta bi za Tržaški zaliv in njegovo zaledje nedvomno pomenila trajno nepopravljive in škodljive posledice za okolje in ljudi," še dodaja Veber.

Proti gradnji terminala tudi trije župani

Tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič, župan Občine Izola Igor Kolenc in župan Občine Piran Peter Bossman so danes pozvali vlado, naj odločno nasprotuje uvrstitvi plinskega terminala v Žavljah na seznam prednostnih projektov skupnega pomena v Evropski uniji.

Župani pričakujejo, da bo vlada izrazila jasno in odločno nasprotovanje uvrstitvi plinskega terminala v Žavljah na seznam prednostnih projektov skupnega pomena v EU in vsem nadaljnjim poskusom, da bi projekt terminalov v severnem Jadranu dejansko prišel do realizacije.

Župani sicer razumejo, da je Sloveniji na seznam uspelo uvrstiti sedem svojih projektov in je iz tega vidika sprejem seznama zanjo pomemben, vendar ta seznam nikakor ne more biti sprejemljiv, če je nanj uvrščen tudi projekt izgradnje plinskega terminala v Žavljah, ki bo za Slovenijo pomenil okoljsko katastrofo. Župani so enotni, da bi izgradnja plinskih terminalov pomenila okoljsko katastrofo in nazadovanje gospodarske rasti občin na tem območju, ki se v zadnjih letih razvija predvsem v smeri turizma in storitvenih dejavnosti. Terminali v severnem Jadranu bi imeli skrajno negativen vpliv na okolje, zdravje in varnost prebivalcev na območju Italije, Slovenije in Hrvaške, še opozarjajo župani.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (266)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terezinka
23. 07. 2013 11.48
+5
Glasovali bodo o nekem "paketu" ukrepov, ki se je delal in pripravljal veliko časa. Kljub vsej kritiki EU tam ne delajo projektov za vse članice EU po nobenem hitrem postopku. Ko se je ta paket kot taki sestavljal bi predhodniki današnje vlade in tudi ta vlada morali zahtevati izločitev spornih terminalov v Sredozemlju na poseben akt. To ni storila niti Janševa niti ta vlada. Pri nas nimajo nobenega resnega plana in v Bruselj pošiljajo ljudi, ki nimajo nobene strategije razvoja. Glede na to, da niso ukrepali me resno skrbi, da tudi za temi Žavljami ni kakšne posebne trgovine ali po domače nam v vseh pomembnih zadevah že znane korupcije
santamaura
23. 07. 2013 11.56
+1
Mene pa bolj skrbi, da imamo tam v Bruslju sedaj take Lojzete in
santamaura
23. 07. 2013 11.56
+1
santamaura
23. 07. 2013 12.00
+1
Edino ko so Thalerja posneli, smo rekli - Uups - A ta je pa naš
Terezinka
23. 07. 2013 12.22
+1
V Bruselj pošljejo take, da se stranke zahvalijo za pretekle usluge.
Terezinka
23. 07. 2013 12.24
+1
Potem pa v Bruslju ne vedo kaj je resnična potreba Slovenije in podpirajo neke zahteve, ki so gola politična poteza stranke in ne vedo kaj se razpravlja o interesu države, ki jih zastopa.
santamaura
23. 07. 2013 11.31
+2
Erjavec zagotavlja, da Evropska komisija ne bo podprla terminala - Članom Evropske komisije je namreč jasno in odločno povedal, se v nasprotnem primeru ne bo boril za njihove penzije in tudi umetne kolke in zobne proteze si bodo morali sami plačati
24vohomurckov
23. 07. 2013 10.52
+0
...in špelca...umetno podložena ,ki se trudi shujšati tam,kjer je naravno?? .......danes nič reklame??
24vohomurckov
23. 07. 2013 10.51
+0
..kaj pa murkov sine?....že poje in ga biksa,kot njegov ata??
24vohomurckov
23. 07. 2013 10.50
+0
..pa suzanca ,jakšičeva...se je že poročila,ali še ni našla princa na belem oslu??
24vohomurckov
23. 07. 2013 10.49
+0
kaj pa kim kardišian??...je že kaj shujšala??....tudi to zelo zanima slovence,ki pospešeno hujšamo!
24vohomurckov
23. 07. 2013 10.48
+0
..je tyra banks plešasta,al nosi lasuljo kr tko???.......to je zdaj pa drugo najpomembnejše vprašanje,ki pesti slovence!
u3pm
23. 07. 2013 09.58
+0
..včeraj v odmevih je mrzel z rosvito govoril o nekih preimenovanih KOPRSKIH TERMINALIH V SEVERNEM MORJU........ne vem če mu bodo norvežani to dovolili.....
u3pm
23. 07. 2013 09.56
+1
strokovnjak za mehke cuhe.bo postavil tehminal upokojencem,ki so toliko neumni,da zdaj ko imajo vsi čez 1000 evrov penzije,še zmeraj volijo desus.......
BobbyP
23. 07. 2013 09.34
-2
Če pa Kahel zagotavlja, potem ni nobenega strahu več. On pa res še nikoli v življenju ni snedel besede.
zemljemerec
23. 07. 2013 08.52
-2
Lepo, samo da sosedje ne bodo imeli terminala, saj itak ni pomembno da bomo javno nasprotovali svojim predlogom sedmih projektov, ki so pomembni za Slovensko gospodarstvo in delovna mesta. Sedaj se Hrvatje lahko upravičeno smejijo Slovenski načelnosti in pokončnosti...menda je na Krku že vse pripravljeno za plinski terminal.
SMRDIsmrdiSMRDI
23. 07. 2013 07.23
+1
Ma kaj ta Kalimero od Erjavca klobasa? Nardil bodo kokr njim ustreza in pika....kdo pa je slovenija, da se bodo drigal kaj je dobro in kaj ni za nas???!!! Sploh pa kako lahko deluje na taki ravni politike, če pa še abecede po slovensko nezna povedat?!
zemljemerec
23. 07. 2013 08.54
Erjavec je car...že vsak upokojenec ima 1000 € penzije po njegovem zagotovilu, in prvega julija so dobili regres...piše na portalu DESUsa
pridnaov?ka
23. 07. 2013 05.41
+8
terminala ne bo,če bo korl pravilno izrekel to besedo....se pravi,tehminal bo
VolkBrenin
23. 07. 2013 02.25
+6
kako pa je nastala ta evropska komisija....??' kdo pa so tej ljudje...?? kakšne refernce in znanja imajo, da odločajo o teh rečeh...???
janez1967
23. 07. 2013 01.15
+7
Vedno smo se upirali napredku, zato pa nimamo veliko!
breakon
23. 07. 2013 00.43
-5
Koncno ena vlada, ki je ne drzijo za jajca zaradi trgovine z orozjem in se celo ozira na mnenje neodvisnih civilstov, saj ve, da bi ji v nasprotnem primeru hitro potekel rok trajanja.
kapetan09
23. 07. 2013 00.31
+6
Pa kdo v EU se bo oziral za mišljenje obupnih in nesposobnih politkov iz najslabše države v EU ?
jansa-arms
23. 07. 2013 00.34
-4
škoda da majerja ni več,ta bi užgal po mizi tako da bi cela EU mirno stala!
jansa-arms
23. 07. 2013 00.24
-3
danes sem jedel fižol in moj plinski terminal dela s polno paro.zaenkrat še nobenega nasprotovanja sosedov
VolkBrenin
23. 07. 2013 00.27
+1
jansa-arms
23. 07. 2013 00.16
-5
majeristom ponujam polno prikolico gonoja dobi jo tisti ki bo najbolj popljuval majerja
jansa-arms
23. 07. 2013 00.31
-1
a misliš da bo kateri pljunil na majerja?
jansa-arms
23. 07. 2013 00.36
-4
če ne bo šlo v promet bom pa postavil drugo nalogo
VolkBrenin
23. 07. 2013 01.11
+3
rozle...ta se je sam podpisal kar v lepi slovenščini....kot majer...
VolkBrenin
23. 07. 2013 01.13
+0
arms...ne vem če si lahko izmisliš takšno nalogo...glede na to kako so zagrizeni..
hrast66
23. 07. 2013 00.16
+2
Korl težka bo. Težje bo kot Hrvaška . Italijani bodo lobirali in izvajali pritiske.