Slovenija

Suša v Istri: Na Hrvaškem upajo, da bodo brez ostrejših redukcij zdržali do konca sezone

Novo mesto/Koper/Pulj, 08. 08. 2012 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Suša je ogrozila turizem v Istri. Na Hrvaškem, kjer je bila uvedena prva stopnja redukcije, upajo, da se bodo izvlekli in vsaj do 20. avgusta, ko se zmanjša število turistov, zdržali brez ostrejše redukcije. V Sloveniji k varčevanju z vodo pozivajo tudi na Dolenjskem.

Komunala Novo mesto je v torek izdala obvestilo o varčni rabi pitne vode na njenem celotnem območju. Kot so sporočili, je poletna suša dodatno izpraznila vodonosnike pitne vode, zaradi omenjenega pa je varčevanje nujno. Dodali so, da je ob zmanjšanju izdatnosti njihovih vodnih virov ob vznožju Gorjancev prišlo do večje obremenitve vodnih virov Jezero in Stopiče ter težav pri zagotavljanju ustreznih količin vode v času njenega največjega odvzema.

Ker trenutne vremenske napovedi ne kažejo na obilnejše padavine, so občane tudi pozvali, naj ne točijo vode iz hidrantov, in jih hkrati opozorili, da je tak odvzem prepovedan in lahko povzroči motnje pri vodooskrbi, so še sporočili iz Novega mesta.

Največji in najpomembnejši vodni vir novomeške Komunale v Družinski vasi pri Šmarjeških Toplicah oskrbuje približno 33.000 prebivalcev občin Novo mesto, Šmarješke Toplice, Straža, Šentjernej, Mirna Peč, Dolenjske Toplice in Škocjan. Na njem dnevno načrpajo približno 8000 kubičnih metrov vode, njegova izdatnost pa se je ob lanski suši s 140 litrov na sekundo zmanjšala na 108 litrov na sekundo.

Za prebivalce občin Novo mesto, Šentjernej, Škocjan, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Žužemberk, Straža in Šmarješke Toplice je prepovedana raba pitne vode za zalivanje, pranje vozil, polnjenje bazenov in čiščenje površin.
Za prebivalce občin Novo mesto, Šentjernej, Škocjan, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Žužemberk, Straža in Šmarješke Toplice je prepovedana raba pitne vode za zalivanje, pranje vozil, polnjenje bazenov in čiščenje površin. FOTO: Thinkstock

Z drugega vodnega vira Dolenjske Toplice novomeška Komunala oskrbuje celotno območje tamkajšnje občine in naselja Uršna sela ter Laze v novomeški občini. Vodo črpajo iz globine 70 metrov, že od predlani pa tam opažajo nižanje vodne ravni.

Uprava RS za zaščito in reševanje pa je opozorila, da je zaradi dolgotrajnega suhega vremena, ki se bo nadaljevalo tudi v tem tednu, ne le na Primorskem, ampak tudi drugod po Sloveniji, zlasti pa v južnem in jugovzhodnem delu države, povečana požarna ogroženost naravnega okolja. Zaradi tega do nadaljnjega svetujejo veliko previdnost pri uporabi odprtega ognja na prostem in pri izvajanju aktivnosti oziroma dejavnosti, ki lahko povzročijo požar v naravnem okolju.

Na Obali je stanje za zdaj stabilno

Stanje v slovenski Istri je še stabilno, je za 24ur.com povedala predstavnica Rižanskega vodovoda Sara Milenkovski. Glede na trenutno porabo vode v vodovodu ocenjujejo, da bodo še ta teden in konec tedna uspeli prebroditi brez redukcij. Ali bo morda treba dodatne ukrepe sprejeti prihodnji teden, zdaj težko rečejo, saj je vse odvisno od razmer, je povedala Milenkovska.

Povedala je še, da so, odkar veljajo določene prepovedi za uporabo pitne vode, porabo zmanjšali za deset do 13 odstotkov. Vidi se torej, da ljudje varčujejo z vodo, in na račun tega varčevanja so uspeli zamakniti redukcijo vode, je povedala. "Dokler ne bo začelo deževati, dobro deževati in dokler se ne bodo vodni viri napolnili, nam bo to stanje pretilo, se pravi, da bodo redukcije na vidiku. Kdaj bo tisti dan, ko ali če bomo redukcije uvedli, je težko reči. Dnevno spremljamo stanje in se temu prilagajamo. Glede na stanje, kot je zdaj skupaj z varčevanjem naših odjemalcev, lahko rečemo, da smo ta teden lahko še mirni, če ne bo kakšnih posebnosti. Za naprej pa so napovedi slabe, dež ni napovedan in to pomeni, da se bomo morali pač situaciji prilagoditi," je še povedala Milenkovska.

Voda
Voda FOTO: Thinkstock

Na Hrvaškem zaskrbljeni zaradi turistične sezone

Tudi v hrvaški Istri imajo še velike težave zaradi pomanjkanja vode. Take suše ne pomnijo v zadnjih petdesetih letih. Razmere so zaskrbljujoče predvsem za turizem, saj je ravno vrhunec turistične sezone, uvedena pa je bila prva stopnja redukcije vode, ker pomeni, da so zaprti tuši na plažah, vodni parki, v katerih se uporablja sladko vodo, avtopralnice, prepovedano je pranje javnih in zasebnih površin ter vozil. Že dolgo je prepovedano zalivanje, prebivalce pa skrbi, ker voda, ki priteče iz pipe, ni več tako bistra, kot bi morala biti, so poročali na spletni strani Večernji.hr.

Kot je povedal direktor turistične organizacije istrske županije Denis Ivošević, upajo, da druge stopnje redukcije ne bo, vsaj ne v avgustu. Povedal je še, da so v času prve stopnje redukcije uspeli porabo zmanjšati od deset do 15 odstotkov. Dodal je, da se domačini, turisti in hotelirji držijo prepovedi, zato bi se lahko, če ne bo dežja, izvlekli brez dodatnih omejitev do 20. avgusta. Takrat se običajno zmanjša število turistov, zaradi česar bi bili vodovodi razbremenjeni, je še dejal Ivošević.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
08. 08. 2012 22.15
-1
Ha, ha obalo prizadela suša zanimivo, ob takšnem velikemu morju!
Miha Robar
08. 08. 2012 11.19
+10
Bomo pa s cvičkom zalivali trte...
GSG-9
08. 08. 2012 11.25
-8
scipio
08. 08. 2012 11.28
-6
koscak1
08. 08. 2012 12.10
+4
plazydor
08. 08. 2012 12.30
+3