Slovenija

Spravna slovesnost z zapleti

Kočevski Rog, 04. 07. 2010 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ljubljanski nadškof Stres je v Kočevskem Rogu opozoril na sočutje, za katerega v času pobojev ni bilo prostora, ''žal ga pa tudi danes ni v zadostni meri''. Premier Pahor pa, da je treba graditi na tistem, kar je bilo v preteklosti dobrega.

Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu je danes ob 11. uri potekala slovesnost z obletno mašo za žrtve revolucionarnega nasilja, ki jo je priredila župnija Kočevje. Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, sledil je kulturni program, ki ga je pripravila Nova slovenska zaveza.

Spravne slovesnosti se je udeležil tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki je imel kratek nagovor. Pred slovesnostjo pa je položil venec ob grobišču jame pod Krenom.

'Za sočutje v času pobojev ni bilo prostora'

Slovesnost v Kočevskem Rogu - 3
Slovesnost v Kočevskem Rogu - 3 FOTO: POP TV

Kot je v slavnostnem govoru poudaril Stres, sprave ni brez odpuščanja, ob soočenju z velikimi zločini in grozotami pa so ljudje navadno ogorčeni. Ta ogorčenost je razumljiva in upravičena, ne sme pa se sprevreči v sovraštvo in maščevalnost in tudi zahteva po jasni obsodbi zločinov in zločincev ne izhaja iz sovraštva ali maščevalnosti, temveč iz potrebe po tem, da se moralni in pravni red, ki je bil z zločinom poteptan, zopet vzpostavi in da zopet dobijo svojo polno veljavo sveta moralna načela pravičnosti in človekovega dostojanstva, je pojasnil.

Po njegovih besedah so v obdobju dveh desetletij, odkar se srečujejo pod Krenom, v Sloveniji odkrili in ugotovili več sto večjih ali manjših množičnih grobišč, katerih število opozarja na strahotno razsežnost množičnih pobojev maja in junija leta 1945. Ta odkritja dajejo slutiti vso nečloveškost ravnanja z neoboroženimi ljudmi, o čemer na poseben način priča pred dobrim letom odkriti rov sv. Barbare v Hudi jami, je dejal.

Ob tem je opozoril na sočutje, za katerega v času pobojev ni bilo prostora, žal ga pa tudi danes ni v zadostni meri, da bi bila vsa grobišča primerno urejena, tako kot je grobišče pod Krenom, je dejal.

"Odkar je Slovenija samostojna in demokratična država, so ta grozljiva dejstva postala široko znana, vendar pa se do njih kot sodobna, demokratična, pravna in etična politična skupnost nismo uspeli ustrezno opredeliti. Dejstvo, da od prve podobne slovesnosti, kakor je naša, mineva že celih dvajset let, ne da bi izpolnili vse naše dolžnosti, je zaskrbljujoče," je ocenil.

Slovesnost v Kočevskem Rogu - 2
Slovesnost v Kočevskem Rogu - 2 FOTO: POP TV

Po njegovem so imeli povojni poboji več razsežnosti, več razsežnosti pa ima tudi odnos do njih. Poudaril je njihovo politično izrabo oziroma dejstvo, da se različne politične skupine do teh dogodkov opredeljujejo z vidika lastnih političnih koristi, kar ne vodi daleč, je opozoril.

Pri tem gre tudi za nazorsko ali ideološko razsežnost, saj po njegovi oceni za ideologijo neizprosnega razrednega boja tudi takšna dejanja, kot so se dogajala v Kočevskem Rogu, niso bila zločin. Hkrati pa gre za etično moralni vidik ter za solidarnost z ljudmi, ki so trpeli krivico. "Tako se je rodil zločin in poteptana je bila temeljna etična zahteva, da mora vsakdo veljati za nedolžnega, dokler se mu ne dokaže nasprotno," je poudaril.

Vsakoletno slovesnost pod Krenom navadno imenujejo za spravno, je dodal. Ni spravna zato, ker bi bila z mašo pred dvajsetimi leti sprava že dosežena, ampak zato, ker vsaka tamkajšnja maša vodi k njej, saj sprava, kakršno potrebujejo, ni enkratno dejanje, temveč proces, ki zahteva brezpogojno privrženost resnici, pravico in odpuščanje, je še povedal Stres.

'Nič iz naše preteklosti ne smemo pozabiti'

Pahor pa je na slovesnosti sodeloval s krajšim nagovorom, pred njo pa je položil venec ob grobišču jame pod Krenom. Kot je dejal, se je slovesnosti udeležil, ker ni ravnodušen do preteklosti, ne tiste, ki je ovenčana s slavo, in ne tiste, ki jo bremenita krivda in greh.

Predvsem je prišel zaradi skupne prihodnosti, moralna dolžnost Slovencev pa je, da jo gradijo na tistem, kar je bilo v narodni preteklosti dobrega, pogumnega in pravičnega, in da se izognejo tistemu, kar je bilo slabega, morda strahopetnega in krivičnega, je dejal.

Slovesnost v Kočevskem Rogu - 4
Slovesnost v Kočevskem Rogu - 4 FOTO: POP TV

Svetle stvari naj vzamejo za vzgled, temne pa za opomin v morebitnih prihodnjih podobno usodnih narodovih preizkušnjah naj se nikoli več ne ponovi tragičen ideološki ali politični razkol, je poudaril.

Naj se taki usodni časi nikoli več ne vidijo kot priložnost za prevlado ideoloških ciljev nad narodovimi. Naj ne bo več razmer, v katerih bi se iskalo opravičilo za sodelovanje s tujčevo roko ali opravičilo za krvavo maščevanje zmagovalcev nad tem, je nadaljeval.

"Na tem mestu so se po vojni dogajale hude, obsojanja vredne in tragične reči, ki jih ne želimo in ne smemo pozabiti. Nič iz naše preteklosti ne smemo pozabiti, zlasti če nas navdihuje ali opominja glede naših prihodnjih stremljenj. Tu smo, ker nam ni vseeno ne za preteklost in še zlasti ne za našo skupno prihodnost," je povzel Pahor, ki je po slovesnosti v Kočevskem Rogu odšel na Smrečje pri Turjaku na Dolenjskem, kjer je pri spomeniku aktivistov OF, ki so jih ubili belogardisti, položil venec in se poklonil njihovemu spominu.

Türk ni bil povabljen

Udeležba Pahorja na slovesnosti naj bi bila presenetljiva, saj so pristojni v Cerkvi še v sredo pojasnjevali, da na slovesnost niso vabili nikogar iz državnega vrha. Vendar pa je nato ekonom novomeške škofije Janez Gril pojasnil, da je do njega prišla informacija, da bi se Pahor želel slovesnosti udeležiti, zato mu je vabilo tudi poslal.

Slovesnost v Kočevskem Rogu - 5
Slovesnost v Kočevskem Rogu - 5 FOTO: POP TV

Ni pa bil na slovesnost povabljen predsednik republike Danilo Türk. Türk je sicer julija lani, kot so v soboto sporočili iz urada predsednika, v pismu tedanjemu predsedniku Slovenske škofovske konference (SŠK) Alojzu Uranu med drugim zapisal, da bi bilo koristno razmisliti o možnosti primernega javnega dejanja v letu 2010, ob 20. obletnici prve spravne slovesnosti.

Prisotna tudi Bajuk in Grims

V kulturnem delu slovesnosti, ki ga je pripravila Nova slovenska zaveza, je spregovoril tudi urednik časopisa Zaveza Justin Stanovnik, ki je dejal, da Slovenci še danes ne vedo, kakšni ljudje so prirejali in izvajali povojne poboje, te pa je označil za genocid.

Slovesnosti so se udeležili tudi nekateri politiki, med njimi predstavniki NSi, nekdanji finančni minister Andrej Bajuk in poslanec SDS Branko Grims, po podatkih policije pa se je danes pod Krenom zbralo približno tri tisoč ljudi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (615)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terezinka
10. 06. 2013 10.03
+2
Obžalujem vse kar so predniki počeli v času njihove in ne moje revolucije in njihove in ne moje kolaboracije. Ne razumem kaj bi se morala današnja mladina in vsi tisti, ki nas takrat leta od leta 41 do vključno 45, ni bilo na taem svetu počet pri tej spravi. Predstavniki oblasti kot nasledniki revolucije (Kučan)in predstavnik cerkve kot spodbujevalec naroda k kolaboraciji(Šušteršič) sta se v Kočevskem rogu opravičili in obžalovali vse kar je bilo. Vsem tistim, ki bi spravo zares želeli ni to moralo biti uradni zaključek. To stalno netenje spora in povzročanje sovraštva koristi sedaj le k ločevanju naroda in tvorjenju nekih razmer, ki so danes le za skrivanje nepravilnosti s katerimi obe strani (oblast in RKC) delata škodo narodu Ćas bi bil, da zgodovino prepustimo zgodovinarje, pieteto vsem pokojnim in življenje sedanjim in prihodnim rodovom. Res se ne ćutim ničesar kriva, da bi se morala s komer koli spravljat, še manj pa moji otroci in vnuki
cau-curaku
11. 07. 2010 18.55
-1
OOO poglej poglej pajtlerblanka, ti farška duša si se zopet oglasila, in kje tlačiš slovensko zemljo, da se tako poredko oglasiš, najbrž veliko časa preživiš v božjih hramih:!? Da pa lahko tlačiš slovensko zemljo si lahko hvaležna tistim, ki jih blatiš, tistim pa ki jih dvigaš ae pa lahko zahvališ za stvari , ki si jih pisala v prejšnjih tvojih postih, kaj vse so pokradli in naravbali. Blanka to so namreč tvoji idoli, prosi jih in dobila boš kakšen delček !!!
lojze054
03. 06. 2012 18.57
-1
Terezinka
10. 06. 2013 10.04
+1
A sta oba Slovenca? A je kateri od vaju v tisti preteklosti živel? A ne bi bil čas, da nehata?
robba
06. 07. 2010 20.38
-1
povezava je neprimerna beseda- gre se za povezavo s člankom mladine- točno, mladina časnik je neprimeren, hehehehe
robba
06. 07. 2010 20.37
-1
Njegova povprečna ocena je 2,51. To pa je ena najslabših. Ocene pa je objavil tudi časopis Mladina:
robba
06. 07. 2010 20.17
-1
nevica 05.07.2010, 05:55 1 Cerkev skrbi za razdvojenost Slovencev, vplIva celo na tekomovanje med strankami in tako onemogoča, da bi pravi politični programi dobili prednost in Slovenijo popeljali v boljše čase. Saj je nemogoče, da bi se pravi ljudje začeli ukvarjati s politiko, ki je na tak način obremenjena. a si ti mal neprespana, pa saj imaš svojo opcijo na oblast, kaj več hočeš, in to z večino.in povej mi njene uspehe, s tem da imajo pod kontrolo skoraj vse medije. afera, opsa, nesrečni dogodki, eden za drugim...in kako moč ima tu cerkev, a, nevica
Terezinka
10. 06. 2013 10.09
To kar govoriš ni pošteni nauk Kristusa. Kristus in evangelij te uči odpuščanja in ljubezni, pokvarjeni cerkveni farizeji pa so pozabili na Kristusov nauk. Oni delajo in so delali tudi takrat v času vojne drugo kot kot to kar je učil Kristus. LJUBITE SE MED SEBOJ.Nikjer ni nikoli Kristus rekel ne ljubi soseda, ki misli drugače kot ti, nikoli ni rekel ubij soseda, ker ne moli enako kot ti
RobinHood
06. 07. 2010 12.32
-1
Kony05.07.2010, 22:07 0 JOŽA--TI SI ENO VELIKO TELE, KER NE VEŠ DA SO BILI DOMOBRANCI ---IZDAJALCI SLOV. NARODA PARTIZANI PA SMO SE BORILI ZA SLOV.---NAROD.
RobinHood
06. 07. 2010 12.32
-1
"Ko Janša in Cukjati govorita o enotnosti, je to večkrat videti kot gasilska himna piromana, ki bi rad gasil požar, ki ga je sam podtaknil." - dr. Boris Vezjak
Tonček Balonček
06. 07. 2010 08.48
+1
Če bi zmagali fašisti in nacisti, n bi zdaj imeli nikaršnih problemov ne s Piranskim zalivom ne s Pahorjevo vlado ne z ničemer!
Buena Vita
05. 07. 2010 23.53
Buena Vita
05. 07. 2010 23.53
+1
vojna je vojna rdeči so motrili v miru,,takrat ko so podpisali vse papirje da bodo spoštovali svetovni red,,takrat so šele začeli morit,,, zdaj ko ne morejo spati pa cvilijo in hodijo po odpustke,,, hudo peče vest te partijce ko se bratijo s popi,he,hehe
Buena Vita
05. 07. 2010 23.50
+1
jeah,,leve duše,,nihče na svetu nima zgodovine,samo vi jo poznate,tako ta svojo prikrojeno;;,po šivilji klari,ki podnevi para,ponoči šiva
Buena Vita
05. 07. 2010 23.48
+1
JA,ja,ja,samo levaki ste učeni v lažeh
Buena Vita
05. 07. 2010 23.47
HVALA BOGU,MATERI BOŽJI IN VSEM SVETNIKOM,SVETEGA TROJSTVA ,SVETEGA DUHA INN BLAŽENCEM NAD BLAŽENIMI UDARILO VASJE LEVE PO GLAVI,NA CESTE SI VAS SPRAVILI LEVI TAJKUNI,BANKE SO UNIČILI LEVI TAJKUNI, DOLGOVE DO NEBES SO NAREDILI TA LEVI LOPOVI,KI KRADEJO VSE KAR POD ROKE DOBIJO VI BUTCI&BUTCI PA DEJTE ŠE NAPREJ ZVELIČUJTE TO B,A,G,R,O
vsevid
05. 07. 2010 22.07
-1
JOŽA--TI SI ENO VELIKO TELE, KER NE VEŠ DA SO BILI DOMOBRANCI ---IZDAJALCI SLOV. NARODA PARTIZANI PA SMO SE BORILI ZA SLOV.---NAROD.
robba
05. 07. 2010 21.56
zek 05.07.2010, 00:06 zek, tega nekateri ne bodo nikol sposobni razumet in sprejet. in s tvoje strani, kateri so bili hujši? ni treba odgovort...
robba
05. 07. 2010 21.51
saintjozef 05.07.2010, 21:47 0 Večna luč naj ti sveti in so osvetlili vse cerkve v Sloveniji. Tako se to dela ! Krivica je lahko samo na eni strani. Tako se govori. Stori velik greh, večji bo odpustek. ja za spomenike nob bolj slabo skrbite, nekako vsi propadajo, kaj sedaj to...je šlo mimo,a...
robba
05. 07. 2010 21.50
gabez 05.07.2010, 00:14 -2 Pri taki razdvojenosti med slovenskim ljudstvom bo težko priti do kakšne sprave. Občutek imam, da RKC še malo ni do tega, še manj njenim članom. Gre se samo za moč in oblast, za ponovno pridobivanje vpliva in posledično vtikanja v vsakdanje življenje in izkoriščanje ljudi. 2000 let krvave in umazane cerkvene zgodovine, ljudem pa še zdaj ni jasno, kaj je smisel vseh teh religij. Seveda, ko je enkrat izkoriščanja dovolj, se ljudje uprejo, pride do revolucije in še nobena ni bila lepa. Dogodki med vojno in po njej so polni grozljivih dejstev, na obeh straneh, pa vendar bi se to težko primerjalo z vso umazanijo RKC, pa ne samo v srednjem veku. Ampak o tem ne prebereš v njihovi literaturi skoraj nič ali pa tako zelo zavito v celofan, da ti gre na bruhanje. Nobena stvar ne more biti črno bela, pa vendar je večina komentarjev takih. Morda zveni tudi moj komentar tako, vendar bi rada poudarila, da spoštujem zmerne vernike, ki nimajo tako spranih možganov, da bi bili pripravljeni zaradi nekega prepričanja tudi ubijati. O tem si mora vsak sam ustvariti mišljenje, vendar je treba marsikaj prebrati, o obeh straneh, če želiš dobiti vsaj približno sliko. Predvsem pa bi se bilo pametno malce bolj ukvarjati s sedanjostjo in prihodnostjo tovariš gabez, če bi ti blo tolk mar za sedanjost in prihodnost, bi se vprašal, zakaj nasledniki zagovornikov delavstva sedaj to delavstvo izkoriščajo in se postavlajajo v vlogo nekih grofov, bogatunov, malomeščanov..., torej, dej kritizirat pavčka, hildo, jankoviča, kordeža, zidarja, šrota, bavčarja, svetlika...kaj so že to, oz. nasledniki katere opcije so...
saintjozef
05. 07. 2010 21.47
Večna luč naj ti sveti in so osvetlili vse cerkve v Sloveniji. Tako se to dela ! Krivica je lahko samo na eni strani. Tako se govori. Stori velik greh, večji bo odpustek.
robba
05. 07. 2010 21.39
vinski, in če ti je mar za ženske, kolko dobrega si zanje že storil?
robba
05. 07. 2010 21.38
vinadap. 05.07.2010, 17:36 5 in posebno mesto ima tudi med muslimani, da ne boš nekaj mutil, ne