Slovenija

Tudi poleti je treba skrbeti za svojo varnost

Portorož, 12. 06. 2012 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turisti prihajajo v določeno državo, ko je ta dovolj varna, je poudaril direktor koprske policijske uprave Božidar Štemberger. Ena glavnih težav v času poletne turistične sezone bo tudi letos povečan cestni promet. Policisti opozarjajo še, da poleti tatovi niso na dopustu.

Tatvina na plaži
Tatvina na plaži FOTO: Thinkstock

Turisti prihajajo v določeno državo, ko je ta dovolj varna, je na posvetu Varno poletje v Portorožu direktor koprske policijske uprave Božidar Štemberger poudaril pomen varnosti za turizem in širše za gospodarstvo. Na posvetu so obravnavali različne vidike varnosti, od cestnega prometa do varnega prebivanja gostov, varne plovbe in kopanja.

Ena glavnih težav v času poletne turistične sezone bo tudi letos povečan cestni promet. Po besedah Braneta Nastrana s prometnoinformacijskega centra bodo kritične točke po vsej verjetnosti karavanški predor, avtocestni obroč okoli Ljubljane in primorska avtocesta, poleg tega pa bodo zelo obremenjeni tudi mejni prehodi s Hrvaško.

Komandir Postaje prometne policije Koper Mitja Palčič pa je navedel, da so po statistikah vzroki za prometne nesreče vedno isti, in sicer neprilagojena hitrost, napačna stran vožnje, izsiljevanje prednosti in prekratka varnostna razdalja. Poletni meseci so tudi glede prometnih nesreč najbolj kritični, saj so vozniki med vožnjo raztreseni, utrujeni in se jim mudi priti na cilj. V tem času bo na naših cestah tudi precej tujcev, vendar ti po Palčičevih besedah večinoma niso med povzročitelji, ampak med žrtvami nesreč.

Poleti tatovi niso na dopustu

Da vlomilci in tatovi poleti niso na dopustu, pa je opozoril Cvetko Kokalj s Policijske uprave Koper. Ko gremo na dopust, je zato treba poskrbeti za ustrezno varovanje hiše oziroma stanovanja. Policisti namreč opažajo, da mnogi še vedno ne zaklepajo vhodnih vrat, puščajo odprta okna ali prek družbenih omrežij sporočajo, da jih ne bo doma. Prav tako turisti pogosto na vidnih mestih v svojih vozilih puščajo vrednejše predmete, kar je magnet za vlomilce.

Zato je po Kokaljevih besedah izrednega pomena preventiva. Gostje naj vrednejše predmete med svojim bivanjem primerno zavarujejo in jih ne nosijo s sabo, je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawasakimen
12. 06. 2012 15.40
+2
Napram Hildi so to sami loleki.
kleopatra-1
12. 06. 2012 20.33