Slovenija

Tudi kozarec vode vam lahko zaračunajo

Ljubljana, 28. 07. 2010 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
135

Gostinci vam v poletni pripeki lahko odrečejo postrežbo kozarca navadne vode iz pipe. Še več, lahko vam ga celo zaračunajo. Vendar pa morata biti ta storitev in cena jasno zapisana na vidnem mestu.

Kozarec vode iz pipe vam lahko tudi zaračunajo.
Kozarec vode iz pipe vam lahko tudi zaračunajo. FOTO: Jani Dolinšek

Se vam je že kdaj zgodilo, da vam v gostinskem lokalu niso hoteli postreči z navadno vodo iz pipe, češ da lahko dobite samo vodo v steklenički oziroma plastenki? No, gostinski ponudniki imajo vso pravico, da to storijo, celo zaračunajo vam lahko navadno vodo, saj gre za poslovno odločitev gostinca.

''Če gost zaprosi za kozarec navadne vode iz pipe, je poslovna odločitev gostinca, ali mu bo vodo postregel ali ne,'' pojasnjujejo na Tržnem inšpektoratu RS. Zakonodaja na področju gostinstva namreč ne določa vrste storitev, ki jih gostinci postrežejo in zaračunavajo gostom.

''Prav tako je odločitev gostinca, ali bo kozarec vode gostu zaračunal ali pa ga bo postregel brezplačno,'' še dodajajo na inšpektoratu. Vendar pa mora imeti gostinec v primeru, da vam kozarec vode iz pipe zaračuna, to storitev navedeno v ceniku, ki mora biti izobešen na vidnem mestu tako, da je gost takoj seznanjen, da bo moral za kozarec navadne vode plačati.

Gostinec ima proste roke tudi pri oblikovanju cen in lahko tako na primer v ceno vkalkulira tudi že napitnino. Vendar pa na inšpektoratu opozarjajo, da je gostinec v prekršku, če gostu zaračuna višjo ceno, kot je navedena v ceniku. Gost lahko preveč zaračunan znesek reklamira in na nepravilnost opozori tržno inšpekcijo, ki lahko uvede prekrškovni postopek.

Inšpektorji so ugotovili največ kršitev pri neupoštevanju obratovalnega časa na vrtovih.
Inšpektorji so ugotovili največ kršitev pri neupoštevanju obratovalnega časa na vrtovih. FOTO: Reuters

Največkrat imajo predolgo odprte lokale

Tržni inšpektorji pri gostincih ugotavljajo, ali so registrirani za opravljanje gostinske dejavnosti, ali izpolnjujejo vse pogoje po zakonu o gostinstvu in s tem povezane podzakone, ali imajo pravilno označene cene in ali izdajajo račune za svoje storitve. Kot so nam povedali na inšpektoratu, so na vrhuncu turistične sezone največ kršitev zaznali na področju obratovalnega časa. Obratovanje po koncu uradnega delovnega časa je namreč najpogostejša kršitev, vsaj v poletnem času.

Gre za to, da lokal obratuje tudi po koncu uradnega delovnega časa na gostinskih vrtovih, to pa zmoti v bližini stanujoče prebivalce. Prav ti tudi pokličejo inšpektorat in kršitev prijavijo.

Gostinci so prav tako očitno še vedno ''šlampasti'' pri označevanju cen, a so se po drugi strani navadili redno in pravilno izstavljati račune. ''Veliko je tudi kršitev neoznačevanja cen gostinskih storitev na gostinskih vrtovih, manj pa je ugotovljenih kršitev neizdajanja računov za gostinske storitve in neizpolnjevanja minimalnih tehničnih pogojev za opravljanje gostinske dejavnosti,'' so pojasnili za 24ur.com.

Pritožbe možne tudi na Častno razsodišče GZS

Gostje, ki so nezadovoljni s storitvijo kakšnega gostinskega obrata, se lahko s pritožbo obrnejo na Tržni inšpektorat RS, kadar menijo, da gre za kršitev katerega od uradnih predpisov. Vendar ne le to, gostinci so zavezani tudi k upoštevanju dobrih poslovnih običajev, kot jih določajo Posebne uzance v gostinstvu. Kršitve teh uzanc pa obravnava Častno sodišče pri Gospodarski zbornici Slovenije, kamor lahko gostje tudi naslovijo svojo pritožbo.

Gostinci so še vedno 'šlampasti' pri označevanju cen, so pa veliko bolj dosledni pri izstavljanju računov.
Gostinci so še vedno 'šlampasti' pri označevanju cen, so pa veliko bolj dosledni pri izstavljanju računov. FOTO: Reuters

Vendar posebne uzance ''določajo poslovne običaje za posle, povezane z gostinskimi storitvami, in se uporabljajo, če so jih stranke predvidele v pogodbi ali če iz okoliščin izhaja, da so to hotele,'' je zapisano v Uradnem listu, nanašajo pa se predvsem na gostinske pogodbe o hotelskih storitvah in gostinske pogodbe o postrežbi s hrano in pijačo.

Pri tem se šteje, ''da so stranke sklenile gostinsko pogodbo, če so se kakor koli sporazumele o njenih bistvenih sestavinah, ki so: določila o vrsti, obsegu, ceni in času storitev''. Temeljni načeli pa sta poštenje in vestnost.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije pa so nam povedali, da ''glede reklamacij pomanjkljive storitve Zakon o varstvu potrošnikov določa, da je pritožbo treba podati ponudniku storitve, ki mora nanjo odgovoriti v osmih dneh''.

Potrošnik ima pravico, če je bila storitev opravljena nepravilno, od izvajalca storitve zahtevati, da odpravi pomanjkljivosti pri opravljeni storitvi, vrne del plačanega zneska v sorazmerju s pomanjkljivostjo pri opravljeni storitvi, spet opravi storitev ali pa vrne plačani znesek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Žuža88
29. 07. 2010 21.09
Množite se in osrečujte svoje goste toda zavedajte se, da ima gost "vedno" prav. Tole je totalno zgrešeno. Gost nima nikdar prav. Če se gost odloči da ne bi plačal račun mu daš prav? Če ti gost reče da se bo poscal na šank mu daš prav? Če bi gost rad kavo s pol litra mleka mu daš prav, čeprav tega sploh ni v ponudbi? Še nekaj? Poznavalci kave ti nikdar ne bodo zraven kave prinesli vodo. Zakaj? Ker prideš na dobro kavo in ne na vodo. Vendar je pri nas v Sloveniji premalo takih poznavalcev.
alessioo
29. 07. 2010 14.24
+2
Jasno je,da ce gres samo na kozarec vode,da ga placas.... In na obali je dosti "ljudi kateri se pridejo zastonj odzejat"..tem je treba zaracunat in normalno,da ob kavi si postrezen s kozarcem vode,saj je to v bontonu postrezbe... Po Italiji placas skoraj povsod vodo(tudi ob kavi) saj iz pipe je ne strezejo.... Nekateri bi pac radi cetali po kafanah in pili,pa se jedli zastonj...."Zastonj" je voda doma...in ce nimate 10-20 centov,pa nehodite na okoli......
SpaceMan4life
29. 07. 2010 14.22
+1
gostinci, delajte tako, da preživite. Množite se in osrečujte svoje goste toda zavedajte se, da ima gost "vedno" prav. zato se tudi držite gostinskega bontona: - ob kavi vedno postrezite vodo (kava telo dehidrira in 2 dcl vode aa silo povrnejo tekočino v telesu... - ob tortici ali kakršni drugi sladici vedno posrezite vodo ( zakaj bi si dovolili, da nam sladkor v ustih hrani karies in posledično uničuje zobe....) v kolikor imate namen pa zaracunavati vodo, potem pa jo vsaj postrezite dostojno, na pladnju ali prticu, da se bo gost vsaj malo pocutil pomembno.... gostinci, žepe si polnite s pomočjo gostov zato se potrudite, da jim date občcutek, da so pomembni za vas pa ceprav na racun vode. Ponudba je pestra, da se imamo vedno možnost odločiti, da pustimo "svoj euro za vodo" pri vasi konkurenci... in se en namig, poucite svoje natakarje in natakarice kje ob katerih pijačah in prigrizkih je voda obvezna - po gostinskem bontonu (ce ste seveda ze slisali zanj)
cxfd09011
29. 07. 2010 14.11
Toncek baloncek Tujci evropejci pravijo da tako dobrega piva in vina tako poceni se niso pili.
Drejc MB
29. 07. 2010 14.08
No, ravno samo na kozarec vode ne greš v gostilno. Drugače pa naj bi bil neki standard postrežbe, da ob skodelici kave dobiš kozarec vode in ob naročeni jedi tudi vrč vode. In to seveda brez dodatnega računa. Vsaj v lokalih, kjer se splača potrošiti kak evro naj bi bilo tako.,,,, Sicer pa, zakon ponudbe in povpraševanje ter kvalitete in cene storitev na trgu prej ali slej naredi svoje.
Garfield7497
29. 07. 2010 13.55
+0
POVSOD PO SVETU SE ZARAČUNA VSE TISTO KAR DOBIŠ PRED SABO TUT VODA HALOOOO KE PA ŽVITE FOLK
Tonček Balonček
29. 07. 2010 12.25
sarchy988, v tujini je zelo različno!!! Ponekod zraven piva dobiš še zastonj npr. arašide, ponekod v ZDA, na severu rercimo, se vse luščine emčejo na tla. V Španiji, recimo v Andaluziji, poleg piva postrežejo še z rakci. Povsod je normalno, da če kdo sedi za mizo inmimo pride kak njegov znanec, temu pač za to, da bo spregovoril z njim, ni nujno kaj naročiti! To pač spada v kulturo! Pa saj so ti naročniki vode izjeme, argument, da če bi vsi naročili vodo, bi...., Ja seveda, eč bi pa vsi naročali kavo in ta kratke, bi bili gostinci multimiljonarji. Eno falšo šnopsa, ki stane 5 EUR, prodajo za 30 alim 40 EUR. V naših lokalih ej sploh značilno, da so prodajen cene najmanj petkratnik nabavnih.Dva deci vina je po 2 EUR, liter vina v trgovini je pa po 1,5 ali 2.0 EUR!
smeh-lol
29. 07. 2010 12.15
Da je potrebno plačati kozarec vode iz pipe je neumnost, kdor pa samo to naroči je pa bedak. Ob komentarju "kozarce je potrebno tudi umiti" sem se pa nasmejal. Ob takih cenah pijače v lokalih pa ob toliko pijancev, ki jih redno obiskujejo, ni skrbi bankrota ob točenju zastojn vode iz pipe. Lokali računajo 100% višjo ceno brezalkoholne pijače, kot jo plačujejo dobaviteljem, ter več kot 200% višjo ceno alkoholnih pijač. Kar se pa tiče kozarca vode zraven kave - ko naročiš kavo ti pripada kozarec vode, tako je v vseh normalnih kavarnah, kajti tako se servira. Enako bi bilo, če bi moral dodaten sladkor ali natren ob kavi dodatno plačati.
Sara Majer
29. 07. 2010 11.45
v tujini imajo že leta tako prakso da se voda zraven kave zaračuna....slovenci pa pač tega nismo navajeni ker mislimo da bomo večno imeli zaston vodo...ko pa tujcu daš vodo zraven kofeta pa te pogleda k da s z marsa padu pa ti da 1eur sam za kozarec vode. takih ki pa pridejo prosit samo za kozarec vode na šank pa je vedno več...preveč
momondo2
29. 07. 2010 11.29
Js sem že pred časom v italiji plačal za 2dcl vide s pipe 50centov :D
momondo2
29. 07. 2010 11.27
Jaz sem v Italiji že približno 3 leta nazaj za 2dcl vode iz pipe
nekdo17
29. 07. 2010 11.26
Kje zaračunavajo vodo iz pipe, ne vem. Če grem na kavo in prosim zraven še kozarec vode, ni to še nikoli bil problem, cena kave z vodo ali brez pa je enaka. Sicer pa ne vem, da bi kdo hodil v lokal na kozarec vode - svašta. Če bi mi pa kje hoteli poleg kave zaračunati še tisti deci vode, me pa tam sigurno ne bi več videli.
gren
29. 07. 2010 11.09
haha že tko preveč služijo in nategujejo zdej pa hočejo še vodo zaračunavat...
cebelica_maja3404
29. 07. 2010 09.40
+1
Gostinci morjo/mormo potem te kozarce tut oprat, kar je še dodaten strošek. Če bi vsak, ki pride na pijačo naročil vodo, potem bi lahko bar zaprli. To je pač moje mnenje.
pacce
29. 07. 2010 09.34
nej mi zaračuna, mu ne plačam ne vode niti naročeno in tut vidu me ne bo več tam!
spartanec_90
29. 07. 2010 09.16
gnu 28.07.2010, 08:56 37 1. Kupovanje vode v plastenkah je svinjarija, dokler nam iz pip teče čista. 2. Poleti človek potrebuje povprečno 3 litre vode na dan, to je osnovna potreba kakor zrak. 3. Gostinci naj vsekakor računajo postrežbo vode; naj pa vodo dodajo zastonj h kavi ali alkoholnim pijačam, PO ZAKONU, ki naj ga poslanci sprejmejo, ker to VARUJE ZDRAVJE. 4. Turizem je odiranje. SE PODPIŠEM POD TO ;) !!!!!!!!!!
DJ Suzuki
29. 07. 2010 09.10
točno tako točno tako. wse se vrača wse se plača.
cxfd09011
29. 07. 2010 09.03
V trgovini sem kupil paket vode CENA 1,30€. Doma zlaga iz avta pride sosed in ponudi 20€ kupi in gre. Pride dru sosed k je bil pri njem na kavi, pa mi ubode da sem ga goljufal!!!!
civitasstain@gmail.com
29. 07. 2010 08.51
garacacka- No ja voda ni zastonj, maš prav, ampak, da bi voda več stala ko pivo???????
civitasstain@gmail.com
29. 07. 2010 08.49
Plačam samo kar je razvidno iz cenika, ostalo pa : mi ne ustreza pa grem. Jih bo več tako napravl, se bo način do gostov spremenil, al pa bo lahko zaprl. To je pa stvar lastnika. On je odvisen od gosto, ne gostje od njega....