Slovenija

Po Zidarjevem nakupu v Fiesi: Zadeva v rokah tožilcev

Ljubljana, 30. 06. 2009 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
83

Sodni mlini vendarle meljejo. Potem ko je Ivan Zidar napovedal večmilijonsko tožbo proti državi, so na ljubljanskem sodišču zaključili zahtevo za preiskavo domnevno spornega nakupa v Fiesi.

Predsednik uprave SCT Ivan Zidar je včeraj napovedal večmilijonsko odškodninsko tožbo proti državi zaradi domnevnega protipravnega odvzema prostosti in poslovne škode, ki naj bi jo utrpelo njegovo podjetje.

Ob izbruhu tako imenovane afere 'Čista lopata' so februarja lani poleg Zidarja zaradi suma korupcije ob javnem razpisu za gradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika aretirali še dva gradbinska šefa – generalnega direktorja Primorja Ajdovščina Dušana Črnigoja in predsednico uprave Vegrada Hildo Tovšak. ''Obtožba v zadevi 'Stolp' je bila vložena 18. februarja letos,'' so pojasnili v skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Sodišče o zadevi še ni odločilo.

Ivan Zidar po aretaciji
Ivan Zidar po aretaciji FOTO: Damjan Žibert
Napovedanih tožb ne moremo komentirati, dokler z njihovo vsebino ne bomo seznanjeni. Lahko pa ponovimo, da so bili v navedenem primeru vsi ukrepi in postopki izvedeni zakonito, v skladu z veljavnimi predpisi in načeli kriminalistične taktike in metodike ter v skladu z usmeritvami državnega tožilstva. Generalna policijska postaja

Konec junija lani so med srečanjem Ivana Zidarja in nekdanjega tožilca Boštjana Penka oba aretirali zaradi suma, da je slednji prvemu nosil papirje s tožilstva. ''V tej zadevi je preiskovalni sodnik 30. junija lani prejel predlog za izdajo odredbe za preiskavo stanovanjskih in drugih prostorov ter pregled komunikacijskih sredstev. Predlog je takrat zavrnil, ker niso bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji. To pa je tudi edino dejanje v zadevi. Zadeva je v arhivu,'' so sporočili s sodišča.

Zidar pa ima še eno ovadbo, in sicer zaradi suma, da je junija 2006 ob nakupu počitniškega doma Fiesa, ki naj bi ga prek posrednika odkupil od SCT, podjetje oškodoval za 122.000 evrov. Na sodišču so prav danes zaključili zahtevo za preiskavo nakupa v Fiesi. Spis so poslali skupini na vrhovnem tožilstvu.

Tožilstvo ovrglo Penkove ovadbe

Tako Zidar kot Penko trdita, da sta nedolžna. Nekdanji tožilec, ki je danes odvetnik, je vložil kazenske ovadbe zoper uradne osebe na policiji in tožilstvu, ''ki so izvajale prikrite preiskovalne ukrepe zoper mene pred aretacijo brez kakršne koli pravne, zakonske in ustavne podlage''. ''Sledila je aretacija, uporaba prisilnih sredstev, pridržanje, odvzem prstnih odtisov, ustne sluznice, bris DNK, identifikacija. Nato so me po 15 urah izpustili brez kakršne koli obrazložitve.''

Tožilstvo je Penkove ovadbe zavrglo. ''Drugega tudi nisem pričakoval, da bi isto tožilstvo, ki je zoper mene ukrepalo na tak način, zdaj sprejelo ovadbe in začelo postopek proti samemu sebi in policiji. Kot oškodovanec pa imam možnost nadaljevati kazenski pregon, zato sem vložil zahtevo za preiskavo na Okrožno sodišče v Ljubljani. Spomnimo tudi, da je pritožbeni senat ministrstva za notranje zadeve pred približno pol leta že pravnomočno ugotovil nezakonitost in protipravnost ravnanja policije v tem primeru. Ugotovil je, da ni bilo kaznivega dejanja, ki bi bilo lahko podlaga za ravnanje policije in tožilstva.''

Boštjan Penko
Boštjan Penko FOTO: Damjan Žibert
Dejansko sem popolnoma čist. 20 let sem delal v pravosodju po najboljših močeh. Nič nimam od tega. Razen strokovnega ugleda. To je popolna diskreditacija. Boštjan Penko

''Škoda, ki je meni nastala, je predvsem moralna,'' je povedal Penko, ki je vodil tudi Urad za preprečevanje korupcije, bil je sodnik in specializirani višji tožilec. ''Tukaj mi odškodnina nič ne pomeni. Denarna odškodnina, ki bi jo plačevali davkoplačevalci, v tem trenutku absolutno ne. Če bom zahteval odškodnino, jo bom zahteval neposredno od oseb, ki so dogodke povzročile, jih vodile iz ozadja, tudi politično. Bom pa z zahtevkom počakal, da se razrešijo te kazenske ovadbe, ker želim imeti jasen temelj.''

Medtem je prepričan, da bodo odkrili odgovorne osebe. ''Storil bom vse, da zadevi pridem do konca. Še posebej zato, ker tisti, ki so me na tak način obravnavali, niso brez greha. Tudi njihovi grehi bodo slej ko prej prišli na plano. Od druženja z osumljenci do različnih nedopustnih intervencij.'' O imenih ne želi govoriti, dokler pristojni ne ugotovijo morebitne odgovornosti. ''Jasno je, kdo vodi tožilstvo in v kakšnem odnosu je z vodstvom skupina za pregon organiziranega kriminala,'' je še dejal. Upa, da bo zadeva čim prej dobila epilog. Sodstvo pa poziva, ''naj primer obravnava hitro in učinkovito''.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Valda Najja?i
01. 07. 2009 09.18
Pazi se zidar zdaj ti da te Pehta ne dobi!
jozejoze1
01. 07. 2009 08.24
DA JE DANES PLEBESCIT, GOTOVO NE "PODPIŠEM". PA DA SE GREM ŠE KDAJ BORIT ZA SLOVENIJO????? ZA TO KAR JE GOSPODA NAREDILA V 18. LETIH, ME JE PREPRIČALA-----------------NIKDAR VEČ, ČE BOM PA ŽE MORAL ITI PA GOTOVO STRELJAM NAZAJ-----IN ČE SE LE DA GENERALE IN POLITIKE
KLIPAN71
01. 07. 2009 05.55
Pajterblanka bi šla na referendum, pozabla pa , da so jih njeni zadnje tri-štiri gladko popušili. Eni se pač ne učijo na napakah.
dtjukuku
01. 07. 2009 03.47
pajtlerblanka kaj skoz lajaš kaj ti je dal janša a ko je bil tvoj ljubček na oblasti a se kao ni kradl??? lol v vsaki orožarski aferi je bil janša zravn... naš bivši obrambni minister hahahahahah
Buena Vita
30. 06. 2009 22.56
Mihec.pihec
30. 06. 2009 22.52
Poglejmo čez lužo: Muddoffa so obsodili na 150 let zapora in ni trajalo nekaj let....Pri nas pa še nobenega tajkuna niso obsodili, vlada pa jih je za nagrado še nagradila z višjo plačo....To je možno samo v Sloveniji!
gordo
30. 06. 2009 21.48
na goli otok s to bando!
nefretete
30. 06. 2009 21.21
koni9 30.06.2009, 18:03 1 ne razumem desničarjev saj pravzaprav napadajo temelje njim tako ljubega kapitalizma ! če izvzamemo delavce,ves ostali sistem sloni na preverah, korupcijah, podkupovanju,mahinacijah,borznih mešetarjenjih,oderuških kreditih itd.. .in ne na pošteno zasluženem denarju ! torej radi bi imeli kapitalizem in socialistične lastnike podjetij ! mal smešni ste ! Pa še eno jim lahko zapoješ!
luciferium
30. 06. 2009 21.14
Kje je socializem,da bi take barabe,kot je Zidar poslal na goli otok kamne prelagat iz kupa na kup.
luciferium
30. 06. 2009 21.13
Ta Zidar je navadna baraba in bi ga blo treba vreč v arest do konc življenja pa nej tam premišljuje o svojih nakradenih miljardah.Lopov.
Neurath
30. 06. 2009 20.01
Že Adi Smolar je pred časi pel in to celo preroško: NE ŠRAUFE,JE TREBA TOVARNE KRAST! Kako prav je napovedal levičarski"liberalni" pohod v nacionalnem interesu skozi desetletje!
trapo
30. 06. 2009 19.36
A ni to čudovito v naši državi. Več ukra...deš in poneveriš, prej ti država odpusti. Potlej jo pa še tožiš pa imaš še nekaj miljončkov več v žepu. Bedarija. To je možno sam pri nas.
kovinp
30. 06. 2009 19.19
Administratorju dne 30.6.2009 od 00.00 do cca. 02.00 ure. Brisal si moje komentarje, ki v nobenem primeru niso žalili človeškega dostojanstva. POP TV se na vsa kriplje trudi, da bi bili naj populistični v poročanju (že od nekdaj so preveč proameriški v načinu poročanja, kar ni primerno za Slovenijo ne za Europo), vendar vsaj na tem portalu ne vedo koga spoloh honararno zaposlujejo, ''da čuvajo in bdijo nad našimi komentarji''. Komentatorji računamo, da imajo v Sloveniji honorarno zaposlene čiste Slovence, vsajpo državlajnstvu, če že ne tudi po duši. Sicer naj komentarje raje ukinejo. Seveda potem pa nastane nezaželjen problem. Ne bodo več populistčni in njihova branost (24ur.com) in gledanost (POP TV) bo drastično upadla!
tron3
30. 06. 2009 19.05
Problem je v državi sami, ker je dovolila, da se skupina lljudi postavi nad državo. Osnovna definicija države je, da s prisilnimi sredstvi ureja družbene odnose na določenem ozemlju. Pri nas pa Zidar kvazi gradbinec, lahko bi šel v Egipt, da bi videl kaj so delali pred nekaj tisoč leti, njegov SCT ni sposoben kaj takega zgraditi, potem se mu pridruži nekdanji sodnik, tožilec sedaj odvetnik, ki se rad joka, potem pa še potoži da je zvesto služil državi, to pomeni da smo ga državljani veliko let redili, in seveda g Čeferin mljajši, ki se smeji v sodni dvorani sodnici ali pa sodniku, poglej jaz bom pa danes zaslužu tvojo letno plačo. In zdaj naj bi država moralla podleči grožnjam z odškodnino. HALLOOOO!
schischkar
30. 06. 2009 18.21
jansa-arms
30. 06. 2009 18.03
ne razumem desničarjev saj pravzaprav napadajo temelje njim tako ljubega kapitalizma ! če izvzamemo delavce,ves ostali sistem sloni na preverah, korupcijah, podkupovanju,mahinacijah,borznih mešetarjenjih,oderuških kreditih itd.. .in ne na pošteno zasluženem denarju ! torej radi bi imeli kapitalizem in socialistične lastnike podjetij ! mal smešni ste !
odbogaposlan
30. 06. 2009 17.58
Po Maltarju Maltar!
Milan Koleznik
30. 06. 2009 17.55
Tako oba tajkuna še naprej bogateti na račun davkoplačevalcev,pa sta res brihtna,ali le preveč za našo državo.me zanima.
IztokU
30. 06. 2009 17.51
CezDrnInStrn
30. 06. 2009 17.27
Zidar in Penko, sedaj imata šanso, da obogatita! Ker, ko mi pridemo na oblast.................... saj vesta kaj vaju čaka !