Slovenija

Tudi Mercator na črni listi

Ljubljana, 04. 08. 2011 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mercator je na črni listi delodajalcev zaradi študenta, ki je dva dni delal brez napotnice. V podjetju poudarjajo, da si prizadevajo povsem spoštovati zakone, posebej delovnopravno zakonodajo.

Inšpektor je oglobil Mercator, ker študent ni imel napotnice (simbolična fotografija).
Inšpektor je oglobil Mercator, ker študent ni imel napotnice (simbolična fotografija). FOTO: Dare Čekeliš

Na črni listi delodajalcev, ki jo je objavil Zavod za zaposlovanje, je tudi Mercator. V podjetju so pojasnili, da so se znašli na seznamu, ker si študent, ki je leta 2008 delal na študentsko napotnico, ob pričetku novega študijskega leta ni uspel pravočasno zagotoviti nove. Zato je dan ali dva delal brez napotnice, kar je ugotovila inšpekcija in oglobila Mercator. "Poudarjamo, da si v Mercatorju kot družbeno odgovorno podjetje in zaradi velikega obsega dela prizadevamo povsem spoštovani zakone, posebej delovnopravno zakonodajo," so poudarili.

Včeraj so na zavodu na pobudo novinarke Dela in na zahtevo informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar objavili seznama delodajalcev, ki kršijo delovnopravno zakonodajo. Na prvi črni listi je 614 delodajalcev, za katere je zavod prejel informacijo o pravnomočno ugotovljenih prekrških od inšpektorata za delo, ki vplivajo na zaposlovanje in delo tujcev. Delodajalcem je prepovedano zaposlovanje in delo tujcev za eno, dve ali tri leta od pravnomočnosti prekrška. Največ, dobra polovica, je bilo kršitev predpisov glede izplačevanja plač, dobra tretjina pa se nanaša na delo na črno.

Objavili so tudi delodajalce z negativnimi referencami. Do vzpostavitve neposredne izmenjave podatkov z davčno upravo je na listi 42 delodajalcev, za katere je zavod prejel od inšpektorata informacijo o izrečeni pravnomočni sankciji s področja delovnopravne zakonodaje in ki so želeli posredovanje kandidatov na prosta delovna mesta. Tem delodajalcem zavod leto dni po prejemu podatka od inšpektorata za delo ni dolžan posredovati kandidatov na objavljeno delovno mesto. Tudi med njimi je bilo največ kršitev predpisov glede izplačevanja plač, ostali pa so kršitelji predpisov o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno.

Seznam delodajalcev s prepovedjo zaposlovanja tujcev
Seznam delodajalcev z negativnimi referencami
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzhod
15. 09. 2011 19.47
Nemores krivit delavcev da so neprijazni.delavec do katerega so nadrejeni nesramni,derejo se na njih in psihicno mantretirajo nemore stranke pricakat z nasmeskom.
gruber74
05. 08. 2011 10.08
Pa polovica stvari sploh nima deklaracije.Piše v tujem jeziku in sploh neveš kaj je.Kje je tukaj inšpekcija tudi nevem.Verjetn si ne upaju bliz al kako???Sicer pa glede na to kako so neprijazni še tega denarja jim nebi dal,oziroma bi jih polovica ker odpustil,pa naj bodo doma.
tinie100
04. 08. 2011 22.55
24ur.com je FEJST BUKOVA !!! Majo dobro prioritete poštimane! Ko uporabiš refresh, 3s nalaga novice in pol minute Facebook.com/plugin...
tinie100
04. 08. 2011 22.42
dar304.08.2011, 12:0911 Ko se toliko piše o najdražjem sosedu, zakaj pa delovni inšpektorji ne zahtevajo, da postavijo v trgovono ure ki bi beležile delovni čas, zato ne ker morajo šefi trgovin vsak mesec prilagajat št. ur, ker nadur žal najdražji sosed ne plača. trgovina odprta ob 9,00, na delovno mesto pa ob 7,45, nato delat cel delovni čas, nato filat police do 14,30, plačilo pa 6,30 na dan, izračun vsaka trgovka približno podari 27,50 ure na mesec, pomnožino z cca 12000, pa dobimo lep dobiček a ne. Ja o si pa dobro povedal!!! @sajn.frane Bogi tvoji sosedje, verjetno si ti izbral njih in ne oni tebe !!! V našem malem kraju je čez 20 oseb z diplomo brez službe. Par izpitov do diplome imam, pa sem pa komaj našel nekje delo da bom lahko čas krize preživel brez da bi obremenjeval že tako obubožano državo !!! Če bi imel diplomo me itak ne bi vzeli za trgovca !!!
Frane Šajn
04. 08. 2011 21.58
SLOGAN, "MERKATOR NAJBOLJŠI SOSED" JA RES JE: BRATE IN SESTRE S STAŠI VRED TI DA BOG, VENDAR SLOVENCELJNI MOJI SOSEDA-DE SI ZBIRAŠ PA SAM! DRŽI?
Frane Šajn
04. 08. 2011 21.55
MISLIM ,DA SE FANTJE NISO LOTILI STVARI NA TA PRAVI STRANI. CE BI SE LOTILI TISTIH ,KI NISO NA ČRNI LISTI BI NAPISALI PAR NASLOVOV PA KONEC. VENDAR ČE SMO PA ŽE TAKO DALEČ ZAKAJ TEH NASLOVOV NE POŠLJEMO V HAAG, ZRAVEN Z ZAGROŽENO KAZNIJO, TA, TA JE PA ČEZ USE, NO VIDITE KDO JE ZDAJ GLAVNI HLAPČKI!
prehlad
04. 08. 2011 21.43
GA BODO SRBI POFARBALI.
nik500
04. 08. 2011 21.41
jappa 04.08.2011, 12:46 je rekel "nik500 ..zgleda,da nisi več vreden.....75 bi blo dovolj......:)" Imam vprašanje zate. Kako bi ti preživel z plačo 150 eur ali bolje rečeno 75 eur na mesec z 5 stopnjo izobrazbe ? Prosim da se ne norčuješ iz takšnih situacij, zato ker ne veš kako je živeti s tem ?
tali?ni tom
04. 08. 2011 20.04
zarad mercatorja delamo ob nedeljah , ko me je odpustu ker je zapru štacuno nisem dobil odpravnine , pa tut nedelje ni plačeval včas , pa tut prej je blo treba na šiht in dlje delat , nadur ni blo plačanih , inventura neplačana in tako naprej ! skratka od dneva ko je janko " prevzel " mercator je ta gotov in tut če crkne se ne sekiram !da pa bi inšpektorji mal bolj delal in se ne prodal za deset dek kave bi blo večino podjetij na črni listi sploh pa mali podjetniki in zlasti trgovčki z enim ali dvema zaposlenima , kijih neverjetno šikanirajo in izsiljujejo ! vem iz izkušenj ker delam pri taki riti in letos še recimo nisem imel dopusta in zgleda dfa ga tut ne bo , nedelje in praznike pa delam skoz in to zastonj , sam kaj ko ni služb tle kjer sem doma ! ko pa pride inšpektor (enkrat v par letih ) pa itak nič ker je banda vse skupaj ! in tako je povsod !!!!!!!!!!!
david vuckovic
04. 08. 2011 19.14
hja če crkne merkator pa tuš mi v sintalu ne bomo dobili več bonov a to ni kaznivo,kje pa je tukaj inšpekcija
tejci90
04. 08. 2011 16.51
če bi bil crni, mercator ne bi dobo kazni :D
LomilkaSrc
04. 08. 2011 15.35
tudi špar je črn. protizakonito je da silijo nosečnice delati tudi ob praznikih.
dar3
04. 08. 2011 14.50
System Lord, res je dve sta bili dežurni ena v Mostah, druga pa na Titovi cesti zraven bivšega Slovenija Športa - Delikatesa, ampak je trgovka prišla enkrat na leto za dežurno od 8,00 do 12,00 za dobro plačilo in ne zastonj
mirko53
04. 08. 2011 14.39
Mislim, da najvec nakladate tisti, ki vam nic ne manjka ali pa se vam ne ljubi delat.Pa ne mislim na vse, da ne bo pomote!Da bi pa radi revolucijo, po kateri bi komandirali vi, bi nic ne delali in fino ziveli, je pa jasno!
Gr@bnv@ler
04. 08. 2011 13.58
ne jamrite ampak se zgante v ustajo pa bo
medo357
04. 08. 2011 13.50
Tule berem, da so firme dobile prepoved zaposlovanja tujcev. A to pomeni, da smo mi hlapci v lastni državi in moramo delati v vseh pogojih (kar tujcem ni treba), da za nas ni temeljnih pravic delavca? Takšna kazen je butalska. Treba bi bilo kaznovati delodajalce tako, da se njim odvzame ter prepove vodenje firme in druge bonitete, po potrebi pa, da se jih strpa v rest.
Domen Dolenc 1
04. 08. 2011 13.36
mirko5304.08.2011, 13:19-1 Sicer tule nekateri upraviceno jamrate, a vseeno:Ko sem bil v tako opevanem socializmu 14 letni dijak, sem moral med pocitnica mi delat v proizvodnji, kjer smo morali preprosto zamenjevat delavce na dopustih.Placilo je bilo kakih 40% normalne place, pa brez vsakih zavarovanj, mojstri pa so nas priganjali kot zivino ter se drli na vsakem koraku.V halah ni bilo ventilacije in se je temperatura tako dvignila, da so cloveku popokale zilice, da si ti je vlila kri skozi nos in usta.S prisluzenim denarjem pa sem si potem kupil kake hlace in si privoscil skozi leto morda se par singlic.Torej ni treba pricakovat, da bom kar bruhnil v jok ob prav vsaki "kruti usodi".Pa da se razumemo, da s tem ne trdim, da je vse Ok! Mene ni noben silil it delat, sem pa delo rad sprejel. in tisti 14dni, kolikor sem lahko na leto med počitnicami šel delat, sem šel z veseljem, ker mi ni manjkalo nič, kar sem si pa prislužil, sem si pa lahko s svojim dnarjem privoščil nekaj in to je bilo glavno! ha, ali je danes kaj boljše po 70% tovarnah? raznorazne škodljive stvari za okolje in vodne organizme( ker nisem riba ali pa okolje potem zame ni strupeno?!?!?) , vročina, tudi, če je ventilacija, pride do 40stopinj! nikjer nimajo take ventilacije, kjer je stroj ob stroju, da bi uspela rešit to težavo. in ti jamraš, kako si bil bogi :P :D Kakor si napisal, ...V halah ni bilo ventilacije in se je temperatura tako dvignila, da so cloveku popokale zilice, da si ti je vlila kri skozi nos in usta... potem so naši tastari in mi kasneje roboti, da se nam to ni dogajalo! UBOGI REVEŽ!
upornik18
04. 08. 2011 13.29
mirko53 04.08.2011, 13:19 1 Sicer tule nekateri upraviceno jamrate, a vseeno:Ko sem bil v tako opevanem socializmu 14 letni dijak, sem moral med pocitnica mi delat v proizvodnji, kjer smo morali preprosto zamenjevat delavce na dopustih.Placilo je bilo kakih 40% normalne place, pa brez vsakih zavarovanj, mojstri pa so nas priganjali kot zivino ter se drli na vsakem koraku.V halah ni bilo ventilacije in se je temperatura tako dvignila, da so cloveku popokale zilice, da si ti je vlila kri skozi nos in usta.S prisluzenim denarjem pa sem si potem kupil kake hlace in si privoscil skozi leto morda se par singlic.Torej ni treba pricakovat, da bom kar bruhnil v jok ob prav vsaki "kruti usodi".Pa da se razumemo, da s tem ne trdim, da je vse Ok! bodi srečen da si vsaj dobil delo, zdaj v tem stoletju niti dela. ne dobiš.
mirko53
04. 08. 2011 13.19
Sicer tule nekateri upraviceno jamrate, a vseeno:Ko sem bil v tako opevanem socializmu 14 letni dijak, sem moral med pocitnica mi delat v proizvodnji, kjer smo morali preprosto zamenjevat delavce na dopustih.Placilo je bilo kakih 40% normalne place, pa brez vsakih zavarovanj, mojstri pa so nas priganjali kot zivino ter se drli na vsakem koraku.V halah ni bilo ventilacije in se je temperatura tako dvignila, da so cloveku popokale zilice, da si ti je vlila kri skozi nos in usta.S prisluzenim denarjem pa sem si potem kupil kake hlace in si privoscil skozi leto morda se par singlic.Torej ni treba pricakovat, da bom kar bruhnil v jok ob prav vsaki "kruti usodi".Pa da se razumemo, da s tem ne trdim, da je vse Ok!
ochi
04. 08. 2011 13.15
mercator, kot tudi ostale podobne firme, ima to srečo, da je v kapitalizmu povsodm enako, in folk nima kam it, saj je povsod isti drek.