Slovenija

Tudi poleti lahko v gorah presenetijo zimske razmere

Ljubljana, 01. 07. 2014 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poletni čas številne zvabi v gore, kjer pa lahko kadarkoli, tako kot tudi v teh dneh, vladajo zimske razmere. V gorah je letos tudi veliko padajočega kamenja, gorski reševalci pa svetujejo previdnost in primerno opremo.

reševanje v gorah - 5
reševanje v gorah - 5 FOTO: Franc Miš

Predsednik komisije za informiranje in analize pri Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) Matjaž Šerkezi trenutno obiskovalce gora opozarja na še vedno prisoten sneg na severnih straneh in osojnih območjih, ki se bo obdržal še dlje časa v poletje.

Pri prečenju snežišč je obvezna uporaba cepinov in derez. Vse obiskovalce poziva tudi k uporabi ustreznih gorniških čelad, ki ščitijo glavo pred padajočim kamenjem in udarci. Padajočega kamenja je namreč letos veliko prav zaradi dolgotrajnejšega snega in mraza, tako da se bodo stene šele zdaj začele čistiti, je pojasnil Šerkezi.

V zadnjem tednu je zapadlo tudi nekaj snega na Kredarici. Šerkezi vse, ki zahajajo v gore, opozarja, da jih lahko v gorah kadarkoli presenetijo zimske razmere, zato jih poziva, da imajo tudi takrat, ko gredo na kratke ture, s sabo toplejša oblačila. Med obvezno opremo v nahrbtniku spadajo tudi prva pomoč, "železna rezerva" hrane, čelna svetilka, zaščitna krema in še kaj.

Nasvete in priporočila o tem ter informacije o razmerah v gorah lahko obiskovalci gora kadarkoli preverijo na spletnih straneh GRZS in Planinske zveze Slovenije (PZS), kjer so informacije po njegovih besedah dnevno osvežene in primerno pojasnjene. Priporoča pa previdnost pri informacijah, objavljenih na spletnih forumih in drugih družbenih omrežjih.

Letos v gorah umrlo osem oseb

Letno slovenske gore po oceni PZS obišče več kot 1,4 milijona obiskovalcev.

Gorski reševalci so letos do današnjega dne opravili 192 intervencij, skupno pa je umrlo osem oseb, nazadnje je v ponedeljek zvečer med naseljema Breginj in Logje v občini Kobarid ob padcu po strmem melišču umrl mlajši moški.

Lani so gorski reševalci opravili 393 intervencij, lani pa je v gorah umrlo 32 oseb, od tega 17 gornikov oz. članov različnih gorniških organizacij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.