FIT 24UR

Tudi otroci in mladostniki so pod stresom: kako ga prepoznati in kako pomagati?

Ljubljana, 13. 04. 2015 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Jasno je, da stres in njegove negativne posledice niso značilne le za odrasle, ampak tudi za otroke in mladostnike. Kaj torej storiti, ko učenca ali mlajšega otroka strese stres oziroma kako preprečiti, da do tega sploh pride?

Večina meni, da stres prizadene le odrasle. A temu ni tako, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ugotavljajo namreč, da obremenjenost in stiske otrok in mladostnikov pogosto izvirajo iz nejasnega, negotovega in protislovnega položaja otrok in mladostnikov v naši družbi, razpada zavezujočih pravil in življenjskih usmeritev, podaljševanja in zahtevnosti šolanja, vse večjih družbenih, starševskih in lastnih pričakovanj, nenehne potrebe po dokazovanju in uspehu za vsako ceno.

Otroci niso najbolje prilagojeni na doživljanje velikih obremenitev, negotovosti in z njimi povezanega stresa in stisk, zato se že v mlajšem obdobju lahko pojavljajo različne težave ali motnje, opozarjajo v NIJZ.

"Ugotavljamo, da so največji stresi pri otroku in mladostniku pogosto povezani s šolo, zato je pomembno, da otroke učimo, kako se soočati s stresom v šoli, kako se sproščati in se zavedati svojih misli, čustev in reakcij," pravi Helena Jeriček Klanšček z NIJZ. Pri tem opozarja na zelo pomembno vlogo družbe, staršev in šole, pa tudi učitelja, ki lahko pomaga učencem prepoznati znake stresa in jih nauči različnih strategij za spoprijemanje z njim. Pomembno je tudi, da učitelj najprej sam pri sebi prepozna stres in si zna pomagati. Razlikovati mora med tem, kaj je njegov problem in kaj je problem učenca; kaj lahko za to naredi vsak sam in kaj v medsebojni interakciji učenec – učitelj in učitelj – starši.

Ni lahko prepoznati stresne motnje

Pri otrocih in mladostnikih vadimo/krepimo predvsem posamezne elemente čuječnosti: čas zase, za razmislek, za umiritev; usmerjanje pozornosti, zavedanje in sprejemanje zaznav iz zunanje okolice; usmerjanje pozornosti, zavedanje in sprejemanje notranjega doživljanje (misli, čustva), brez presojanja in spreminjanja; opazovanje sebe iz vidika tretje osebe; zavedanje dogajanja "tukaj in sedaj"; zavedanje, da vse misli in čustva naposled minejo, so še sporočili iz NIJZ.
Pri otrocih in mladostnikih vadimo/krepimo predvsem posamezne elemente čuječnosti: čas zase, za razmislek, za umiritev; usmerjanje pozornosti, zavedanje in sprejemanje zaznav iz zunanje okolice; usmerjanje pozornosti, zavedanje in sprejemanje notranjega doživljanje (misli, čustva), brez presojanja in spreminjanja; opazovanje sebe iz vidika tretje osebe; zavedanje dogajanja "tukaj in sedaj"; zavedanje, da vse misli in čustva naposled minejo, so še sporočili iz NIJZ. FOTO: Thinkstock
NIJZ je v letošnjem letu v vseh slovenskih regijah izvedel sklop izobraževanj o duševnem zdravju, v maju in juniju pa bo izvedel še izobraževanja "Ko učenca strese stres" za pedagoške delavce. Ob tej priložnosti so na NIJZ prenovili in nadgradili priročnik z naslovom "Ko učenca strese stres" z novimi vsebinami in vajami.

Prepoznavanje stresnih motenj se morda zdi enostavno, vendar ni tako. "Svojevrsten izziv je, kako prepoznati, da smo sami pod stresom, in kako si pomagati. Velik izziv pa je tudi, kako pomagati drugim. Pri otrocih in mladih je to še težje, saj so nekateri znaki stresa lahko enaki kot so znaki povsem običajne mladostniške krize ali lažje duševne motnje," je pojasnila Jeriček Klanščekova.

Kdo je bolj ranljiv?

Dodaja, da je poleg tega obdobje otroštva in odraščanja zaradi telesnih, duševnih in drugih sprememb že samo po sebi zahtevno in stresno. Poleg tega se otroci in mladostniki soočajo z vedno novimi zahtevami, pričakovanji, obveznostmi, ki jim jih nalaga njihova neposredna okolica. Nekateri se v tem burnem obdobju znajdejo bolje, se prilagodijo in učinkovito odzivajo, drugi pa so pri tem manj uspešni ali celo neuspešni. "Bolj ranljivi so tisti otroci in mladostniki, ki v družini nimajo ustrezne ekonomske, socialne in druge opore in ki imajo težave šoli," je opozorila.

Poudarjanje pozitivnih vidikov

Vse bolj se poudarjajo pozitivni vidiki duševnega zdravja, npr. pozitivna samopodoba, zadovoljstvo, sprostitev, učinkovita komunikacija, izražanje čustev in podobno. Ne govorimo več toliko o premagovanju, ustavljanju, obvladovanju stresa, ampak o spoprijemanju s stresom, soočanju tukaj in zdaj, čuječnosti, skrbi zase, zavedanju svojih misli, čustev in reakcij, zdravilnih učinkih smeha, uravnoteženem življenju in tako dalje, poudarjajo na inštitutu.

V NIJZ so zato nadgradili priročnik "Ko učence strese stres". Gre za priročnik, ki je namenjen učiteljem, da bi lahko prispevali k učinkovitemu spoprijemanju učencev s stresom in krepitvi njihovega duševnega zdravja. Priročnik je sestavljen iz teoretičnega dela, ki obsega poglavja npr. o tem kaj je stres, kaj stresa otroke in mladostnike, kako se kaže stres pri otrocih in mladostnikih, o načinih spoprijemanje s stresom, kaj lahko naredi učitelj itd., in praktičnega dela – vaj za različne priložnosti, ki jih lahko učitelj uporabi pri mlajših ali starejših učencih, ki vključujejo spodbujanje razmišljanja o sebi, pomagajo pri prepoznavanju znakov/simptomov stresa in učijo različnih načinov spoprijemanja s stresom itd.

Čuječnost

Novost prenovljenega priporočnika je poglavje o čuječnosti. Kaj sploh je čuječnost? Gre za življenjski pristop, ki pomeni nepresojajoč, sprejemajoč odnos do lastnega notranjega doživljanja, in predstavlja način za drugačno doživljanje stresorjev in lažje spoprijemanje s težavnimi življenjskimi dogodki, pravijo v NIJZ.

"Čuječnost pomeni vzeti si čas zase, posvetiti se sebi in svojemu doživljanju v sedanjemu trenutku, tukaj in sedaj, iz položaja nepristranskega opazovalca, brez poskusov, da bi svoje doživljanje spremenil. Vse to posamezniku omogoča, da se zaveda subjektivnosti svojih misli in čustev ter dejstva, da so vsa občutenja v življenju prehodna in minejo. Na ta način lahko prepozna tudi svoje negativne vzorce mišljenja in čustvovanja, še preden ga potegnejo v vrtinec negativnega razpoloženja in prevzame nadzor nad svojim življenjem," je razložila Maja Bajt z NIJZ in dodala, da nam čuječnost omogoča izstopiti iz ustaljenih, naučenih in pogosto škodljivih vzorcev, s tem pa se zavemo, kaj se v tem trenutku zares dogaja in izberemo vedenje, ki je takrat najprimernejše.

Biti v stiku s seboj

Biti čuječ pomeni biti v stiku s seboj, kar nam pomaga pri zgodnjem prepoznavanju slabega počutja, poveča toleranco do negativnih čustvenih stanj in vodi do sprememb v vzorcih mišljenja in odnosa do svojih misli. Poleg tega omogoča uporabo različnih spretnosti za spoprijemanje in prepoznavo zgodnjih znakov problemov, omogoča biti v stalnem stiku s samim seboj, krepi občutja notranjega miru, sprostitve in občutja stabilnosti.

"Številne raziskave kažejo pozitivne učinke čuječnosti tudi pri otrocih in mladostnikih, saj pripomore k otrokovi boljši pozornosti, boljšemu kratkoročnemu spominu in posledično uspešnejšemu učenju, poleg tega pa tudi zavedanju notranjega in zunanjega dogajanja, samorefleksiji (kaj mislim? vidim? čutim?), razumevanju kako delujejo misli in čustva, manjši impulzivnosti. Dolgoročno pripomore tudi k boljšemu splošnemu počutju in manjšemu občutenju stresa ter boljšim medosebnim odnosom, saj boljše opazovanje in razumevanje sebe pozitivno vpliva tudi na boljše razumevanje drugih," je navedla Bajtova.

Kako "prakticirati" čuječnost?

Čuječnost je vadba zavestnega življenja – boljšega zavedanja zunanjega okolja (vonjev, zvokov, tega, kar vidijo, svojega gibanja) in notranjega doživljanja (misli, čustev). Pri otrocih in mladostnikih vadimo/krepimo predvsem posamezne elemente čuječnosti: čas zase, za razmislek, za umiritev; usmerjanje pozornosti, zavedanje in sprejemanje zaznav iz zunanje okolice; usmerjanje pozornosti, zavedanje in sprejemanje notranjega doživljanje (misli, čustva), brez presojanja in spreminjanja; opazovanje sebe iz vidika tretje osebe; zavedanje dogajanja "tukaj in sedaj"; zavedanje, da vse misli in čustva naposled minejo, so še sporočili iz NIJZ.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veselinko123
10. 05. 2015 17.18
+1
Kle pr nas so sole katastrofa.....precej uciteljev ma neprimeren odnos do sluzbe!!!!pa ne ker bi blo tok slabo ce poskrbijo zq rwd ampak ni.ajo nobene avtoritete in ucence sodijo,pomoznosti zalijo in pa selekcijonerajo v bozju mat.....v srednih soli je vseskap tku hepansko organizerano da sraje.....nemogoce ni bit pod stresom ce je tak sistem da je zaznort naspleh ko mas u soli po 9 h pa delat ampak vsega skup se pa ucis za 4 cele ure......pa itak ni prterane osnove......
minnaema@yahoo.com
14. 04. 2015 13.59
-1
OTROCI IN MLADOSTNIKI POD STRESOM.......... Hai kateri državni adlatusi, adjutorji so do sebe in drugih ZELO ISKRENI in so pripravljeni ISKRENO in NEpristransko se soočiti z otroci in mladostniki ter jih povprašati -(brez pregovarjanj ali natolcevanj prosim) kako bi oni OSEBNO si predstavljali vsakodnevno življenje t.j. živeti z dvemi (2) mamicami ali z dvema (2) očetoma to se mroa slišati iz ust mladostnikov, ko otroci n.pr. do sedmega leta bi znali težko odločati samostojno - kakšna je njihova volja ali želja.........morda pa nekateri otroci živijo latenčno kakor zgoraj esplicitirano in so v šoli stigmatizirani in takšna dejanja predstavljajo za otroka strahovit STRES in zelo poslabšanje učnega uspeha -to je vednar vse jasno-zato se je potrebno pogovarjati in NE iskati interese VELIKIH !
devlon
14. 04. 2015 06.57
+3
in otroci ze v drugem razredu znajo definicijo cujecnosti?
Goky
14. 04. 2015 12.28
+3
Krave na pašo pri 5h letih pa ne poznaš stresa. Mogoče si mi bo kdo smejal vendar pred 50 - 60 leti takrat smo bili zdravi in brez problemov. Sedaj pa otrok razmišlja kdaj bo dobil motor, računalnik in take tehnične igrače, ki v življenju več ali manj škodijo. To ne bo dobro za bodoče generacije. Delat za preživetje ne zna nihče več.
pingvinislo5
14. 04. 2015 00.55
+5
jao, kako so folk ter neki kvazi strokovnjaki butasti..!! otroka zavijte v vato in ga čuvajte in ujčkate pri vsakem koraku...!! še namest nega pejte na zmenek, pište maturo namesto njega in pospremite ga potem na koncu na fax.
mak0521
14. 04. 2015 15.36
+3
Da ne bi mislil... starši že spremljajo otroke na faks, celo na govorilne ure (ki so namenjene študentom) hodijo in barantajo za ocene... Zanima me, ali bodo z njimi hodili v službo??? Stres je samo posledica zavijanja v vato....
muhacece
13. 04. 2015 22.17
+6
Sicer meni neljubi Bajuk je dal enkrat dobro izjavo: "denar ne prinese sreče, je pa dober za živce".
white power
13. 04. 2015 22.15
+1
jaz pa nisem pod stresom,če je v službi bolj strogo,če se šefiči nekaj preseravajo ,bolj se mi j...za vse
LordTim
15. 04. 2015 16.13
TheGreatRusia
13. 04. 2015 21.57
+9
dragi moji, drage moje,... V slovenski druzbi je po moji oceni v depresiji ze vsak 2. ali 3. ODRASEL clovek, ki zaradi stalnega zatiranja drzave- neomogocanja dostojnega zivljenja, slej ko prej zdrsne v depresijo, ki jo povzroci prekomerni stres,... zivljenjske potrebscine, krediti, leasingi, poloznice drugih roparjev,... vse to se posledicno zaradi stisk in slabe materialne pozicije dolocene druzine krepko prenasa na nase najmlajse, ko doma poslusajo prepire, vidijo financno krhke starse in njihove pri 40-ih letih zgubane obraze,... v Avstriji ne vedoo kaj je stres,... VSE OSTALO JE SAMO FILOZOFIJA
mmickica
13. 04. 2015 21.51
+8
Zadnje čase je očitno moderno biti pod stresom! Ja vsi smo kdaj pod stresom! In??? Saj to je ja normalno! Ni pa normalno, da se o tem nonstop govori in dela iz tega tak halo! Saj potem otroci že mislijo, da nekaj ni v redu z njimi, če niso tudi oni pod stresom!
muhacece
13. 04. 2015 22.05
+4
Sm ze slisu 10letnega mulca se na mamo dret, da ga spravla v stres k mu je rekla da more za sabpo pospravt
mmickica
13. 04. 2015 22.21
+4
muhacece
13. 04. 2015 21.09
+2
Z odstavkom o čuječnosti se pa globoko strinjam. Mislim da je to ena poglavitnih stvari da otrok ne odraste v ovco s prekomerni črednim nagonom.
donat323
13. 04. 2015 19.47
+17
marskir je v stresu, k dobi kup položnc, njih baš briga, a mš gnar al ga nimaš. Sploh pa davčna, za 1 eur ti bi rubla bajto, bandi, ki nam je pa pokradla državo, pa nič.
muhacece
13. 04. 2015 20.07
+2
Se hujsi so pa uni k poloznice, modre in roza kuverte glatko u smeti mecejo, potem pa cel halo ko Hojs potrka na vrata.
Skalinada
13. 04. 2015 17.46
-5
V stresu je vsak, ki ni kos svojim nalogam. In taksnih ljudi je zadnje case cedalje vec. Priljubljen izgovor in krinka za nesposobnost.
mak0521
14. 04. 2015 15.38
+1
Ja in ljudje / tudi otrocvi, ki imajo previsoka pričakovanja. Če ni ocenjen s 5, je v stresu...
muhacece
13. 04. 2015 17.41
+8
Mene pa ful sprosca ce pisem butaste komentarje.
veselinko123
10. 05. 2015 17.10
Igor Gomboc 1
13. 04. 2015 16.29
+14
Preprosto, ljudje smo preveč v stresu zaradi stresa!
mak0521
13. 04. 2015 16.05
+2
Ah....zavijamo jih v vato, ko pridejo do problema, so pa v stresu. Namesto, da bi jih učili, kako reševati težave, jih peljemo k psihologom in jim damo diagnozo "pod stresom". :/ Kaj bo z njimi, ko bodo odrasli??? In ko bo življenje res stresno???
User112003
13. 04. 2015 16.02
+3
nehite kradt, denar bolj pravično razporedit! Pa starši ne bodo pod stresom in pol tud tamali ne bodo in konc koncev vsi bomo lepše živel, ker mi bomo zapravljali ta denar in bo krožil (ne tako kot vi ki ga skladiščite se tekmujete kdo ma VEČ) to pa spet vse za sabo potegne, tolk več se bo prodal, se prav bo treba tolko več naredit, se prav bo treba firme širit ter zaposlovat nove ljudi itd itd =) akcija čist preprosta je rešitev!
mak0521
13. 04. 2015 16.06
+3
Tisti, ki so zares v stresu zaradi domačih težav, po moje sploh niso zajeti v tem članku... tukaj so tisti, ki jim je življenje pretežko, ker imajo domačo nalogo... pa jih hitro peljejo k psihiatru in to na lastne stroške...
Absolutist 1
13. 04. 2015 15.15
-12
Po sprejetju novega družinskega zakona iz leve opcije,ko bodo po naravi enake celce posvajali otroke se bo stres med otroki še povečal.No porcijo je novi zakon že fasal,Rusi prepovedali Sloveniji oodajati njihove otroke.Zato bodo naravni pari,moški in ženska prikrajšani za posvojitve otrok iz Rusije.To so že pridobitve butastih levakov.
SAMANTHA 1
13. 04. 2015 15.01
+15
Vrjamem da so pod stresom tudi najmlajsi!prijatlco je sefica z njenimi nenormalnimi zahtevami in obnasanjem tudi pripeljala do zdravnika, pri katerem so ugotovili da ima blago obliko depresije zaradi pritiska v sluzbi, dobila je 1 teden bolniske, sefica pa jo je takoj drugi dan iskala doma , ji grozila da naj pride takoj delat in se ji smejala v obraz Ces kaj si ona misli dA bo zaradi takih bedarij ostajala doma...
chaan
13. 04. 2015 15.10
-9
TheGreatRusia
13. 04. 2015 21.59
+2
tako sefico bi osebno tozil, neformalno pa bi ji sam presodil v obraz dve do tri
bb5a
13. 04. 2015 14.34
+38
Če je problem stres je treba stres ukint, ne pa prepoznavat kdo je pod stresom... Men je najbolš k mi zdravnica reče pa izogibite se stresu, ja kako le... Isto je pa za otroke, sam neko hitenje pretiravanje, živčnost... Vrnte čas ko so starši lahko bili ob 13h že doma iz službe, pa bo prec bolš...
eiffel
13. 04. 2015 15.01
+4
lucika24
13. 04. 2015 14.09
+86
Le kako ne bodo otroci pod stresom? Komaj iz plenic zlezejo, jih je že treba zasut z raznoraznimi dejavnostmi, krožki itd.. Starši že v vrtcu vpisujete otroke na angleščino, da bo ja čimprej osvojil tuj jezik. Seveda mora hodit tudi na gibalne urice, ker vsi njegovi sošolčki hodijo nekam in seveda on ne sme biti slabši. Tako se zgodi, da ima otrok v 1. razredu 5x na teden neko dejavnost + zaželjeno je, da pri učnem uspehu blesti. Že v vrtcu jih je potrebno učiti pesmice, ki so nenormalno dolge (npr. S. Gregorčič - Soči), saj se s tem bistri um. Da o šolskem sistemu ne govorim - zgrešen totalno. In potem se zgodi... Kdo je kriv?
TheGreatRusia
13. 04. 2015 22.02
+7
lucika24- BRAVO... ko poslusam te starse, pokajo od pameti in hvalisanja kako so njihovi otroci prisotni vsepovsod, ti isti starsi se sploh ne zavedajo dejstva, DA JIM JE VELIKI BRAT UNICIL ZIVLJENJE IN ZARADI NJEGA NIMAJO CASA ZA SVOJE OTROKE, jaz svojega otroka peljem na polje, na hrib in kolesarjenje, kjer me vprasa o 10-ih stvareh, ki jih tam dozivi in vidi, domov pride "utrujen" in z novim znanjem,... "anglescinarji pa se ze od majhnega naucijo biti OVCE
Zentrum
13. 04. 2015 23.02
+0
angleščinarji... super, gremo se delat norca iz otrok, ki obiskujejo tečaj tujega jezika. Sicer pa, vaš otrok, vaša vzgoja... njihov otrok, njihova vzgoja. Medtem, ko bo vaš otrok blestel pri športnih dejavnostih, bo njihov osvajal tekmovanja iz angleščine. Problem?
veronqa
13. 04. 2015 13.36
+13
Čuječnost danes pomeni, da si lahko v stalnem strahu, kje te lahko kaj doleti. Včasih je bolje, da si manj čuječ in bolj sproščen in zaupljiv. Tako te manj slabega doleti!