Slovenija

Tudi kolesarji se v teh dneh 'borijo' za parkirni prostor

Ljubljana, 04. 07. 2012 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav je v središču Ljubljane toliko stojal, da je lahko hkrati priklenjenih 8000 koles, je opazno, da je pri nekaterih stojalih kar velika gneča. Tudi v Mariboru opažajo, da je ponekod stojal za kolesa premalo.

Tudi kolesarji lahko nepravilno parkirajo

Na ljubljanskem mestnem redarstvu pravijo, da so pristojnosti redarjev na področju kolesarjev precej omejene. Težava je tudi, da kolesa nimajo registrskih oznak, po katerih bi lahko našli lastnika. "Redarji lahko zato ukrepajo le ob neposredni zaznavi kršitelja," pravijo na redarstvu. Zakon sicer določa, da kolo mora biti postavljeno tako, da ne ovira prometa.

Za večino kolesarjev je pomembno, da svoje kolo lahko parkirajo, tako da ga lahko ob nekaj priklenejo. Zato so v središčih mest ponavadi postavljena posebna stojala, se pa  zgodi, da ob takšnih stojalih vlada kar velika gneča.

Na ljubljanski mestni občini sicer pravijo, da je trenutno v mestnem središču toliko stojal, da je lahko hkrati priklenjenih 8000 koles. Očitno pa je, da na določenih mestih v Ljubljani želi svoje kolo prikleniti več kolesarjev kot drugje. Tega se zavedajo tudi na občini in tako nameravajo povečati število obstoječih stojal na Mestnem trgu in na Adamič-Lundrovem nabrežju – na vzhodni strani pri arkadah. Ob tem pa nameravajo postaviti tudi nova "parkirišča", in sicer na Trubarjevi ulici pri Galeriji Emporium, na Miklošičevi ulici v bližini hotela Union, na Dalmatinovi ulici v sklopu ureditve peš prehoda pri Cigaletovi ulici, na Ilirski ulici pri Hrvatskem trgu ter pri križišču Roške in Poljanske ceste. Na občini dodajajo, da bodo stojala namestili tudi na drugih lokacijah, če bodo videli, da je to potrebno.

Sicer lahko na tej spletni strani kolesarji že vnaprej preverijo, kje v Ljubljani so postavljena stojala za kolesa.

Zaradi večjega števila kolesarjev so v teh dneh nekatera "parkirišča" precej polna.
Zaradi večjega števila kolesarjev so v teh dneh nekatera "parkirišča" precej polna. FOTO: Miro Majcen

Tudi v Mariboru se zavedajo, da za kolesarje ni najbolj primerno, če so prisiljeni svoje kolo prikleniti na mesto, ki za to ni namenjeno, ali pa da morajo kolo pustiti kar nepriklenjeno. Zato so v zadnjih dveh letih postavili več kot 150 stojal, za katera ocenjujejo, da so najprimernejša možnost za parkiranje koles. "En naslon namreč zadostuje za parkiranje dveh koles," pravijo na mariborski mestni občini. Ob tem dodajajo, da so taka stojala primerna tudi zato, ker je manj verjetno, da bodo nepridipravi ukradli kolo, ki je priklenjeno na kovinski okvir.

Na mariborski občini sicer pravijo, da so stojala postavljali predvsem na tistih točkah, kjer so opazili, da so potrebe kolesarjev po parkiranju velike, pa je bilo tam stojal premalo ali pa jih sploh ni bilo. "Še vedno sicer opažamo, da je ponekod stojal premalo ali jih ni, zato si bomo prizadevali to stanje izboljšati," dodajajo na mariborski občini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurjur
04. 07. 2012 09.56
+4
Ali je bicikel priklenjen ali samo zaklenjen, ni razlike. Lopov odpre ali odščipne ključavnico in kolesa ni več.
debelocrevo
04. 07. 2012 12.58
+3
samo pazi, lopov nikoli ne bo šel krast zanič ampak dobro priklenjenega kolesa, če je zraven boljše in slabše zaklenjeno kolo... kar se pa tiče ključavnice... one za motor priklenit ne more prerezat niti z žago, niti preščipnit s kleščami, sem probal
wsharky
04. 07. 2012 09.51
-4
... zakaj pa se vozijo s kolesi ... lepo v avto in v pakirno hiso v Stozice ali pa v pakirno hiso na Kongresnem trgu ... da bo MOL kasiral ... he he he
sloswiss
04. 07. 2012 09.25
+2
ajde Janković,zidaj garaže za bicikle,pa svoje biriče na teren,da bodo lisičil nepravilno parkirane biciklje...eto ti nova tržna niša....
wsharky
04. 07. 2012 09.52
+3
... tocno ... kje so sedaj mestni redarji, da bi kaznovali napacno parkirana kolesa ...
debelocrevo
04. 07. 2012 12.59
+2
pa še tablice bomo morali met.. pa zavarovanje pa tehničnega pa registracijo plačat.
Tomozuki
04. 07. 2012 09.09
+4
Sej se ga pa da kjekoli sparkirat. Mislim, ne ravno, da bi oviral pešče, ga pa prikleneš ob kako priročno zadevo. Vsaj tak imam v spominu zadnjih 30 let.
rexi09
04. 07. 2012 08.43
-11
Zato pa gres z avtom in je situacija resena
gegii
04. 07. 2012 09.37
+8
in kaj je rešeno če greš z avtom? kaj ti še vedno v jami živiš?
sloswiss
04. 07. 2012 09.53
+8
gegii
04. 07. 2012 10.50
-5
a bežigrad je občina?zanimivo zanimivo! si hoto bit mal pametn pa ti ni ratal a ne?