Slovenija

Tudi po osem zapornikov v eni sobi, Šoltes opozarja na možnost tožb

Ljubljana, 26. 07. 2012 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V letu 2011 je bilo 1430 zapornikom na voljo le 1309 mest. Šoltes ob tem ugotavlja, da Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij in pristojno ministrstvo za pravosodje v zadnjih šestih letih nista bila uspešna pri reševanju prostorske problematike zaporov.

Igor Šoltes, predsednik Računskega sodišča RS
Igor Šoltes, predsednik Računskega sodišča RS FOTO: Blaž Garbajs

Računsko sodišče pod vodstvom Igorja Šoltesa je danes opozorilo na neuspešnost reševanja prostorske problematike zaporov pri nas. Po njihovih podatkih je stanje alarmantno, saj za zapornike že dolga leta primanjkuje postelj, število zaprtih pa se iz leta v leto povečuje.

V letu 2011 je bilo 1430 zapornikom na voljo le 1309 mest, zaradi česar so bili v posameznih zaporih primorani ukrepati po svoje. Ko so preverili, ali se v zavodih za prestajanje zapornih kazni držijo evropskih standardov in normativov, ki velevajo devet kvadratnih metrov na zapornika, so ugotovili, da ni vedno tako. "Spoznali smo, da je ponekod tudi do osem obsojencev v eni sobi," je pojasnil Šoltes in dodal, da se pogosto tudi ne upošteva ustreznega ločevanja prestopnikov glede na to, ali gre za povratnike ali ne. "Takšne razmere imajo lahko tudi posledice!" je prepričan, saj je treba pri ravnanju z obsojenimi upoštevati tudi evropsko konvencijo, v obratnem primeru smo izpostavljeni tožbam, ki bi obremenile državni proračun.

Nekaj takšnih tožb je bilo iz slovenskih zaporov na Evropsko sodišče že naslovljenih. Slovenski državljan Matjaž Praznik je Slovenijo tožil zaradi slabih razmer v zaporu v Ljubljani, kjer je bil zaprt med aprilom 2009 in marcem 2010, oziroma zaradi prenapolnjenosti zapora, slabih sanitarnih razmer in pretiranih omejitev časa, preživetega zunaj zaporniške celice. Sodišče mu je prisodilo 7000 evrov odškodnine in 500 evrov za pokritje sodnih stroškov.

Zapor na Dobu
Zapor na Dobu FOTO: Miro Majcen

Računsko sodišče: Pristojni niso bili uspešni!

Računsko sodišče, ki je revidiralo uspešnost reševanja prostorske problematike slovenskih zaporov v obdobju od 1. januarja 2006 do 10. februarja 2012, tako ugotavlja, da Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij in pristojno ministrstvo za pravosodje v zadnjih šestih letih nista bila uspešna pri reševanju prostorske problematike zaporov.

Kot opozarja sodišče, v tem obdobju na področju investicij cilji niso bili doseženi. Razen projekta prenove in dozidave zapora na Dobu, katerega del prve faze je bil končan v letu 2011, se namreč drugi načrtovani projekti niso niti začeli izvajati. Obenem pa je uprava izvedla projekt, ki ni bil načrtovan. Projektna naloga je bila namreč večkrat spremenjena, zaradi česar se je skupna pogodbena vrednost sredstev za pripravo projektne dokumentacije povečala za 107 odstotkov, na skoraj 1,6 milijona evrov. Prvotna ocena potrebnih finančnih sredstev pa se je predvsem na račun povečanja načrtovanih kapacitet na predlog uprave s 6,1 milijona evrov povečala na 86,7 milijona evrov, v revizijskem poročilu med drugim ugotavlja računsko sodišče.

Kljub večkratnemu zmanjšanju načrtovanih sredstev za investicije v letih 2006, 2007, 2008, 2009 in 2011 uprava razpoložljivih sredstev dejansko ni v celoti namenila za investicije, zato se je izgradnja dveh novih objektov na Dobu zaradi sprememb lastnosti projekta in težav s projektno dokumentacijo namesto v pogodbeno določenih 12 mesecih končala šele po 25 mesecih.

Nove prostore so na Dobu odprli lanskega oktobra.
Nove prostore so na Dobu odprli lanskega oktobra. FOTO: Miro Majcen

Neuspešno je bilo po oceni sodišča tudi pristojno ministrstvo za pravosodje, saj ni ustrezno sodelovalo pri načrtovanju investicij za rešitev prostorske problematike slovenskih zaporov in ni ustrezno nadziralo uprave pri izvajanju projekta na Dobu ter pri doseganju zastavljenih ciljev na področju investicij v zapore, s katerimi bi se zmanjšala prenapolnjenost v zaporih.

"Razmere v zaporih v obdobju, na katero se nanaša revizija, niso bile v celoti v skladu z zahtevami oziroma priporočili predpisov, zapori pa so bili, kljub povečanju skupnih uradnih kapacitet vseh zaporov za 189 postelj, še vedno prenapolnjeni," še pravijo na sodišču, kjer od uprave zahtevajo izvedbo popravljalnih ukrepov za odpravo ugotovljenih nesmotrnosti ter jim podajajo več priporočil, tudi glede vodenja in nadzora prihodnjih investicij ter proučitve možnosti dodatnega spodbujanja alternativ priporu in kazni zapora.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DropBear
27. 07. 2012 08.01
+1
Ne delat kriminala, pa se ne bo treba pritoževat čez zapore. Denarja manjka za poštene državljane, zdaj pa naj za kriminalce trošimo?
V3PI7D3
27. 07. 2012 06.35
+1
Ja, saj so v zaporu, še 3 zraven.
visoki
27. 07. 2012 05.33
+1
40 milijonov letno da država samo za zapornike,kje so potem policisti,tožilci,sodišča,to pa je enega denarja stran vrženega
nenasedaj
27. 07. 2012 02.08
+1
A si predstavljate, če bi tudi najhujši kriminalci morali v zapor? Celotna politična garnitura!Imajo zaporniki srečo, da teh kriminalcev ne bo v njihovih sobah, saj pri nas odlično dela sistem- denar sodnik oprostitev. To sta v svojem mandatu predvsem obvaladala Zalar in Golobič, proti plačilu,jasno. Iz Majerjevega žepa gre pa direktno v sodnikovega.
ebiga
27. 07. 2012 01.08
+0
Brane Bujanovič 26.07.2012 14:33:50 vsem vam ki bi poslali vse v kamnolom,bi prav privoščil kakšen dan zapora,(zaporniki na dobu delajo pod nemogočimi pogoji v livarni)na 16kvadratih 6 zapornikov za različne zadeve,od morilcev do neplačanih položnic kar se v tem času lahko hitro zgodi,pol pa otresajte vaš gobec,če bi se držali zapovedi nebi takih neumnosti govorili,prepričan sem da take komentarje lahko piše samo član RKC,zagrizen vernik,ki mu grehe odpušča vaški fajmoštr,ki ponavadi še sam nima čiste vesti,sploh pa vsi poznamo vašo hinavščino, ............................................................................................................................................................................................... Imaš vse možnosti da doniraš za pomoč zapornikom, lahko pa tudi kakšnega domov vzameš. Ne enačit tistih, ki so zaprti zaradi banalnih dejanj, položnice, promet, etc.....Tisti so na odprtem oddelku. Lahko pa so doma in morajo delat javna dela. To niso kriminalci, vsakem od nas se lahko zgodi. Resne kriminalce (umor,posilstvo, pedofilija, droga, gopodarski kriminal, in podobno) pa v kamnolom, brez vseh pravic. Tudi oni niso dali možnosti svojim žrtvam.Imeli so priložnost živeti pošteno, tako kot vsi, pa so jo zapravili. Če samo pomislim na trpljenje njihovih žrtev bi najraje videl smrtno kazen, čeprav jo ne zagovarjam. Ni milosti za take. Mnogi živijo v revščini, vendar niti ne pomislijo na tako sprevržena dejanja. Ubogi so, vendar nikogar ne tožarijo. Nisem ne pripadnik, ne zagovornik RKC. Prej nasprotno. Vendar bi pa z veseljem uporabil metode inkvizicije na določenih osebkih, predvsem pedofile bi z užitkom pekel na počasnem ognju. Kakšne pravice neki, so oni vprašali svoje žrtve po njihovih pravicah? Brane, če bi ti posilili sestro,otroka, ubili mamo....bi jih še zagovarjal? Dokler se to drugim dogaja je lahko špilat humanista. Eden od vzrokov zakaj ta svet hudič jemlje je tudi ta, da imajo žrtve manj pravic kot zločinci.
VolkBrenin
26. 07. 2012 23.42
+1
najprej je treba zapret tiste, ki so zapornikom z zakonom omogočili pritožbe in sodbe proti državi...takoj zatem pa še tiste njihove odvetnike s pomočjo katerih želijo pokasirati zaradi neustreznih razmer....in podobnih traparij...arest je arest...in naši so še vse preveč blagi ...in luksuzni.
visoki
26. 07. 2012 23.31
še preveč,še preveč
BitterMan
26. 07. 2012 23.22
+0
Najboljše da jih namestimo v stanovanja, ki jih NLB noče plasirat na trg in v tistih 800 državnih stanovanj. Sve če raja pozlatiti.
Jaka..
26. 07. 2012 22.20
+5
za takšne nikol nobene pravice ,barabe imajo še preveč ugodnosti,če bi bili pošteni se nebi rabili stiskat v sobah,pa kaj res večja si baraba več imaš pravic,...samo poglejte malo drugot ,kaj pomeni biti zapornik,pri nas pa vse na krožniku,saj živijo bolš kot mi nobene položnice,hrana kolk češ,tv,računalnik,fitnes,pa še jim ni dobro ej ,...kakšni smo loleki mi,oni se nam pa smejejo
jecar321
26. 07. 2012 22.13
+11
res sramota da se jih prikazuje kot boge revčke.... v resnici pa se majo bolše kot 70/80% poštenih državljanov ki pošteno delajo ,na koncu pa komaj preživijo iz meseca v mesec baraboni pa cele dneve preležijo ,se sprehajajo 2*na dan po 2h če želijo ,igrajo igrice ,gledajo tv ....... najedajo zaposlenim in kujejo nove podvige ....70%povratnikov če jim v arestu nebi bilo fletno verjetno nebi bilo tako sedaj bojo ap še odškodnine dobili - zastopa pa jih lepotec med odvetniki Matos
jecar321
26. 07. 2012 22.15
+3
HooplaToopla
26. 07. 2012 22.07
+12
Če bi sodni sistem pri nas deloval, bi morali imeti pograde v osmih štukih, da bi vse spravili noter.
VolkBrenin
26. 07. 2012 22.03
+3
rusi problem z bivalno stisko arestantov rešijo po svoje...če ne drugače, pa spijo na smene, ker enostavno ni prostora...
BitterMan
26. 07. 2012 23.24
+1
pa hrano jim domači morajo nosit. Standardna hrana je vsak dan pobravana voda z repo in kosom krompirja.
VolkBrenin
26. 07. 2012 23.43
-1
evo bitter...tja jih preselmo...bodo še jokcali za dobom
Draža
26. 07. 2012 21.43
+2
Upokojencem znižali pokojnine,staršem znižali dodatke,povečali plačilo vrtca,otroci ne smejo več varčevati,javni upravi znižali plače,zaposleni brez služb in plač,zaporniki bi pa živeli razkošno,čeprav so kriminalci,kdo se tukaj norčuje ?
Jožajoža
26. 07. 2012 21.52
+4
niso problem zapori, problem je, da se v sloveniji preveč ljudi ukvarja s kriminalom, politika je 20 let vzgajala ljudi s parolo DELO IN POŠTENJE STA SRAMOTA.
VolkBrenin
26. 07. 2012 22.05
+0
.jožajoža....to je že res, tale parola...poleg je še ena...kriminal se splača.... samo , če so jih že zaprli...so jih z razlogom...zato naj ne jamrajo..še prelepo jim je...
VolkBrenin
26. 07. 2012 21.41
+3
v rusijo naj jih peljejo ...al pa kam v latinsko ameriko....jih bo v taki isti sobi 80. al pa še več...kaj majo za jamrat....konec koncev...za tiste ki so bili v ju vojski je jasno....v sobi nas je blo lepo 65.....pa nihče ni bil zaprt , ampak na služenju vojaškega roka....Tej pa v arestu..pa jamrajo pa štrajkajo..??
Draža
26. 07. 2012 21.34
+5
Slovenski zapori so pravi hoteli,poglejte Turčijo,Arabijo,Južna Amerika,to so zapori.
jamajaka
26. 07. 2012 21.02
+2
no sej se v ameriških filmih vidi da so v celicah po dva zapornika odvisno od države glede slovenije pa bo treba iz propadlih podjetij naredit zapore tako kaže
lojze007
26. 07. 2012 21.00
+4
osebno jaz bi te zapore preoblikoval v delovne zapore, naj se sami živijo in ne na račun nas davkoplačevalcev na podlagi pridnosti bi jim dodeljeval boljše zaporniške pogoje. s tem bi zmanjšali porabo javnega denarja istočasno pa bi jih navadili na delovne navade kratenje človekovih pravic le komu si bile kratene k so zagrešili kaznivo dejanje? a mogoče direktno njim ki so sedaj zaprti? to je prvo vprašanje za vsakega zapornika? dejstvo je pač tako da tisti k bi morali biti zaprti v samicah se lepo veselo sprehajajo sredi lepega belega dne kot večina poštenih državljanov
VolkBrenin
26. 07. 2012 21.46
+1
mlojze007 na prisilno delo se reče temu...in se strinjam s teboj...naj gredo delat..nočeš delat, ok...ni hrane...Tako so pa na nekih pol odprtih oddelkih...ženske jih obiskujejo...na dopust gredo in podobne traparije...a je to arest...prej naj bi razmišljal... droge majo več kot zunaj...eni so še tolk , da se fino fotkajo pa še kje objavljajo...kako fitniserajo...ma fuj
borisl1
26. 07. 2012 20.21
+4
jankoviča pa janšo naj zraven zaprejo. za par dni bi že imeli zazidljive parcele za širjenje zapora, pa še kaj...
partizan07
26. 07. 2012 20.56
+3
a ja zato hre uran v trst ker prnas ni mesta
srebrnibreg
26. 07. 2012 19.51
+4
Naj se vprašajo zakaj so tam. Ni važno koliko kdo ukrade ampak to, da krade. Začne se pri malem in gre vedno više. O teh zaporih in neprimernem bivanju naj bi razmišljali pred storjeno barabijo.
KML
26. 07. 2012 19.41
+4
Ob branju komentarjev me žalosti, ko ugotavljam, kako zelo veliko nestrpnosti je med nami in koliko predsodkov imamo. Saj, izbrisani tudi niso bili izbrisani in naj se vrnejo, od koder so prišli, zaporniki so tako ali tako ene same barabe, ženske so samo za v kuhinjo, pa morda kdaj še za kam, ... Preden se izrekate o zaporih, si kakšnega oglejte, preden se izrekate o zapornikih kar tako na počez, se pozanimajte, preden ... Predvsem pa ne pozabite, niso najhujši zločinci v zaporih, tam so ponavadi majhne ribe z žalostnimi zgodbami. Najhujši zločinci so med ljudmi, ki so neupravičeno obogateli, zaradi katerih je izkoriščenih večina ljudi na tem svetu, ki jim nihče nič ne more, ki so po možnosti še v kakšni vladi ali na kakšnem drugem prestolu in ki se vam v brk smejejo in si domišljajo, kako so več kot mi.
Scorpia1
26. 07. 2012 22.34
+1